ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

0

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ώρα να περάσει στην επόμενη δημιουργική του φάση. Η απουσία καρναβαλικών εκδηλώσεων τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω πανδημίας, ανέδειξε σειρά ζητημάτων που σηματοδοτούν την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών, που θα οδηγήσουν το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στο μέλλον που δικαιούται και που έχει ανάγκη η πόλη.

Η συζήτηση μεταξύ των καρναβαλιστών είναι έντονη. Διαφαίνεται, πως υπάρχει προβληματισμός για το πώς έχει φέτος η όλη διοργάνωση και κυρίως για το πώς όλο αυτό το που συνθέτει το όραμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα ανασυντεθεί δημιουργικά, χωρίς να «ανακυκλωθεί», αλλά στηριζόμενο στα καλά παραδοσιακά του στοιχεία, να διαμορφώσει το νέο και πρωτοποριακό προφίλ, το οποίο χρειάζεται.

Δεν μπορεί να είναι συμβατική η διοργάνωση, ακολουθώντας μια πεπατημένη δεδομένων, που ομοιάζουν με ασφαλή οργανωτικά βήματα αλλά ουσιαστικά οδηγούν στον γκρεμό. Αυτό, δηλαδή, που έγινε φέτος. Και αυτό οι καρναβαλιστές το βλέπουν. Το κενό είναι δεδομένο, ακόμα και από αυτούς που με ευγένεια σιωπούν.

Μιλώντας με τους καρναβαλιστές, διαπιστώνεις πως το πρώτο που απεύχονται και φοβούνται, είναι η εμπορευματοποίηση του καρναβαλιού. Και θεωρούμε από την πλευρά μας, ότι καλώς το σκέφτονται έτσι, διότι το φιάσκο της τελετής έναρξης που έγινε «κατ’ εντολή των χορηγών» όπως υποστηρίχθηκε από πλευράς οργανωτικής επιτροπής, ήταν η απόδειξη πως οι χορηγοί είναι απαραίτητοι αλλά θα πρέπει να ξέρουν και ποια είναι η θέση τους στο όλο της διοργάνωσης.

Το δεύτερο που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι η ανάγκη οι ίδιες οι ομάδες να βάλουν την φαντασία τους να δουλέψει. Να ξαναγίνουν δημιουργικές και να καταθέτουν με την δουλειά τους πρόταση! Να πρωτοπορούν με τα άρματα, τις στολές και την ίδια τους την συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις των τριών αποκριάτικων εβδομάδων. Οι στολές – κουρέλια και τα πρόχειρα, κακοφτιαγμένα, χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο άρματα, είναι ένα ζητούμενο που χρήζει σκέψης και πιθανόν ανάγκης να ληφθούν δραστικά μέτρα.

Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας ενός μουσείου του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, οργάνωσης σεμιναρίων εικαστικής παρέμβασης για τους καρναβαλιστές, εργαστήρια για στολές και άρματα, δημιουργίας πολυχώρων για να αναπτύσσουν την δημιουργικότητα τους, αποθήκες αρμάτων,  και βέβαια φρέσκιες ιδέες εκδηλώσεων. Μέσα σε όλο αυτό, το οποίο απαιτεί την ενεργοποίηση του συνόλου του καλλιτεχνικού και εικαστικού δυναμικού της πόλης, εννοείται πως χρειάζεται να  αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι προβολής και διαφήμισης της διοργάνωσης. 

Είναι πολλά; Ναι είναι. Αλλά απαιτούνται. Δεν μπορείς να έχεις μόνο στα λόγια την «μεγάλη διοργάνωση». Πρέπει να υπάρχει συνεχόμενη έννοια και δραστηριότητα. Αλλιώς, έχεις ένα τοπικό καρναβάλι που το θυμάσαι λίγο μετά την πρωτοχρονιά και κάνεις συγκεκριμένα βήματα για να γίνει, όπως γίνει και με όποια επιτυχία έχει αυτό.

Η διαφοροποίηση και η πρωτοπορία προάγουν σε θεσμό μια τοπική εκδήλωση. Όχι οι συμβατικές οργανωτικές φόρμες και οι ασφαλείς επιλογές που οδηγούν εις τα ίδια.

Μέσα σε αυτούς τους προβληματισμούς και με δεδομένο πως θέλουμε το μεγάλο «Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι» που βασιλεύει και ξεχωρίζει στην Ελλάδα και στον κόσμο, απευθυνθήκαμε σε καρναβαλιστές για να εκφράσουν την δική τους γνώμη. Είναι άνθρωποι που αγαπούν και φροντίζουν με την δουλειά τους αυτή την διοργάνωση και οραματίζονται να ξανανιώσουν όπως αισθάνονταν λίγα χρόνια πριν, που η καρδιά της πόλης χτυπούσε δυνατά για να υποδεχθεί το «Βασιλιά Καρνάβαλο» για να χαρεί και να διασκεδάσει και για τίποτα περισσότερο!

Διότι το αυθεντικό φέρνει όλα τα άλλα. Η αντίθετη ροπή των στόχων, δεν οδηγεί στο μέλλον αλλά στο τέλμα.

Ας δούμε λοιπόν πως οραματίζονται κάποιοι από τους καρναβαλιστές, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι του μέλλοντος…

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Το Καρναβάλι του Μέλλοντος…. Με μια δική μου ρομαντική ματιά… Θα ήθελα να περιγράφει όσα αγαπώ σ’ αυτή την πόλη… Τη φιλοξενία… Την καρέκλα που θα βγάλεις στον ξένο την αυλή για να μη στέκει..τη ρακή και το μεζέ… Τη δροσερή πορτοκαλάδα… Να νιώσει ο επισκέπτης σημαντικός..

Να μαθαίνουν τα παιδιά, να ζουν αυτό το μεγαλείο..Οι αποθήκες των αρμάτων να είναι ανοικτές για τα σχολεία..Να βλέπουν πως κατασκευάζονται τα άρματα… ακόμα και πως φτιάχνονται οι στολές… πώς μια παρέα από το μηδέν μπορεί να δημιουργήσει ένα θαύμα…

Να υπάρχει τρόπος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι να μην είναι μόνο μια Κυριακή..Αυτό που βιώνουν οι ομάδες , να μπορούν να το βιώνουν και οι επισκέπτες..Να δοθεί έμφαση στο πως φτάνεις μέχρι εκεί… στο ταξίδι και όχι μόνο στον προορισμό…

Να μπορούν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να μαθαίνουν ο ένας στον άλλο, να μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στις επόμενες γενιές…

Το Καρναβάλι είναι χαρά… και η χαρά πρέπει να είναι προσιτή σε όλους… Δεν αγοράζεται η χαρά… Θα ήθελα όλα τα παιδιά, όλες οι οικογένειες να υπάρχει τρόπος να μπορούν να τη γευτούν….

Κι αυτή η πόλη να συνεχίζει να ονειρεύεται…

ΘΩΜΑΣ ΚΑΝΤΙΦΕΣ

Εμπρός καλοί μου καρναβαλιστές του Ρεθύμνου ας αλλάξουμε το καρναβάλι μας ας το κάνουμε πιο μαγικό πιο θελκτικό πιο ποιοτικό, είναι στο χέρι μας!!! Ας ξαναβρούμε το κέφι , την χαρά ,την παρέα, τον ουσιαστικό και όχι τον εφήμερο έρωτα του χρόνου, ας ξαναβρούμε τον άνθρωπο!!!

Μπορεί να αλλάξει, όταν το εγώ, θα γίνει εμείς. Όλοι εμείς που θα είμαστε μια μεγάλη παρέα , θα αποκτήσουμε αισθητική και με αυτή  θα δημιουργήσουμε, δρώμενα, με φαντασία, με σάτιρα με ουσία, που θα δημιουργήσουμε ομάδες μέσα σε αυτή την παρέα με στολές και θέματα που θα λένε μια ιστορία, που θα έχουν "σενάριο"!

Θέλει  όραμα και δουλειά πολύ.

Πρέπει το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, που είναι μεγάλο, να ενεργοποιηθεί, να χρησιμοποιηθεί, να έχει κίνητρα για δημιουργία.

Η ιστορία της πόλης θα πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης, για φρέσκιες ιδέες, για ουσιαστικά και σύγχρονα δρώμενα, με τέχνη , φαντασία , σάτιρα, αγάπη για το όμορφο και καλαίσθητο.

Τώρα μόνο γκρεμίζουμε, χαλάμε και δεν ονειρευόμαστε.

Θέλοντας να πάμε μπροστά καταστρέφουμε και ότι έχουμε που αξίζει.

Δεν μπορούμε μόνο να αποδομούμε πρέπει και να δομούμε !

Θέλω ένα ζωντανό καρναβάλι όλο το χρόνο, περισσότερο καλλιτεχνικό, δημιουργικό, δυναμικό, θεατρικό, που θα δουλεύεται, όλο το χρόνο και θα κορυφώνεται, τις τρεις εβδομάδες του Τριωδίου.

Που θα έχει πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, με όραμα, όνειρο, έρωτα , φαντασία, κέφι ,όμορφες εικόνες!

Ένα καρναβάλι που ο άνθρωπος θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία και όχι η τεχνολογία τον άνθρωπο

Που θα πατήσει στην παράδοση για να εξελιχθεί

Όχι ένα καρναβάλι έρμαιο της ευκολίας και της ταχύτητας με σκοπό το εύκολο χρήμα.

ΟΛΓΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ – ΠΛΑΪΤΗ

Η συμμετοχή μου στα Αποκριάτικα δρώμενα αρχίζει από την παιδική μου ηλικία. Και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την ομάδα μας Εμείς και Εμείς.

Η σκέψη μου γύρω από το θέμα -Πως θέλουμε το Καρναβάλι του Μέλλοντος-, με προβλημάτισε πολύ και γενικότερα θεωρώ πως είναι καλύτερο να βελτιώνομε το σημερινό για να έχει και μέλλον το επόμενο.

Ενδεχομένως να θεωρηθώ γραφική και με ξεπερασμένες ιδέες από τους νεότερους . Είναι υπέροχο και φυσικό να υπάρχει συνέχεια και όλα να εξελίσσονται προς το καλύτερο.

Προσωπικά μόνο όφελος εισέπραξα στη συνεργασία μου με μεγαλύτερους όταν ξεκινήσαμε ως ομάδα.

Καρναβάλι για μένα είναι χαρά, διασκέδαση, ανιδιοτέλεια ευκαιρία για να γίνονται ωραίες παρέες και  πολλές εκδηλώσεις, ακόμα και όλο το χρόνο.

Όλα ξεκινούν από την καλή οργάνωση του φορέα που διοργανώνει.

Σταθερό ενδιαφέρον, ευέλικτη αντίληψη, σωστό σχεδιασμό, διαφήμιση με στόχο την ουσιαστική προβολή, την έγκαιρη λύση σε κάθε πρόβλημα .

Το Καρναβάλι είναι οικονομική δύναμη για την πόλη, γι αυτό χρειάζεται να έχει όλα όσα είναι σημαντικά απαραίτητα.

Καλή μουσική, καλή ένταση, ασφάλεια, διαφήμιση και ξεχωριστή ταυτότητα.

Κάτι που δεν θα  αντιγράφεται και  θα το κάνει μοναδικό.

Οι διοργανωτές να πλησιάζουν όλο το χρόνο  τις ομάδες με καλλιτεχνικές προτάσεις ώστε και μια απλή φόρμα να εξελίσσεται σε μια ωραία μεταμφίεση.

Αυτό θα δώσει σιγουριά στις ομάδες που θα γνωρίζουν ότι πάντα κάποιος θα μπορεί να τους δώσει προτάσεις σε θέματα που τις απασχολούν.

Να δίνουν έμπνευση με τη στάση τους ως προς τους συμμετέχοντες αλλά και ως προς όλους τους φορείς ιδιωτικούς και μη για να συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο.

Οι ομάδες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλο βάρος, κόπο και ευθύνη.

Σε μια εποχή με οικονομικά δέλεαρ που έρχονται να παρεισφρήσουν και στο Καρναβάλι, με έλλειψη ιδεών για πρωτοτυπία και καλλιτεχνική άποψη, με αμφιβολία για το αύριο είμαστε στο σημείο μηδέν.

Την Κυριακή μέσα στον ενθουσιασμό, τη διασκέδαση και την πραγματοποίηση της παρέλασης σίγουρα όλα θα ξεχαστούν ίσως, θα δοθούν τα ανάλογα Μπράβο, θα κοκορευτούμε πως τα καταφέραμε και θα ακολουθήσει μια σιωπή μέχρι πάλι το παρά ένα!

Αυτό τουλάχιστον βλέπω με τη δική μου ματιά και ανησυχία κάθε χρόνο!

Το Καρναβάλι που θέλουμε εμείς, έχει συνεργασία, έχει θέματα που ξεχωρίζουν είτε ως σατιρικά είτε ως φαντασμαγορικά, δρώμενα πολλά, διασκέδαση χωρίς ατέλειωτο το αλκοόλ, ασφάλεια, παρέες όλο το χρόνο, πρωτοτυπία, εκτίμηση.

Να είναι ένα σύνολο που ως Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι να μην αντιγράφει και να μην αντιγράφεται!

Αλλά και  φορέα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, σταθερότητα , θα δίνει λύσεις, προτάσεις για έγκαιρη αντιμετώπιση σε κάθε προβλήματα, ποιοτική διαφήμιση και άρτια γενικότερα διοργάνωση.

ΆΝΝΑ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σαν ομάδα της Περιηγητικής Λέσχης θέλουμε για τα επόμενα χρόνια ένα καρναβάλι δημιουργικό, που θα εκφράζει την κάθε ξεχωριστή ομάδα – παρέα, που θα ενώνει τους ανθρώπους και τις ιδέες τους σε ένα κοινό στόχο… κι απ’ αυτήν την ένωση θα ανάβει η σπίθα που θα εξάπτει τη φαντασία… θα φέρνει την εξέλιξη…

Το καρναβάλι είναι η γιορτή της ελεύθερης έκφρασης…

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, εμείς οι καρναβαλιστές του σήμερα, γιατί η εμπορευματοποίηση ενός τέτοιου θεσμού μόνο εμπόδιο μπορεί να γίνει στη δημιουργικότητα και τελικά να οδηγήσει το καρναβάλι μας στην υποβάθμιση. Οι παρέες και η ανάγκη δημιουργίας το κράτησαν ζωντανό όλες αυτές τις δεκαετίες και από αυτές εξαρτάται και η συνέχισή του.

Στόχος είναι προσλαμβάνοντας τα ερεθίσματα της κάθε εποχής με κρίση, φαντασία, όραμα και πολλή δουλειά (γιατί εύκολα και γρήγορα τίποτα καλό δεν μπορεί να γίνει) να τα μετουσιώνουμε τελικά σε τέχνη… και κάθε χρόνο να ανεβάζουμε τον πήχη του καρναβαλιού μας όλο και ψηλότερα!

ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΡΑΚΗ

Καρναβάλι του μέλλοντος..

Ένας θεσμός που στηρίζεται στον εθελοντισμό και την προσφορά των καρναβαλιστών.

Ένας θεσμός που τονώνει οικονομικά και πολιτιστικά την πόλη μας.

Γι' αυτόν τον λόγο θα λέγαμε ότι το καρναβάλι του μέλλοντος, το καρναβάλι που ονειρευόμαστε θα πρέπει να αποκτήσει τον σεβασμό που του αξίζει από τον Δήμο και τους φορείς!

Οι ομάδες  θα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια όσων αφορά την στέγαση, τις υποδομές και ότι άλλο χρειάζονται για να μπορούν να αποδώσουν και να δημιουργήσουν.

Το καρναβάλι του μέλλοντος ας μας βρει όλους ενωμένους για τον ίδιο σκοπό.. να ανεβάζουμε το επίπεδο του κάθε χρόνο και πιο ψηλά!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ

Το καρναβάλι του μέλλοντός μας, το θέλω μια μεγάλη ετερόκλιτη παρέα, που ο καθένας μας θα έχει κάτι διαφορετικό να πει και να προσθέσει. Μια παρέα που το κάθε μέλος της, η κάθε ομάδα δηλαδή αφού το καρναβάλι μας ΕΙΝΑΙ οι ομάδες του, θα καταθέτει την δική του ιδιαίτερη ολοκληρωμένη πρόταση. Με ιδέες που θα μας ενθουσιάσουν τόσο πολύ, που θα κάνουμε το αδύνατο δυνατό για να τις πραγματοποιήσουμε, καταθέτοντας προσωπική εργασία, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και τρόπους για το πώς θα το φτιάξουμε, πώς θα το ράψουμε, τι χρώμα θα το βάψουμε…

Μια παρέα που θα κλείνεται από νωρίς στις αποθήκες για να δημιουργήσει, να διασκεδάσει, να καλαμπουρίσει, να σμίξει, να φάει, να πιει και να σκαρώσει τελικά το νέο πολύχρωμο ποτάμι που την τελευταία Κυριακή της αποκριάς θα ορμήσει θεαματικά στον κεντρικό δρόμο της πόλης για να παρασύρει, με την τεράστια εφήμερη δύναμή του, ότι ψεύτικο και προσποιητό πρόλαβε να γεννήσει η καθημερινότητα.

Ένα ορμητικό ποτάμι που θα γιορτάζει τη φιλία, το σμίξιμο, τη δημιουργία, τον έρωτα, τη χαρά και την άνοιξη που σε λίγο έρχεται…

Το αγαπάμε, το στερηθήκαμε, πάμε να το ζήσουμε!

καλό καρναβάλι!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΕΤΑΚΗ

Το καρναβάλι αποτελεί θεσμό! Ή τουλάχιστον έπρεπε να θεωρείται θεσμός πολιτισμού και να υλοποιείται με αυτό το σκεπτικό. Η πορεία του ανοδική από το '93 που ξεκίνησε ξανά, φτάνοντας στο ζενίθ του γύρω στο '15-'16 και στην πορεία του άρχισε να φθίνει. Έφτασε και η πανδημία και πέσαμε στο ναδίρ.

Στην πορεία όλα αυτά τα χρόνια, τα λάθη πολλά, η όρεξη όμως μεγάλη, η ανάγκη για χαρά και ξεφάντωμα μέσα στην μαυρίλα -οικονομική και μη- που περιέχει ο χειμώνας, τεράστια.

Πώς το φαντάζομαι τα επόμενα χρόνια? Το μέλλον αβέβαιο! Η πολιτεία έχει συγκεκριμένες ποσοτικές υποδομές. Δεν μπορείς να χωρέσεις 40-50 χιλιάδες κόσμο σε 2 στενούς επαρχιακούς δρόμους.

Αυτό που λείπει είναι η ευφάνταστη ποιότητα η οποία θα προσελκύσει εντελώς διαφορετικής αισθητικής κόσμο. Η δημιουργικότητα από τις ομάδες πνέει τα λοίσθια. Με λυπεί αφάνταστα που κάποιες ομάδες το έχουν εμπορευματοποιήσει με σκοπό μόνο το κέρδος! Θα σας πω λοιπόν τί ελπίζω. Ελπίζω οι ομάδες να συσπειρωθούν και να ανέβουν σκαλιά στην θεματολογία και στα κουστούμια τους. Ελπίζω η οργανωτική επιτροπή να κλείσει τον αυτόματο πιλότο με τον οποίο πορευόταν τα τελευταία χρόνια, να γίνει ευφάνταστη και δημιουργική. Θέατρο δρόμου είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος Τάκης Χάσικος, το καρναβάλι. Και είχε δίκιο. Ηθοποιοί και πρέσβεις πολιτισμού της πολιτείας μας πρέπει να είμαστε όλοι μας! Μόνο έτσι θα  τοποθετήσουμε τον θεσμό και το Ρέθυμνο σε ανώτερο αισθητικά πλαίσιο από όλα τα υπόλοιπα δρώμενα που γίνονται στην χώρα!

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ

Θυμάμαι με νοσταλγία την ανυπομονησία που είχα  για τις μέρες αυτές, τις μέρες των αποκριών! Τί στολή θα ντυθούμε, πώς θα μασκαρευτούμε, ποιοι χοροί θα γίνουν, σε ποια σπίτια θα πάμε για να πειράξουμε τους ιδιοκτήτες τους και στη συνέχεια να μας κεράσουν κιόλας! Το κέφι παντού ήταν άπλετο χωρίς πολλές φαμφάρες και επιδείξεις! Ουσιαστικά όλα ξεκίναγαν την τσικνοπέμπτη και τελείωναν την τελευταία Κυριακή με το καρναβάλι και την καθαρά Δευτέρα.

Τα χρόνια πέρασαν και οι καιροί άλλαξαν! Οι εθιμοτυπικοί χοροί αντικαταστάθηκαν από πάρτι σε club, που ενίοτε θα υπάρχει και η παρουσία ‘επώνυμου καλλιτέχνη’, στη θέση της μπάντας στο καρναβάλι τώρα έχουμε  γνωστούς dj’s της πόλης μας, οι επισκέψεις των ‘τσουλομασκαράδων’ περιορίστηκαν έως εξαφανίστηκαν λόγω πολλών φοβιών! Η  περίοδος του καρναβαλιού έχει γίνει μια συνηθισμένη μέρα που θα γλεντήσεις… αλλά μασκαρεμένος… γενικότερα! Φτάνουμε όμως στο σημείο που κάποια πράγματα γίνονται πρόχειρα και στο όνομα του χρήματος. Αρχίζει και χάνεται η καλαισθησία και η μαγεία των ημερών. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να συμβάλουν παροπλίζονται ή ‘φεύγουν’! Σαν να μη έφταναν όλα αυτά, αρχίζουν και οι καθημερινές κρίσεις και επικρίσεις για την κατάσταση από καρναβαλιστές και μη! Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο που βλέπουμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν… για να συνεχίσουμε να έχουμε καρναβάλι  ή καλύτερα για να έχουμε ένα καλύτερο για ΟΛΟΥΣ καρναβάλι!

Την  περίοδο αυτή , οι ομάδες τρέχουν για να βρουν θέμα στολής, να φτιάξουν το άρμα τους, να κάνουν το πάρτι τους. Βοήθεια έχουν μόνο την προσωπική τους εργασία. Όλα εξαρτώνται από αυτές ως επί το πλείστων! Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει βοήθεια και από το Δήμο περισσότερη? Κυκλοφορείς στην πόλη, βλέπεις μεν τα δανεικά άρματα από τις ομάδες σαν διάκοσμο (που τρέμει η ψυχή τους μη και το κατακρεουργήσουν κάποιοι για πλάκα αφού δεν υπάρχει καμία προστασία), και αν δεν φτάσει η τελευταία βδομάδα να δεις τις ‘όμορφα’ διαταγμένες σκαλωσιές στη λεωφόρο δεν καταλαβαίνεις ότι έχουμε αποκριές! Μέγα γεγονός η έναρξη και ο  παραδοσιακός χορός των ομάδων! Πόσα χρόνια βλέπω τον Άγιο Βασίλη… Βασιλιά Καρνάβαλο και το αντίστροφο? Τα σκετς αντικαταστάθηκαν από παρουσίες που είπαν να βγάλουν ένα εύκολο νυχτοκάματο στο Ρεθυμνάκι. Αν φτάσει δε και η μέρα της παρέλασης …έρχεται η κορύφωση! Στολές που τις έχεις δει και ξαναδεί σε βάθος χρόνου… καμία έμπνευση και δημιουργικότητα! Παλεύεις να ακούσεις από που σου έρχεται η μουσική και τι ακριβώς παίζει… γιατί πρέπει να ικανοποιήσουμε και όλους τους αρμόδιους που έχουν να κάνουν με αυτό χωρίς να δίνουμε σημασία στην ποιότητα. Πολλές ομάδες δρουν ανεξέλεγκτα, είτε σε αριθμό πληρώματος είτε σε συμπεριφορά, χωρίς να δίνουν καμιά σημασία στους κανόνες. Ποινές υπάρχουν… αλλά τι να το κάνεις όταν αλλάζει ο μανωλιός βάζει τα ρούχα αλλιώς και ξαναμπαίνει στο παιχνίδι? Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί από τους οποίους μπορούμε να πάρουμε πράγματα… αλλά και αυτοί επειδή δεν εισακούονται όσο θέλουν πολλές φορές γίνονται μόνο επικριτικοί. Το καρναβάλι είναι για μεγάλους και μικρούς! Πρέπει όλοι να μπορούν να το χαρούν…με ασφάλεια! Αυτή είναι και ένα επιπλέον κίνητρο για τον κόσμο που θέλει να έρθει στην πόλη μας την εποχή αυτή. Όχι ότι υπάρχει παράπονο ασφάλειας… δοξάσει ο Θεός την έχουμε… λίγο μόνο παραπάνω αστυνόμευση και έλεγχος! Έτσι δε θα γίνεται και χαμός στο νοσοκομείο, που βρίσκεται στις επάλξεις κάθε αποκριές! Τέλος, όλη αυτή η προσπάθεια αξίζει να προβληθεί και να προσεγγίσει κόσμο τις μέρες αυτές. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ένα υπεύθυνο γραφείο που θα έχει την εμπειρία να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με αυτό. Δεν κάνουμε όλοι για όλα τα πράγματα!

Έχουμε μεράκι και όρεξη και αυτά είναι σημαντικά εφόδια για το καρναβάλι του αύριο στο Ρέθυμνο!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ως διοργάνωση το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αυτό οφείλεται στο μέγεθος της εικόνας και της αξίας του. Η πολιτισμική κληρονομιά του παρελθόντος συνδυασμένη με νέα στοιχεία από τους διοργανωτές θα εξασφαλίσει τη διάνθιση του θεσμού με πολιτισμικά γνωρίσματα.

Συμμετοχή σε διεθνείς Καρναβαλικούς Οργανισμούς και σύναψη σχέσεων με αντίστοιχους διοργανωτές αποκριάτικων εκδηλώσεων και κατά συνέπεια αποστολή αντιπροσωπειών των φορέων στους τόπους διοργάνωσης.

Χρήση των επικοινωνιακών μέσων. Τα διαδραστικά πολυμέσα και το διαδίκτυο θα ανοίξει νέους δίαυλους επικοινωνίας πληροφοριών και υλικού.

Τέλος η δημιουργία ενός Μουσείου όπου θα στεγάσει την πολυετή δουλειά των ομάδων και θα εκθέτει στολές και πιθανόν άρματα, θα διατηρεί την προβολή του θεσμού ζωντανή όλο τον χρόνο προς το ευρύ κοινό!

ΦΡΑΝΤΖΙΣΚΑ ΣΤΑΛΙ-ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗ

Ονειρεύομαι, καταρχάς ότι το Ρεθεμνιωτικό καρναβάλι δεν θα «σβήσει» ποτέ και κάποια στιγμή θα μπει στον «χάρτη» των σημαντικών καρναβαλιών της Ευρώπης και γιατί όχι του κόσμου.

Να περάσει στις επόμενες γενιές και να συνεχίσει αυτή η τόσο όμορφη παράδοση. Όμως, θα ήθελα ο θεσμός του καρναβαλιού να γίνει πιο ποιοτικός, πιο ευρηματικός. Ιδανικά, πρέπει με κάθε τρόπο να δημιουργηθεί ένα μουσείο καρναβαλιού στο Ρέθυμνο. Το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλες τις δράσεις και τα δρώμενα που έχουν γίνει στο παρελθόν. Να τιμηθούν μέσα από αυτό, τα πρόσωπα που έχουν δώσει το δικό τους στίγμα, να αναφερθούν ανέκδοτες ιστορίες, καταγεγραμμένες, να γίνει ειδική αναφορά στα παλιά ήθη και έθιμα του αποκριάτικού Ρεθύμνου. Και φυσικά να υπάρχει εκτενής καταγραφή στο τόσο σπουδαίο και μοναδικό παιχνίδι μας: To Κυνήγι του Θησαυρού.

Παράλληλα, η ανάγκη εύρεσης αποθηκών και χώρων για εργαστήρια γίνεται όλο και πιο μεγάλη. Η τεχνογνωσία και οι διάφορες τεχνικές που αφορά στην κατασκευή αρμάτων και στολών, πρέπει να μεταλαμπαδευθεί στις επόμενες γενιές. Οπότε, ένας πολυχώρος καρναβαλιού θα έδινε την δυνατότητα να πραγματοποιούνται συναντήσεις, σεμινάρια και γιατί όχι και εκδηλώσεις.

Η σύνδεση και συνεργασία με το παράρτημα της σχολής Κάλων Τεχνών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό στήριγμα.

Ωστόσο, θα ήθελα να υπάρχει ένας φορέας, ανεξάρτητος που θα ασχολείται με όλα τα θέματα γύρω από το καρναβάλι. Ο οποίος να έχει υπό την αιγίδα του βιοτεχνία για την παραγωγή στολών εδώ στο τόπο μας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, εμείς οι καρναβαλιστές να μην χάσουμε το κέφι και τη φαντασία μας, και ενωμένοι να προσπαθήσουμε να γίνει γνωστό το Ρεθεμνιωτικό Καρναβάλι ως ένα από τα πιο όμορφα καρναβάλια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΔΙΑΒΙΤΑΚΗΣ

Χμμμμ… Μια πάρα πολύ ερώτηση… η οποία δεν ξέρω κατά πόσο θα έχει και τη σωστή απάντηση…

Σίγουρα μια καλύτερη οργάνωση από όλες τις πλευρές και προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι  μέχρι τώρα προσπάθειες κι ενέργειες που γίνονται από όλους μας χρειάζονται ενδυνάμωση και περισσότερη δουλειά. Καλός ο εθελοντισμός και χρειάζεται αλλά δυστυχώς δεν φτάνει από μόνος του. Πρέπει να δημιουργηθεί «Γραφείο Καρναβαλιού» με τουλάχιστον ένα άτομο που θα εργάζεται εκεί για όλο το χρόνο, το οποίο θα είναι απασχολημένο αποκλειστικά και μόνο με το Καρναβάλι. Εκεί θα μπορούν όλες οι ομάδες αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται για τυχόν πληροφορίες και δράσεις οι οποίες θα διοργανώνονται την περίοδο των Αποκριών και όχι μόνο.

Είμαστε το 2ο Καρναβάλι στην Ελλάδα απλά πρέπει να το πιστέψουμε όλοι, όχι μόνο οι ομάδες αλλά και οι κάτοικοι κι οι επιχειρηματίες του τόπου μας. Με ένα τέτοιο γραφείο στο Ρέθυμνο πιστεύω ότι ένα σημαντικό σκαλοπάτι θα έχει γίνει για να μπορέσει να «πατήσει» και να αρχίσει να χτίζεται σιγά - σιγά μια μεγαλύτερη σκάλα που θα μας ανεβάσει ψηλότερα.

Μετά τα γεγονότα Παγκοσμίως, τα οποία μας φρέναραν απότομα, γίνεται φέτος μια προσπάθεια (καλή, κακή θα δείξει το αποτέλεσμα) να ξαναπάρουμε μπρος και να φτάσουμε το Καρναβάλι μας στα επίπεδα που ήταν το 2019. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να καταφέρουμε να τα προσεγγίσουμε, γιατί κακά τα ψέματα δυστυχώς να τα ξεπεράσουμε ειδικά φέτος δεν είναι εφικτό.

Η όρεξη υπάρχει, το κέφι υπάρχει και ίσως και είναι και περισσότερα από ότι άλλες χρονιές. Πάμε λοιπόν όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποδείξουμε ότι ναι η «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών» μπορεί να κάνει και καρναβάλι, γιατί και το Καρναβάλι δείγμα Πολιτισμού είναι!

Περιμένουμε λοιπόν όλο τον κόσμο να διασκεδάσει μαζί μας όπως μόνο εμείς εδώ ξέρουμε!

Καλά να περάσουμε… και του χρόνου καλύτερα!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ

Το καρναβάλι της πόλης μας με ιστορικές καταβολές από τις αρχές του 20ου αιώνα, στην νεότερη περίοδο του ανασυστάθηκε από το κυνήγι του θησαυρού στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η συμμετοχή μέσω των ομάδων που το πλαισιώνουν αυξήθηκε ραγδαία ώστε σήμερα να αποτελεί το δεύτερο πολυπληθέστερο της χώρας μας.

Χειροποίητες κατασκευές στολών και αρμάτων με αιχμή την σάτιρα, το γέλιο και την καλή διάθεση δίνουν το έναυσμα για ένα ξεφάντωμα που συμμετέχει όχι μόνο η πόλη μας αλλά ολόκληρο το νησί. Για αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί επάξια ως το Καρναβάλι της Κρήτης . Κυρίες και κύριοι καλή σας διασκέδαση…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ