ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Θετικός απολογισμός για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

0

Απολογισμός πολλαπλών επιπέδων και αντίστοιχου ενδιαφέροντος είναι ο φετινός για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, η διοργάνωση του οποίου αποτέλεσε ένα μεταβατικό στάδιο για την ιστορία του θεσμού.

Το πρώτον γιατί ο βασικός διοργανωτής μετά από πολλά χρόνια ήταν ο ίδιος ο δήμος Ρεθύμνης ως νομικό πρόσωπο και όχι η ΚΕΔΗΡ. Όχι δηλαδή μια αυτόνομη δημοτική επιχείρηση, όπως τα προ πανδημίας χρόνια. Η αλλαγή ήταν μια σημαντική παράμετρος για την γραφειοκρατία της υπόθεσης, αφού αυτό θα μπορούσε – λόγω διαφοροποίησης και γιατί όχι απειρίας – να τινάξει στον αέρα όλη την διοργάνωση λόγω των ασφυκτικών κανόνων και χρονοδιαγραμμάτων που απαιτεί το δημοτικό λογισμικό σύστημα, αφού ένα καρναβάλι έχει και κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως έξοδα φιλοξενίας, ιδιαίτερων υλικών και βεβαίως διαφήμισης και προβολής, παράμετροι που αντιμετωπίζονται με περισσή αυστηρότητα από την κρατική νομοθεσία που διέπει την λειτουργία ενός δήμου.

Το δεύτερο είναι η τριετής απουσία καρναβαλικών εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας. Ούτε η συμμετοχή ήταν κάτι δεδομένο πια, ούτε και η οργανωτική επάρκεια μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη, καθώς πολλά έχουν αλλάξει σε πρόσωπα, σε ανάγκες αλλά και στις διαθέσεις του ίδιου του κόσμου που είτε έχει αποσυρθεί από δημόσιες εκδηλώσεις, είτε εκφράζεται μαζικά και πολλές φορές αυθόρμητα στην ανάγκη του να «ξεδώσει» μετά από τόσους περιορισμούς και στερήσεις, που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Και βέβαια, όλα αυτά σε συνδυασμό με το δεδομένο ζήτημα της ασφάλειας που πρέπει να διασφαλίζεται τόσο για τους συμμετέχοντες στις μεγάλες και μαζικές εκδηλώσεις όσο και για το πολυπληθές κοινό που συγκεντρώνεται στους δημόσιους χώρους για να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει με το δικό του τρόπο. 

Το καρναβάλι, λοιπόν τελείωσε, τα φώτα της γιορτής έσβησαν, οι ήχοι σιώπησαν. Τώρα ξεκινά το απολογιστικό κομμάτι για τον θεσμό του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, που μεταξύ άλλων έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική όσων δεν αγαπούν τον συγκεκριμένο θεσμό ή τον θεωρούν περιττό, ακόμα και αν η οικονομική παράμετρος των κερδών της πόλης εν μέσω του «νεκρού χειμώνα» αποτελούν όχι μόνο τονωτική αλλά ζωτικής σημασίας «ένεση» για την εστίαση, την αναψυχή, τον τουρισμό και την εμπορική αγορά της πόλης.

Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ

Θα ξεκινήσουμε την δημόσια συζήτηση με τις θέσεις του επίσημου διοργανωτή, δηλαδή, του δήμου Ρεθύμνου. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος διοργάνωσης κ. Θωμάς Κρεβετζάκης εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένος από την έκβαση των πραγμάτων, καθώς με βάση τους προαναφερθέντες προβληματισμούς, οι στόχοι επετεύχθησαν και το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε την οργανωτική επιτροπή και τους καρναβαλιστές.

«Αυτό το οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, είναι ότι το σύνολο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αναφερόμαστε κυρίως στο κομμάτι της ασφάλειας, που ήταν και βασική μας επιδίωξη μετά την επάνοδο μας στις καρναβαλικές εκδηλώσεις από την περίοδο των τριών χρόνων αποχής» δηλώνει στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» για να συμπληρώσει, ότι «Ήταν ιδιαίτερα αυξημένη η συμμετοχή του κόσμου στα μικρά δρώμενα αλλά και στις τρεις μεγάλες παρελάσεις και καταφέραμε για πρώτη φορά να έχουμε συμμετοχή στο σύνολο των εκδηλώσεων, μοιράζοντας τον κόσμο ανάμεσα στις διάφορες επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, παρατείνοντας μια επιπλέον ημέρα την διαμονή των επισκεπτών στην πόλη».

ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Το ζήτημα της προβολής του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ήταν από τα βασικά ζητούμενα, για τα οποία ασκείται κριτική στον δήμο, καθώς θεωρείται πως υπήρξε σοβαρή υστέρηση στην φετινή διοργάνωση. Κληθείς να απαντήσει σε αυτό ο κ. Κρεβετζάκης, τόνισε, ότι «Το κομμάτι της προβολής έχει να κάνει με το καθεστώς λειτουργίας του δήμου. Η ΚΕΔΗΡ ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο, είχε την δυνατότητα να έχει δικό της επικοινωνιακό μοντέλο. Τώρα το κομμάτι της επικοινωνίας και της προβολής πρέπει να ακολουθεί το μοντέλο του δήμου, το οποίο έχει διαφορετική γραφειοκρατική λειτουργία και έχει τρομερούς περιορισμούς. Αυτό προκάλεσε γενικότερα κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν. Αλλιώς λειτουργεί ένας δήμος και αλλιώς ένα αυτοτελές νομικό πρόσωπο».

Ο ίδιος επισήμανε, πως η αλλαγή του νομικού προσώπου που ανέλαβε την διοργάνωση, ήταν εκ των πραγμάτων μια διαφοροποίηση που προκάλεσε σοβαρές δυσκολίες και τόνισε τα εξής: «Η βασική μας επιθυμία ήταν να οργανωθεί το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι φέτος και βρεθήκαμε στην συγκυρία των αλλαγών του βασικού διοργανωτή από την ΚΕΔΗΡ στον Δήμο και μάλιστα σε μια περίοδο, που ο δήμος δεν είχε εξ αρχής εγκεκριμένο προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο αυτή την εποχή με τους δήμους. Είμαστε ο πρώτος δήμος στην χώρα που καταφέραμε και πήραμε έγκριση προϋπολογισμού και οφείλω να ευχαριστήσω τις οικονομικές υπηρεσίες που τελικά καταφέραμε και οργανώσαμε τις εκδηλώσεις. Θα συμφωνήσω, δηλαδή, ότι υπήρχε κενό στο κομμάτι της προβολής με μια ένσταση για το τι ακριβώς εννοούν οι πολλοί ως προβολή, διότι διαφήμιση και έντονο ενδιαφέρον για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι υπήρχε και μάλιστα ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο που προβληθήκαμε σε όλα τα μεγάλα κανάλια της χώρας και βεβαίως με δεδομένη την συμβολή των ΜΜΕ της Κρήτης που στο σύνολο τους θεωρούν το καρναβάλι του Ρεθύμνου ως το καρναβάλι της Κρήτης».

Συνεχίζοντας, τόνισε, ότι  «Βεβαίως υπήρξαν και άλλα προβλήματα στην διοργάνωση που δεν θέλουμε να τα βάλουμε κάτω από το χαλί, όπως ήταν αυτό με τις αποθήκες που προέκυψε στην αρχή, για τις οποίες δεν υπήρχε η σχετική μίσθωση. Γενικότερα στην αρχή υπήρχε πρόβλημα στον βηματισμό τόσο του δήμου, όσο και των καρναβαλικών ομάδων μετά από τα τρία χρόνια αποχής. Όσο περνούσαν οι ημέρες τα προβλήματα ξεπερνιόταν και φτάσαμε στο τελευταίο  τριήμερο, οπότε όλα γινόταν σχεδόν αυτοματοποιημένα και σωστά. Ακόμα και προβλήματα που προέκυψαν την τελευταία στιγμή δεν έγιναν αντιληπτά. Όπως ήταν η παραλίγο ακύρωση της σύμβασης για το ήχο, για την αστική ασφάλιση του καρναβαλιού και άλλα που ολοκληρώθηκαν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Ακόμα και οι καιρικές συνθήκες που υπήρχαν την Κυριακή και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα και στους συμμετέχοντες αλλά και στο κοινό, δημιούργησαν ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Μιλάω για τον δυνατό αέρα που παραλίγο να αποψιλώσει την σκηνή, η οποία κατέβηκε την τελευταία στιγμή και σε χρόνο ρεκόρ ξαναστήθηκε, μιλάω για την κολώνα της ΔΕΗ που έπεσε κατά τη διάρκεια της παρέλασης και μέσα σε ελάχιστα λεπτά είχε αποκατασταθεί το ρεύμα και δεν κινδύνευσε κανένας ή το γεγονός της λειτουργίας των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων».

Ολοκληρώνοντας για το γραφειοκρατικό της υπόθεσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος συνόψισε ως εξής: «Τα προβλήματα της αλλαγής από την ΚΕΔΗΡ στον Δήμο υπήρξαν όλη την περίοδο διοργάνωσης. Ήταν μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ολόκληρο το σύστημα πολιτισμού του δήμου βρέθηκε σε μια διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Ουσιαστικά έκλεισε μια ολόκληρη διαχειριστική χρονιά με πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες, που τις ξεπεράσαμε με νόμιμες διαδικασίες και θεωρούμε πως χρειάζεται στο εξής όλα να γίνονται πάρα πολύ νωρίτερα, όλα πρέπει να γίνονται αρκετούς μήνες πιο μπροστά για να είναι στην ώρα τους έτοιμα και βέβαια πρέπει να υπάρχουν επιπλέον στελέχη για να μπορεί ο δήμος να ανταποκρίνεται, ειδικά στις μεγάλες εκδηλώσεις. Από την στιγμή που ο πολιτισμός απασχολεί σοβαρά τον Δήμο Ρεθύμνης, θα πρέπει να στελεχώσει αντίστοιχα και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το ότι ένας φορέας αυτόνομος θα έκανε πιο εύκολη την όλη διαδικασία και πιο γρήγορα, είναι γεγονός, αλλά δεν ξέρω αν ο δήμος είναι σε θέση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο».

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΘΗΣ

Το πραγματικά εντυπωσιακό με το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι η μείωση στα περιστατικά μέθης που αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα τα παλαιότερα χρόνια. Εφόσον δεχθούμε πως οι καρναβαλιστές κινήθηκαν σε αριθμό γύρω στα 15.000 άτομα και το κοινό κυμάνθηκε σε περίπου 50 με 60 χιλιάδες κόσμο, το γεγονός πως καταγράφηκαν γύρω στα 17 επεισόδια μέθης, εκλαμβάνεται θετικά αφού τόσα είναι σχεδόν μετά από κάθε … γάμο ή άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Σχετικά ο κ. Κρεβετζάκης δήλωσε, ότι «Εκείνο που μας άφησε όλους έκπληκτους ήταν που υπήρξαν ελάχιστα επεισόδια μέθης αλλά βεβαίως έχει και αυτό την εξήγηση του λόγω της καλής δουλειάς που έχει γίνει σε επίπεδο ενημέρωσης και πρόληψης αλλά και του γεγονότος, ότι ο κόσμος δεν συμμετέχει σε μια μόνο παρέλαση για να ξεδώσει αλλά γίνονται πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει και με ένα τρόπο «σπάει ο κόσμος» και διασκεδάζει σε πολλές εκδηλώσεις βάζοντας τα όρια ο ίδιος στον εαυτό του, φροντίζοντας να μην μεθάει για να απολαύσει όλα τα δρώμενα. Έτσι φέτος στο νοσοκομείο δεν είχαμε καταστάσεις όπως στο παρελθόν που διαμορφωνόταν «συνθήκες πολέμου»! Υπήρξε εξαιρετική οργάνωση σε σχέση με την ασφάλεια σε όλους τους τομείς. Το νοσοκομείο μας ήταν προετοιμασμένο προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα περιστατικά από τα 17 αλλά όπως χαρακτηριστικά μας μετέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου ο κ. Μαρκάκης ήταν ένα Σαββατοκύριακο στην πόλη μας όπου είχες την αίσθηση ότι δεν έγινε καρναβάλι. Αυτό νομίζω θα είναι πλέον το ένα ζητούμενο Από τη στιγμή που είναι κεκτημένο για μας και έχουμε την εμπειρία για τις υπόλοιπες οργανώσεις».

Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι «Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι λειτούργησε εξαιρετικά η ελληνική αστυνομία στο θέμα της εποπτείας της προσφοράς ποτού σε ανήλικα, αλλά και οι περισσότεροι καταστηματάρχες που προσπάθησαν πάρα πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού στο συγκεκριμένο τομέα να παίρνουν προφυλάξεις σε σχέση με τα ανήλικα».

Ικανοποίηση υπάρχει και από πλευράς του Νοσοκομείου, ο Διοικητής του οποίου κ. Λευτέρης Μαρκάκης, δήλωσε τα εξής: «   Η  Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου ευχαριστεί θερμά το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου, που με πλήρη επιτυχία αντιμετώπισαν αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά που προσήλθαν στα Επείγοντα κατά το τριήμερο του Καρναβαλιού και υποδειγματικά εφάρμοσαν το σχέδιο δράσης έτσι ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί. 

    Επίσης ευχαριστεί θερμά τους Εθελοντές/τριες Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την πολύτιμη προσφορά τους και την πολύ σημαντική βοήθεια που με προθυμία, ευσυνειδησία  και επαγγελματισμό παρείχαν στα περιστατικά που προσήλθαν στο Νοσοκομείο μας την Κυριακή του Καρναβαλιού στις 26 Φεβρουαρίου 2023, συνδράμοντας στο δύσκολο έργο του προσωπικού της Υπηρεσίας μας.

     Ταυτόχρονα ευχαριστεί το Ε.Κ.Α.Β. και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών  για τη σωστή  διαχείριση και την οργανωμένη αντιμετώπιση των περιστατικών καθώς και την άψογη συνεργασία με το προσωπικό του Νοσοκομείου που παρελάμβανε τα περιστατικά.

     Επιπλέον, η Διοίκηση οφείλει να ευχαριστήσει το Δήμο Ρεθύμνου και όλες τις Υπηρεσίες της πόλης που συνέβαλαν στην ασφαλή και επιτυχή έκβαση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων στην  πόλη μας.

     Η άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ολοκλήρωσε με επιτυχία και ασφάλεια το απαιτητικό πρόγραμμα δράσης όλων των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Όλοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων». 

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ

Τις τρεις εβδομάδες του καρναβαλιού υπολογίζεται ότι κινήθηκε στην πόλη περίπου 70.000 κόσμος. Αυτό μεταφράζεται σε κέρδη για την εστίαση, την αναψυχή και την αγορά εν γένει. Τα ξενοδοχεία που άνοιξαν είχαν 100% πληρότητες το τελευταίο τριήμερο και χρειάστηκε να ανοίξουν και άλλοι επιχειρηματίες ενοικιαζόμενα δωμάτια, χωρίς να έχουμε ακριβή εικόνα για το πόσος κόσμος φιλοξενήθηκε σε σπίτια και airbnb.

«Η πόλη γέμισε με αρκετούς επισκέπτες να έχουν τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις στο Ρέθυμνο. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι είχαμε πάνω από 15.000 καρναβαλιστές και περισσότερους από 70.000 επισκέπτες από όλη την Κρήτη, την Ελλάδα ακόμα και από την Κύπρο» είπε σε δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία επίσης τόνισε: «η πληρότητα στα ξενοδοχεία άγγιξε το 100% ενώ υπήρχαν και αρκετά αιτήματα για δωμάτια τα οποία δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καλύψουμε. Ελπίζουμε οι επισκέπτες να βρήκαν airbnb καταλύματα».

Από την πλευρά του ο κ. Κρεβετζάκης σημείωσε, ότι «Η εστίαση θεωρούμε πως είναι ο μεγάλος κερδισμένος εν αντιθέσει με την αναψυχή όπου έσπασε σε 2 ημέρες. Το βασικό, το οποίο προκύπτει αναλύοντας τις εικόνες από τις παρελάσεις γενικότερα και από τις δράσεις είναι ότι είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή οικογενειών. Και αυτό έχει ως λογικό αποτέλεσμα να λειτουργήσει καλύτερα η εστίαση από ότι αναψυχή».

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Με την ολοκλήρωση της καρναβαλικής παρέλασης την περασμένη Κυριακή, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου «έκλεψε την παράσταση» με τα συνεργεία της που ακολουθούσαν και καθάριζαν την πόλη, η οποία μία ώρα μετά το καρναβάλι, ήταν σαν να μην είχε γίνει τίποτα!

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους των υπηρεσιών καθαριότητας για την άμεση παρέμβαση τους αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την μεγάλη γιορτή και φροντίζουν την άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας και της ομαλής λειτουργίας της πόλης μετά την μεγάλη παρέλαση.

Αναφερόμενος στην υπερπροσπάθεια της υπηρεσίας του ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Λελεδάκης, τόνισε τα εξής: «Παρότι τα αισθήματα χαράς και ξεγνοιασιάς που μοιραστήκαμε στη διάρκεια των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού διαδέχθηκε η άφατη θλίψη για την τραγωδία που βιώνει η χώρα μας από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, αισθανόμαστε  την ανάγκη να ευχαριστήσουμε  από καρδιάς τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας, την Υπηρεσία Πρασίνου και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης.

Όπως κάθε φορά, οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δημοτικές υπηρεσίες,  ανταποκρίθηκαν με ευσυνειδησία, εργατικότητα και αφοσίωση,  στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε ευπρεπισμό, οργάνωση και  καθαριότητα που απαιτούνται καθ’ όλη την διάρκεια των αποκριάτικων  εκδηλώσεων και κυρίως κατά το τελευταίο τριήμερο της κορύφωσής  τους.

Οι συμπολίτες αλλά και οι  χιλιάδες επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, απόλαυσαν την εμπειρία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού σε μια πόλη καθαρή, περιποιημένη, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένη, φιλόξενη και νοικοκυρεμένη.

Συγχαίρουμε κι ευχαριστούμε λοιπόν τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα, την Τ.Υ.Δ.Ρ.   την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου καθώς και τον εργολάβο καθαριότητας και τους  εργαζόμενους που απασχολεί, οι οποίοι διεκπεραίωσαν τον οδοκαθαρισμό χειρωνακτικά και με το σάρωθρο.  Και φέτος, οι άνθρωποι αυτοί, με αξιέπαινη ετοιμότητα και αυταπάρνηση,   έδωσαν προτεραιότητα στις ανάγκες της κοινωνίας και της πόλης μας, έναντι των προσωπικών τους αναγκών για ψυχαγωγία και των οικογενειακών τους δεσμεύσεων , μεριμνώντας αμέσως μετά τη λήξη του Καρναβαλιού για την απομάκρυνση των παραγώγων της δικής μας διασκέδασης.

Ευχόμαστε  σε όλους και όλες  καλή Σαρακοστή με υγεία και δύναμη για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία μας που αναγνωρίζει, σέβεται  και επαινεί την προσφορά τους».

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Στο ερώτημα πόσο είναι το κόστος του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Κρεβετζάκης αναφέρει πως ετησίως κοστίζει στον Δήμο περίπου 280.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι « Υπολογίζουμε πως η δαπάνη είναι 150 χιλιάδες ευρώ μόνο στο κομμάτι του καρναβαλιού, χωρίς λειτουργικά έξοδα και μισθώσεις αποθηκών. Οι χορηγοί έδωσαν 20.000 με μεγαλύτερο χορηγό της Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Δεν υπολογίζεται σε αυτό, το κόστος της τηλεοπτικής κάλυψης που το είχε το Κρήτη ΤV ως αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας και περιελάμβανε την μετάδοση διαφόρων στιγμιότυπων, την μεγάλη εκπομπή της Παρασκευής, τις παρελάσεις κτλπ και που θεωρούμε πως κόστισε 25.000

Από την εικόνα που έχω θεωρούμε πως ετησίως το συνολικό κόστος του δήμου για όλες τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, την συντήρηση των αποθηκών και τα λειτουργικά των αποθηκών αγγίζει τις 280.000 ευρώ».

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ικανοποίηση εκφράστηκε και από τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος σχετικά με την έκβαση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είχε ένα ευχαριστώ για όλους τους εμπλεκομένους. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα εξής:

«Ο θετικός  απολογισμός των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων, αναμφίβολα προκάλεσε  σε όλους  τους εμπλεκόμενους  ικανοποίηση και αισιοδοξία  για το μέλλον του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Η επιβεβλημένη λόγω υγειονομικής κρίσης τριετή απουσία του, κάθε άλλο παρά ενθάρρυνε την αμετροέπεια στη βίωση της ξεχωριστής εμπειρίας που προσφέρει το Καρναβάλι του Ρεθύμνου. Οι  συμμετέχοντες  υποστήριξαν τις εκδηλώσεις   με ενθουσιασμό αλλά και αξιοσημείωτη ευπρέπεια. Τα ελάχιστα, αναλογικά με το ευρύτατο  αριθμό καρναβαλιστών, περιστατικά μέθης και  η παντελής  απουσία  ατυχημάτων ή παρεκτροπών,   επιβεβαιώνουν την ωριμότητα αλλά και την αγάπη με την οποία περιβάλλουν το Καρναβάλι μας όλοι όσοι διασφαλίζουν διαχρονικά την επιτυχή πορεία του και την ανθεκτικότητά του στο χρόνο.

Είναι η ψυχή του καρναβαλιού, την οποία συνθέτουν  άνθρωποι  από διαφορετικές αφετηρίες και ιδιότητες αλλά με κοινό παρονομαστή το σεβασμό τους σε μια θεσμοθετημένη γιορτή που έλκει την καταγωγή της από την αρχέγονη ανθρώπινη ανάγκη για ελευθερία  έκφρασης  και υγιούς εκτόνωσης, για συνύπαρξη και σύμπραξη.

Στην περίπτωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, οι  πρωταγωνιστές του αριθμούν χιλιάδες   προσδίδοντάς του  πολλαπλές  ιδιότητες  και μία μοναδική ταυτότητα που δεν αντιγράφεται.

Ανάμεσά τους είναι κι εκείνοι που σηκώνουν το βάρος μιας ιδιαίτερα απαιτητικής  διοργάνωσης, τους οποίους οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε:

•     Είναι οι δομές υγείας, η διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και οι διασώστες του ΕΚΑΒ,  που βρίσκονται διαρκώς  σε εγρήγορση και ετοιμότητα για την άμεση και αποτελεσματική  διαχείριση των περιστατικών.

•     Είναι τα σώματα Ασφαλείας, η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, το Τμήμα Τροχαίας, η Ασφάλεια,  το Αστυνομικό Τμήμα, η Πυροσβεστική,  το Λιμεναρχείο, η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων  το 547 Τ.Π και  το Λιμενικό Ταμείο.    Χάρη στην ακούραστη μέριμνά τους, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία για τους συμμετέχοντες .       

•     Είναι οι Εθελοντές που είτε  ως μεμονωμένα άτομα είτε ως μέλη οργανωμένων συλλογικοτήτων όπως  είναι οι εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού,  του δικτύου «ΡΕθελοντώ»  κ.α. συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και είναι πάντοτε παρόντες και παρούσες για να συντρέξουν όπου χρειαστεί.

•     Είναι οι υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνης  που κατά τη διάρκεια της αποκριάτικης περιόδου, δίνουν την ψυχή τους για να είναι το Ρέθυμνο έτοιμο για τη μεγάλη γιορτή και ιδιαίτερα η Τεχνική Υπηρεσία,  η Υπηρεσία  Καθαριότητας καιΠρασίνου που μας κάνουν υπερήφανους με την αφοσίωση και συνέπεια τους στις πολλαπλές ανάγκες της διοργάνωσης.

•     Είναι οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, το ΕΒΕ, ο Σύλλογος  Ξενοδόχων, ο Σύλλογος  Εστίασης και αναψυχής , ο Εμπορικός Σύλλογος, το ΚΤΕΛ, τα  καλλιτεχνικά και παραδοσιακά σωματεία που στηρίζουν διαχρονικά και με κάθε μέσο που διαθέτουν τη διοργάνωση του  Καρναβαλιού του Ρεθύμνου.

•     Και φυσικά είναι  ο Οργανισμός  του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (Ο.Ρ.Κ.), οι Ομάδες του, πλαισιωμένες  από  δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές που καταθέτουν  με ανιδιοτέλεια και γενναιοδωρία ό,τι πιο όμορφο, ευφάνταστο, δημιουργικό, ευγενές  και ελπιδοφόρο έχει ανάγκη ο τόπος μας, για να πάρει μια ζωογόνα ανάσα,  σε όλα τα επίπεδα,  στην καρδιά του χειμώνα.

Ευχαριστώ λοιπόν θερμά και ειλικρινά  όσους/ες  προσυπέγραψαν την επιτυχία του φετινού  Καρναβαλιού,  με την καλή τους συνεργασία, τη συνειδητή τους στάση  και τον άψογο συντονισμό τους,  εξασφαλίζοντας στο Ρέθυμνο μια καλή προβολή, στην τοπική κοινωνία  μια σημαντική οικονομική τόνωση  και στους επισκέπτες μας, μια θερμή φιλοξενία».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η επόμενη διοργάνωση μπαίνει παράλληλα με τον απολογισμό σε πρώτο πλάνο όλων των πλευρών και κυρίως του δήμου και των καρναβαλικών ομάδων.

Σχετικά με το πώς ο ίδιος βλέπει το μέλλον του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, δήλωσε, ότι «Όσοι αγαπούν το καρναβάλι, νομίζω, ότι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα και γι’ αυτό άμεσα σας είπα ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες που είχαν μείνει. Από βδομάδα θα έχουμε την πρώτη ολομέλεια την απολογιστική του ΟΡΚ, θα έχουμε συναντήσεις με τους οργανωτικούς φορείς για διάφορα πράγματα στα οποία θεωρούμε ότι αστοχήσαμε άσχετα αν δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στην εκδήλωση. Από κει και μετά στόχος μας είναι -είναι μία πρόταση που έχει γίνει ήδη στον ΟΡΚ- να έχουμε κάθε μήνα ολομέλεια, να προχωρήσουμε άμεσα στη θεματική του νέου καρναβαλιού, στο πρόγραμμα του καρναβαλιού για το 2024, προκειμένου οι ομάδες να έχουν από τον Απρίλιο αν είναι δυνατόν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για το καρναβάλι που του χρόνου θα είναι το Μάρτιο. Να τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν όλο το χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν. Επίσης υπάρχουν διάφορα πράγματα που θέλουμε να τονώσουμε όπως είναι η συμμετοχή των νεαρών παιδιών. Δηλαδή έχει ιδιαίτερη επιτυχία και χάρηκα πάρα πολύ όταν είδα το ειδικό σχολείο να επισκέπτεται το εργαστήριο κατασκευής των αρμάτων. Οπότε μία πρόταση είναι του χρόνου να έχουμε επισκέψιμες μέρες και ώρες κατά τη διάρκεια της κατασκευής των αρμάτων. Να καταφέρουμε μέσω κάποιων προγραμμάτων να βάλουμε το καρναβάλι ως αντικείμενο δημιουργικό στα δημοτικά σχολεία που υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση. Θα προσπαθήσουμε έχοντας και την εμπειρία να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που κάνει ο δήμος να πάρει στην κατοχή του το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ, προκειμένου να στεγαστεί το μουσείο του καρναβαλιού. Ήδη είχαν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες οι οποίες μας δημιούργησαν πρόβλημα γιατί είναι ένα κτίριο στο οποίο εμπλέκεται τόσο η κτηματική υπηρεσία όσο και το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο καθυστερεί τις διαδικασίες. Είμαστε ανοιχτοί και ήδη έχουμε βρει κάποιους νέους χορηγούς οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε κυρίως την παιδική και τη νυχτερινή παρέλαση, η οποία φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ουσιαστικά δημιουργώντας μας πρόβλημα μην μπορώντας να την υποστηρίξει ο σχεδιασμός μας. Ιδίως η νυχτερινή παρέλαση έχει μία αισθητική και μία δυναμική η οποία μπορεί να αναβαθμίσει ιδιαίτερα το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι».

Ο ίδιος, ολοκληρώνοντας, τόνισε, ότι «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες οι καρναβαλικές ομάδες τον ΟΡΚ για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε την οργανωτική επιτροπή και τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε προκειμένου το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι να οργανωθεί μία ασφάλεια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην οικονομική υπηρεσία που για πρώτη φορά κλήθηκε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός καρναβαλιού και στη διεύθυνση πολιτισμού στα ελάχιστα στελέχη που μπήκαν σε αχαρτογράφητα γι’ αυτούς νερά υπό μεγάλη πίεση. Ότι ανέλαβαν το έφεραν εις πέρας με επιτυχία».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ