ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την νέα τουριστική σεζόν

0

ΠΟΙΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Με λίγες αφίξεις, λιγοστές κρατήσεις και πολλά προβλήματα να διαμορφώνουν δυσμενείς συγκυρίες, αναμένεται να ανοίξει δειλά – δειλά η φετινή τουριστική περίοδος μετά τις 25 Μαρτίου, οπότε θα έχουμε τις πρώτες αλλά λιγοστές σε αριθμό αφίξεις τουριστών.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους και τους πράκτορες του Ρεθύμνου, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει τις συνθήκες σε τοπικό επίπεδο σε σχέση με πέρσι. Ουσιαστικά τα πολλά και μεγάλα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου θα ανοίξουν μετά το Πάσχα και προς το τέλος Απριλίου, οπότε και αναμένονται οι πρώτες μαζικές αφίξεις επισκεπτών και από ‘κει και πέρα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία να εξελιχθεί η σεζόν στα περσινά επίπεδα.

Έτσι συνοψίζεται σε λίγες λέξεις η πραγματικότητα που έχει να κάνει με τον τοπικό τουρισμό και έτσι σκιαγραφείται από τους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες, οι οποίοι καταγράφουν μεν θετικές τάσεις αλλά ξέρουν πως έχουν μπροστά τους και μια διαδρομή με … «συμπληγάδες»!

Τα γεγονότα είναι, ότι οι διεθνείς τουριστικές εκθέσεις δείχνουν να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Κρήτη. Οι κρατήσεις, όμως, δεν είναι διαφορετικές από πέρσι για την αντίστοιχη περίοδο. Οι Ρεθεμνιώτες τουριστικοί επιχειρηματίες αναμένουν να έχουν κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και τον Σεπτέμβριο ενώ καταστάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τυχόν επέκταση του, οι σεισμοί στην Τουρκία, οι εκλογές στην Ελλάδα και βέβαια γεγονότα όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, διαμορφώνουν ευμετάβλητες συνθήκες για τον τουρισμό, που σε συνδυασμό με την ακρίβεια, είναι δυνατόν να ανατρέψουν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη.

Άλλωστε αυτό θα φανεί προσεχώς και στην διεθνή έκθεση του Βερολίνου, που θα διεξαχθεί από 7 έως 9 Μαρτίου και αποτελεί κάθε χρόνο «βαρόμετρο» για τον ελληνικό τουρισμό.

«ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΕΡΣΙ»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτο Μπερέτη, η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι όπως πέρσι. Δηλαδή, θα ξεκινήσει σιγά – σιγά μετά το Πάσχα και θα έχει κορύφωση τους τέσσερις θερινούς μήνες, οι οποίοι το 2022 «έσπασαν» το ρεκόρ του 2019.

Ειδικότερα, ο κ. Μπερέτης τόνισε, ότι «Ξεκίνημα της περιόδου δεν θεωρούμε τους λίγους τουρίστες που θα έρθουν με κάποιες πτήσεις πριν τις 25 Μαρτίου. Εγώ θεωρώ πως η σεζόν ξεκινά όταν θα έχουμε συνεχείς καθημερινές πτήσεις για την Κρήτη και αυτό θα συμβεί από αρχές Απριλίου».

Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο ο κ. Μπερέτης θεωρεί πως ο Απρίλιος και ο Μάϊος θα κινηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα, δηλαδή όχι ιδιαίτερα υψηλά νούμερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του δεν αναμένεται κάποια διαφοροποίηση με το 2022 για ολόκληρη την σεζόν, η οποία ως σύνολο θα πάει ιδιαίτερα καλά.

Ο ίδιος πιστεύει πως φέτος τα ξενοδοχεία θα έχουν περισσότερο κόσμο και λιγότερο θα προτιμηθούν σπίτια και βίλες, που τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν ιδιαίτερη προτίμηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Καταγράφουμε δυναμική στις κρατήσεις των ξενοδοχείων φέτος» λέει ο ίδιος για να επισημάνει, ότι «η τάση για διαμερίσματα και διακοπές χωρίς πολύ κόσμο δεν φαίνεται φέτος να έχει την έκταση των δύο προηγούμενων ετών».

Το Ρέθυμνο θα το προτιμήσουν και φέτος χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, οι χώρες της Σκανδιναβίας και η Πολωνία. «Οι ίδιες όπως κάθε χρόνο με ελάχιστες διαφοροποιήσεις» θα τονίσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου για να επισημάνει πως αν δεν συμβούν έκτακτα γεγονότα θα είναι μια περίοδος καλή, χωρίς εκπλήξεις ή διαφορετικά δεδομένα από αυτά που έχουμε συνηθίσει.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

«Ουσιαστικά ξεκινάμε τέλη Απριλίου. Τότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου» επισημαίνει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης για να συμπληρώσει «το Πάσχα είναι πολύ νωρίς φέτος για τους καθολικούς και ακολουθεί μια εβδομάδα μετά το δικό μας. Οπότε έπεται μια εβδομάδα χωρίς καθόλου κρατήσεις. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι δεν θα ανοίξουν λοιπόν πριν το τέλος του Απρίλη».

Ο κ. Τσακαλάκης τονίζει πως σε σχέση με την ροή των τουριστών είναι το ίδιο με πέρσι και θεωρεί πως δεν θα αλλάξει κάτι. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως όλα θα κυλήσουν όπως ακριβώς έγινε το 2022 και αυτό βεβαίως αν δεν έχουμε κάποιες δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα που ήδη υπάρχουν».

Εξηγώντας τόνισε: «Η ακρίβεια είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν φθηνές διακοπές φέτος. Τα πακέτα είναι ακριβά. Το έχουν πει περίτρανα όλοι και το γνωρίζουν οι πάντες. Άρα, κάθε ένας περιμένει λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης να περάσει ο Μάρτιος για να δούνε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και να επιλέξουν που και πως θα ταξιδέψουν. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους και δεν θα ταξιδέψουν σε προορισμούς όπως η Ελλάδα. Οπότε θα περιμένουμε». 

Ο ίδιος τόνισε, ότι « Μας ανησυχούν οι εξελίξεις γύρω μας. Είναι τα μέτωπα του πολέμου στην ανατολική Ευρώπη, οι σεισμοί στην Τουρκία και οι καταστροφές, οι εκλογές στην Ελλάδα και ένα σωρό άλλα ζητήματα, τα οποία δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν και αν προκύψουν αρνητικά δεδομένα για τον τουρισμό. Το μόνο θετικό είναι πως ο κόσμος θέλει να κάνει διακοπές αν και ένα μεγάλο ποσοστό ξέδωσε πέρσι και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ