ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καθησυχαστικοί οι οικονομολόγοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

0

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Οι οικονομολόγοι αλλά και οι πολιτικά υπεύθυνοι των οικονομικών επιτελείων εμφανίζονται καθησυχαστικοί παρά τις αβεβαιότητες και τις προκλήσεις που ταλανίζουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μετά το ντόμινο κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate.

Ωστόσο, η ανησυχία είναι έκδηλη και ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη και ειδικά σε εμάς στην Ελλάδα που έχουμε πρόσφατο τον τρόμο της οικονομικής κρίσης και των εποχών των μνημονίων, έρχεται να μπει ως «νέα γάγγραινα» στην καθημερινότητα μας, καθώς όλα μοιάζουν πια σαν την «Λερναία Ύδρα» που δεν προλάβαινε ο Ηρακλής να κόψει το ένα κεφάλι της και ξεπετιούνταν …δύο!

Με τον πληθωρισμό να λειτουργεί καταστροφικά για τα νοικοκυριά, την αύξηση των επιτοκίων να προκαλούν οικονομική ασφυξία σε όλους όσοι έχουν συνάψει διάφορα δάνεια και την τραγωδία στα Τέμπη να προκαλεί ραγδαίες πολιτικές αναταράξεις, έρχεται η απειλή μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης να δράσει μέσα στην κοινωνία ως νέα τρομακτική προοπτική.

Δεδομένο είναι πως το ερώτημα για τις αντοχές της Ελλάδας απέναντι στην νέα πρόκληση, κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες. Και ως απάντηση σε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας τη διεθνή μερική χρηματοπιστωτική κρίση που υφίσταται, δήλωσε την Πέμπτη: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές», τις οποίες, όπως είπε, πυροδότησε κυρίως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η κάθετη πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse. Ωστόσο σημείωσε πως «οι αβεβαιότητες είναι πολλές και οι προκλήσεις νέες και μεγάλες».

Ο ίδιος υποστήριξε από το βήμα της Βουλής, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση για τους εξής λόγους:

1ον. Έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με τη χρήση του προγράμματος «Ηρακλής», και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (8,7% το Δεκέμβριο του 2022).

2ον. Έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, μέσω αύξησης των καταθέσεων (κατά 30% ή 50 δισ. ευρώ την τετραετία) και έχουν επανακτήσει την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές (εκδόσεις τίτλων και κεφαλαιακών μέσων ύψους περίπου 12,5 δισ. ευρώ).

3ον. Διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά άνω του ελάχιστου ορίου (17,5% το Δεκέμβριο του 2022).

4ον. Έχουν επανέλθει σε κερδοφορία, μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, χωρίς ουδείς να παραγνωρίζει, πως κάπως έτσι πιστεύαμε όλοι πως θα αντιμετωπίζαμε την αντίστοιχη κρίση του 2008 που ένα χρόνο αργότερα ήρθε και προκάλεσε όσα γνωρίζουμε και όσα συνεχίζουμε να βιώνουμε έως σήμερα ως χώρα και ως πολίτες.

«ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟ»

«Όχι στον τρόμο» υποστήριξε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Παντέλης Πετσετάκης, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος», ναι μεν επισήμανε την δυσλειτουργία του παγκόσμιου πιστωτικού συστήματος που προκύπτει από τα γεγονότα της κατάρρευσης των τραπεζών των ΗΠΑ, ωστόσο, θεωρεί, πως με τα μέχρι σήμερα στοιχεία «ναι μεν είναι οι Ελληνικές Τράπεζες επηρεάζονται από το ευρωπαϊκό σύστημα, αλλά δεν είναι τόσο εκτεθειμένες για να μας επηρεάσει πάρα πολύ η συγκεκριμένη κατάσταση».

Ο ίδιος τόνισε, ότι «Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών με αποτέλεσμα να έχουμε συστημικές τράπεζες και συνεταιριστικές τράπεζες που εποπτεύονται από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και από το αρμόδιο υπουργείο ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Άρα, θεωρώ, πως το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα την δεδομένη στιγμή και με βάση τις τελευταίες συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι ενισχυμένο και προστατευμένο».

Ο ίδιος, όμως επισήμανε, ότι «Δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι δεδομένο και χειροπιαστό, διότι έχουμε μια ελεύθερη οικονομία, τα κεφάλαια κινούνται ελεύθερα, το κόστος χρήματος ανεβαίνει λόγω της αύξησης των επιτοκίων και αντίστοιχα επειδή αυξάνεται ο πληθωρισμός, άρα, παρατηρείται ένα παγκόσμιο οικονομικό φαινόμενο, δηλαδή, κάποιες τράπεζες στην Αμερική να είναι εκτεθειμένες γιατί είχαν δώσει δάνεια σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ξεκίνησε η κατάσταση που ξέρουμε τις τελευταίες ημέρες. Όλο αυτό μας οδηγεί στην ανάγκη να κατανοήσουμε, πως όλοι αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας, όλοι μπορούμε να επηρεάσουμε την κατάσταση, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να δούμε πως θα έχουν οι εξελίξεις στον παγκόσμιο οικονομικό κλάδο».

Ξεκάθαρα πάντως ο κ. Πετσετάκης υποστήριξε, ότι «Δεν πρέπει να επικρατήσει τρόμος. Δεν πρέπει να τρομάξουμε τους καταθέτες και τους επενδυτές. Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να κρατηθεί ενισχυμένο και να πράξουμε αναλόγως ανάλογα με τις εξελίξεις».

Άρα, αγωνία υπάρχει σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Πετσετάκης, ο οποίος συμπλήρωσε γύρω από αυτό, ότι «βεβαίως υπάρχει αγωνία γιατί και οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με συγκεκριμένο επιτόκιο και με αυτό το επιτόκιο βάζουν το δικό τους περιθώριο κέρδους για να δανείσουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Όμως το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο εκτεθειμένο όσο είναι οι τράπεζες της Αμερικής και της Ευρώπης. Άρα με βάση τα δεδομένα που έχουμε είμαστε πιο ασφαλείς και εγώ θεωρώ, πως δεν πρέπει να είμαστε τόσο ανήσυχοι για τις επικείμενες εξελίξεις. Θα υπάρξει διατάραξη προσωρινή αλλά είμαι αισιόδοξος. Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ενισχυμένο και από τους μετόχους τους και από το ελληνικό δημόσιο που έχει διαθέσει κεφάλαια των ελλήνων πολιτών για να τις ενισχύσει με κεφάλαια. Οπότε εγώ θεωρώ, πως δεν χρειάζεται να υπάρξει τρόμος. Θα αναμένουμε τις εξελίξεις και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να είμαστε καθησυχαστικοί».

«Όχι στον τρόμο» λένε, λοιπόν, οι επαΐοντες χωρίς να αγνοούν, ωστόσο, τον φόβος που επισκιάζει τον τραπεζικό κλάδο για επανάληψη μιας Lehman Brothers μετά τη χρεοκοπία των τριών περιφερειακών τραπεζών  στις ΗΠΑ και  τα προβλήματα στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Credit Suisse  στην Ευρώπη.

Οι καταστάσεις καθιστούν ανήσυχο το σύνολο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και το μέλλον εγγύς θα έρθει να επαληθεύσει ή να διαψεύσει τους όποιους προβληματισμούς κυριαρχούν στην κοινωνία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ