ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανησυχία για την επάρκεια του νερού λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων

0

Προβληματισμό δημιουργούν οι μέχρι στιγμής μειωμένες βροχοπτώσεις στην Κρήτη, με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης να προετοιμάζονται για επιπλέον αντλήσεις, μετά και τις ενημερώσεις από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, για ν΄ αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού για το καλοκαίρι που έρχεται.

«Η εικόνα που έχουμε τώρα, μας θέτει σε εγρήγορση προκειμένου να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο φαίνεται ότι θα έρθει, δηλαδή τις χαμηλές παροχές από τις πηγές, αλλά και τις χαμηλές παροχές από τη λίμνη του Κουρνά κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει στο Ρέθυμνο», είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Θοδωρής Νίνος.

Ξεκίνησαν οι επιπλέον αντλήσεις

Ο πρόεδρος του ΟΑΚ αναφερόμενος στη μείωση του νερού στα Χανιά είπε, «η πηγή στα Μεσκλά, που πέρυσι την ίδια εποχή έδινε 2.000 κυβικά την ώρα, τώρα έχει πέσει στα 900 με 1.000. Το καλοκαίρι προφανώς, η παροχή θα μειωθεί περαιτέρω. Επειδή ωστόσο από εκεί υδρεύονται τα Χανιά και το Ακρωτήρι αναγκαζόμαστε να πάμε σε αντλήσεις που σημαίνει αυξημένα ενεργειακά κόστη, τα οποία ήδη τα φέρει ο οργανισμός από την περσινή χρονιά».

Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί και στο Ηράκλειο όπου όπως υπογράμμισε ο κ. Νίνος: «Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα θα έχουμε στη διάθεση μας περίπου 7 εκατ. κυβικά νερού για να διατεθούν σε δήμο Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, με τις ανάγκες βέβαια αυτών των δήμων να είναι πολύ περισσότερες. Γι’ αυτό, και ήδη έχει γίνει συνάντηση, για να συντονίσουμε τις ενέργειες και τις προσπάθειές μας και με τις τρεις αυτές ΔΕΥΑ. Έχουν ενημερωθεί και έχουν ήδη ενεργοποιήσει γεωτρήσεις δικές τους, προκειμένου να μην κατέβει η στάθμη του νερού και η διαθέσιμη ποσότητα που έχουμε από το φράγμα Αποσελέμη, ώστε να μπούμε στην καλοκαιρινή περίοδο με ικανοποιητικά αποθέματα».

Ο ίδιος εξήγησε στη συνέχεια: «Προτείναμε να προετοιμάσουν και να ενεργοποιήσουν τις γεωτρήσεις που -αν μείνουν ανενεργές για μεγάλο διάστημα- θέλουν συντήρηση. Αυτά, πρέπει να γίνουν τώρα, που οι υδροφόροι είναι ψηλά κι έχουν νερό, το οποίο θα αναπληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι από τα λίγα χιόνια που έχουν μείνει». Και πρόσθεσε: «Αν υδροφόροι είναι ψηλά, το νερό πάει στη θάλασσα, γι’ αυτό και θέλουμε να το πάρουμε τώρα και να κρατήσουμε το νερό στο φράγμα σαν αποθήκη. Συμφωνήσαμε με τις ΔΕΥΑ και ήδη έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».

Δεύτερη εγκατάσταση ταχυδιυλιστηρίου στον Πλατανιά από τη ΔΕΥΑΡ

Ο πρόεδρος του ΟΑΚ υπογράμμισε ότι ήδη έχει ενημερωθεί και η ΔΕΥΑΡ, ότι τα μηνύματα δεν είναι καλά, αναφέροντας την πρόταση του ΟΑΚ για την εγκατάσταση δεύτερου ταχυδιυλιστηρίου στον Πλατανιά. «Έχουμε ενημερώσει τη ΔΕΥΑΡ ότι τα μηνύματα δεν είναι καλά, αφού πέρυσι την ίδια περίοδο από τις πηγές της Αργυρούπολης είχαμε παροχή 12 με 13 χιλιάδες κυβικά τη μέρα, ενώ τώρα έχει πέσει στα 7 με 8 χιλιάδες. Δηλαδή, η ικανότητα παροχής νερού έχει πέσει κατά 35 με 40%. Το καλοκαίρι υπολογίζουμε ότι θα πέσει στα 4.000 κυβικά τη μέρα. Στο Ρέθυμνο το καλοκαίρι χρειαζόμαστε ημερησίως 15 με 16 χιλιάδες κυβικά».

Υπολογίζοντας ο ίδιος από που θα εξοικονομηθούν τα χιλιάδες κυβικά νερού για να εξυπηρετηθεί το Ρέθυμνο είπε: «Από τις πηγές της Αργυρούπολης θα έχουμε 4 χιλιάδες κυβικά, από το ταχυδιυλιστήριο στα Δράμια υπολογίζουμε να έχουμε μέγιστη παροχή 7 με 8 χιλιάδες κυβικά ημερησίως και τα υπόλοιπα θα πρέπει να συμπληρωθούν με αντλήσεις από γεωτρήσεις. Συγχρόνως προτείναμε στη ΔΕΥΑΡ -και το σκέφτεται και αυτή- να κάνει ένα ακόμα τα ταχυδιυλιστήριο  πέρα από αυτό που υπάρχει και ήδη δουλεύει στον Πλατανιά. Λόγω των συνθηκών μ’ ένα δεύτερο ταχυδιυλιστήριο  στον Πλατανιά θα φτάσουμε την ικανότητα διύλισης περίπου στα 8 χιλιάδες κυβικά την ημέρα, δεδομένου ότι η κάθε εγκατάσταση θα δίνει 4 χιλιάδες. Γνωρίζοντας ότι η  προετοιμασία για τη δεύτερη εγκατάσταση χρειάζεται 3 με 5 μήνες ενημερώσαμε νωρίς, για να προλάβει η ΔΕΥΑΡ να προχωρήσει».

Ανησυχία για τη χαμηλή στάθμη στον Κουρνά

«Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι η στάθμη του νερού στη λίμνη του Κουρνά είναι στα 4,7 υψόμετρο. Τη χρονιά που το Ρέθυμνο είχε ζήσει τη λειψυδρία και είχε μείνει 4 με 5 μέρες χωρίς νερό, οι αντλίες κατέβηκαν χαμηλότερα, γιατί λόγω της χαμηλής στάθμης βρέθηκαν πάνω από την επιφάνεια της λίμνης. Το ανησυχητικό είναι ότι είμαστε στο ίδιο υψόμετρο μ’ εκείνη τη δύσκολη χρονιά» υπογράμμισε ο κ. Νίνος, τονίζοντας ότι: «Είναι μια χρονιά που δεν φαίνεται να είναι καλή υδρολογικά, γι’ αυτό και ενημερώσαμε νωρίς όλες τις ΔΕΥΑ του νησιού, να προετοιμαστούν και να οργανωθούν για να μην υπάρξουν θέματα και ελλείψεις».

Γεμάτο το φράγμα στο Αμάρι

Για το Φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι είπε ότι είναι γεμάτο και ότι θα συνεχίσουν να δίνουν ποσότητες για το αρδευτικό δίκτυο χωρίς πρόβλημα. «Με το φράγμα των Ποταμών δεν έχουμε πρόβλημα. Το ζήτημα είναι στη δυτική πλευρά που έχουμε μειωμένη παροχή από την Αργυρούπολη και χαμηλή στάθμη στη λίμνη του Κουρνά. Και φυσικά για λόγους περιβαλλοντικούς δεν μπορούμε να κάνουμε ανεξέλεγκτη άντληση».

Παράσταση μέχρι 30 Μαρτίου για να υποβληθούν οι προτάσεις για το διυλιστήριο στο Γιαννούδι

«Για το διυλιστήριο στο Γιαννούδι δώσαμε παράταση, γιατί οι εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον υπέβαλαν ερωτήματα και πρέπει να διευκρινιστούν πριν δώσουν τις προσφορές τους. Συγκεκριμένα, έχει δοθεί η παράταση μέχρι 30 Μαρτίου και αυτή θα είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Θα υποβληθούν προτάσεις και από κει και πέρα ξεκινάει η διαδικασία για να έχουμε ανάδοχο. Ο σχεδιασμός μας είναι μέχρι τέλος του καλοκαιριού του 2023, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, να έχουμε συμβασιοποιημενο το έργο. Θα ακολουθήσουν 36 μήνες η κατασκευή και 12 μήνες η πιλοτική λειτουργία από τον ανάδοχο και μετά θα παραδοθεί στον οργανισμό».

Κλείνοντας ο κ. Νίνος τόνισε ότι δεν ανησυχεί για λειψυδρία αφού με την προετοιμασία που ήδη γίνεται, την καλή διαχείριση, τόσο από τον ΟΑΚ όσο και από τις ΔΕΥΑ αλλά και τη βοήθεια του κόσμου, το νερό δεν θα μας λείψει το καλοκαίρι. «Το ουσιώδες εστιάζεται στο να ενημερωθεί ο κόσμος ότι υπάρχει έλλειψη νερού, αφού είναι ιδιαίτερα σημαντική είναι η χρηστή διαχείριση από τους καταναλωτές».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ