ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε εξέλιξη τα έργα κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου Σκαλέτας

0

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Σκαλέτας. Πρόκειται για μια νέα λιμενική εγκατάσταση μικρής κλίμακας και οι ανάγκες που θα καλύψει θα είναι ως επί το πλείστον αλιευτικές καθώς θα εξυπηρετεί πρωτίστως επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Στον χερσαίο χώρο του θα παραλαμβάνονται και θα διακινούνται αλιεύματα τα οποία προέρχονται από τις παράκτιες και υπερπόντιες δραστηριότητες. Έτσι λοιπόν, ο λιμενίσκος χαρακτηρίζεται ως αλιευτικό καταφύγιο.

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ύστερα από σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης.

Το έργο είναι δαπάνης 4.395.000,00 € , χωρίς τον ΦΠΑ και το αντικείμενο του περιλαμβάνει τα απαραίτητα εξωτερικά και εσωτερικά λιμενικά έργα για την λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου, την ανάπλαση και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος κοινόχρηστου χώρου μέχρι την οριοθετημένη γραμμή της παραλίας, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης για τα παραβάλλοντα σκάφη καθώς και του γενικού φωτισμού και ύδρευσης του αλιευτικού καταφυγίου.

Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης περιλαμβάνει την δημιουργία ενός αλιευτικού καταφυγίου με την κατασκευή προσήνεμου μόλου μήκους 118,50μ. και υπήνεμου μόλου μήκους 170,85μ. καθώς και παραλιακών κρηπιδωμάτων μήκους 155μ. Επίσης διαμορφώνεται λιμενολεκάνη επιφάνειας 6 στρεμμάτων.  Το αλιευτικό καταφύγιο θα εξοπλιστεί με δέστρες και κρίκους πρόσδεσης καθώς επίσης θα επεκταθεί το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Για την ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών θα κατασκευαστεί δίκτυο πυρόσβεσης, ηλεκτροδότησης  και θα τοποθετηθούν φανοί ναυσιπλοΐας.  Η υφιστάμενη οδός πρόσβασης θα επεκταθεί και στο χερσαίο χώρο του καταφυγίου θα τοποθετηθεί οικίσκος πληροφόρησης του κοινού. Το καταφύγιο θα εξοπλιστεί με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και γερανό ανέλκυσης σκαφών.

Με την κατασκευή των προτεινόμενων έργων θα επιλυθεί το πρόβλημα του ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών της περιοχής. Το πρόβλημα αυτό είναι οξύ για τους κατοίκους της περιοχής καθώς μεγάλος αριθμός ασχολείται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την αλιεία. Η ευρύτερη περιοχή είναι αγροτική και προσφέρεται για την ανάπτυξη της αλιείας.

ΕΝΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΡΓΟ

Ως έργο, το οποίο θα δώσει υπεραξία στην περιοχή, χαρακτήρισε το Αλιευτικό Καταφύγιο Σκαλέτας η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, η οποία μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» τόνισε, ότι «η δομή αυτή θα εξυπηρετήσει τους αλιείς της περιοχής και εμείς ως τεχνική υπηρεσία αναλάβαμε την ευθύνη να το εκτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να το παραδώσουμε σε χρήση των ανθρώπων εκεί αλλά και όλων των Κρητικών και όσων άλλων χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν».

«Η μελέτη του αλιευτικού καταφυγίου που το δημοτικό λιμενικό ταμείο ολοκλήρωσε μετά από την αρχική σύνταξη της από τον πρώην δήμο Αρκαδίου, παίρνει σάρκα και οστά μέρα με τη μέρα» δήλωσε στο «Ρέθεμνος» η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, η οποία συνέχισε λέγοντας, ότι «Η συνεργασία με τη μελετήτρια κ. Φράγκου, την επιβλέπουσα αρχή που είναι η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτεί τον όλο άξονα κρίνεται ικανοποιητική. Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα χρόνο θα είναι ολοκληρωμένη όλη η λιμενική υποδομή που αφορά το αλιευτικό καταφύγιο».

Επισημαίνοντας την σημασία της λιμενικής εγκατάστασης, η κ. Κουτσαλεδάκη δήλωσε επιπλέον, ότι «Οι κάτοικοι της περιοχής το έχουν αγκαλιάσει ήδη και αναγνωρίζουν, ότι αποτελεί άξονα ανάπτυξης και εξέλιξης. Ο κύριος του έργου δηλαδή το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο Ρεθύμνης μαζί με τη διοίκηση του και τους υπαλλήλους μόνο ικανοποίηση μπορεί να νιώθει για την εξέλιξη ενός οράματος που ξεκίνησε από τον πρώην δήμο Αρκαδίου και ολοκλήρωσε το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο. Η ολοκλήρωση αυτή μόνο χαρά και ικανοποίηση φέρνει σε όλους μας για την πορεία του έργου. Όταν οι φορείς συνεργάζονται μόνο καλό αποτέλεσμα μπορεί να έχουμε για τον τόπο μας. Ο σχεδιασμός του Δημοτικού λιμενικού ταμείου είναι η μετέπειτα εξέλιξη του αλιευτικού με την δημιουργία μιας ιχθυόσκαλας αλλά παράλληλα ένα τέτοιο καταφύγιο εκτός από αλιευτικού χαρακτήρα σκάφη θα μπορεί να ελλιμενίζει και παραπλέοντα σκάφη τα οποία θέλουν να ελλιμενιστούν στην ευρύτερη περιοχή».

Κλείνοντας η κ. Κουτσαλεδάκης τόνισε, ότι πρόκειται για μια αναπτυξιακή υποδομή, η οποία θα λειτουργεί με όλα τα μέσα περιβαλλοντικής θωράκισης της περιοχής, επισημαίνοντας την λειτουργία του απαιτούμενου οικίσκου μέσα στην δομή, που θα περιλαμβάνει αντιρρυπαντικά μέσα για την περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ