ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αναμένεται να μην επεκταθεί η απόφαση για τα οικόσιτα στην Κρήτη

0

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης να περιορίσει την εκτροφή οικόσιτων ζώων στον νομό Λασιθίου. Η δημοσίευση της σχετικής διάταξης που αφορά τον Άγιο Νικόλαο, την Σητεία και την Ιεράπετρα,  δημιούργησε ανησυχία και αντιδράσεις για τυχόν επέκταση της εφαρμογής αυτής σε όλη την Κρήτη, γεγονός, που θα διαμόρφωνε νέα δεδομένα για τα νοικοκυριά της ενδοχώρας που παραδοσιακά εκτρέφουν οικόσιτα για τις ανάγκες τους.

Οι αντιδράσεις ήρθαν από όλη την Κρήτη και βέβαια από το Ρέθυμνο, επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Δρ Κτηνοτροφίας κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, με τον οποίο συζητήσαμε το σχετικό καθεστώς για την εκτροφή οικόσιτων, την απόφαση για τον Λασίθι και βεβαίως για τυχόν επέκταση της στο υπόλοιπο νησί, γεγονός, που θεωρείται πλέον απίθανο.

«Με βάση την κείμενη νομοθεσία, κάθε Περιφερειακή Ενότητα, οφείλει να ορίσει τις συνθήκες με τις οποίες μπορούν να εκτρέφονται οικόσιτα ζώα από τους κατοίκους κάθε περιοχής» είπε ο κ. Στεφανάκης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας, «πρόσφατα έγινε μια αναθεώρηση για τους κανόνες εκτροφής οικόσιτων στην περιοχή της Π.Ε. Λασιθίου, όπου αποφασίστηκε μια ιδιαίτερα έντονη αυστηροποίηση των κανόνων, που έφτασε στα όρια της απαγόρευσης εκτροφής οικόσιτων. Επειδή πρόκειται για τουριστικές περιοχές, πιθανόν να χρειαζόταν μια εξειδίκευση αλλά ήταν μια απόφαση ιδιαίτερα διευρυμένη και ουσιαστικά έφτασε στα όρια της απαγόρευσης για τους κατοίκους των χωριών. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοινωνίας, η οποία θυμήθηκε και αυτό που πήγε να γίνει πριν 1-2 χρόνια με τις απαγορεύσεις καλλιεργειών κήπων ή περιβολιών από μια οικογένεια. Ευτυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση, ειδικά μετά τις αντιδράσεις».

ΘΕΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Προφανώς δεν γίνεται λόγος για μεγάλα κοπάδια ή αυξημένο αριθμό εκτροφής ζώων σε ένα σπίτι, καθώς αυτό απαγορεύεται για τις κατοικημένες περιοχές και τίθενται ζητήματα δημόσιας υγείας.  Ωστόσο, τα οικόσιτα σε ένα σπίτι ήταν και παραμένει ζήτημα οικογενειακής ευημερίας και πρώτιστης ανάγκης για τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Σχετικά ο κ. Στεφανάκης δήλωσε στο «Ρέθεμνος», ότι «η εκτροφή οικόσιτων ζώων στα χωριά μας είναι ένα κομμάτι ευημερίας, που τονώνει το οικογενειακό εισόδημα και εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ποιότητας τροφίμων όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα προϊόντα ενός οικογενειακού κήπου» επισημαίνοντας ότι «ασφαλώς πρέπει να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας και να μην ενοχλούμε τους γείτονες μας».

Απαντώντας στο ερώτημα που θέτουν και οι κάτοικοι των χωριών για το αν τίθεται θέμα να επεκταθεί μια τέτοια απόφαση σε όλη την Κρήτη και να απαγορευθούν τα οικόσιτα ή να τεθεί εκ νέου θέμα για τους κήπους και τα περιβόλια, ο κ. Στεφανάκης εκτιμά πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι «πιστεύω πως η πρόθεση των συντακτών της απόφασης για το Λασίθι δεν ήταν ακριβώς αυτή που τελικά επέφερε η σχετική διάταξη. Μάλλον επηρεάστηκαν από τις τουριστικές ανάγκες της περιοχής και το ζήτημα της όχλησης που πιθανόν δημιουργεί μεγάλος αριθμός οικόσιτων. Όμως, οι επισκέπτες μας δεν έχουν κανένα θέμα με τα ζώα. Μάλλον εμείς έχουμε τα δικά μας κολλήματα. Και στο εξωτερικό όλοι έχουν οικόσιτα και θέλουν τα ζώα κοντά τους. Άρα ό,τι έγινε θα σταματήσει εκεί. Η αυστηρότητα της διάταξης για το Λασίθι δεν θα επεκταθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν είχε μελετηθεί σωστά και δεν μπορεί να επεκταθεί. Άλλωστε ήταν τρομακτικά έντονη η αντίδραση της κοινωνίας της Κρήτης και αυτό ήταν ένα ηχηρό μήνυμα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ