ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Το έθιμο με τα "Λαζαράκια" τηρήθηκε στους Αρμένους

0

Οι εθελόντριες των Αρμένων με την πολύ σημαντική δράση, ζύμωσαν τα Λαζαράκια, τα έψησαν και ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου μοιράζονται στους κατοίκους του χωριού μαζί με πασχαλινές λαμπάδες! Όπως έγραψαν και στην ανάρτηση τους στην σελίδα τους στο facebook "Έτοιμα τα λαζαρακια μας να μοιραστούν στο χωριό μας! Το Σάββατο του Λαζάρου λαμβάνει χαρούμενο χαρακτήρα, καθώς η έγερση του Λαζάρου προαναγγέλλει την Ανάσταση του Χριστού".

Τα λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια που παρασκευάζουν οι χριστιανοί το Σάββατο του Λαζάρου, πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, που συμβολίζουν τον Λάζαρο και την ανάστασή του. Είναι νηστίσιμα, δηλαδή δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά. Για τον λόγο αυτό, σε αντίθεση με τα τσουρέκια, αλείφονται με ελαιόλαδο για να γίνουν  γυαλιστερά. 

Παλαιότερα οι γυναίκες ζύμωναν τη ζύμη για τα λαζαράκια, σε σχήμα ανθρώπου, ως σύμβολο της ζωής που νικάει τον θάνατο. Ένα από τα λαζαράκια το κρατούσαν στο σπίτι όλο το χρόνο και είτε το έτρωγαν τον επόμενο χρόνο είτε το πετούσαν στη θάλασσα για να το φάνε τα ψάρια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ