ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένας χρόνος προσφοράς με την Εθελοντική Ομάδα Γυναικών Αρμένων

0

Ένα χρόνο λειτουργίας και προσφοράς συμπλήρωσε η Εθελοντική Ομάδα Γυναικών Αρμένων. Πρόκειται για ένα συλλογικό όργανο, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία ενεργών γυναικών του οικισμού, οι οποίες θέλησαν μέσα από την ανάπτυξη κοινωφελών δράσεων να αξιοποιήσουν δεξιότητες, να αναπτύξουν ικανότητες και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στον πληθυσμό της κοινότητας.

Η ανιδιοτελής προσφορά εκπορεύεται μόνο από ανθρώπους με έντονα συναισθήματα για τον συνάνθρωπο και αγάπη για τον τόπο. Αυτό το λες και ευσυνειδησία. Και προφανώς όροι όπως κοινωνική συνοχή, πολιτισμός, παράδοση, κατανόηση, συμπαράσταση, δημιουργικότητα, «κουμπώνουν» με τις πράξεις η μία με την άλλη για να εκπέμψουν - εν τέλει - καλή ενέργεια που διαχέεται στην κοινωνία και δημιουργεί θετικό κλίμα και αισιοδοξία μέσα σε καιρούς χαλεπούς.

«Αλληλεγγύη» ίσως είναι ο πιο σωστός όρος, τον οποίο άλλωστε χρησιμοποιεί η ίδια η ομάδα για να προσδιορίσει τα κίνητρα της συγκεκριμένης προσπάθειας, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και μέσα σε ένα χρόνο κατέδειξε πόσο χρήσιμος είναι ο εθελοντισμός σε όλα τα επίπεδα.

ΠΑΡΕΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

«Η εθελοντική ομάδα γυναικών ξεκίνησε το Μάρτιο του 2022 από μία ιδέα μιας μικρής ομάδας γυναικών, θέλοντας να δείξουν την αγάπη προσφορά και αλληλεγγύη στον τόπο τους». Αυτό υποστηρίζουν οι ευγενικές κυρίες που μίλησαν στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» για να τονίσουν, ότι «Εξάλλου εθελοντισμός δεν έχει κίνητρο υλικής αυταμοιβής και στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη. Η ομάδα αυτή μεγάλωσε και μεγαλώνει κάθε μέρα απαρτίζεται από τρεις γενιές γυναικών, και αποτελεί ένα κομμάτι του πολιτιστικού συλλόγου»

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει μέχρι σήμερα, διακρίνουμε μια ποικιλία «χρωμάτων και αρωμάτων» που συνθέτουν ένα «πίνακα ζωγραφικής» ιδιαίτερης αξίας. Πρόκειται για περιβαλλοντικές δράσεις όπως δενδροφύτευση, εκστρατείες καθαριότητας, καλλωπισμός κοινόχρηστων χώρων αλλά και παράδοσης όπως παρασκευής άρτων, ψωμιού, πρόσφορου, γλυκών και φαγητών. Επίσης οργανώνουν εκπαιδευτικές δράσεις και σεμινάρια αλλά και απογεύματα για τσάι και συζήτηση γύρω από τα προβλήματα του χωριού. Κάνουν κατασκευές, συνεργάζονται με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τον «Ερυθρό Σταυρό» και προβαίνουν σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Μια τελευταία πρωτοβουλία τους είναι η τοποθέτηση μιας μεγάλης καρδιάς υποδοχής καπακιών στην πλατεία του χωριού, όπου καλούν τους κατοίκους και τους περαστικούς να την γεμίσουν με καπάκια από μπουκάλια, προκειμένου να αγοραστεί ένα αναπηρικό καροτσάκι για κάποιο παιδάκι. Η δράση αυτή γίνεται στην μνήμη της 3χρονης Δέσποινας που έφυγε πρόσφατα από την ζωή και βύθισε στο πένθος την κοινωνία των Αρμένων.

Οι ίδιες για τις εκδηλώσεις τους θα πουν: «Μέχρι τώρα έχουμε υλοποιήσει 34 διαφορετικές δράσεις. Στόχος μας είναι  η ανάδειξη εθίμων, η βελτίωση της πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης της μικρής μας κοινότητας. Υπάρχει μεγάλη στήριξη και θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο και αυτό φαίνεται στην αμέριστη βοήθειά τους εντός και εκτός ορίων του χωριού. Την κάθε μας προσπάθεια την επικροτούν και την αγκαλιάζουν συνεχώς. Οι συγχωριανοί μας βλέπουν κάτι διαφορετικό με την συμπόρευση τόσων διαφορετικών ανθρώπων, που συμπράττουν με σύμπνοια και στέλνουν το μήνυμα, ότι πολλοί μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Οι περισσότερες δράσεις τις ομάδας φιλοξενούνται στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου Αρμένων και μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Για αυτό θα πουν: «Σημαντικό για μας είναι, ότι έχουν βοηθηθεί άνθρωποι, όχι οικονομικά αλλά με πολλαπλής φύσεως χρησιμότητα. Έχουν ενεργοποιηθεί γυναίκες στα κοινά, έχουν αναπτυχθεί παρέες βοηθώντας ο ένας τον άλλο όπως παλιά. Και κυρίως, όλα αυτά τα έχουμε καταφέρει όλοι μαζί από το υστέρημα του χρόνου μας και χωρίς κάποια επίσημη χρηματοδότηση. Προφανώς οι ανάγκες είναι περισσότερες και θα επιθυμούσαμε να κάνουμε πιο πολλά, όμως αυτό θα έρθει συν τω χρόνω και εφόσον βοηθηθούμε για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε δράσεις και ενέργειες σε πολλούς τομείς προσφοράς».

Ως προς το μέλλον ετοιμάζονται να το κερδίσουν με αισιοδοξία λέγοντας … «Ευχή μας είναι να συνεχίσουμε το έργο αυτό με όρεξη, αγάπη και στήριξη. Θα προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί πιστεύουμε στο μέλλον, γιατί τα όνειρα δεν σταματούν και οι άνθρωποι σήμερα μπορεί να κάνουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν. Αρκεί να συμπορεύονται με γνώμονα «το εμείς» και όχι το «εγώ μας», κοιτώντας το μέλλον που είναι μπροστά μας».

  
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ