ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γαβριήλ Τσουντάνης: «Η νέα γενιά χρειάζεται μια ανασυγκρότηση για να αναδειχθεί και να φανεί η δυναμική της»!

0

Στην τοπική πολιτική σκακιέρα δοκιμάζει την τύχη του για πρώτη φορά. Ωστόσο, έχει μια τεράστια εμπειρία στα κοινά καθώς έχει αναπτύξει τεράστια εθελοντική δράση και έχει προσφέρει σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες μέσα από φορείς και σωματεία.

Ο Γαβριήλ Τσουντάνης είναι υποψήφιος βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία και η πρόταση τους στον δημόσιο διάλογο εστιάζει στην νέα γενιά και κυρίως στους πιο αδύναμους πολίτες καθώς ως πατέρας παιδιού με αυτισμό δίνει αγώνες για τα δικαιώματα και την κάλυψη αναγκών, που δυστυχώς ακόμα παραμένουν ζητούμενα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Ο Γαβριήλ Τσουντάνης γεννήθηκε το 1978 στο Αμπελάκι Ρεθύμνου. Είναι σύζυγος της Βασιλικής Δεβεράκη και πατέρας 3 παιδιών

Δεκαοχτώ ετών ξεκίνησε την επαγγελματική του ενασχόληση από τον τομέα του τουρισμού και σύντομα μεταπήδησε στον κλάδο των ασφαλειών, όπου για 14 χρόνια εργάστηκε ως ασφαλιστικός και επενδυτικός σύμβουλος.

Το 2014 ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, η οποία ασχολείται με τη διαφήμιση και το διαδικτυακό μάρκετινγκ, δίνοντας έμφαση στους τομείς του τουρισμού και άλλων επιχειρήσεων.

Η μεγάλη ομάδα της εταιρείας του, στα 9 χρόνια λειτουργίας, έχει αναλάβει και προωθήσει με επιτυχία στο διαδίκτυο περισσότερες από 100 επιχειρήσεις της Κρήτης.

Συνιδρυτής το 2021 σε μια ακόμα εταιρεία για την εξυπηρέτηση καταλυμάτων και σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης βιλών στην Κρήτη.

Ως πατέρας παιδιού με αναπηρία έχει αναπτύξει πολύχρονη εθελοντική δραστηριότητα στον Σύλλογο Γονέων Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου και στον Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.

Επίσης, είναι Γενικός Γραμματέας Πρωτοβουλίας Πολιτών Ρεθύμνου για την πρόληψη των τροχαίων (ΤΡΟΧΟΠΡΟΛΗΨΗ), Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων των Συλλόγων Γονέων των σχολείων Ρεθύμνου, Μέλος της Πρωτοβουλίας για την ανακατασκευή του Βενετσιάνικου Ρολογιού και Ιδρυτής και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίου.

Όλες οι προαναφερθείσες θέσεις τον έχουν βοηθήσει να διατελέσει σημαντικό κοινωνικό έργο στην πόλη του Ρεθύμνου, και ως εκ τούτου, να ξεχωρίσει για τη φιλανθρωπική του προσφορά.

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον κλάδο της αναπηρίας και του αυτισμού, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και σε σεμιναριακού τύπου επιμορφώσεις. Επιπλέον, έχει διοργανώσει με επιτυχία διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και πολλά εθελοντικά δρώμενα.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και οι λόγοι που τον ώθησαν σε αυτή την νέα πορεία, αναλύεται στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολουθεί.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να είστε υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου;

Υπηρετώ το Ρέθυμνο εθελοντικά από διάφορες θέσεις εδώ και πολλά χρόνια:

  • Στην πρόληψη των τροχαίων, στην Πρωτοβουλία πολιτών Ρεθύμνου για την πρόληψη των τροχαίων - “Τροχοπρόληψη”, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία, φορείς, επιχειρήσεις αλλά και συνεργασίες και κοινές δράσεις με την τροχαία Ρεθύμνου και άλλους συλλόγους πρόληψης όπως το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».
  •  Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, στο Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων παιδιών του Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και προσπάθειες ανάδειξης των προβλημάτων και των ελλείψεων των Ειδικών σχολείων. Πολυετή στήριξη στο έργο του Ειδικού Σχολείου σε απόλυτα αρμονική συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων για άμεση κάλυψη, τόσο πάγιων μηνιαίων όσο και έκτακτων εξόδων πάσης φύσεως.
  • Στον επίσης γονεϊκό Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Ρεθύμνης, με δράση γύρω από την ενημέρωση για τις αναπηρίες και τον αυτισμό στην κοινωνία, με ευαισθητοποίηση για τις συνεχόμενες ανάγκες των παιδιών για εκπαίδευση αλλά και την εξίσου μεγάλη ανάγκη για στήριξη των γονέων παιδιών με αναπηρίες. Ίδρυση νέων δομών αναπηρίας και νέων ομάδων παιδιών με ταλέντα και ξεχωριστές ικανότητες.

Η περίπου 20ετή πορεία μου στον εθελοντισμό με έχει μάθει να μη σταματώ να σκέφτομαι το επόμενο βήμα ανάπτυξης και εξέλιξης και μου επιβάλλει να προσπαθώ ακόμα περισσότερο για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Θέλω να πιστεύω πως από μια θέση ευθύνης θα είμαι ακόμα ικανότερος για να πραγματοποιήσω όνειρα και σχέδια για ένα καλύτερο αύριο στους τομείς που δραστηριοποιούμαι.

Γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Η ΝΔ έχει δείξει μία πολύ καλή εικόνα σε θέματα που αφορούν κλάδους τους οποίους γνωρίζω και ασχολούμαι είτε επαγγελματικά είτε εθελοντικά και έτσι μπορώ να έχω σαφή εικόνα και γνώμη σε αυτά τα θέματα για να απαντήσω. Ενδεικτικά θα αναφέρω:

  • Κλάδος του τουρισμού: το 2022 έγινε πια η χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό και με βάση αυτήν θα συγκρίνουμε. Σε αριθμούς αξίζει να πούμε ότι οι ταξιδιώτες ξεπέρασαν τα 31 εκ. ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 18 δις, ξεπερνώντας κατά πολύ τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, (15 δις). Οι διαφημιστικές καμπάνιες και η προώθηση του τουρισμού γίνεται πια οργανωμένα ολόκληρο το χρόνο, 12 μήνες και τα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν ήδη.
  • Κλάδος της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας: τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ξεκάθαρα η στροφή της κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδα πολύ υψηλά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Οι παρεμβάσεις είναι μεγάλες και ευδιάκριτες ακόμα και σε εκτός του τομέα άτομα. Η προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης και η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού σε άτομα με αναπηρίες αλλά και η διεύρυνση των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας είναι παραδείγματα ότι πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο δυναμικά.
  • Κλάδος της ψηφιακής διακυβέρνησης: αναμφισβήτητα η αρχή για μια νέα εποχή στην εξυπηρέτηση του πολίτη στην καθημερινότητα του διαδικτυακά, έγινε με το gov.gr. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των πολιτών που καθημερινά χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για απλές ή πιο σύνθετες ανάγκες, είναι εκθετικά αυξανόμενος. Η ψηφιοποίηση του wallet για κάθε πολίτη με το δίπλωμα και την ταυτότητα αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων με την ενίσχυση τους, αποτελούν τεράστια πλεονεκτήματα στην ενίσχυση της ψηφιακής θέσης της χώρας μας.

 Ποια είναι η γνώμη σας για τις κυβερνήσεις συνεργασίας;

Η μικρή μου εμπειρία στις κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα μας λέει ότι, ενώ μπορεί να ακούγεται όμορφο και πολλά υποσχόμενο σχήμα διακυβέρνησης, μάλλον δεν λειτουργεί σωστά και δυναμικά, όσο χρειάζεται για να παρθούν αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις. Κι αυτό έχει φανεί επανειλημμένα τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες που κυβερνήσεις συνεργασίας έφεραν πολιτική αστάθεια και αντίθετα αποτελέσματα από ό,τι είχαν κατά νου οι συγκυβερνώντες. Οι ανομοιογένειες καλό είναι να υπάρχουν και να στηρίζονται αντιπολιτευτικά, άλλωστε αυτή είναι και η ουσία της αντιπολίτευσης, να προβάλλεις στηρίζοντας την άποψη σου αντιτιθέμενος στους κυβερνώντες.

Είστε νέος επιχειρηματίας, νέος οικογενειάρχης, νέος γονιός. Τι θα θέλατε να αλλάξει στην χώρα σε σχέση με την ανάγκη βοήθειας της νέας γενιάς;

Η νέα γενιά χρειάζεται μια ανασυγκρότηση για να αναδειχθεί και να φανεί η δυναμική της σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Οι ευκαιρίες για απασχόληση είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν πολύπλευρα, με διαρκή και έγκυρη ενημέρωση και να επιδοτηθούν οργανωμένα για ένα ικανό αποτέλεσμα. Η προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων επιβάλλεται να στηριχθεί με καινοτόμες πρακτικές για να συμβάλλει σε υγιείς κοινωνίες στο άμεσο μέλλον, με αντίκτυπο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στη χώρα μας.

Ποιο είναι το όραμα σας για το Ρέθυμνο του μέλλοντος;

Οι τομείς που με ενδιαφέρουν αρχικά, για τον τόπο μου είναι και οι τομείς που δραστηριοποιούμαι και γνωρίζω.

Θα αναφέρω ότι τα θέματα που θα προσπαθήσω να στοχεύσω και να προωθήσω, σε κάποια σημεία συνδέονται και σχετίζονται.

Το πρώτο μου μέλημα είναι να ασχοληθώ με την προώθηση της δημιουργίας και της κατασκευής δομών για άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα, εδώ και καιρό, οι προσπάθειες συλλόγων και φορέων της πόλης μας για την παραχώρηση του παλιού χώρου του ΚΕΓΕ, είχαν σαν αποτέλεσμα να παραχωρηθεί ο χώρος από τον αγροτικό οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, στο Δήμο Ρεθύμνου, ώστε να κατασκευαστούν και να μεταστεγαστούν νέα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Είναι ένα έργο πνοής και ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρία στο σχολικό πλαίσιο.

Ωστόσο, άλλος ένα χώρος παραχωρήθηκε στο Δήμο Ρεθύμνου και για χρήση του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου με σκοπό και με σχέδιο να κατασκευαστεί νέο οικοδόμημα στους Αρμένους Ρεθύμνου για χρήση σε Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες. Η μελέτη είναι έτοιμη και στόχος είναι να προωθηθεί ώστε να βρεθούν κονδύλια που θα επιδοτήσουν και θα χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα αυτό. Μια ιδιαίτερη δυναμική στο χώρο των ατόμων με αναπηρία στο Ρέθυμνο υπόσχεται το έργο αυτό και θα το υποστηρίξω όσο μπορώ.

Τέλος, θεωρώ σημαντικό να ασχοληθώ με το κομμάτι του τουρισμού και την κοινωνική εικόνα του Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα θα προσπαθήσω να αναδείξω ό,τι αφορά την προσβασιμότητα και για αρχή την ενημέρωση για τα προσβάσιμα σημεία ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, αφού βρεθούν και καταγραφούν οι όποιες ελλείψεις και παραλείψεις θα προσπαθήσω να προτρέψω στην κάλυψη των αναγκών αυτών, ώστε να είμαστε ικανοί να προσελκύσουμε και αυτό το κομμάτι του τουρισμού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ