ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κασσάνδρα Κοτζανάκη: «Ονειρεύομαι ένα Ρέθυμνο με επίκεντρο τον πολίτη της, με τα χωριά του γεμάτα ζωή»!

0

Ανήκει στην νέα γενιά πολιτών που ήρθε αντιμέτωπη με τους σκοπέλους της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Οι δυσκολίες της περιόδου εκείνης είναι που προκάλεσαν την συμμετοχή της στα κοινά καθώς αποφάσισε ενεργά να διεκδικήσει ένα διαφορετικό και αισιόδοξο αύριο για την γενιά της και τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι και για 2η φορά διεκδικεί την ψήφο των Ρεθεμνιωτών με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και καταθέτει την δική της πρόταση στον δημόσιο διάλογο ενόψει της 21ης Μαΐου.

Ο λόγος για την 29χρονη Κασσάνδρα Κοτζανάκη, η οποία γεννήθηκε το 1993 και κατάγεται από την Αγία Γαλήνη. Είναι το τρίτο παιδί του Γιώργου και της Μαργαρίτας Κοτζανακη.

Αποφοίτησε από το τμήμα ΕΜΠΟΡΙΑΣ και Διαφήμισης του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης  και από την σχολή δημοσιογραφίας Ant1 media studies.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με τις σπουδές και την επαγγελματική της κατάρτιση.

Έχει επαγγελματική εμπειρία στο τομέα των πωλήσεων ως εργαζόμενη στον πολυεθνικό όμιλο  DS Smith Cretan Hellas S.A.

Σήμερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του τουρισμού και των κτηματομεσιτικών στην περιοχή.

Είναι μέλος την Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ρεθύμνου.

Είναι μέλος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Κρήτης.

Ενώ συμμετείχε στα 25 της ως υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019.

Με αφορμή την νέα υποψηφιότητα της με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλάει στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» για τους προβληματισμούς, τις προτάσεις της και το όραμα της για το Ρέθυμνο του μέλλοντος.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να είστε υποψήφια βουλευτής Ρεθύμνου;

Με μεγάλη τιμή και χαρά δέχτηκα να συμμετέχω ξανά στα 29 μου για δεύτερη φορά στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στο Ρέθυμνο.  Ανήκω στην γενιά της Κρίσης! Σε μια γενιά απογοητευμένη και πικραμένη από την πολιτική και τους πολιτικούς. Σε μια γενιά που βουβά και σαστισμένα παρακολουθούσε τις εξελίξεις αλλά και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα. Μια γενιά που συμβιβάστηκε-φιμώθηκε στο όνομα της οικονομικής κρίσης βλέποντας τα όνειρα της να γκρεμίζονται και τις προοπτικές της να εκμηδενίζονται. Ουσιαστικές λύσεις και προοπτικές δεν ήρθαν ποτέ! Αντιθέτως παρακολουθούμε μια τοξική πολιτική σκηνή γεμάτη αλαζονεία της εξουσίας, λαϊκισμό, φθηνές αντιπαραθέσεις, στημένες συνεντεύξεις, απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων λίγων. Η δική μου παρουσία έχει ο σκοπό να παρακινήσει τους νέους να σταματήσουν την απαξίωση αλλά να συμμετέχουν ενεργά με σκοπό την αλλαγή για μια πιο ανθρωποκεντρική πολιτική με ουσιαστικές λύσεις και με προοπτικές για εξέλιξη και ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύω ότι οι λύσεις θα έρθουν από το πολιτικό σύστημα. Ονειρεύομαι πολιτικούς χωρίς βαρύγδουπα επίθετα, χωρίς προσωπικά συμφέροντα με κύριο στόχο ένα κράτος πρόνοιας ένα κράτος δικαίου.

Γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται μέρα με την μέρα. Στην δημιουργία ενός κράτους πρόνοιας – ενός κράτος δικαίου. Η Διαύγεια, η δημόσια διαβούλευση, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Συµβάσεων (και το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δηµοσίων Συµβάσεων), ο ΕΟΠΠΥ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι Εισαγγελείς διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, την Αρχή για την καταπολέμηση του «µαύρου χρήµατος» θεσμοθετήθηκαν παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαχειριζόταν το ναυάγιο στο οποίο οδήγησε την ελληνική οικονοµία η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2009 και αποτέλεσαν ένα κύµα ουσιαστικών µμεταρρυθμίσεων που εκσυγχρόνισαν περαιτέρω το κράτος. Ωστόσο οι ουσιαστικές µμεταρρυθμίσεις υποχώρησαν µαζί µε το ΠΑΣΟΚ. Τις διαδέχθηκαν ένας συνεχής εκφυλισµός τόσο από τη Νέα Δηµοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ µε την απαξίωση των νομοθετικών διαδικασιών, την επανακοµµατικοποίηση της δηµόσιας διοίκησης, διορισµούς µετακλητών σε θέσεις ευθύνης, την «κανονικοποίηση» των απευθείας αναθέσεων έργων µε πρόσχηµα την πανδηµία και των κατά παρέκκλιση προσλήψεων, µε την προσπάθεια ποδηγέτησης της πολυφωνίας στα ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης. Η προοδευτική παράταξη έχει σήµερα ένα κύριο καθήκον: την ανασύνταξη των μικρών και μεσαίων κοινωνικών τάξεων που φτωχοποιούνται και περιθωριοποιούνται µε επιταχυνόµενο ρυθµό. Το καθήκον αυτό µπορεί να πραγµατοποιηθεί µόνο µε την παραγωγή νέου πλούτου, την αύξηση και τη δικαιότερη κατανοµή του εισοδήµατος, δηλαδή µέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης των µισθών και αµοιβών που προέρχονται από την σκληρή αλλά αξιοπρεπή εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι ο µοναδικός δρόµος που εξασφαλίζει την ανάταξη των οικογενειών της μικρομεσαίας τάξης, των «χαµένων» της κρίσης και των νέων «µη προνομιούχων».

Ποια είναι η γνώμη σας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ο κύριος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την φράση του μεγάλου μας Νίκου Καζαντζάκη  «Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω» Ποια ευθύνη αγάπησε ο κύριος Μητσοτάκης; Την ατομική ευθύνη στα χρόνια της πανδημίας, την ευθύνη για την υπονόμευση της δημοκρατίας και το σκάνδαλο των υποκλοπών, ή την ευθύνη για τον τραγικό και άδικο χαμό τόσων νέων ανθρώπων όπου τελικά ζητώντας συγνώμη μας είπε ότι την ευθύνη είχαν άλλοι. Η αποποίηση ευθυνών και η αγνοία είναι κάτι παραπάνω από συχνή δικαιολογία από τον πρωθυπουργού. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα μιντιοκρατικά μέσα….

Χρησιμοποιούν επιδοματική πολιτική αντί να φέρουν λύσεις στην βάση το προβλήματος με σκοπό την δημιουργία φόβου και ανασφάλειας των νέων. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αλαζονεία της εξουσίας δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα και την πλήρη αποστροφή των νέων από την πολιτική.

Ασχολείστε με τον τουρισμό. Αν σας δινόταν η ευκαιρία τι θα θέλατε να προσθέσετε για την προώθηση αυτού του τομέα;

Πιστεύω σε μια ήπια μορφής τουριστικής ανάπτυξης στο νησί μας σε συνδυασμό με τον ποιοτικό πρωτογενή μας τομέα.  Άνοιγμα σε νέους ορίζοντες, σε νέους τομείς τουρισμού όπως Αγροτουρισμός, Θρησκευτικός, γαστρονομικός, Πολιτιστικός αλλά και Περιπέτειας με extreme sports τουρισμός. Αυτό προϋποθέτει την ανάδειξη και προώθηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικού κάλους. Κίνητρα για νέους να παραμείνουν στα χωριά τους και να συμβάλλουν στην τοπική οικονομία. Επέκταση του τουριστικού ενδιαφέροντος από τις πανέμορφες παραλίες μας στα γραφικά σοκάκια των χωριών μας στην ενδοχώρα. Φυσικά η βελτίωση και δημιουργία υποδομών τόσο στην πρόσβαση όσο και στις δημόσιες υπηρεσίες με σκοπό την εξυπηρέτηση του ντόπιου άλλα και του επισκέπτη. Ξεκάθαρους μακροχρονίου στόχους ανάπτυξης τουριστικού μοντέλου συμπεριλαμβανομένων των μικρών μεσαίων επιχειρήσεων. Μελετημένες αποφάσεις σχετικά με τις εκτός ορίων δόμησης εναρμονισμένες με το φυσικό τοπίο η οποίες θα συμβάλλουν στην μελετημένη προκαθορισμένη ανάπτυξη της κάθε περιοχής. Το πρόσωπο του τουρισμού μας είναι οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Απαιτείται λοιπόν μεριμνά να σταματήσει η περαιτέρω φτωχοποίηση τους με καλύτερες συνθήκες εργασίας και όχι ένα αβέβαιο μέλλον.

Πείτε μας τρεις τομείς, για τους οποίους θα θέλατε να προωθήσετε αλλαγές πολιτικών σε εθνικό επίπεδο και ποιες είναι οι προτάσεις σας για αυτές;

Τo όραμα μας για την υγεία του 21ου αιώνα. Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο Δημόσιο σύστημα: Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες. Ένα ΕΣΥ αναγεννημένο και ισχυρό, που «σπάει» ανισότητες, που καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία, στην ταυτότητα της παράταξης μας. Που το οραματίστηκε και το έκανε πράξη. Προτείνουμε: άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον Προϋπολογισμό και σταδιακή αύξηση στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.

Παραπάνω από δεκαετία πέρασε από τότε που πρώτο το ΠΑΣΟΚ μίλησε για πράσινη ανάπτυξη και ενεργειακές κοινότητες. Με την προώθηση μικρών και μεσαίων προγραμμάτων εγκατάστασης ΑΠΕ ώστε να είναι δυνατή η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες και η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές για να μειωθεί το υψηλό κόστος και η παραγωγή ενέργειας να μην περιορίζεται σε λίγες μεγάλες εταιρείες, αλλά όλο και περισσότεροι να μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν. Μάλιστα, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή εμπειρία η πολιτική αυτή οδηγεί τις κοινωνίες στη δημιουργία μίας νέας κουλτούρας εξοικονόμησης, που είναι και ένας βασικός στόχος της πράσινης μετάβασης. Με εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του δικτύου αλλά και δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ενέργειας αξιοποιώντας τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μην εξαρτάται η σύνδεση ΑΠΕ από πελατειακές παραχωρήσεις.

Αλλαγή οικονομικού μοντέλου με προτεραιότητα τον άνθρωπο, στήριξη και ανάδειξη μικρό μεσαίων επιχειρήσεων, νέων επιχειρήσεων με έμφαση στην νεανικότητα. Να δοθούν κίνητρα στους νέους να μείνουν στα χωριά τους να δημιουργήσουν και να συμβάλουν στην τοπική οικονομία. Να δοθούν κίνητρα στους νέους να μπορούν να κάνουν και ζήσουν την οικογένεια τους με αξιοπρέπεια. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μιας δίκαιης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης, που δεν θα αφήνει κανέναν απ’ έξω, και Θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ποιο είναι το όραμα σας για το Ρέθυμνο του μέλλοντος;

Ονειρεύομαι ένα Ρέθυμνο με επίκεντρο τον πολίτη της, με τα χωριά του γεμάτα ζωή.  Ένα Ρέθυμνο συνέχεια της ιστορίας του «πόλη των γραμμάτων και του πολιτισμού»  Ένα  Ρέθυμνο πράσινο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ