ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίκειται ανασχεδιασμός των υγειονομικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου

0

ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Τον ανασχεδιασμό των υγειονομικών υπηρεσιών της Π.Ε. Ρεθύμνου προτάσσει ο επί σειρά ετών βουλευτής Ρεθύμνου και εκ νέου υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος στο πλαίσιο αυτό τονίζει πως ήδη έχουν εγκριθεί παρεμβάσεις ύψους 16.690.800 ευρώ για το νοσοκομείο και τις λοιπές μονάδες του νομού.

Η συζήτηση για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, οι διαμαρτυρίες που έχουν εκφραστεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακόμα και με διαδηλώσεις, θέτουν το όλο ζήτημα των υποδομών υγείας του Ρεθύμνου αλλά και της στελέχωσης τους σε πρώτη προτεραιότητα.

Μετά από μια μακρά περίοδο έντονης αμφισβήτησης του κυβερνητικού έργο στον συγκεκριμένο τομέα, ο κ. Κεφαλογιάννης ερωτηθείς από την εφημερίδα μας, υπερασπίστηκε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και τόνισε, ότι ο απολογισμός που υπάρχει, αποδεικνύει έντονο ενδιαφέρον ενώ αποτελεί απτή απόδειξη της ουσίας των παρεμβάσεων που έγιναν ή έχουν δρομολογηθεί να υλοποιηθούν.

Ο ίδιος δε, θέτει θέμα μιας ολιστικής προσέγγισης ανασχεδιασμού των παρεχόμενων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, τονίζοντας, ότι μέσα από τον δημόσιο διάλογο πρέπει να «επανακαθορίσουμε στοχεύσεις και προτεραιότητες».

ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Μιλώντας για την πρόταση του περί επανασχεδιασμού «του χάρτη» των υγειονομικών υπηρεσιών  του Ρεθύμνου, ο κ. Κεφαλογιάννης, εξήγησε, ότι «Με δεδομένο ότι ως υγειονομικός τομέας ή τομέας υγείας ορίζεται «το σύνολο των δομών και των υποδομών που έχουν σχέση με την παραγωγή και τη διανομή υπηρεσιών υγείας (κτίρια, εξοπλισμοί και προσωπικό), όσο και το θεσμικό πλαίσιο από το οποίο αυτός διέπεται, τις υπηρεσίες εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, της ασφάλισης υγείας, της παραγωγής και της εμπορίας φαρμάκων, τεχνολογικού και αναλώσιμου υλικού υγείας, κτλ.» (Θεοδώρου Μ., Μητροσύλη Μ., 1999: 15) οφείλουμε να προβούμε σε μια ολιστική προσέγγιση ανασχεδιασμού των παρεχόμενων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι «Σήμερα, οι υπηρεσίες υγείας που παρέχει το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τα Κέντρα Υγείας του νομού καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού χάρη στη συστηματική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ωστόσο είναι ένα τοπικό σύστημα με ιδιαιτερότητες με βάση τις οποίες οφείλουμε να προχωρήσουμε ένα γενναίο ανασχεδιασμό των υγειονομικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου. Οφείλουμε να επανακαθορίσουμε στοχεύσεις και προτεραιότητες. Οφείλουμε να καταγράψουμε τα δεδομένα, να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βασισμένο πάνω στις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας. Δομημένο πάνω στα δικά μας τοπικά χαρακτηριστικά, στις ιδιαιτερότητες και στην αντιμετώπιση εκείνων των όψεων της υγειονομικής κάλυψης που βιώνει η δική μας τοπική κοινωνία».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Είναι γεγονός, ότι οι αρνητικές κριτικές για το κυβερνητικό ενδιαφέρον σχετικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και των λοιπών υγειονομικών μονάδων του νομού είχαν χαρακτήρα «πυρ ομαδόν» τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για το τι απαντά στα όσα έχουν γίνει γνωστά κυρίως αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού αλλά και τις υλικοτεχνικές υποδομές των δομών, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σχολίασε: «Υπάρχουν δυο διαφορετικοί δρόμοι: Η μικροπολιτική κόντρα και το όραμα για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειά στο Ρέθυμνο».

Απαντώντας δε τόνισε, ότι «ως κοινωνία έχουμε αφήσει οριστικά πίσω ψευτοδιλήμματα και ως θεσμικοί εκπρόσωποι του τόπου καταβάλουμε όλοι μια προσπάθεια για το νοσοκομείο και ευρύτερα τις υγειονομικές μας υποδομές με ουσιαστική διάθεση συνεργασίας. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου ξεκινώντας από την προηγουμένη περίοδο διακυβέρνησης. Επέλεξα από την πρώτη στιγμή μια απολυτά θεσμική προσέγγιση για τα ζητήματα της υγείας. Αφενός γιατί σεβάστηκα το γεγονός ότι την πολιτική ευθύνη του συγκεκριμένου τομέα την είχε Ρεθεμνιώτης και μάλιστα γιατρός του Νοσοκομείου και ως εκ τούτου γνώστης των προβλημάτων και των παθογενειών έχοντας πάντα μαζί του έναν έντιμο θεσμικό διάλογο. Αφετέρου, γιατί θεωρούσα και συνεχίζω να θεωρώ ότι η υγειά δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ως εκ τούτου δεν αμφισβητείται ότι εκείνη την περίοδο προστέθηκαν 26 μόνιμοι γιατροί στο σύστημα όπως και τώρα έχουν προστεθεί 27. Αρά, προβλήματα υπήρχαν όπως υπάρχουν και σήμερα, προσπάθειες γίνονται όπως ακριβώς γινόταν και τότε χωρίς να παραγνωρίσουμε ότι η πανδημία έδρασε καταλυτικά στην κόπωση του συστήματος».  

Ειδικότερα, για το ζήτημα της στελέχωσης, υποστήριξε, ότι  «To πρόβλημα συνδεόταν όπως και συνεχίζει να συνδέεται με τις αποχωρήσεις. Με βάση τα στοιχεία προσλήψεων αποχωρήσεων ο αριθμός των γιατρών που προστέθηκε στο ίδρυμα την περίοδο 2011 – 2021 ανέρχεται σε μόλις δέκα γιατρούς, αφού προστέθηκαν συνολικά 56 γιατροί και αποχώρισαν 46, προσθέτοντας ουσιαστικά κατά μέσο ορό μόλις ένα γιατρό κατά έτος στο ήδη υποστελεχωμένο ίδρυμα. Αυτή είναι η ουσία».

Συνέχισε δε, λέγοντας: «Το 2021 σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός προσλήψεων μονίμων γιατρών της δεκαετίας. Την περίοδο 2015 -2019 παρά τις προσλήψεις που έγιναν με βάση το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων προστέθηκαν 7 γιατροί με δυο χρονιές με αρνητικό ισοζύγιο. Την περίοδο 2020-μεχρι σήμερα διανύουμε την τρίτη συνεχομένη χρονιά χωρίς αρνητικό ισοζύγιο έχοντας αυξήσει κατά 11 γιατρούς τη δυναμική του ιδρύματος».

Κατέληξε δε, για το θέμα του προσωπικού, υποστηρίζοντας, ότι «Όπως φαίνεται από τη βελτίωση των ισοζυγίων προσλήψεων – αποχωρήσεων, η πορεία των συνεχομένων προκηρύξεων δείχνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια  να αλλάζει θετικά ο ρυθμός παραμενόντων γιατρών στο ίδρυμα, κάτι που ευελπιστούμε να συνεχιστεί και να αυξηθεί. Φυσικά δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα ούτε αγνοούμε την επιβάρυνση που έχει υποστεί το προσωπικό και την ευρύτερη έλλειψη δυναμικού σε κρίσιμες ειδικότητες. Όπως έγινε συστηματική προσπάθεια για το αναισθησιολογικό και ήδη έχει βελτιωθεί σημαντικά η ροή τακτικών χειρουργείων  έτσι θα προσπαθήσουμε για κάθε ειδικότητα. Δεν πρόκειται όμως να υιοθετήσουμε ανέφικτες λύσεις και θεωρητικές προσεγγίσεις σεβόμενοι κυρίως τους πολίτες του Ρεθύμνου. Και επειδή μιλώντας για κίνητρα ωφελούμε να είμαστε συγκεκριμένοι, με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4999/2022 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 θα καταβληθούν αναδρομικά οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των γιατρών από 28 Ιουνίου 2022. Είναι η πρώτη φορά μετά από πάνω από 10 χρόνια που δίνεται μισθολογική αύξηση».

ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

«Η προσδοκία για ένα νέο νοσοκομείο είναι ένας κομβικός στόχος για όλους τους θεσμικούς φορείς» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, για να τονίσει ωστόσο, ότι «θα ήταν ανεύθυνο ξέροντας τους χρόνους και τους πόρους που απαιτούνται να ρισκάρω να μην προχωρήσουμε σε μια γενναία παρέμβαση για το υφιστάμενο ίδρυμα που είχε αφεθεί πλήρως, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να αντιληφθούμε σήμερα το μέγεθος των παρεμβάσεων όμως είναι ξεκάθαρο ότι το 2026 το νοσοκομείο μας δε θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή του εικόνα». 

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι χρηματοδοτήσεις που προϋποθέτουν μια τέτοια εξέλιξη, όπως αυτή που υποστήριξε παραπάνω, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε: «Παρά τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε καταφέραμε να προχωρήσουμε σε έναν πλήρη σχεδιασμό άμεσης αναβάθμισης των υποδομών των  παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια καταφέραμε να εντάξουμε το νοσηλευτικό μας ίδρυμα και τα Κ.Υ  σε δυο βασικά εργαλεία: (α) Στο Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 με συνολική εγκεκριμένη  χρηματοδότηση ύψους 5.387.800 ευρώ για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση Υποδομών και Εξοικονόμηση Ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου». (β) Στο Ταμείο Ανάκαμψης οπού με βάση τον εγκεκριμένο σχεδιασμό εντάσσεται: (1) Ο εκσυγχρονισμός για το σύνολο των Κ.Υ της Π.Ε Ρεθύμνου με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 3.450.000 ευρώ. (2) Η Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου με το έργο «Επέκταση – Αναδιαρρυθμίσεις στο Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου» συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ με ήδη εγκεκριμένη μελέτη συνολικού κόστους 753.000 ευρώ από το ΕΠΑ του  Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. (3) Η αναβάθμιση του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου εκτιμώμενου προϋπολογισμού 100.000 ευρώ

Οι παραπάνω παρεμβάσεις συνολικού ύψους 16.690.800 ευρώ που προκύπτουν από τον μόλις τριετή κυβερνητικό σχεδιασμό αποτελούν τη μεγαλύτερη παρέμβαση σε επίπεδο υγειονομικών υποδομών από τη δεκαετία του 1980 με την αμέσως προηγουμένη παρέμβαση να χρονολογείται το 2011» όπως κατέληξε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ