ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανώλης Χνάρης: «Είμαστε η μόνη σίγουρη και ασφαλής επιλογή»

0

Με μεγάλη πείρα στα κοινά και δει στην αυτοδιοίκηση, κάνει ακόμα ένα βήμα, διεκδικώντας μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που υπηρετεί ως στέλεχος εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Μανώλης Χνάρης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η πορεία του ως Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και Περιφερειακός Σύμβουλος είναι ιδιαίτερα γνωστή και οι παρεμβάσεις του για τον πρωτογενή τομέα καταγράφονται με θετικό πρόσημο, όπως άλλωστε και η όλη του παρουσία στα κοινά.

Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1971, μεγάλωσε στα Λιβάδια και μένει στο Πέραμα Μυλοποτάμου. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Μαρή και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τη Μαρία, την Αμαλία, τον Γιάννη και τον Επαμεινώνδα.

Έχει εκλεγεί τρεις φορές Περιφερειακός Σύμβουλος με τους συνδυασμούς του Σταύρου Αρναουτάκη και έχει υπηρετήσει ως εντεταλμένος σύμβουλος αλλά και τρεις φορές ως Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης τον Πρωτογενή τομέα και τον Τομέα Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ – ΠΣΕΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Στην Περιφέρεια Κρήτης έχει υπηρετήσει επίσης διάφορες επιτροπές έργου όπως αυτή του Περιβάλλοντος & Χωροταξίας και της Επιτροπής Προγραμματισμού ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ρεθύμνης, Μέλος του Δ.Σ.«Δικτύου Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου «Ενεργειακής Κοινότητας Τ.Ο.Ε.Β. Ρεθύμνου».

Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου και μέλος του Δ.Σ. της Αγροτικής  Συνεταιριστικής  Εταιρεία Αναπτύξεως Ρεθύμνου Α.Ε.

Είναι υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου με τον ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της 21ης Μαίου και στην συνέντευξη που ακολουθεί αναλύει τις προτάσεις του και το όραμα του για την χώρα και τον τόπο μας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να είστε υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου;

Έπειτα από την πολυετή πορεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, βλέποντας και ακούγοντας τις αυξημένες ανάγκες των συντοπιτών μας, αποφάσισα να κάνω ένα μεγάλο βήμα. Προς όλους τους συνανθρώπους μας, που όλα αυτά τα χρόνια συναναστρεφόμαστε και συμπορευόμαστε, με το να με στηρίζουν και να με εμπιστεύονται – τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου-, απευθύνω ένα κάλεσμα ώστε να ενώσουμε με μεγαλύτερη εμβέλεια και ευρύτητα τις δυνάμεις μας. Θέλω να τους ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους, παλεύοντας ώστε να έρθουν καλύτερες και πιο φωτεινές μέρες για το Ρέθυμνο, τον αγαπημένο μας τόπο.  Πιστεύω στις δυνατότητες της κάθε Ρεθεμνιώτισσας και του κάθε Ρεθεμνιώτη. Όλοι μαζί, πατώντας γερά στο στίβο της κεντρικής πολιτικής σκηνής μπορούμε  να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Σε αυτό τον αγώνα για την πρόοδο του τόπου δεν περισσεύει κανείς.  Το Ρέθυμνο έχει βαθιές και ιστορικές προοδευτικές καταβολές. Η κοινωνία πρέπει, μπορεί και θα επιστρέψει στις δημοκρατικές της ρίζες και θα γίνει η μεγάλη αλλαγή των πολιτικών και των εκλογικών συσχετισμών. Η σχέση εμπιστοσύνης μας με την κοινωνία, ως ΠΑΣΟΚ, έχει ισχυροποιηθεί.

Γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Είμαστε η φωνή της λογικής και της υπευθυνότητας διακριτά απέναντι στις πολιτικές του αποκλεισμού και του ταξικού διαχωρισμού της ΝΔ και του ακραίου και ανεύθυνου λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε επιλέξει συνειδητά μία αυτόνομη πορεία. Είμαστε η μόνη σίγουρη και ασφαλής επιλογή, μπροστά σε αυτό το τοξικό δίπολο που έβλαψε τη χώρα. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ίσες ευκαιρίες προς όλους. Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ ψηφίζεις κράτος δικαίου, ανθεκτική και συνεκτική κοινωνία, δίκαιη ανάπτυξη, ευημερία για όλους και όχι τους αρεστούς. Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ δεν θα έρθει κανένας από τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με τις απανωτές και πολλαπλές κρίσεις, ο τόπος μας χρειάζεται μία καθαρή κοινωνική πολιτική, την οποία εγγυάται το κόμμα μας. Το πρόγραμμά μας καθορίζεται και διαμορφώνεται απ’ τις κοινωνικές ανάγκες. Ανέκαθεν ως παράταξη, ως πραγματικό και υπεύθυνο Κίνημα του λαού, βάζαμε μπροστά το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον, παραμερίζοντας το πολιτικό κόστος. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και τώρα.

Μπαίνουμε εμπόδιο σε αυτούς που χρεοκόπησαν και απαξίωσαν, διεθνώς, την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός και ο προκάτοχός του δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσουν τα λάθη τους κι όσα δεν έκαναν τα τελευταία 8,5 χρόνια. Χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα με ευθύνη τους. Δίχασαν την κοινωνία, ενώ εμείς ως παράταξη διαχρονικά ενώναμε τον κόσμο - κι αυτό θα κάνουμε και τώρα. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κράτος που εγγυάται το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια. Το κράτος δεν είναι τσιφλίκι κανενός κομματικού μηχανισμού, που στοχεύει – πάση θυσία και με κάθε κόστος, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου- στη διατήρηση της εξουσίας και των προνομίων για τους λίγους κι εκλεκτούς.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Είναι η κυβέρνηση των παρακολουθήσεων και της απαξίωσης των θεσμών. Είναι η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων. Είναι η κυβέρνηση των Τεμπών, του “πάμε κι όπου βγει”. Είναι η κυβέρνηση που άνοιξε την ψαλίδα των ανισοτήτων. Είναι η κυβέρνηση που πήρε άριστα στην επιτελική αποτυχία του κράτους. Είναι η κυβέρνηση που υπηρετεί τους λίγους, αγνοώντας για τα προβλήματα των πολλών. Είναι η κυβέρνηση που άνοιξε το δρόμο στους ιδιώτες να εισβάλουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στα ξένα funds να πάρουν τα σπίτια του κόσμου. Είναι η κυβέρνηση που οδήγησε με τις επιλογές της στην εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, η κυβέρνηση που έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, η κυβέρνηση που έγειρε την πλάστιγγα της πολιτικής της υπέρ των καρτέλ της ενέργειας, αδιαφορώντας για την βιωσιμότητα της κοινωνίας! Είναι η κυβέρνηση που δεν ύψωσε κανένα ουσιαστικό τείχος προστασίας για τους ευάλωτους, παρά μόνο επέλεξε να ρίχνει στάχτη στα μάτια μας μοιράζοντας κουπόνια κι επιδόματα. Με μια μικροπολιτική το μόνο που καταφέρνει είναι να κοροϊδεύει τον κόσμο, θέλοντας να αρπάξει την ψήφο του!

Ποια είναι η γνώμη σας για τις κυβερνήσεις συνεργασίας;

Υπερασπιζόμαστε τις κυβερνήσεις συνεργασίας, που θα έχουν έναν ξεκάθαρο προοδευτικό και φιλολαϊκό κοινωνικό προσανατολισμό. Που δεν θα ενδιαφέρονται για τις καρέκλες και τα πρόσωπα, αλλά για τις ανάγκες των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των πραγματικά πληττόμενων από τις πολλαπλές κρίσεις. Στην Ευρώπη αυτή η κουλτούρα έχει καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια, στη βάση των προγραμμάτων συνεργασίας.  Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αγωνιούν περισσότερο για τις θέσεις εξουσίας παρά για τα προβλήματα του κόσμου. Πρέπει να αφήσουμε τους πολίτες να εκφραστούν στις εκλογές. Ας ακούσουμε τη φωνή τους και τις ανάγκες τους κι ύστερα να αποφασίσουμε. Μην προδικάζουμε γεγονότα και καταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να απαξιώνουμε το εκλογικό σώμα! Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε ζητήσει με σαφήνεια ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να γίνουμε οι ρυθμιστές αμέσως μετά τις εκλογές. Μία αυτοδύναμη κυβέρνηση γίνεται εύκολα ανεξέλεγκτη και αλαζονική.

Μας ρωτούν με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε. Εμείς απαντάμε: Θα πάμε με τον άνεργο, με τον νέο που ψάχνει προοπτική, με τον συμπολίτη μας, που δαπανά το 50% του εισοδήματός του για έξοδα στέγασης.
Με τον μερικώς απασχολούμενο εργαζόμενο των 400 ευρώ και τον συνταξιούχο, που του κόπηκε το ΕΚΑΣ και δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα μετά τις 20 μέρες.
Με όσους πήραν ένα στεγαστικό δάνειο για την κύρια κατοικία τους και τώρα η δόση τους έχει διπλασιαστεί. Με τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, που η πόρτα της τράπεζας παραμένει κλειστή.
Με τη γυναίκα εργαζόμενη, που δεν έχει πού να αφήσει το παιδί της το πρωί, καθώς δεν επαρκούν οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς.

Ασχολείστε με τον πρωτογενή τομέα και υπήρξατε Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα βασικά προβλήματα του κλάδου και ποιες είναι οι προτάσεις σας για αυτά;

Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πραγματικός και σταθερός πυλώνας της τοπικής μας οικονομίας και της Κρήτης, γενικότερα. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης όπου σε αντίθεση με άλλους τομείς, όχι μόνο συνέχισε την παραγωγική διαδικασία αλλά και επιπλέον αναπτύχθηκε.

    Το κόστος παραγωγής διαχρονικά, ιδιαιτέρως μετά και την εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την νησιωτικότητα,  είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας.   

  Επίσης, η έλλειψη εργατών γης, η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας των παραγωγών αλλά και η απουσία σταθερού συστήματος ελέγχου των ελληνοποιήσεων είναι διαρθρωτικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κομβικός θα είναι ο ρόλος της νέας ΚΑΠ ανεξάρτητα ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί στην τελική της μορφή και όλα έχουν αποφασιστεί χωρίς ουσιαστική διαβούλευση.

Οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις, είτε άμεσες, είτε προγράμματα, θα πρέπει να κατευθυνθούν στους αγρότες της παραγωγής και όχι απλά στους ιδιοκτήτες αγροτικής γης. Η στήριξη δυναμικών καλλιεργειών όπως η ελιά, το αμπέλι, τα κηπευτικά, το μέλι, η ιχθυοκαλλιέργεια και κτηνοτροφία θα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας.

  Η  μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η επιστροφή του μεταφορικού ισοδύναμου κατ' ευθείαν στους αγρότες και η δυνατότητα για ενεργειακές κοινότητες είναι άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του κόστους παραγωγής.

Επίσης, η απλούστευση των διαδικασιών για την παραμονή την παράτυπα διαμενόντων εργατών γης είναι η λύση του προβλήματος. Η ενίσχυση των προγραμμάτων για συμμετοχή σε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, δυναμώνουν το συνεργατισμό, μειώνουν το κόστος παραγωγής και δίνουν την δυνατότητα μέσω της τυποποίησης των προϊόντων και της ανάδειξης του τοπικού brand name για ένα εξωστρεφή πρωτογενή τομέα, που είναι και το ζητούμενο.

Πείτε μας τρεις άλλους τομείς, για τους οποίους θα θέλατε να προωθήσετε αλλαγές πολιτικών σε εθνικό επίπεδο και ποιες είναι οι προτάσεις σας για αυτές;

Προέχει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα ισχυρό ΕΣΥ. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ προτείνουμε το 8-10% του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί στην υγεία. Σε τοπικό επίπεδο, όλοι γνωρίζουμε τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Προφανώς και είναι απαραίτητη η νέα πτέρυγα για την αποσυμπίεση της ήδη βεβαρημένης κατάστασης. Προφανώς και απαιτείται η ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν ένας νομός που καμαρώνει για το Πανεπιστήμιό του και τον τουρισμό του να μην έχει επαρκείς υπηρεσίες Υγείας. Αυτός είναι ένας άμεσος στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί σχετικά γρήγορα. Σε δεύτερο χρόνο, χρειάζεται να δούμε την ανέγερση ενός νέου και υπερσύγχρονου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, κοντά στον αστικό ιστό, που τόσο αξίζει και τόσα χρόνια περιμένει το Ρέθυμνο. Πρέπει επίσης να πιέσουμε και για την ενδοχώρα μας. Δεν είναι δυνατόν τα Κέντρα Υγείας να μην έχουν ασθενοφόρα! Πώς θα εξυπηρετηθεί η ύπαιθρος σε μία δύσκολη κατάσταση; Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων!

Δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης που εγγυάται για την κοινωνική συνοχή, είναι η αντιμετώπιση του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος. Στις βασικές μας προτεραιότητες είναι η κατασκευή νέων κατοικιών και η παροχή κινήτρων ανακατασκευής σε ιδιώτες, προκειμένου να εντάξουν τα ακίνητά τους σε μεγάλες δεξαμενές κοινωνικών κατοικιών. Ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, έχει δεσμευτεί για 150.000 κοινωνικές κατοικίες στα μεγάλα αστικά κέντρα με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, θα μειωθεί το κόστος στέγασης για πολύτεκνους, τρίτεκνους, νέα ζευγάρια και φοιτητές. Και θα γίνει μία αρχή για να μπει ένα τέλος στο τεράστιο δημογραφικό ζήτημα. Αυτό χρειάζεται να γίνει και στο Ρέθυμνο.

Τρίτος τομέας που μας απασχολεί είναι οι υποδομές. Όταν μιλάμε για συγκρητισμό, μιλάμε για ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη σε όλο το νησί. Το Ρέθυμνο πρέπει να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής. Χρειάζεται νέους κι υπερσύγχρονους ασφαλείς δρόμους, για να σταματήσει το αίμα στην άσφαλτο. Ο περιφερειακός δρόμος του Ρεθύμνου οδηγεί σίγουρα σε μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Το Ρέθυμνο χρειάζεται έργα όπως το φράγμα των Ποταμών και το φράγμα του Πλατύ Ποταμού. Έργα και παρεμβάσεις που θα σέβονται το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, και θα μας θωρακίζουν απ’ τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Για το Φράγμα των Ποταμών αξίζει να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι για την άρδευση όλου του Ρεθύμνου και της επέκτασής του στον Μυλοπόταμο.

Ποιο είναι το όραμα σας για το Ρέθυμνο του μέλλοντος;

 Η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό μέσα από τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την πιο βαριά οικονομική βιομηχανία μας. Τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα επιβάλλεται να αναδειχθούν και να αναδείξουν κι αυτή την πλευρά της Κρήτης. Μόνο έτσι θα αποκτήσει την υπεραξία που δικαιούται η κρητική γαστρονομία, που ας μην ξεχνάμε συστήνεται από τους επιστήμονες ως πρότυπο για τον οργανισμό μας. Βλέπουμε ποιες είναι οι τάσεις παγκοσμίως. Ο θεματικός τουρισμός. Εκεί οφείλουμε να στοχεύσουμε. Στη δημιουργία θεματικών διαδρομών. Θέλουμε ποιοτικούς επισκέπτες στον τόπο μας, που θα διαφημίζουν την πατρίδα μας, ως πρεσβευτές, σε κάθε άκρη της γης. Στο κομμάτι αυτό έρχεται να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της ανθεκτικότητας των υποδομών μας. Διότι μετά από χρόνια, εξαιτίας της ραγδαίας αλλαγής που παρατηρείται στο περιβάλλον μας, δεν θα έχουμε τους φυσικούς πόρους να σηκώσουμε το φορτίο και να διαχειριστούμε τον υπερτουρισμό! Εκλεκτοί, λοιπόν, τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου! Προσωπικό μου όραμα είναι επίσης η αναζωογόνηση της υπαίθρου. Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές, να δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους, προκειμένου να σταματήσει η ερημοποίηση της υπαίθρου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ