ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Άρτεμις Νικηφόρου: «Η λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας έρχεται με την συμμετοχή»

0

Πρόκειται για μια από τις πιο μικρές σε ηλικία υποψήφιες κόμματος σε όλη την χώρα αλλά εισέρχεται στην πολιτική με καλές περγαμηνές παρά το νεαρό της ηλικίας της. Ο λόγος για την Άρτεμις Νικηφόρου, την νοσηλεύτρια και εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, η οποία ήταν ανάμεσα στις δέκα νοσηλεύτριες που το 2020, μέσα στην δίνη και τον τρόμο του κορωνοϊού, έφυγε από την Κρήτη και εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες της στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που χρειάστηκαν άμεση στήριξη λόγω της επικρατούσας έξαρσης της πανδημίας.

Όλη η χώρα μίλησε τότε για την Άρτεμις και τις άλλες κρητικοπούλες. Σήμερα, υποψήφια Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, η Άρτεμις Νικηφόρου δηλώνει πως είναι αδήριτη ανάγκη να συμμετέχουν οι νέοι στα κοινά, επισημαίνοντας, πως με την δική της υποψηφιότητα θέλει να αναδείξει τον έντονο προβληματισμό των νέων για το μέλλον.

Σπούδασε νοσηλευτική στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ακολούθως εξειδικεύτηκε στην επείγουσα και εντατική νοσηλευτική με σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, από όπου πήρε τον μεταπτυχιακό της τίτλο  με αντικείμενο «Επείγουσα και εντατική θεραπεία παίδων, εφήβων και νέων».

Επίσης παρακολούθησε προγράμματα επιμόρφωσης BASIC LIFE SUPPORT-BLS και  ADVANCED PAEDIATRIC LIFE SUPPORTAPLS και στα πιστοποιητικά της περιλαμβάνονται ECDL και ESB LOWER. Εκτός των ελληνικών, μιλάει άπταιστα αγγλικά.

Ως εξειδικευόμενη νοσηλεύτρια υπηρέτησε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ενώ ως νοσηλεύτρια εργάστηκε στο OASIS MED ONE DAY CLINIC και στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Και Κοινωνικής Μέριμνας, Ρέθυμνου.

Είναι εθελόντρια – διασώστρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εθελόντρια – μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ''Δότες Ζωής''.

Η συμμετοχή της στις προσεχείς εθνικές εκλογές με το κυβερνών κόμμα, είναι το αντικείμενο της ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολουθεί.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να είστε υποψήφια βουλευτής Ρεθύμνου;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που αποτελώ μια από τις νεότερες υποψήφιες της Νέας Δημοκρατίας. Η ώθηση για να πάρω τη συγκεκριμένη απόφαση ήρθε μέσα από την καθημερινότητα που βιώνουμε, ιδίως τα άτομα νεότερης ηλικίας. Με την συγκεκριμένη απόφασή μου, θέλω ναδείξω πως οι νέοι συνεχίζουμε να προβληματιζόμαστε για την καθημερινότητα που βιώνουμε και η λύση έρχεται μέσα από την συμμετοχή. Σκοπός μου είναι να μπορέσω να εκπροσωπήσω τους νέους ανθρώπους.

Το Ρέθυμνο είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, πλέον είμαι μόνιμη κάτοικος της πόλης, εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι στα δρώμενα. Μπορώ να καταλάβω τις ανάγκες της πόλης, καθώς καθημερινά αποτελώ μέρος αυτής.

Γιατί κατά την γνώμη σας θα πρέπει να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία οι πολίτες στις εκλογές της 21ηςΜαΐου;

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδιαμφισβήτητα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από κρίσεις. Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε και στάθηκε δίπλα στους νέους και τις νέες της χώρας και τήρησε όσα υποσχέθηκε στις προεκλογικές δηλώσεις του 2019. Στα πιο σημαντικά είναι η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού, τη Θέσπιση του “Πρώτου Ενσήμου”, τη Θέσπιση “Ατομικού Κουμπαρά”. Ακόμα, εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι δημιουργήθηκαν πάνω 200.000 νέες θέσεις εργασίας καθώς μειώθηκαναισθητά τα ποσοστά της ανεργίας. Επιπλέον, στήριξε έμπρακτα το Θεσμότης οικογένειας.

Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή αν θα κυλήσουμε πίσω σε μία εποχή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να αφήσει στο παρελθόν.

Σήμερα οι περισσότεροι νέοι απέχουν από την πολιτική. Η δική σας παρουσία αποτελεί προφανώς αντιπρόταση. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ως προς την συμμετοχή τους στα κοινά;

Θέλω να είναι ξεκάθαρο και το λέω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, θεωρώ επιτακτική ανάγκη τη συμμετοχή.Μπορώ να καταλάβω την απογοήτευση που βιώνουν οι συνομήλικοιμου από το γενικότερο πολιτικό σύστημα, αλλά η λύση δεν κρύβεταιστην αποχή. Η υποψηφιότητα μου έχει ως στόχο να αναδείξει τον έντονο προβληματισμό των νέων για το μέλλον καθώς τον ίδιοπροβληματισμό κατέχω και η ίδια.

Ως νέοι πρέπει να φροντίσουμε στην πράξη να διαμορφώσουμε το αύριο, το μέλλον, και όχι να αφήνουμε την επιλογή σε κάποιον άλλον.

Απευθυνόμενη σε κάθε νέο θα τους έλεγα να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά στις ακραίες φωνές, της πολιτικής βίας, μιας αποκρουστικής κουλτούρας η οποία ταυτίζει την πολιτική με τη βία. Η πολιτική είναι συμμετοχή. Καταλαβαίνω πως αρκετές φορές η πολιτική αντιπαράθεση είναι σκληρή, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση βία.

Ασχολείστε με την υγεία. Αν σας δινόταν η ευκαιρία τι θα θέλατε να προσθέσετε για  την προώθηση αυτού του τομέα;

Για εμένα προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και συγκεκριμένα σε τοπικό επίπεδο η αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου του Νόμου μας. Υπάρχουν κάποιες ανάγκες που θα ήταν καλό να καλυφθούν για να βοηθηθούν και οι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι πολίτες του Ρεθύμνου. Ο εκσυγχρονισμός και ο πληρέστερος εξοπλισμός ειδικών μηχανημάτων είναι κάτι που σίγουρα έχουμε ανάγκη.

Σε κεντρικό επίπεδο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η προληπτική μαστογραφία είναι κάτι πολύ σημαντικό. Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. Έχουμε παραπάνω από 100.000 γυναίκες οι οποίες έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία. Πήραν ένα μήνυμα στο κινητό τους που έλεγε ότι μπορείτε να πάτε σε δημόσια ή σε ιδιωτική δομή να κάνετε μια προληπτική μαστογραφία. Πολλές γυναίκες στη χώρα μας δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία.  Παραπάνω από 6.000 περιπτώσεις καρκίνου έχουν ήδη διαγνωστεί. Αυτές είναι γυναίκες που είχαν καρκίνο, δεν το γνώριζαν και φυσικά τώρα που το γνωρίζουν έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να γίνουν καλά. Συνεπώς, θα ήθελα να πραγματοποιηθεί η αύξηση προγραμμάτων για προληπτικούς ελέγχους για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα πολίτη.

Αν βρεθείτε μπροστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τι θα του ζητούσατε να κάνει γιατην νεολαία της χώρας;

Οι βασικοί πυλώνες που θα ζητούσα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι :Ανάπτυξη της πολιτικής παιδείας και του εθελοντισμού από τις σχολικές τάξεις. Αν θέλουμε να σταματήσει η μεγάλη αποχή θα πρέπει τα νέα παιδιά να διδάσκονται για τη σημαντικότητα της πολιτικής παιδείας και τη συμμετοχή τους στα κοινά. Ο εθελοντισμός είναι προσφορά και μέσω αυτού μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Θεωρώ πως η ευαισθητοποίηση από μικρή ηλικία θα ωφελήσει ώστε να οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής. Συμφωνώ απόλυτα με κάθε νέα αύξηση βασικού μισθού αλλά θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ανταμείβονται κατάλληλα και όσοι κατέχουν παραπάνω ικανότητες όπως πτυχίο, μεταπτυχιακό, ξένες γλώσσες, τεχνολογικές γνώσεις και αναλογικά με τα εργασιακά χρόνια εμπειρίας. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ορθολογικές αξιολογήσεις δεξιοτήτων.

Περαιτέρω στήριξη στο θεσμό της οικογένειας. Χαμηλότοκα δάνεια για κάθε νέο παιδί και άτοκο δάνειο για οικογένεια από 3 παιδιά και άνω. Το παραπάνω μοντέλο ήδη εμφανίζεται με επιτυχία στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το όραμα σας για το Ρέθυμνο του μέλλοντος;

Θα ήθελα να δω το Ρέθυμνο να αποτελεί τον κύριο πρωταγωνιστή στην ζωή της Κρήτης. Θεωρώ πως έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστενα πρωτοπορούμε στον τουρισμό, να αναπτύξουμε τα τοπικά μαςπροϊόντα και το Ρέθυμνο εξελιχθεί ως πόλος έλξης.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι η προσβασιμότητα από όλους. Οραματίζομαι ένα Ρέθυμνο όπου οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια να είναι φιλικά σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Τέλος, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε η πόλη να γίνει πιο φιλική ως προς το περιβάλλον και να αξιοποιηθούν στο έπακρον κάθε πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ