ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δέσποινα Παπαδάκη: «Διεκδικώ ένα καλύτερο αύριο δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»

0

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, την οποία απέκτησε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει υπηρετήσει το ΕΣΥ, υπήρξε ελεγκτής Ιατρός στη Διεύθυνση υγιεινής του Νομού Ρεθύμνης και Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής του κλάδου Ιατρών ΕΣΥ Περιφερειακού Ιατρείου Πηγής Κ.Υ. Περάματος. Έχει συμμετάσχει σε πλειάδα επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων, συμποσίων και το βιογραφικό της περιλαμβάνει ένα μακρύ κατάλογο παρεμβάσεων και επιστημονικών ανακοινώσεων καθώς και διδακτική εμπειρία σε σχολές νοσηλευτών, σε σεμινάρια καθώς και σε ενημερωτικές δράσεις.

Σήμερα είναι Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής του Π.Ι. Πηγής Κ.Υ. Περάματος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Κ.Υ. Περάματος, Μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης για τις εξελίξεις-μονιμοποιήσεις Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ (Αναπληρώτρια εισηγήτρια) και αιρετό μέλος Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Παντρεμένη με τρία παιδιά κάνει το βήμα της στην πολιτική σκακιέρα με στόχο να προβάλει, να διεκδικήσει και να υπηρετήσει το κοινό όφελος για τους συμπολίτες μας.

Περισσότερα, στην συνέντευξη που ακολουθεί.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να είστε υποψήφια βουλευτής Ρεθύμνου;

Εδώ και 23 χρόνια υπηρετώ ως ειδικός ιατρός στη γενική οικογενειακή ιατρική, δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προσφάτως έχω αναλάβει και τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Περάματος. Βρίσκομαι δίπλα στους ανθρώπους της υπαίθρου κυρίως αλλά και της πόλης του Ρεθύμνου τώρα με την εφαρμογή του προσωπικού ιατρού

Η αγωνία των ανθρώπων αυτών, η ανάγκη τους για καλύτερη,αμεσότερη παροχή φροντίδας υγείας σε Α/βάθμιο επίπεδο (πρόληψη, καθοδήγηση στο σύστημα υγείας, αντιμετώπιση παθολογικών  χρόνιων προβλημάτων) με ώθησαν να αποδεχτώ  την πρόταση υποψηφιότητας σε ένα μεγάλο πολιτικό χώρο, που έχει  σημαντική παρουσία στις ζωές μας, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Γιατί πιστεύετε, ότι θα πρέπει να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Η ΝΔ έχει δώσει ένα πρόγραμμα με πάνω από 50 βασικές στοχευόμενες και απολύτως κοστολογημένες προγραμματικές δεσμεύσεις, και επιμέρους δράσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και για την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας. Οι πέντε προτεραιότητες της νέας τετραετίας με Αύξηση μισθών κατά 25% στην τετραετία, η  έμφαση στην δημόσια υγεία με αξιοπρέπεια, η στήριξη στους νέους, το καλύτερο ψηφιακό κράτος, η συνέχιση της εθνικής μας πολίτικης μετανάστευσης με ασφάλεια, θέματα διεθνών σχέσεων. Η αξιοπιστία  λόγων με πράξεις που έχουν  βιώσει οι πολίτες  στην τετραετία οδηγεί στην ανανέωση της εκλογής

Πως κρίνετε την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, τον οποίο υπηρετείτε;

Η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια πανδημία - που συμβαίνει κάθε 100χρονια - και το έκανε με σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα, μεθοδικότητα. Ενίσχυσε το ΕΣΥ αναγνωρίζοντας τη καταλυτική του προσφορά, με προσλήψεις σε μόνιμο και επικουρικό ιατρικό και νοσηλευτικό  προσωπικό στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Το προσωπικό αυξήθηκε κατά 1.393 άτομα και 46 συνεργαζόμενους ιατρούς, εκ των οποίων 153 στο Γ.Ν. Ρεθύμνου. Το μόνιμο και επικουρικό διοικητικό και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας αυξήθηκε κατά 676 άτομα, εκ των οποίων 7στο Γ.Ν. Ρεθύμνου. Ξεκίνησαν προγράμματα πρόληψης για σοβαρά χρόνια νοσήματα και θεσμοθετήθηκε ο θεσμός του προσωπικού ιατρού, του οποίου η πλήρης ανάπτυξη μόνο οφέλη έχει για τούς πολίτες.

Ο τομέας υγείας στο Ρέθυμνο βοηθήθηκε; Γιατί έγιναν τόσες διαμαρτυρίες το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπήρξαν τόσες αντιδράσεις για αδράνεια της κυβέρνησης στα προβλήματα του τοπικού νοσοκομείου; 

Βοηθήθηκε το νοσοκομείο,  όπως και ολόκληρος ο τομέας υγείας στην χώρα.Το νοσοκομείο Ρέθυμνου παρουσιάζει διαχρονικά    θέματα  υποστελέχωσης σε συγκεκριμένες κλινικές μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, κατά την οποία αρκετοί νέοι γιατροί έφυγαν σε άλλες χώρες. Γίνονται  προκηρύξεις, οι οποίες βγαίνουν  άγονες ή πραγματοποιούνται  τοποθετήσεις ιατρών και μετά από λίγο καιρό αποχωρούν οικειοθελώς. Επίσης το επίπεδο των υποδομών είναι χαμηλό και με την ένταξη στο ταμείο ανάκαμψης  ανάμεσα  στα 80 νοσοκομεία είναι και το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου Ρεθύμνης. Η κυβέρνηση επιθυμεί σαφώς την ολοκληρωμένη και  ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνης. Έτσι εκτός από την προκήρυξη  των 6 θέσεων εξειδικευμένων  ιατρών ,προκηρύσσετε και 1 επιπλέον  θέση συντονιστή  διευθυντή  στην παθολογική κλινική  .

Αν είχατε μπροστά σας τον Πρωθυπουργό, ποια έργα θα ζητούσατε για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αλλά και τον πρωτοβάθμιο τομέα, τον οποίο υπηρετείτε εσείς;

Βελτίωση υποδομών  του νοσοκομείου: Η αναβάθμιση της υποδομής του νοσοκομείου, όπως η επέκταση του κτιρίου, η αναβάθμιση του  ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μπορεί να βελτιώσει την ,παροχή και την ασφάλεια στους πολίτες.

Ενίσχυση του προσωπικού του νοσοκομείου: Η παροχή επαρκούς αριθμού ιατρικού  και νοσηλευτικού  προσωπικού είναι κρίσιμης σημασίας για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Επίσης, η εκπαίδευση και η κατάρτιση του προσωπικού είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας που παρέχεται.

Η δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου εκτός του αστικού ιστού.

Η Συνεργασία με το πανεπιστήμιο και άλλα ερευνητικά ινστιτούτα: Το νοσοκομείο Ρεθύμνου μπορεί να συνεργαστεί με πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ινστιτούτα για την ανάπτυξη συνεργατικών ερευνητικών προγραμμάτων και την ανταλλαγή ιδεών και τεχνολογιών.

Τα έργα υποδομής όπως το κτηριακό με το ταμείο ανάκαμψης θα δόση άλλη εικόνα  στο νοσοκομείο 

Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις σε πρωτοβάθμιο επίπεδο  μπορεί να περιλαμβάνουν:

Η πλήρης ανάπτυξη του Κέντρου Υγείας αστικού τύπου. Είναι το ουσιαστικότερο βήμα στην  αναβάθμιση της υγείας στην πόλη του Ρέθυμνου. Ένα ισχυρό Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου θα αποσυμφορήσει  το νοσοκομείο και θα παράξει ποιοτική και ουσιαστική παροχή φροντίδας στον  Ρεθεμνιώτικο   λαό.

Προγράμματα ,πρόληψης ασθενειών: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και την αποφυγή των κινδύνων, όπως ο καπνός.

Ως δευτερογενή πρόληψη   ,Διάγνωση και  Θεραπεία          ασθενειών αποκατάσταση της υγείας με την παράλληλη ανάπτυξη της κατ’ οίκον φροντίδας.      

Επαρκής χρηματοδότηση για εξοπλισμό και γενναίες αυξήσεις στους  μισθούς  των εργαζομένων.

Κοινωνικό κράτος  ανάπτυξη δομών σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς για παροχή στέγης και προγραμμάτων απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Πείτε μας τρεις τομείς εκτός της υγείας, για τους οποίους θα θέλατε να προωθήσετε αλλαγές πολιτικών σε εθνικό επίπεδο και ποιες είναι οι προτάσεις σας για αυτές;

Παιδεία. Ανάπτυξη της  οικονομίας (πρωτογενής τομέας, επιχειρήσεις, επενδύσεις με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την εφαρμογή προγραμμάτων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Εθνική  ασφάλεια.

Ποιο είναι το όραμα σας για το Ρέθυμνο του μέλλοντος;

Μια   πόλη όπου εκτός από τις φυσικές ομορφιές θα προσφέρει ασφάλεια και ποιοτική  διαβίωση στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της.

Η κυκλοφορία μέσα στην πόλη χρήζει άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η ανάπτυξη και κατασκευή του  παράλληλου δρόμου που θα εκτείνεται από την  Καλλιθέα έως τον Μασταμπά θα δώσει ασφάλεια στους κατοίκους και ουσιαστική αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.

Η ανάπτυξη φοιτητικών κατοικιών θα συμβάλει στην ομαλοποίηση του στεγαστικού στα στενά όρια της πόλης .

Η φροντίδα του τουρισμού,αφού είναι ουσιαστική πηγή της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου θα γίνεται στοχευμένα καλύπτοντας  ολοκληρωμένα τις ανάγκες των επισκεπτών μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ