ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Ξανθός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει Σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικής κατεύθυνσης»

0

Ο Ανδρέας Ξανθός θεωρεί πως το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι η απάντηση που θα δοθεί για το προς ποια κατεύθυνση και με ποιο τρόπο θα κυβερνηθεί η χώρα και τονίζει, ότι η μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχει μια «κρίσιμη διαχωριστική γραμμή» που την συνοψίζει «στο θέμα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, δηλαδή της «ψαλίδας» ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς».

Ο Ανδρέας Ξανθός είναι γιατρός Μικροβιολόγος και μέχρι την εκλογή του στη Βουλή,εργαζόταν ως γιατρός του ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Περάματος και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Είναι βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπήρξε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).Συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση του Εθελοντικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνοτο 2008.Υπήρξεαναπληρωτής ΥπουργόςΥγείας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2015 και Υπουργός Υγείας από τοΣεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο 2019.

Με μακρά πολιτική εμπειρία η συζήτηση μαζί του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αποτυπώνεται στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Ποιο κατά την γνώμη σας είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών;

Το διακύβευμα δεν είναι η καλύτερη δυνατή εκλογική επίδοση των κομμάτων και η αύξηση των ποσοστών τους, αλλά προς ποια κατεύθυνση και με ποιο τρόπο θα κυβερνηθεί η χώρα. Ο πολιτικός ανταγωνισμός έχει νόημα για τον κόσμο όταν αφορά τα προβλήματα του και τις βέλτιστες επιλογές για την επίλυση τους. Τα κρίσιμα λοιπόν διλήμματα στις εκλογές είναι: 1. Ποια οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα θα υπηρετήσει η νέα κυβέρνηση;2. Με ποιο μοντέλοδιακυβέρνησης θα επιδιώξει να διαχειριστεί τις πολλαπλές προκλήσεις της εποχής; Προφανώς κάθε κόμμα δίνει τη δική του απάντηση σ ’αυτά τα ερωτήματα, όμως οι βασικέςεπιλογές είναι δύο: Είτε μια αξιόπιστη κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικής κατεύθυνσης που θα έχει ως προτεραιότητα την ανακούφιση της κοινωνίας, τη στήριξη όσων «ζορίζονται»,την προστασίατων δημόσιων αγαθών (υγεία, εκπαίδευση, νερό, ρεύμα κλπ.),την αναδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους και τη μείωση των ανισοτήτων. Είτε μια αυτοδύναμη, αλαζονικήκαι νεοφιλελεύθερη κυβέρνησηόπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς (τράπεζες,funds, εταιρείες παραγωγής ενέργειας και εμπορίας καυσίμων, αλυσίδες supermarket, επιχειρηματίες υγείας, σχολάρχες), αφήνει απροστάτευτη την κοινωνική πλειοψηφία και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες, διευρύνει τις ανισότητες και ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στους θεσμούς. Έχουμε εμπιστοσύνη στη κρίση των πολιτών και είμαστε σίγουροι ότι η αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα θα δρομολογηθεί από τηνκάλπη τηςαπλής αναλογικής.

Τι εννοείτε, όταν λέτε δικαιοσύνη στην υγεία;

Δικαιοσύνη στην Υγεία σημαίνει ισοτιμία των ανθρώπων στην υγειονομική φροντίδα. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, που καλύπτει με επάρκεια τις νέες ανάγκες, μειώνει το κόστοςχρόνου και χρήματος για την εξυπηρέτηση των πολιτών,παρέχει ασφάλεια και αξιοπρέπεια στους υγειονομικούς και στους ασθενείςκαι μειώνει δραστικά τις ανισότητες. Όλα αυτά προϋποθέτουν σοβαρά κίνητρα στελέχωσης του ΕΣΥ με γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, καθώς και στρατηγική σύγκλισης των δημόσιων δαπανών υγείας με το μέσο όρο της Ευρώπης(7,5% του ΑΕΠ), χωρίς την οποία οποιαδήποτε εξαγγελία για τη Δημόσια Υγεία είναι σκέτη κοροϊδία.

Ποια είναι η θέση σας ως προς την πρόταση του Γιάννη Κεφαλογιάννη για ανάγκη ανασχεδιασμού των υγειονομικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου;

Η Δικαιοσύνηστην Υγεία αφορά και τονσχεδιασμό των υπηρεσιών του ΕΣΥ και την κατανομή των διαθέσιμων πόρων με βάση τις τοπικές υγειονομικές ανάγκες. Η κατάσταση συνολικά στις δημόσιες δομές υγείας και ειδικότερα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, όχι τόσο λόγω της πανδημίας αλλά εξ’ αιτίας της ανεπαρκούς στήριξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προτεραιότητα σήμερα είναι η «επούλωση πληγών» της δημόσιας περίθαλψηςαλλά ταυτόχρονα, όπως προτείνουμε στο πρόγραμμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥκαι ένας νέος ΧάρτηςΥγείας με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, με συνέργειες των δομών του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτουςκαι συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενηςφροντίδας.Πρέπει για παράδειγμα να ξαναδούμε τη χωροταξική κατανομή των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού, να αναπτύξουμε ακόμα 2 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στην πόλη του Ρεθύμνου, να ενισχύσουμε τη λειτουργία των 5 Κέντρων Υγείας (ειδικά στο πεδίο των εργαστηριακών εξετάσεων και της οδοντιατρικής περίθαλψης), του Κέντρου Ψυχικής Υγείας,του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και του ΚΕΦΙΑΠ. Πάνω απ’ όλα όμως χρειαζόμαστε την ορατή προοπτική ποιοτικής αναβάθμισης τωνδημόσιων υπηρεσιών υγείας στο Νομό Ρεθύμνου, μέσω της ωρίμανσης των προϋποθέσεωνκατασκευής ενός νέου νοσοκομείου στην έκταση που έχει παραχωρήσει εδώ και 2 χρόνια η Σύγκλητος του ΠανεπιστημίουΚρήτης χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό βήμα. Η βελτίωση των υποδομών του σημερινού νοσοκομείου πρέπει να προχωρήσει, αλλά δεν αρκεί αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ιατρικής στελέχωσης με νέο πλέγμα κινήτρων.Ο ανασχεδιασμός του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο απαιτεί συγκεκριμένο πλάνο (και όχι γενικές διακηρύξεις) και, κυρίως, επιπλέον ανθρώπινους πόρους.

Γιατί θεωρείται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρέτησε ένα χρεοκοπημένο μοντέλο πολιτικής;

Γιατί στηρίζεται στο πελατειακό σύστημα, στην οικογενειοκρατία και ευνοιοκρατία, στο ρουσφέτι και τη συναλλαγή, στην αδιαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος (το party των απευθείας αναθέσεων 9-10 δις ευρώ αυτά τα χρόνιαείναι πρωτοφανές) και στην «ιδιοκτησιακή»αντίληψη για την εξουσία. Το «επιτελικό κράτος» αποδείχθηκε και μεροληπτικό υπέρ των ισχυρών, καιαυταρχικόκαι αναποτελεσματικό.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι διαφορές που προτάσσετε εσείς και γιατί καλείτε τον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ;

Η κρίσιμη διαχωριστική γραμμή είναι το θέμα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, δηλαδή της «ψαλίδας» ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.Στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν 23% και επί ΝΔ αυξήθηκαν 13%. Γιατί για να αντιμετωπίσεις τις ανισότητες που πυροδοτούν οι σύγχρονες κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή, πληθωριστική, κλιματική), απαιτούνται πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή αριστερές και προοδευτικές πολιτικές. Αυτές αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια, τα «κόκκινα» δάνεια, τη στέγη, το ΕΣΥ, το Κοινωνικό Κράτος κλπ. Η ΝΔ επιμένει στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της ασυδοσίας και ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης της αγοράς, που πλήττει και τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία εισοδήματα.

Κυβέρνηση των ηττημένων; Κυβέρνηση ανοχής; Κυβέρνηση συνεργασίας; Τι κυβέρνηση ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικής κατεύθυνσης. Αυτό μπορεί να προκύψει από τη κάλπητης απλής αναλογικής, η οποία δεν είναι μόνο ένα δικαιότερο σύστημα που ενισχύει με έδρες τα μικρότερα κόμματα, αλλά είναι και μια «άσκηση Δημοκρατίας» και προγραμματικών συγκλίσεων την οποία μπορούμε να τη «λύσουμε» αν δείξουμε όλοι την απαιτούμενη πολιτική ωριμότητα μετά τις εκλογές. Προϋπόθεση είναι η ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση αυτής της προοπτικής, με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μάη.

Πείτε μας τρεις τομείς - εκτός της υγείας -για τους οποίους θα θέλατε να προωθήσετε αλλαγές πολιτικών σε εθνικό επίπεδο και ποιες είναι οι προτάσεις σας για αυτές;

Α. Στεγαστική πολιτική (για να αντιμετωπιστεί η «φούσκα» των ψηλώνενοικίων με έλεγχο του Airbnb, «Τράπεζα Στέγης» που θα στηρίξει τα νέα ζευγάρια και ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για οικονομικά προσιτή κατοικία) Β. Κοινωνική πρόνοια και «Οικονομία της Φροντίδας» για την ανάπτυξη δημόσιων και συνεργατικώνυπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων Γ. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των 260 δις ευρώ (εξωδικαστική και δικαστική) με ισχυρή προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Ποιο είναι το όραμα σας για το Ρέθυμνο του μέλλοντος;

Έχουμε αναδείξει στη Βουλή τα προβλήματα και τις ανάγκες του Ρεθύμνου και των ανθρώπων του (βλ. σχετική έκδοση).Οι παρεμβάσεις αυτές στην ουσία αποτελούν ένα «άτυπο» τοπικό πρόγραμμα και μια ισχυρή πολιτική δέσμευση των ιεραρχήσεων της νέας προοδευτικής διακυβέρνησηςγια τον τόπο μας. Και οι 5 άξονες (Πρωτογενής Τομέας, Τοπική Ανάπτυξη, Δημόσια Υγεία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Συνοχή) δίνουν το «στίγμα» μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που διασφαλίζει οικονομική βιωσιμότητα, περιβαλλοντική προστασία και συλλογική κοινωνική ευημερία.Η τελευταία παράμετρος, είναι το όραμα για το Ρέθυμνο του μέλλοντος. Μόνο που αυτό απαιτεί υπέρβαση της εδραιωμένης νοοτροπίας εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων και πελατειακώνσχέσεων. Απαιτεί«κλειστές πόρτες» στις κοινωνικές παθογένειας που μας ενοχλούν και μας προσβάλλουν,μέτωπο απέναντι στην ανομίακαι παραβατικότητα, αλλά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίαςκαι συστηματική διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς,με τις παραγωγικές δυνάμεις και την υγιή επιχειρηματικότητα της περιοχής,με τις συλλογικότητες και τους ενεργούς πολίτες, με τους νέους ανθρώπους. Ένα Ρέθυμνο με ποιότητα ζωής και συλλογική αξιοπρέπεια, είναι αυτό που μας αξίζει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ