ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΜΕ 73.386 ψηφοφόρους 211 εκλογικά τμήματα 27 κόμματα και 55 υποψηφίους βουλευτές - Πυρετωδώς προς τις κάλπες και οι Ρεθεμνιώτες εκλογείς

0

Στην Π.Ε. Ρεθύμνου οι εκλογείς ανέρχονται επίσημα πλέον στους 73.386 άτομα. Τα εκλογικά τμήματα για αυτούς είναι 211 κατανεμημένα στους πέντε δήμους του νομού ενώ όσοι από αυτούς μένουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και έχουν κάνει τις ανάλογες διαδικασίες θα ψηφίσουν στα τμήματα ετεροδημοτών που θα ανακοινωθούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Για τις περιπτώσεις ετεροδημοτών ψηφοφόρων άλλων περιοχών της Ελλάδας θα λειτουργήσει αντίστοιχο τμήμα στην πόλη του Ρεθύμνου. Στις εκλογές συμμετέχουν 27 κόμματα και 55 υποψήφιοι βουλευτές που διεκδικούν την ψήφο των τοπικών ψηφοφόρων και ο/η εκλογέας έχει δικαίωμα μίας επιλογής κόμματος και ενός σταυρού δίπλα στο όνομα του υποψηφίου προτίμησης του.

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

Η οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων, βάση των οποίων θα γίνουν οι επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου αριθμούν 73.386 ψηφοφόρους, που κατανέμονται ανά δήμο.

Ειδικότερα, στον Δήμο Ρεθύμνου θα ψηφίσουν 40.018 άτομα, στον Δήμο Μυλοποτάμου 14.432, στον Δήμο Αγ. Βασιλείου 9.839, στον Δήμο Αμαρίου 6.429 και στον Δήμο Ανωγείων 2.668 ψηφοφόροι.

Στο Ρέθυμνο επίσης θα ψηφίσουν και οι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών των Εκλογικών Περιφερειών Α’ Αθηνών, Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών, Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής, Α’ Πειραιώς, Β’ Πειραιώς, Ηρακλείου, Α΄ Θεσ/νίκης, Λαρίσης και Σερρών.

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Η απόφαση της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνου κ. Μαρίας Λιονή περιλαμβάνει συνολικά 211 εκλογικά τμήματα συν το ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, το οποίο θα λειτουργήσει στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.

Τα 211 εκλογικά τμήματα που αφορούν τους εκλογείς της Π.Ε. Ρεθύμνου κατανέμονται ανά Δημοτική Ενότητα κάθε δήμου και αριθμούνται με αύξοντα αριθμό που ξεκινά από το 1ο Εκλογικό Τμήμα του Εκλογικού Διαμερίσματος Σπηλίου και καταλήγει στο 211ο Εκλογικό Τμήμα Εκλογικού Διαμερίσματος Χρομοναστηρίου.

Αναλυτικά, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου συνολικά θα λειτουργήσουν 32 εκλογικά τμήματα. Εξ αυτών στην Δ.Ε. Λάμπης 20 (1ο έως 20ο) και στην Δ.Ε. Φοίνικα 12 (21ο έως 32ο).  Στον Δήμο Αμαρίου θα λειτουργήσουν 26 εκλογικά τμήματα. Εξ αυτών στην Δ.Ε. Κουρητών 12 (33ο έως 44ο) και στην Δ.Ε. Συβρίτου 14 (45ο έως 58ο). Στον Δήμο Ανωγείων θα λειτουργήσουν 5 τμήματα (59ο έως 63ο) και στον Δήμο Μυλοποτάμου θα λειτουργήσουν 47 εκλογικά τμήματα. Εξ αυτών στην Δ.Ε. Γεροποτάμου 23 (64ο έως 86ο), στην Δ.Ε. Ζωνιανών 3 (87ο έως 89ο) και στην Δ.Ε. Κουλούκωνα 22 (90ο έως 111ο). Στον Δήμο Ρεθύμνης θα λειτουργήσουν 101 εκλογικά τμήματα. Εξ αυτών στην Δ.Ε. Αρκαδίου 18 (112ο έως 129ο), στην Δ.Ε. Λαππαίων 10 (130ο έως 139ο), στην Δ.Ε. Ν.Φωκά 18 (140ο έως 157ο) και στην Δ.Ε. Ρεθύμνου 55 (158ο έως 211ο).

Τα εκλογικά τμήματα θα αναπτυχθούν σε αίθουσες σχολικών κτιρίων, κοινοτικών καταστημάτων, πολιτιστικών συλλόγων και αγροτικών ιατρείων.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Συνολικά 27 κόμματα και 55 υποψήφιους βουλευτές έχουν στην διάθεση τους οι Ρεθεμνιώτες ψηφοφόροι, σύμφωνα με την λίστα που ενέκρινε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και δημοσιοποίησε ο Άρειος Πάγος, μετά από την ανακήρυξή τους.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δήλωσαν συμμετοχή 50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι. Οι αρεοπαγίτες αποφάσισαν και ενέκριναν τελικά 36 κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για να διεκδικήσουν την ψήφο των ελλήνων και των ελληνίδων στις 21 Μαΐου. Οι λοιποί14 κόπηκαν. Εξαυτών 13 για τυπικούς λόγους ενώ το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη για ουσιαστικούς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Οι 27 κομματικοί σχηματισμοί και οι 55 υποψήφιοι βουλευτές Ρεθύμνου έχουν ως εξής:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αχιλλέα

ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ του Γεωργίου

ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του Εμμανουήλ

ΤΣΟΥΝΤΑΝΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ του Ιωάννη

 

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΟΥΛΟΥΜΠΕΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ευάγγελου

ΚΙΑΓΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΒΑΡΒΑΡΑ του Θωμά

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Νικολάου

ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Γεωργίου

 

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

ΚΟΤΖΑΝΑΚΗ ΚΑΣΑΝΔΡΑ του Γεωργίου

ΜΙΧΑΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Ελευθερίου

ΣΚΟΥΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Δημητρίου

ΧΝΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Ιωάννη

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΑΚΑΝΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ του Χαράλαμπου

ΚΑΛΘΙ ΣΙΝΤΟΡΕΛΑ του Ντεντ

ΜΑΝΙΑΒΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του Σωτηρίου

ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ του Ιωσήφ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΜΖΕΛΗΣ ΘΩΜΑΣ του Ανδρέα

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Σταύρου

ΤΣΟΡΑΚΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Γεωργίου

 

ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Αναστασίου

ΤΣΑΚΑΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΚΑΝΕΛΛΑ του Γεωργίου

 

ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΚΟΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Ιωάννη

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μαρξιστικό-λενινιστικό)

ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΝΤΡΕΑΣ) του Μιχαήλ

ΠΑΠΠΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Κωνσταντίνου

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΗΦΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αντωνίου

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κομμουνιστής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ  ΜΙΧΑΗΛ του Αναστασίου

ΣΑΒΒΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ του Κωνσταντίνου

 

Κίνημα 21

ΒΑΜΒΟΥΚΑ ΜΑΡΙΝΑ του Γεωργίου

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ του Πέτρου

 

ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Θάνος Τζήμερος-Φαήλος Κρανιδιώτης

ΤΖΙΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Νικηφόρου

ΤΡΟΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Μιχαήλ

 

ΝΙΚΗ

ΡΗΓΙΝΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ιωάννου

ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ του Γεωργίου

 

 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ - ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΑΒΑΡΗ ΕΛΕΝΗ (ΕΛΕΝΑ) του Δημητρίου

 

 ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ - ΚΡΑΜΑ

ΠΕΤΟΥΣΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ του Νικολάου

 

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΠΑΓΙΑΡΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου

 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΒΙΒΙΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ιωάννη

ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ ΕΛΕΝΗ του Κωνσταντίνου

ΚΥΜΙΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου

ΣΤΑΚΚΟΥ ΚΟΝΤΕΣΣΑ του Σπύρου

 

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

ΑΡΑΠΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Νικολάου

ΝΟΥΦΡΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Σπυρίδωνα

ΧΑΒΑΡΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παναγιώτη

 

ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ (Τ.ΟΛ.ΜΑ)

ΠΑΓΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του Δημητρίου

 

 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του Ιωάννη

ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Τίτου

ΠΑΓΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Στυλιανού

 

 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ του Εμμανουήλ

 

ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-Δημήτριος Κούβελας

ΒΑΓΚΟΤΗ ΕΛΕΝΗ του Ευαγγέλου

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΡΟΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Γεωργίου Οικολόγοι

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Πανταζή

 

 ΕΑΝ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Στεφάνου

 

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ του Νικόλαος

 

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΡΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Εμμανουήλ

ΒΟΥΛΗ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ;

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν  με το σύστημα της απλής αναλογικής , γεγονός, που καθιστά από δύσκολο έως πρακτικά αδύνατο  – σύμφωνα με τους αναλυτές – τον σχηματισμό μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης. Οι αναλυτές θεωρούν, ότι αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κυμανθεί από 7% έως 11%, τότε για να λάβει με απλή αναλογική ένα κόμμα την αυτοδυναμία και 151 έδρες, θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό από 45% έως 47% των ψήφων.

Με βάση τα αποτελέσματα του 2019, κάτι τέτοιο είναι από πολύ δύσκολο έως …ανέφικτο, σύμφωνα και με τα τρέχοντα δημοσκοπικά ευρήματα. Οι ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι αν οι εκλογές του 2019 είχαν διενεργηθεί με απλή αναλογική, η Ν.Δ. με ποσοστό 39,85 % θα ελάμβανε 130 έδρες ενώ απέσπασε 158. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 31,53% κατέλαβε 86 έδρες, ενώ με απλή αναλογική θα είχε 103, το ΚΙΝΑΛ με 8,10% πήρε 22 έδρες και με απλή αναλογική θα είχε 27. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ με 5,15% πήρε 15 έδρες αντί 17 με απλή αναλογική, η Ελληνική Λύση  με 3,70% πήρε 10 έδρες αντί για 12 και το ΜΕΡΑ 25 με 3,44% έλαβε 9 έδρες ,αντί για 11 με την απλή αναλογική.

Το τι ακριβώς θα γίνει, θα το αποφασίσουν οι έλληνες ψηφοφόροι στις 21 Μαΐου. Το αναμενόμενο είναι, ότι στις 22 Μαΐου, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο ηγέτης του πρώτου κόμματος θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή και σε διάστημα τριών ημερών, πρέπει να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθεια του πρώτου κόμματος αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου και αν αποτύχει και αυτός, αναλαμβάνει την διερευνητική εντολή ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.

Στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν σχηματίσει κυβέρνηση, δηλαδή, δεν επιτύχει κάποια συνεργασία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αν η Πρόεδρος διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές έως και σε 36 ημέρες. Αν συμβούν όλα αυτά, η βουλή που θα προκύψει στις 21 Μαΐου  θα συνεδριάσει οπωσδήποτε έως τις 2 Ιουνίου, θα ορκιστούν οι βουλευτές, θα εκλεγεί προεδρείο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.

Με μαθηματικούς υπολογισμούς οι επόμενες εθνικές εκλογές τοποθετούνται στις αρχές του προσεχούς Ιουλίου. Σε αυτές οι εκλογείς θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» υποψήφιο. Για δε τις λίστες, η παράδοση θέλει τους ηγέτες των κομμάτων να σέβονται την «σταυροδοσία» της πρώτης κάλπης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ