ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Βραδυφλεγής βόμβα για την χώρα τα χρέη των ελλήνων

0

 ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ

Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και απέναντι στο κράτος, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα βρει μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση.

Οι μισοί έλληνες φορολογούμενοι, δηλαδή, πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες είναι καταχρεωμένοι στην εφορία ενώ η υπόθεση των οφειλετών με κόκκινα δάνεια, έρχεται να προσθέσει το υπόλοιπο μισό του ελληνικού πληθυσμού, στην μακρά λίστα μιας χώρας, οι κάτοικοι της οποίας… χρωστούν γενικώς!

Μοιάζει απίστευτο, αλλά οι αριθμοί δείχνουν πως όλοι… κάπου έχουν μια οφειλή! Οι αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν προκαλέσει μια αδιανόητη κατάσταση με τους πολίτες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να επιβαρύνονται συνεχώς με νέα χρέη και μια μόνιμη απειλή πλειστηριασμού.

Επισήμως, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη αυτή τη στιγμή να ανέρχεται σε 171,3% του ΑΕΠ.  Την ίδια ώρα, το ελληνικό ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώνεται στο 120,7%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, βρίσκεται σημαντικά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 134%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Μπορεί λόγω εκλογών να έχουν σταματήσει οι πλειστηριασμοί για ακίνητα που βγαίνουν στο  σφυρί για ποσά έως 70.000 ευρώ, ωστόσο, το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει την πιο «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, οπότε αυτή και αν τελικά προκύψει.

Είναι δε, από τα ζητήματα που δεν έχουν συζητηθεί όσο θα έπρεπε στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο και τα ερωτηματικά μπαίνουν αδυσώπητα προς τα κόμματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία.

Όμως, το βέβαιο είναι, πως δεν είναι μόνο η πρώτη κατοικία. Χιλιάδες ακίνητα μέλλεται να αλλάξουν χέρια αφού σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και ξενοδοχεία ήδη «βρίσκονται κρεμασμένα στα μανταλάκια» των διαφόρων ιστοσελίδων που λειτουργούν απολύτως παράνομα καταπατώντας τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών.

«ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ»

Με πηγή το Ταμείο Νομικών, όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων που λειτουργούν και εργάζονται κατ’ αναλογία των μαυραγοριτών της κατοχής, σειρά ακινήτων του Ρεθύμνου «σερβίρονται» ως «ευκαιρίες» αγοράς για όσους αναμένουν ως «αρπακτικά» να αδράξουν πάνω στον πόνο των οικονομικά ανήμπορων να υπερασπιστούν την περιουσία τους.

Ακίνητο στον Ευληγιά πλειστηριάζεται για 14.000 ευρώ. Σπίτι στην οδό Ιουλίας Πετυχάκης για 61.000 ευρώ, διαμέρισμα στην οδό Κριάρη για 56.678 ευρώ, και άλλα δύο στην ίδια οδό για 74.000 και για 24.000 ευρώ.

Για ποσά κάτω των 200.000 ευρώ έχουν αναρτηθεί πως πλειστηριάζονται προσεχώς σπίτια και καταστήματα στην λεωφόρο Κουντουριώτη, στην οδό Ηλιακάκη, στο Κουμπέ, στον Μασταμπά αλλά και σε χωριά όπως το Άδελε, το Ατσιπόπουλο, τον Πρινέ και πολλά άλλα μέρη του νομού Ρεθύμνου.

Και μια τέτοια κατάσταση επικρατεί για ολόκληρη την χώρα αφού οι μηχανές αναζήτησης σου δίνουν την δυνατότητα να διαλέξεις σε ποιο νομό και σε ποια περιοχή της χώρας θέλεις και μπορείς να «επενδύσεις»!

Νομικοί, στους οποίους απευθυνθήκαμε τόνισαν, πως η λειτουργία τέτοιων ιστοσελίδων είναι απολύτως παράνομες και καταπατούν τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών. Ωστόσο, ουδείς έχει μπει στην διαδικασία να ελέγξει και να βάλει φρένο σε αυτή την αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί και πλέον αφορά τον κάθε ένα από εμάς.

 

ΔΕΝ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Το ιδιωτικό χρέος δεν είναι μόνο απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα που άλλωστε δεν δίνουν ιδιαίτερες ευκαιρίες για να ρυθμιστούν χρέη και να επιλυθούν προβλήματα. Το ίδιο το κράτος έχει απέναντι του οφειλέτες που μάλλον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο.

Με «κόκκινα» φορολογικά χρέη εμφανίζονται 4 εκατ. φορολογούμενοι, από τους οποίους περίπου 9.000 είναι μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι έχουν οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Οι φορολογούμενοι αυτοί χρωστούν στην Εφορία 88 δισ. Ευρώ και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, αν και θεωρείται πως υπάρχουν και εκείνοι που αδιαφορούν να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες τους.

Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί δείχνουν πως σε σχέση με τον αριθμό των οφειλετών, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ρυθμίζουν. Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν μικρές οφειλές.

Ειδικότερα, από τα 113,7 δισ. ευρώ που ανέρχεται το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, μόλις 4,689 δισ. ευρώ ή το 4,1% του συνολικού χρέους είναι ρυθμισμένο, δηλαδή, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης.

Περίπου 7. 000 οφειλέτες με «κόκκινα» φορολογικά χρέη έχουν επανενταχθεί μέχρι στιγμής στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, τις οποίες έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023. Να σημειωθεί οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας.

Σχεδόν 3.500 φορολογούμενοι που δημιούργησαν χρέη στη σκιά της ενεργειακής κρίσης έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στη νέα ρύθμιση που αφορά οφειλές της περιόδου 1 Νοεμβρίου 2021 έως 1 Φεβρουαρίου 2023.

Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι οι μικροί οφειλέτες εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμόρφωσης και επιλέγουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία εντάσσοντας τις οφειλές τους σε ρύθμιση. Οι λοιποί δεν μπορούν να ρυθμίσουν.

Γιατί όμως οι οφειλέτες δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους; Η απάντηση που δίνουν στο ερώτημα αυτό οι άνθρωποι της αγοράς είναι ότι οι φορολογούμενοι θέλουν περισσότερες δόσεις με ευνοϊκότερους όρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο σχήμα ρύθμισης των χρεών της ενεργειακής κρίσης.

Η ρύθμιση αυτή είναι περιορισμένης χρονικής εμβέλειας και συνοδεύεται με «κόφτες» που αφήνουν εκτός χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι δημιούργησαν χρέη υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές πριν από την 1η Νοεμβρίου 2021, ενώ για να ενεργοποιήσουν την έκτακτη ρύθμιση θα πρέπει υποχρεωτικά να τακτοποιήσουν όλες τις υπόλοιπες οφειλές με βάση την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Επίσης ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι η πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

ΜΑΚΡΑ Η ΛΙΣΤΑ…

Οι δείκτες της εφορείας και τα στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, καταδεικνύουν πως οι έλληνες πολίτες είναι υπερχρεωμένοι ή λιγότερο χρεωμένοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Λίγοι έχουν καταφέρει να γλιτώσουν και εκείνοι είναι συνήθως οι πολλοί πλούσιοι, οι οποίοι υπό αυτές τις συγκυρίες γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι αφού είναι οι μόνοι που μπορούν να αδράξουν ευκαιρίες ή να αξιοποιήσουν δυνατότητες που παρέχονται μέσω ευρωπαϊκών ή εγχώριων προγραμμάτων.

Οι οφειλές των πολιτών αφορούν επίσης, χρέη σε δήμους και ΔΕΥΑ, μεγάλες οφειλές σε επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εταιρείες τηλεφωνίας, εμπορικές επιχειρήσεις γενικώς και βεβαίως μεταξύ τους οι ιδιώτες που δανείζονται ο ένας από τον άλλο μικρά ή μεγάλα ποσά.

Γενικότερα, η κρατούσα κατάσταση είναι ασφυκτική γύρω από τα νοικοκυριά και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας έκτασης οικονομικής δυσπραγίας, αποτελεί την πιο σοβαρή υπόθεση που θα βρει μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να ξεμπλέξει ένα γόρδιο δεσμό που παραμένει σφιχτά δεμένος και μπερδεμένος, που είτε θα κοπεί με ένα τρόπο ή θα πνίξει την χώρα με τραγικά αποτελέσματα για όλους.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ