ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Βασίλης Σκουντής: «Θέλω να βάλω ένα τρίποντο για το Ρέθυμνο!»

0

Θέλει να βάλει τρίποντο για το Ρέθυμνο και να ανατρέψει το τοπικό status quo σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές έδρες της Περιφερειακής μας Ενότητας. Θέλει να κάνει την διαφορά και να υπερασπιστεί την πολιτική εν γένει, κάνοντας τον εκλογικό του αγώνα με γνώμονα «την πρεπιά, χωρίς ξεγιβεντίσματα». Στοχεύει στο να υπηρετήσει το Ρέθυμνο και μετακομίζει μόνιμα εδώ καθώς η επιλογή του να ασχοληθεί με τα κοινά είναι ευσυνείδητη και καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του. Ο λόγος για τον Βασίλη Σκουντή, ο οποίος έχει τόσο μεγάλη καριέρα στην αθλητική δημοσιογραφία, που μάλλον δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις.

Ωστόσο, καλό είναι να ξέρουμε πως αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιώς και είναι τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μια τεράστια καριέρα στις μεγαλύτερες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας και έχει διδάξει στα τμήματα Δημοσιογραφίας και Αθλητικής Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ Όμηρος, στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας και στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, του ΠΣΑΤ και των Διεθνών Δημοσιογραφικών Ενώσεων UEPS και AIPS. Έχει καλύψει δημοσιογραφικά τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου και της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες και είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων.

Στις επικείμενες εκλογές διεκδικεί την θέση του Βουλευτή Ρεθύμνου με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και με αφορμή την υποψηφιότητα του, ανοίξαμε την συζήτηση για τον τόπο, την πολιτική και τις στοχεύσεις που βάζει αγωνιζόμενος σε ένα στίβο διαφορετικό από αυτόν που γνώριζε καλά έως πρότινος.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Για μένα ήταν είσοδος σε μια terra incognita, δηλαδή σε μια «άγνωστη γη», μια αχαρτογράφητη περιοχή. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, δεν το είχα διανοηθεί, δεν το είχα στο νου μου, δεν ήταν στην ατζέντα μου. Με εξαίρεση την συμμετοχή μου στις περιφερειακές εκλογές του 2014 με το Σταύρο Αρναουτάκη και την Μαρία Λιονή, δεν υπήρχε στο μυαλό μου ως μία προοπτική.  Ωστόσο, όντως ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, γιατί όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, αναδιατάσσουν τις προτεραιότητες στη ζωή τους και την ατζέντα τους. Εγώ είμαι πολύ φανατικός με τη δουλειά μου. «Αν δαγκώσεις εκεί τη λαμαρίνα», πάρα πολύ δύσκολα εγκαταλείπεις. Θα πρέπει να επισημάνω, πάντως, ότι  η φημολογία εδώ στο Ρέθυμνο για την υποψηφιότητα μου, προηγήθηκε της πρότασης που δέχθηκα. Κάποιοι το σκέφτηκαν, πριν γίνει γνωστό σε μένα και η συζήτηση για το όνομα μου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, πριν μου προταθεί η θέση στο ψηφοδέλτιο και πριν πω το ναι. Δεν λέω πως κάποιοι αποφάσισαν για μένα, αλλά το έμαθαν άλλοι πριν από εμένα. Όταν έφτασε λίγο πριν τα Χριστούγεννα αυτή η φημολογία στα αυτιά μου, έμεινα  άγρυπνος σκεπτόμενος αυτή την προοπτική. Τελικά αποφάσισα να «πιάσω το γάντι στον αέρα», γιατί αισθάνθηκα ότι μου δίνεται μια ευκαιρία σ’ αυτή τη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου να κάνω και κάτι διαφορετικό. Να βγω από τα «κουτάκια» της καθημερινότητας μου. Με βρήκε τελικά αυτή η πρόταση σε μια φάση της ζωής μου, που είδα πως μπορώ να αναδιατάξω τις προτεραιότητες μου, να κάνω μια μεγάλη ανατροπή στην ζωή μου και να μπω στην πολιτική. Το είδα ως μια μεγάλη πρόκληση για να κάνω μεγάλες αλλαγές. Έτσι αποφάσισα να έρθω να μείνω στο Ρέθυμνο και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στα κοινά.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ και γιατί Σκουντή;

Νομίζω, ότι πολλοί άνθρωποι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ γιατί ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά ή συναισθηματικά. Ωστόσο, αποδεικνύεται καθημερινά πως το ΠΑΣΟΚ σήμερα μπορεί να παίξει ένα ρυθμιστικό, κρίσιμο και χρήσιμο ρόλο στο γίγνεσθαι της χώρας μας. Μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον, έχει κατατεθειμένες προτάσεις, πάνω στις οποίες προφανώς θα κληθεί να προχωρήσει, αναζητώντας τις συγκλίσεις την επόμενη μέρα των εκλογών. Πρέπει να δώσουμε στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη ένα ισχυρό ποσοστό για να έχει την ισχύ που απαιτείται για ό,τι προκύψει να αντιμετωπίσει η χώρα μετά τις εκλογές. Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι δεν είμαι φθαρμένος σε αυτό που κάνω τώρα και το κάνω με πολύ μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό, επιθυμία και ορμή ώστε να το υποστηρίξω και να δικαιώσω την επιλογή μου. Έχω μεγάλη αγάπη και μεγαλεπήβολο όραμα για το Ρέθυμνο. Επειδή λόγω επαγγέλματος έχω πρόσβαση στην κεντρική σκηνή με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, θέλω να συμβάλω όσο μπορώ και με την ελπίδα, ότι θα μου δοθεί αυτή η ευκαιρία να αναδείξω και να προβάλω προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας και να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, για έναν τόπο, το Ρέθυμνο, στο οποίο θέλουμε και αξίζουμε να ζούμε. Να βάλω ένα τρίποντο για το Ρέθυμνο, για το Ρέθυμνο ρε γαμώ το!

Ποιες είναι οι προσλαμβάνουσες που έχετε από τον κόσμο, με τον οποίο συναναστρέφεστε αναφορικά με την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα στήριξης που απευθύνει το ΠΑΣΟΚ ;

Αυτή είναι μία κρίσιμη και πολύ χρήσιμη ερώτηση και πολύ σημαντική, γιατί εμπλέκονται διάφορες διαστάσεις. Και της καθημερινότητάς μας και των πολιτικών  στοχεύσεων.  Για να απαντήσω στην καρδιά της ερώτησης, θα επισημάνω, πως η Κρήτη εκλέγει 16 βουλευτές και στις εκλογές του 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει μόνο ένα στο Ηράκλειο, τον Βασίλη Κεγκέρογλου.  Εκτιμώ, ότι τώρα θα ανέβουν πολύ τα ποσοστά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και θα εκλέξουμε τουλάχιστον 3 - 4 βουλευτές στην Κρήτη. Αυτό εισπράττω και αφουγκράζομαι από τον κόσμο. Οδεύοντας προς τις κάλπες αισθάνομαι πως το ΠΑΣΟΚ έχει συνεχή ανοδική τροχιά και στο Ρέθυμνο θεωρώ πως θα καταγράψει υψηλά ποσοστά, ίσως από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Αν έρθει κάποιος στο Ρέθυμνο και δεν ξέρει τι έγινε στις προηγούμενες εκλογές, θα πιστέψει πως το ΠΑΣΟΚ κινείται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που είχε το 2019. Προφανώς δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 60%, όμως είναι ένα δυναμικό κίνημα και θεωρώ ότι μπορεί να διεκδικήσει την μία έδρα του Ρεθύμνου.  Είναι δύσκολο και το αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα κομματικά μεγέθη στο Ρέθυμνο. Επειδή μου αρέσει και λόγω επαγγέλματος να προσωποποιώ τα πράγματα, εδώ το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει και δύο σημαντικά μεγέθη επί προσωπικού, δύο απελθόντες υπουργούς, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Ανδρέα Ξανθό. Οπότε γίνεται μία σημαντική μάχη αυτή τη στιγμή και επειδή εγώ πάντα πίστευα, ότι η ζωή μας είναι γεμάτη ανατροπές και υπερβάσεις, θα το παλέψουμε με αξιοπρέπεια. Και αυτό για μένα είναι κόκκινη γραμμή. Να δώσουμε τον αγώνα μας με πρεπιά και να μην ξεγιβεντιζόμαστε. Θα τονίσω το ζήτημα της ευπρέπειας. Επειδή εγώ είμαι και χωριογύρης, και πάντα ήμουνα χωριογύρης, βλέπεις τον κόσμο να απαιτεί την ευπρέπεια. Ο κόσμος δεν θέλει τσακωμούς και κοκορομαχίες. Θέλει άμεσες και βιώσιμες λύσεις και απαντήσεις για τα προβλήματα του. Και σε θέλει να είσαι πάντα παρών. Δεν υπάρχει χωριό, στο οποίο να πήγα και να μη μου είπαν «έρχεστε εδώ, ζητάτε την ψήφο μας και μετά μας ξεχνάτε και ξανάρχεστε μετά από τέσσερα χρόνια». Αυτό και για μένα είναι μία κόκκινη γραμμή. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον άλλον ως δεκανίκι για να μαζέψεις ψήφους, αλλά  να τον σέβεσαι και να μπαίνεις στα προβλήματα του.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Δεν θα μείνω τόσο στο ό,τι έκανε πολύ λιγότερα πράγματα για την χώρα μας, από αυτά που όλοι βλέπουμε πως θα μπορούσε να κάνει το περιβόητο επιτελικό κράτος. Όλη αυτή η εμμονή στην αυτοδυναμία και η παροχολογία των τελευταίων ημερών δείχνουν μόνο αλαζονεία. Βγήκε μια έρευνα από την «Καθημερινή» πριν λίγες ημέρες, που κατέγραψε ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα από τη νέα γενιά και γενικότερα ο κόσμος νιώθει πως πολλά πράγματα συμβαίνουν περιστασιακά και συμπτωματικά. «Πάμε κι όπου βγει», δυστυχώς…

Κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδύναμη κυβέρνηση και γιατί;

Είμαι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Άλλωστε, νομίζω πως στην Ευρώπη μόνο τέσσερα κράτη δεν έχουν κυβερνήσεις αυτοδυναμίας. Όλα τα λοιπά έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και μάλιστα στην Νορβηγία έχουν κυβέρνηση ηττημένων. Δεν θα ήθελα, ωστόσο, ο κόσμος να βλέπει το ΠΑΣΟΚ  ως μια «πολύ όμορφη νύφη» στο πλευρό κάποιου άλλου κόμματος. Θα ήθελα ο κόσμος να «παντρευτεί» το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη. Να του δώσει, δηλαδή, την δυνατότητα, εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα για να υπάρξει μία κυβέρνηση συνεργασίας. Θα έπρεπε να βαδίσουμε προς μία τέτοια κατεύθυνση και το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή έχει κάνει λάβαρο του την επιθυμία να κυβερνηθεί η χώρα, να μην υπάρξει περίοδος ακυβερνησίας, να μη οδηγηθεί ο ελληνικός λαός σε διαδοχικές εκλογές. Και θα το υποστηρίξει αυτό αλλά με κάποια συγκεκριμένη κουλτούρα ανθρωποκεντρικής προσέγγισης για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών.  Όχι με επίκεντρο τα αξιώματα και τους υπουργικούς θώκους.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας, για τα οποία θα πρέπει να βρει λύσεις η επόμενη κυβέρνηση;

Προφανώς είναι πολλά. Το βασικό είναι η οικονομία καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο για όλα τα λοιπά. Βασικοί πυλώνες είναι η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια καθώς επίσης η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια.  Τα βάζω με αυτή την σειρά αλλά επί της ουσίας ο κόσμος θέλει μια κυβέρνηση, με την οποία θα δοθούν απαντήσεις αξιόπιστες σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα και την κοινωνία. Θέλει μια κυβέρνηση που θα μπορεί να σταθεί απέναντι σε κάθε εθνικό πρόβλημα, που θα λειτουργεί με αξιοπιστία και δικαιοσύνη, μακριά από σκάνδαλα και κούφιες αντιπαραθέσεις. Για μένα είναι σημαντικό, το έργο μιας κυβέρνησης να είναι τέτοιο που δεν θα αποδομείται ο ρόλος της πολιτικής και του πολιτικού. Τάσσομαι αναφανδόν κατά του «τσουβαλιάσματος» των πολιτικών και της ισοπέδωσης.  Δεν είναι όλοι άχρηστοι, λαμόγια και ιδιοτελείς. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά περιστατικά που έχουν κάνει τον κόσμο να μην πιστεύει στην πολιτική και να σιχαίνεται τους πολιτικούς. Αυτό, λοιπόν, για μένα είναι το σημαντικότερο που έχει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση: Να σταθεί και να λειτουργήσει με αξιοπιστία για την χώρα και τους πολίτες. Και όσοι μπαίνουμε τώρα σε αυτόν το στίβο, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ποιος είναι το όραμα σας για το Ρέθυμνο του μέλλοντος;

Έχω και εγώ έναν «οδικό χάρτη» για τον τόπο μας, γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είτε είναι κοινά για όλους είτε διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν μιλάμε για την πόλη ή για τα χωριά.

Προφανώς τα ζητήματα του νοσοκομείου και της υγείας μπαίνουν στην πρώτη γραμμή. Αντίστοιχα οι μεταφορές και το ζήτημα του ΒΟΑΚ που έχει εξελιχθεί σε «γιοφύρι της Άρτας», χώρια η κουβέντα για τα διόδια και τα «σκιώδη διόδια»! Γενικότερα οφείλουμε να προσφέρουμε ένα ασφαλές οδικό περιβάλλον  στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της Κρήτης που συνεχώς πολλαπλασιάζονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται όταν ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Επίσης πρέπει να εξακολουθήσουμε αναπτυξιακές πολιτικές για τον τουρισμό και για τον πρωτογενή τομέα που αποτελούν ζωτικής σημασίας πυλώνες της τοπικής οικονομίας.

Είναι ξεκάθαρο πως είναι ιδιαίτερα μεγάλη η ατζέντα των προβλημάτων αλλά και των προοπτικών. Πάνω σε αυτό οφείλουμε να δουλέψουμε, αξιοποιώντας αυτό που έχουμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για το Ρέθυμνο και την Κρήτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ