ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στις κάλπες με ενισχυμένη αναλογική

0
  • Συνολικά 24 συνδυασμοί, 49 υποψήφιοι βουλευτές και 73.703 ψηφοφόροι

Στις 7 το πρωί της Κυριακής ξεκινά η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της χώρας. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και οι εκλογικοί κατάλογοι είναι οι ίδιοι με αυτούς, με τους οποίους διεξήχθησαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αλλαγές υπάρχουν μόνο στους ειδικούς καταλόγους που αφορούν τους στρατιωτικούς και γενικότερα τους ένστολους, οι οποίοι είναι ενημερωμένοι από τις υπηρεσίες τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σαφές πως οι εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν αποτελούν «επαναληπτικές» της 21ης Μαΐου.  Είναι διαφορετικές εκλογές και μάλιστα με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής.

Το πρώτο και το βασικό, το οποίο πρέπει να γνωρίζει ο ψηφοφόρος, είναι ότι σε αυτές τις εκλογές δεν χρειάζεται να βάλει σταυρό προτίμησης. Επιλέγει ψηφοδέλτιο κόμματος, το τοποθετεί στο φάκελο και το ρίχνει στην κάλπη. Οι εκλογές γίνονται με λίστα και βουλευτές στο Ρέθυμνο θα εκλεγούν ο πρώτος από το πρώτο και ο πρώτος από το δεύτερο σε ψήφους κόμμα, όπως θα προκύψουν από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από το σύνολο των εκλογικών τμημάτων, στα οποία ψηφίζουν οι Ρεθεμνιώτες εκλογείς.

Ο εκλογέας θα πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό του ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Η ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Ο νέος νόμος για τις εκλογές που πέρασε η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020 έφερε αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Συγκεκριμένα, με τον νόμο που θα ισχύσει για δεύτερες εκλογές 2023, αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό έως 25%, τότε θα λάβει μπόνους 20 εδρών. Οι υπόλοιπες 280 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά.  

Για κάθε επιπλέον 0,5%, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους μία έδρα. Το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών στις δεύτερες εκλογές του 2023 θα επιτευχθεί μόνο αν λάβει το 40% των έγκυρων ψήφων.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Για την διενέργεια των εκλογών της  25ης Ιουνίου στο Ρέθυμνο θα υπάρχουν 211 εκλογικά τμήματα για τους δημότες των πέντε δήμων και επιπλέον 3 αμιγή ετεροδημοτών και 3 μικτά ετεροδημοτών, σύνολο 217 εκλογικά τμήματα.

Οι ετεροδημότες στο Ρέθυμνο θα ψηφίσουν για 21 εκλογικές περιφέρειες. Αντίστοιχα, σε 5 αμιγή και 2 μικτά ετεροδημοτών (σύνολο 7) θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες του νομού Ρεθύμνης, που δήλωσαν πως θέλουν να ασκήσουν  το εκλογικό τους δικαίωμα στους τόπους διαμονής τους.

Το σύνολο των εκλογέων στα 211 τμήματα είναι 73.703. Στα 6 τμήματα ετεροδημοτών στο Ρέθυμνο θα ψηφίσουν 673 άτομα για τις 21 εκλογικές περιφέρειες. Στα 7 τμήματα ετεροδημοτών στην υπόλοιπη Ελλάδα θα ψηφίσουν 1967 Ρεθυμνιώτες.

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Η απόφαση της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνου κ. Μαρίας Λιονή περιλαμβάνει συνολικά 211 εκλογικά τμήματα συν το ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, το οποίο θα λειτουργήσει στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, όπου θα φιλοξενηθούν 3 αμιγή και 3 μικτά εκλογικά τμήματα για ετεροδημότες από 21 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Τα 211 εκλογικά τμήματα που αφορούν τους εκλογείς της Π.Ε. Ρεθύμνου κατανέμονται ανά Δημοτική Ενότητα κάθε δήμου και αριθμούνται με αύξοντα αριθμό που ξεκινά από το 1ο Εκλογικό Τμήμα του Εκλογικού Διαμερίσματος Σπηλίου και καταλήγει στο 211ο Εκλογικό Τμήμα Εκλογικού Διαμερίσματος Χρομοναστηρίου.

Αναλυτικά, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου συνολικά θα λειτουργήσουν 32 εκλογικά τμήματα. Εξ αυτών στην Δ.Ε. Λάμπης 20 (1ο έως 20ο) και στην Δ.Ε. Φοίνικα 12 (21ο έως 32ο).  Στον Δήμο Αμαρίου θα λειτουργήσουν 26 εκλογικά τμήματα. Εξ αυτών στην Δ.Ε. Κουρητών 12 (33ο έως 44ο) και στην Δ.Ε. Συβρίτου 14 (45ο έως 58ο). Στον Δήμο Ανωγείων θα λειτουργήσουν 5 τμήματα (59ο έως 63ο) και στον Δήμο Μυλοποτάμου θα λειτουργήσουν 47 εκλογικά τμήματα. Εξ αυτών στην Δ.Ε. Γεροποτάμου 23 (64ο έως 86ο), στην Δ.Ε. Ζωνιανών 3 (87ο έως 89ο) και στην Δ.Ε. Κουλούκωνα 22 (90ο έως 111ο). Στον Δήμο Ρεθύμνης θα λειτουργήσουν 101 εκλογικά τμήματα. Εξ αυτών στην Δ.Ε. Αρκαδίου 18 (112ο έως 129ο), στην Δ.Ε. Λαππαίων 10 (130ο έως 139ο), στην Δ.Ε. Ν.Φωκά 18 (140ο έως 157ο) και στην Δ.Ε. Ρεθύμνου 55 (158ο έως 211ο).

Τα εκλογικά τμήματα θα αναπτυχθούν σε αίθουσες σχολικών κτιρίων, κοινοτικών καταστημάτων, πολιτιστικών συλλόγων και αγροτικών ιατρείων.

ΟΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Συνολικά 24 συνδυασμοί κομμάτων είναι στην διάθεση των εκλογέων της Π.Ε. Ρεθύμνου και οι λίστες τους, περιλαμβάνουν  49 υποψήφιους βουλευτές.

Ο ψηφοφόρος επιλέγει μόνο ψηφοδέλτιο κόμματος και το ρίχνει στην κάλπη χωρίς σταυρό. Βουλευτές Ρεθύμνου θα εκλεγούν ο πρώτος της λίστας του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, που θα αναδείξει η καταμέτρηση των ψήφων.

Τα κόμματα και οι λίστες τους, σύμφωνα με την επίσημη ανακήρυξη για την Π.Ε. Ρεθύμνου έχουν ως ακολούθως!

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

1. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αχιλλέα

2. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του Εμμανουήλ

3. ΤΣΟΥΝΤΑΝΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ του Ιωάννη

4. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ του Γεωργίου

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

1. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του Παύλου

2. ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Γεωργίου

3. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Νικολάου

4. ΚΙΑΓΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΒΑΡΒΑΡΑ του Θωμά

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

1. ΧΝΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Ιωάννη

2. ΣΚΟΥΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Δημητρίου

3. ΜΙΧΑΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Ελευθερίου

4. ΚΟΤΖΑΝΑΚΗ ΚΑΣΑΝΔΡΑ του Γεωργίου

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

1. ΔΑΚΑΝΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ του Χαράλαμπου

2. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ του Ιωσήφ

3. ΚΑΛΘΙ ΣΙΝΤΟΡΕΛΑ του Ντεντ

4. ΜΑΝΙΑΒΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του Σωτηρίου

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

1. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Νικολάου

2. ΚΑΜΖΕΛΗΣ ΘΩΜΑΣ του Ανδρέα

3. ΤΣΟΡΑΚΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Γεωργίου

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ-Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας

1. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Αναστασίου

2. ΣΑΒΒΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ του Κωνσταντίνου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

1. ΣΗΦΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αντωνίου

 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μαρξιστικό-λενινιστικό)

1. ΠΑΠΠΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Κωνσταντίνου

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Κωνσταντίνου

ΜΕΡΑ 25 - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

1. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικολάου

2. ΤΣΑΚΑΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΚΑΝΕΛΛΑ του Γεωργίου

3. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Αναστασίου

 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ "ΝΙΚΗ"

1. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ιωάννου

2. ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ του Γεωργίου

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

1. ΝΟΥΦΡΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Σπυρίδωνα

2. ΑΡΑΠΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Νικολάου

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

1. ΜΠΑΓΙΑΡΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου

 Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας-Τ.Ρ.Α.Μ.Π.

1. ΠΑΤΣΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Μιχαήλ

 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

1. ΚΟΖΟΚΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ του Αθανασίου

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

1. ΚΥΜΙΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γεωργίου

2. ΣΑΜΙΟΥ ΜΑΡΙΑ του Παναγιώτη

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

1. ΜΠΛΑΖΟΥΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ του Σπυρίδωνος

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

1. ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Πανταζή

ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ

1. ΝΤΕΛΙΔΑΚΗ ΕΥΑ ΓΕΩΡΓΙΑ του Ιωάννη

ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ

1. ΝΤΡΟΥΜΠΟΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΙΑ του Σταύρου

2. ΛΙΑΡΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ανδρέα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ

1. ΧΙΛΙΤΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Οδυσσέα

2. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ελευθερίου

 ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

1. ΒΡΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Εμμανουήλ

2. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΛΥΔΙΑ του Αθανασίου

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

1. ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χρήστου

2. ΒΑΜΒΟΥΚΑ ΜΑΡΙΝΑ του Γεωργίου

3. ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ του Πέτρου

 ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

1. ΡΕΡΑΚΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ του Ματθαίου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ