ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καθολικής αποδοχής ο Αλέξης Τσίπρας και από τα στελέχη του Ρεθύμνου

0

Με μια απόφαση που δεν την περίμεναν ούτε οι πιο στενοί του συνεργάτες, τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό σημείο, αιφνιδίασε τους συντρόφους του ο Αλέξης Τσίπρας που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι παραιτείται από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Την ίδια ώρα, σχεδόν όλα τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βγήκαν και αναγνώρισαν με δηλώσεις τους την αξία που είχε ο πρώην αρχηγός τους κόμματος τους για την διαδρομή της αριστεράς από την στιγμή που έγινε πρόεδρος αλλά και τις προσδοκίες τους για το πώς θα στηρίξει την παράταξη προσεχώς και μέσα στις αρνητικές συγκυρίες που έχουν διαμορφωθεί.

 «Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της αριστεράς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε στο Ζάππειο, όπου ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο νεότερος αρχηγός κόμματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημείωσε και ο ίδιος, ήταν το πρώτο αριστερό κόμμα που κυβέρνησε στην Ευρώπη και εκείνος ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός στην Ελλάδα.

Το σοκ που προκάλεσε η παραίτησή του, τέσσερις ημέρες μετά την νέα εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μετά τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του, δεν αλλάζει το γεγονός πως με την αποχώρηση αυτή από την ηγεσία του κόμματος κλείνει ένας ιστορικός κύκλος, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ή την αριστερά, αλλά, ως ένα βαθμό, και για την ίδια τη χώρα, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας πίστεψε στο «Πρώτη φορά Αριστερά» και το πέτυχε. Ακολούθως και εφόσον σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις – Ευρωεκλογές ’19 / Εθνικές ’19 και δύο Εθνικές ’23- ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρουσίασε πτώση ποσοστών και συνεχείς ήττες, ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρεί κάνοντας εχθρούς και φίλους να νιώθουν «μουδιασμένοι» από τις ραγδαίες εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το αμήχανο κλίμα, θα πρέπει πάντως να πούμε, ότι καθολική είναι η αναγνώριση της συνεισφοράς του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, και από τα στελέχη του Ρεθύμνου, που του πιστώνουν τις επιτυχίες της παράταξης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος στο εξής.

Ο Συντονιστής της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Μανώλης Αυγενάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας πως νιώθει «αμηχανία και θλίψη» ενώ ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του κόμματος στο Ρέθυμνο κ. Ανδρέας Ξανθός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «Με την επιλογή αυτή , ο Α.Τσίπρας τιμά την προσωπική του ιστορία και διαδρομή και ταυτόχρονα σέβεται το συλλογικό εγχείρημα της ελληνικής «κυβερνώσας» Αριστεράς». Τέλος ο πολιτευτής και μέλος της Κ.Ε. του κόμματος κ. Θοδωρής Δουλουμπέκης, επισήμανε σε δήλωση του, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα γραφτεί στην ιστορία του τόπου μας ως ο ηγέτης που κατάφερε να κάνει ξανά την αριστερά κυβερνώσα δύναμη και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία πυλώνα της δημοκρατικής παράταξης της χώρας».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: «ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΔΩ»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις της παραίτησης Αλέξη Τσίπρα, ο Συντονιστής της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Μανώλης Αυγενάκης δήλωσε τα εξής: «Βιώνουμε δραματικές και ιστορικές στιγμές για το κόμμα μας , για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η παραίτηση του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ μας προκαλεί αμηχανία και θλίψη. Ασυναίσθητα αναπολούμε την όμορφη περιπέτεια που ζήσαμε μαζί  του από τότε που ήταν στη  Νεολαίας του κόμματος και πρωτοήρθε στο Ρέθυμνο  μέχρι την τελευταία επίσκεψή του στις τελευταίες εκλογές. Ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος στο 3% και αρκετά νέος και  το οδήγησε να κερδίσει την κοινωνική πλειοψηφία και την διακυβέρνηση της χώρας για τεσσερισήμισι χρόνια .Ακόμα και σήμερα μετά από την οδυνηρή εκλογική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και έχει την ευθύνη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ήμουν και είμαι από τους ποιο ένθερμους υποστηρικτές του Προέδρου και θα ήμουν ο τελευταίος που θα περίμενε την σημερινή εξέλιξη. Ωστόσο ο Τσίπρας δεν φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , όπως ο ίδιος δήλωσε θα είναι δίπλα μας ανεξάρτητα από καρέκλες συνεκτικός και πολύτιμος στους αγώνες μέσα και έξω από τη βουλή. Εδώ θα είμαστε όλοι σταθεροί στις αξίες μας και μαζί με τον κόσμο που συμπορεύεται μαζί μας .Το κεφάλαιο Αλέξης Τσίπρας  δεν έχει τελειώσει εδώ. Ο αγώνας συνεχίζεται με συλλογικότητα και αλληλεγγύη για την κοινωνία και την πατρίδα».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: «ΠΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ»

Ο επί σειρά ετών βουλευτής και υπουργός του κόμματος όταν κυβερνούσε, κ. Ανδρέας Ξανθός επαίνεσε τον Αλέξη Τσίπρα για την διαδρομή του αλλά και για τις εξελίξεις που σηματοδότησε η παραίτηση του. Στην εφημερίδα μας δήλωσε τα εξής: «Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , μετά την οδυνηρή ήττα στις πρόσφατες εκλογές, αποτελεί μια πράξη πολιτικής γενναιότητας και ευθύνης . Με την επιλογή αυτή, ο Α.Τσίπρας τιμά την προσωπική του ιστορία και διαδρομή και ταυτόχρονα σέβεται το συλλογικό εγχείρημα της ελληνικής «κυβερνώσας» Αριστεράς,  το οποίο ο ίδιος «σφράγισε» ανεξίτηλα με την προσωπικότητα του. Ο Α.Τσίπρας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν βρέθηκε τυχαία στο ρόλο του ηγέτη μιας  μεγάλης προοδευτικής παράταξης και του Πρωθυπουργού της χώρας. Γιατί ή ώρα της αξιοπρεπούς αποχώρησης είναι μια κομβική στιγμή στη ζωή κάθε πολιτικού προσώπου, πολύ περισσότερο ενός χαρισματικού ανθρώπου που έχει κερδίσει την εκτίμηση και το θαυμασμό μεγάλου κομματιού της κοινωνίας.

Είμαστε πολύ περήφανοι όσοι είχαμε την τιμή να συμπορευτούμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα  στα δύσκολα , να μοιραστούμε ευθύνες , επιτυχίες και αποτυχίες. Μετά από την αποχώρηση του, μια  εξέλιξη που προφανώς βάζει το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  στη διαδικασία  μιας επώδυνης μετάβασης, οφείλουμε όλοι μας να δεσμευτούμε πως  θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδείξουμε συλλογικά και δημοκρατικά τη νέα μας ηγεσία και για κρατήσουμε το κόμμα ενωμένο, αξιόμαχο και προσηλωμένο στις αξίες της Αριστεράς και της κοινωνικής αλλαγής».  

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΟΥΛΟΥΜΠΕΚΗΣ: «ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ»

Για μια γενναία πράξη που ουσιαστικά έβαλε και το θεμέλιο λίθο και το όραμα της επόμενης ημέρας, έκανε λόγο ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Θοδωρής Δουλουμπέκης. Στην δήλωση του για την εφημερίδα μας, είπε τα εξής:  «Είναι μια γενναία απόφαση. Ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά ολόκληρη την ευθύνη για τις συνεχόμενες ήττες, αν και ο ίδιος είχε το μικρότερο μερίδιο. Είναι όμως και μια σπουδαία πολιτική πράξη γιατί έβαλε οραματιστικά τα στοιχεία που πρέπει να έχει ο επόμενος κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η επανίδρυση στην οποία αναφέρθηκε είναι αυτό που πρέπει να απασχολήσει όλους εμάς που κινούμαστε στον προοδευτικό χώρο του τόπου, χώρος που βλέπουμε σήμερα να στενάζει στην πίεση δεξιάς και ακροδεξιάς. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα γραφτεί στην ιστορία του τόπου μας ως ο ηγέτης που κατάφερε να κάνει ξανά την αριστερά κυβερνώσα δύναμη και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία πυλώνα της δημοκρατικής παράταξης της χώρας. Θα έχει πάντα συνδεδεμένο το όνομα του με την έντιμη διαχείριση, τις ριζοσπαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες προς όφελος των μη προνομιούχων, το πατριωτικό καθήκον και το τέλος της Ελλάδας της επιτροπείας και των μνημονίων. Προσωπικά θέλω να τον ευχαριστήσω που υπήρξα συνοδοιπόρος, που μοιράστηκα μαζί του ιδέες και που τελικά με έκανε καλύτερο ως πολιτικό ων.  Θα συνεχίσουμε όλοι εμείς πάνω στις αξίες που και ο ίδιος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός και πρόεδρος».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ