ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κραυγή αγωνίας από την τοπική αγορά

0

 ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αγωνία και προβληματισμός επικρατεί στην αγορά του Ρεθύμνου για την δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις της οικονομίας, η πανδημία και η ακρίβεια οδηγούν την μία επιχείρηση μετά την άλλη σε απόγνωση με πολλές να βρίσκονται στο χείλος της πτώχευσης και στην δίνη των πλειστηριασμών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το Επιμελητήριο Ρεθύμνου προέβη σε ηχηρή παρέμβαση με αίτημα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας από πλειστηριασμούς και στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γιακουμάκης, τόνισε ότι το «Στο Επιμελητήριο έχουμε γίνει αποδέκτες εκατοντάδων παραπόνων μικρομεσαίων επιχειρηματιών για την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πραγματικά δύσκολη και είναι γεγονός, ότι το 85% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι αποκλεισμένο από την δυνατότητα να πάρει βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα ή κάποιο άλλο πρόγραμμα. Για αυτή την κατηγορία επιχειρηματιών, που χρειάζεται άμεση στήριξη, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα οδηγηθούν στην καταστροφή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά και οικονομία».

Ο ίδιος τόνισε, ότι «Όπως έκανε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας και στήριξε τους μικρομεσαίους με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, έτσι και τώρα θα πρέπει να παρέμβει για να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που απειλούνται από πτώχευση, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις».

Μάλιστα, ο κ. Γιακουμάκης εξήγησε, πως η παρέμβαση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου γίνεται ακριβώς για να τονιστεί, ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να αφορούν όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που ήδη βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, προκειμένου να ανακάμψουν και να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία. «Πρέπει να σταματήσουν οι επιδοματικές πολιτικές» τόνισε και συμπλήρωσε, ότι «Για να προχωρήσουμε σε πραγματική στήριξη της οικονομίας θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να κινηθεί παραγωγικά η οικονομία της τοπικής αγοράς και γενικότερα της εγχώριας αγοράς».

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Η επαναρύθμιση των κόκκινων δανείων με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών και η προστασία της πρώτης κατοικίας παράλληλα με ένα νομικό πλαίσιο που θα αποτρέπει την κακόβουλη αξιοποίηση των προστατευτικών μέτρων από συστηματικούς κακοπληρωτές είναι το βασικό πλαίσιο των αιτημάτων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου για μια δίκαιη αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η κοινωνία μετά από 15 χρόνια συνεχών κρίσεων και οικονομικών προβλημάτων.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη έχει ως εξής:

«Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η επιχειρηματική κοινότητα βίωσε δύσκολες καταστάσεις που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, τρία μνημόνια, capital controls, μία πανδημία, ενεργειακή κρίση και μεγάλη αύξηση επιτοκίων.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι επαγγελματίες, με τεράστιο οικονομικό κόστος, έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας τόσο στη διάσωση των τραπεζών, όσο και στην έξοδο από τα μνημόνια και την πανδημία. Δυστυχώς οι τράπεζες, όχι μόνο δεν αναγνώρισαν τις θυσίες αυτές, αλλά, αντιθέτως, εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση επιβουλεύονται ακόμη και τα ελάχιστα εκείνα περιουσιακά στοιχεία τα οποία διασφαλίζουν την επιβίωση τους.

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης, από τη μεριά της πολιτείας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βοήθησαν τους επαγγελματίες. Όμως, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και μη έχοντας βγει οριστικά από τη κρίση, για τη διασφάλιση επιστροφής στη κανονικότητα, απαιτούνται επιπλέον μέτρα.

Σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες παρακολουθούμε με προβληματισμό τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό πλειστηριασμών εις βάρος μελών του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Πλειστηριασμών, οι κανόνες των οποίων διέπονται από ένα αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του τις δύσκολες συνθήκες της δεκαπενταετούς κρίσης, κάτω από τις οποίες άσκησαν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Έχοντας επίγνωση των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και στην κοινωνία γενικότερα και θέλοντας να προλάβουμε τις διαφαινόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ως επίσημος συμβουλευτικός θεσμός του κράτους, επιφορτισμένος με τη προστασία της επιχειρηματικότητας, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης προτείνει τα εξής:

α) προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, β)ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» με βάση τα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών, γ) ορισμός του νομικού πλαισίου εκείνου, το οποίο, αφενός, θα αποτρέπει την κακόβουλη αξιοποίηση των προστατευτικών μέτρων από συστηματικούς κακοπληρωτές και, αφετέρου, θα επιβάλει στις τράπεζες δίκαιους όρους και βιώσιμα επιτόκια.

Έχοντας την πεποίθηση ότι όλα τα παραπάνω μέτρα θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και τη κοινωνική πρόοδο, εκφράζοντας παράλληλα το κοινό περί δικαίου αίσθημα που πρέπει να κυριαρχεί σε κάθε σύγχρονο κράτος, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης ζητάει την άμεση υλοποίησή τους».

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ «ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ»

Η κατάσταση που περιγράφεται από την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, γίνεται απολύτως κατανοητή, αν κάποιος επισκεφθεί τις ιστοσελίδες που «προσφέρουν ευκαιρίες αγορών» προβάλλοντας χωρίς καμιά ντροπή ως άλλοι μαυραγορίτες της Γερμανικής Κατοχής, τα ακίνητα που βρίσκονται προς πλειστηριασμό.

Στο Ρέθυμνο είναι εκατοντάδες σπίτια μέσα στην πόλη αλλά και στα χωριά της υπαίθρου που βγαίνουν καθημερινά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, παράλληλα με οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και ό,τι άλλο ακίνητο υπήρχε στην κατοχή του δανειολήπτη, ο οποίος «χτυπήθηκε» από τις κρίσεις και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Δυστυχώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν ελήφθησαν ουσιαστικά μέτρα για να δοθεί η δυνατότητα στους καταχρεωμένους πολίτες να πάρουν ανάσα, να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Οδηγήθηκαν ομοθυμαδόν «ως πρόβατα επί σφαγή» με τα αποτελέσματα να είναι οδυνηρά για κάθε τοπική κοινωνία και κάθε τοπική οικονομία. 

Η παρέμβαση του Επιμελητήριου Ρεθύμνου είναι πραγματικά χρήσιμη και ουσιαστικά αποτελεί κραυγή αγωνίας του μικρομεσαίου χώρου προς την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να ακούσει την φωνή της επαρχίας και να ανταποκριθεί στο κρίσιμο αυτό θέμα με βάση την διάσωση όλων ανεξαιρέτως των οφειλετών και όπως λέει η ανακοίνωση του Επιμελητήριου με μέριμνα ώστε να αποτρέπεται η κακόβουλη αξιοποίηση των προστατευτικών μέτρων από συστηματικούς κακοπληρωτές. Από την πλευρά μας θα συμπληρώσουμε, ότι τους «επαγγελματίες κακοπληρωτές» ένα σοβαρό κράτος μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους εντοπίσει και να τους απομονώσει. Αν θέλει μπορεί. Αρκεί να θέλει να αντιμετωπίσει την γάγγραινα που λέγεται κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί. Αρκεί να θέλει να δώσει την ευκαιρία στον μικρομεσαίο χώρο να βάλει μπροστά και πάλι τις παραγωγικές μηχανές και να σώσει την ελληνική οικονομία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ