ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι πυρκαγιές της Ρόδου ζημιώνουν την τουριστική εικόνα της χώρας

0

 Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στο Ρέθυμνο για το πλήγμα που υπέστη η εικόνα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μετά τις πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο την Ρόδο. Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και ο εφιάλτης που έζησαν οι παραθεριστές και οι κάτοικοι του νησιού, έχουν αφήσει βαριά την σκιά τους στο τουριστικό γίγνεσθαι, το οποίο μπορεί τουλάχιστον να πει «ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα»! Διότι αν συνέβαινε και αυτό, η Ελλάδα θα βρισκόταν ενώπιον μιας νέα κρίσης που θα ταρακουνούσε συθέμελα το τουριστικό της οικοδόμημα. Βεβαίως το οικολογικό και περιβαλλοντικό πλήγμα είναι επίσης ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο ντροπιάζει την Ελλάδα που συνεχίζει να είναι αδύναμη και ανεπαρκής απέναντι στην πύρινη λαίλαπα. Και αυτό προσμετρείται στις μεγάλες ζημιές για τον τουρισμό.

Οι τουριστικοί παράγοντες στο Ρέθυμνο αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα γεγονότα και κάνουν λόγο για μεγάλη «ζημιά», η οποία μάλιστα έρχεται σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων που  ταλανίζει και τον τουρισμό. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης κάνει λόγο για ένα ζήτημα που προκαλεί απώλειες για τον τουρισμό ολόκληρης της χώρας ενώ η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρεθύμνου και τουριστική επιχειρηματίας κ. Πέπη Μπιρλιράκη δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι καταγράφονται σειρά αντιδράσεων από πολλές χώρες που θέτουν θέμα για την ασφάλεια των προορισμών της χώρας. Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Κλαψινός. Στο σύνολο τους θέτουν το θέμα του σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας σε ένα προορισμό θέτοντας επί των τύπων των ήλων, το μείζον ζήτημα που στην Ρόδο δεν φάνηκε να υφίσταται, αφού οι απομακρύνσεις από τα ξενοδοχεία και τις κατοικημένες περιοχές γινόταν «άρον – άρον» και χωρίς να γνωρίζουν που θα πρέπει να κατευθυνθούν για να σωθούν από τις φλόγες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Τόσο η Ελλάδα, όσο και άλλες μεσογειακές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραία υψηλές θερμοκρασίες και με πυρκαγιές που καίνε για ημέρες, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Πορτογαλία, Ιταλία, Σικελία, Αλγερία, Τυνησία κλπ μετρούν καταστροφές και ανθρώπινες ζωές» λέει η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία σκιαγραφώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές της Ρόδου, είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε θανάτους και γεμάτα νοσοκομεία σε έναν από τους πιο γνωστούς παγκόσμια προορισμό όπως η  Ρόδος, εν μέσω τουριστικής σαιζόν.

Παρ’ όλα αυτά, οι ακυρώσεις για διακοπές στη Ρόδο ήταν αναμενόμενες μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα της φωτιάς, καθώς το μέτωπο μαίνεται για μέρες και η ενημέρωση είναι άμεση πια, άρα και ο επηρεασμός της κοινής γνώμης ήταν αναπόφευκτος.

Αναμενόμενες  είναι επίσης και οι όποιες αντιδράσεις χωρών και τουριστικών οργανισμών, τουλάχιστον μέχρι να σιγουρευτεί η ασφάλεια και του τελευταίου επισκέπτη, και μέχρι να ξεκινήσει πάλι η κανονικότητα.

Η ανακοίνωση γνωστών τουριστικών οργανισμών περί συνέχισης των προγραμμάτων διακοπών στη Ρόδο έρχεται, αφότου έγινε γνωστό ότι ορισμένα ξενοδοχεία στο νησί έκαναν γενναίες περικοπές στις τιμές τους, μειώνοντάς τις τουλάχιστον κατά ένα τρίτο σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν το κλίμα ακυρώσεων και μη εμφανίσεων τουριστών.

Παράλληλα, μέχρι στις 11 Αυγούστου, παρότι πολλά ξενοδοχεία στο νότιο τμήμα του νησιού είναι ανοικτά, οι τουρ οπερέιτορς προσφέρουν τη δυνατότητα αλλαγής κράτησης, ακύρωσης ή επιστροφής χρημάτων.

Με βάση την εμπειρία μας από παρόμοιες καταστροφές σε όλο τον κόσμο, όσο πιο οργανωμένα αντιμετωπίζεται η επαναφορά της κανονικότητας από τους ίδιους τους προορισμούς, τόσο πιο γρήγορα επιστρέφει  ο κανονικός ρυθμός αφίξεων επισκεπτών στους προορισμούς που είναι γνωστοί και καταξιωμένοι».

«Αυτή η κατάσταση βλάπτει όχι μόνο την Ρόδο αλλά συνολικά την χώρα» δήλωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μανώλης Τσακαλάκης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Μην ξεχνάμε την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, στη Κέρκυρα αλλά και στην Κάρυστο».

Αναφερόμενος στα επακόλουθα των γεγονότων, ο κ. Τσακαλάκης τόνισε  τα εξής: «Το άνοιγμα της Ρόδου έχει ήδη μεταφερθεί για τις 11 Αυγούστου. Αυτό το διάστημα τα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ζημιές τους. Στους πελάτες έχει δοθεί το δικαίωμα να ακυρώσουν την διαμονή τους και να πάρουν τα χρήματα τους πίσω, να αλλάξουν προορισμό, νησί ή ακόμα και χώρα. Επικρατεί μία στασιμότητα στις κρατήσεις παρά το γεγονός ότι αυτή τη περίοδο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα αγγίζει  το ενενήντα  95% και πάνω. Τέτοιες φυσικές καταστροφές εντοπίζονται και σε άλλες χώρες, παραδείγματος χάρη στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Η διαφορά εντοπίζεται στο γεγονός πως στην Ελλάδα το ισχύον οικονομικό σύστημα είναι «ροκανισμένο» και πολλοί είναι οι πολίτες που σκέφτονται τα έξοδα που θα προκύψουν το χειμώνα και γι’ αυτό δεν επιλέγουν να κάνουν διακοπές».

Ο Μανώλης Τσακαλάκης κάνει λόγο για μια ευρύτερη κρίση στον τουρισμό λόγω των πολλαπλών αρνητικών οικονομικών συγκυριών. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε τα εξής: «Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή ένωση παροτρύνει τους πολίτες να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους εντός της χώρας τους, για να αρχίσει να προωθείται αυτή η ιδέα πολλές χώρες μπαίνουν στην διαδικασία να δημιουργήσουν θελκτικά πακέτα διακοπών. Πέρσι επειδή είχε προηγηθεί και η πανδημία του covid τα ξενοδοχεία δεν συνήθιζαν να δουλεύουν με πακέτα προσφορών, φέτος ίσχυσαν αρκετές προσφορές. Παρατηρήθηκε επίσης πως οι πελάτες που μας προτιμούσαν τα περασμένα χρόνια για πολυήμερες διακοπές, φέτος μείωσαν την παραμονή τους. Αξίζει να αναφερθεί πως μπορεί να σημειώνεται αυξημένος αριθμός αφίξεων, αλλά οι διανυκτερεύσεις μειώνονται και αυτό που είναι σημαντικό για τα ξενοδοχεία είναι οι διανυκτερεύσεις, γιατί αυτές κοστολογούνται τελικά. Τον Ιούνιο καταγράφηκε μείωση των διανυκτερεύσεων κοντά στο 16% παρά της αυξημένης κινητικότητας που παρατηρήθηκε στα αεροδρόμια. Η ακρίβεια που επικρατεί παγκόσμια οδήγησε και στην αύξηση των ποσών των πακέτων διακοπών από 20% έως 40%. Εμείς ως ξενοδόχοι προχωρήσαμε σε μία αύξηση της τάξης του 10%. Οι υπόλοιπες αυξήσεις προκύπτουν από τα αεροδρόμια και τις εταιρίες. Παρατηρείται, πως σε άλλες χώρες τα κόστη που καλείται να καλύψει ο καταναλωτής είναι λιγότερα γι’ αυτό και βλέπουμε πολλούς  να επιλέγουν άλλους προορισμούς στο εξωτερικό για διακοπές. Το καθαρό κέρδος φέτος προβλέπεται πολύ μικρότερο σε σχέση με το 2019».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Είχαμε αντιδράσεις από τουρίστες και στο Ρέθυμνο για το τι θα γίνει σε τέτοια περίπτωση και στο Ρέθυμνο και εκφράστηκαν ανησυχίες. Ωστόσο, οι περισσότεροι ήξεραν από πριν ότι έρχονται σε μια  χώρα που θα έχει υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες. Επίσης, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει να επηρεάζεται ιδιαίτερα η Κρήτη σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις και δεν καταγράφουμε κάποιο σοκ ακυρώσεων. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε».

«Οι εικόνες από τις πυρόπληκτες περιοχές φοβόμαστε πως θα πλήξουν ολόκληρη την χώρα και μάλιστα τα γεγονότα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μέσα στο διοικητικό μας συμβούλιο καθώς όλοι οι επαγγελματίες της εστίασης διακατέχονται από έντονο  προβληματισμό» είπε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Κλαψινός.  Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι «ο προβληματισμός μας αφορά και το πώς θα αντιμετωπίσει το Ρέθυμνο ένα τέτοιο ενδεχόμενο με την σκέψη μας να στρέφεται στον Ευλιγιά που πρέπει να τον προσέχουμε με συνεχείς περιπολίες και καθαρισμούς. Πρέπει όλοι να προσέχουμε και ο κάθε ένας από την πλευρά της ευθύνης του να την αναλαμβάνει και να πράττει όπως πρέπει. Αυτό αφορά και την συμπεριφορά του ίδιου του πολίτη, ο οποίος θα πρέπει να ξέρει πώς να συμπεριφέρεται σε αυτές τις περιπτώσεις και να μην αντιδρά σπασμωδικά προκαλώντας ο ίδιος τελικά πρόβλημα εν μέσω μιας κρίσης. Θυμίζω την περίπτωση της πυρκαγιάς στον Μασταμπά και πως οι ίδιοι οι πολίτες μπλόκαραν ολόκληρη την πόλη με την αντίδραση τους εκείνες τις δύσκολες ώρες».

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη κάθε χρόνο, ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης οργανώνουν έγκαιρα τον συντονισμό των φορέων και την ενημέρωση των πολιτών. Μάλιστα, οι επιχειρηματίες του Τουρισμού ενημερώθηκαν λίγο πριν την έναρξη της σαιζόν στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης  από τους Αντιδημάρχους και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το σχέδιο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης πυρκαγιών στο Δήμο μας καθώς και γενικότερα για το σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρεθύμνου και του νομού ευρύτερα.

Ο κ. Στράτος Μπερέτης δεν έκρυψε πάντως την ανησυχία του για την παλιά πόλη και κατά πόσο με την τόση έκταση που έχει πάρει η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα είναι εφικτή η έγκαιρη εκκένωση και η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του ο κ. Κλαψινός εμμένει στο ζήτημα της προστασίας των περιαστικών δασών και στην σωστή ενημέρωση και πρόληψη με έμφαση την συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών ενώ ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης, επισήμανε, ότι οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους πράττουν τα δέοντα και δήλωσε, ότι «Το κάθε ξενοδοχείο για να αποκτήσει άδεια λειτουργίας χρειάζεται να καταθέσει μία μελέτη πυροπροστασίας, η οποία θα εγκριθεί και θα εφαρμοστεί. Αυτή η μελέτη χρειάζεται να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πυροσβεστική υπηρεσία με το να παίρνει νερό από την πισίνα και να γεμίζει πολύ γρήγορα τα βυτιοφόρα της, εμείς διαθέτουμε και μία εκπαιδευμένη ομάδα που σε περίπτωση που συμβεί κάτι θα είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των περιστάσεων. Τέλος κάθε χρόνο ελέγχονται οι πυροσβεστήρες που υπάρχουν σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα».  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ