ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΔΕΥΑΡ: Μια σύγχρονη δημοτική επιχείρηση με οικολογικό αποτύπωμα

0

Δύσκολο είναι το φετινό καλοκαίρι για την ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, η οποία εκτός της συνήθους καθημερινότητας έχει να αντιμετωπίσει και το φαινόμενο της λειψυδρίας, το οποίο ολοένα και εντείνεται. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης των σύγχρονων αναγκών υδροδότησης και αποχέτευσης της πόλης και των οικισμών του Δήμου Ρεθύμνου, η οποία περιλαμβάνει σειρά από έργα και παρεμβάσεις που στόχο έχουν να βρίσκεται σε συνεχή εκσυγχρονισμό η υποδομή της δημοτικής επιχείρησης.

Για την σύγχρονη εικόνα της ΔΕΥΑΡ μίλησε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βασίλης Θεοδωράκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Λίτινας και ο Προϊστάμενος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Ρουσσάκης.

Τα έργα ολοκλήρωσης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, το εργοστάσιο κομποστοποίησης και ξήρανσης των στερεών υπολειμμάτων, ο νέος υποθαλάσσιος αγωγός, η υδροηλεκτρική και φωτοβολταϊκή εγκατάσταση εξασφάλισης ενεργειακών πόρων και όλο το σύγχρονο σύστημα δουλειάς των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΡ με το μοναδικό στην Ελλάδα πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο, συνθέτουν την σύγχρονη εικόνα της δημοτικής επιχείρησης, την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν.   

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Η αναβάθμιση και επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Ρεθύμνου με χρηματοδότηση από την Ε.Ε μέσω ΕΣΠΑ της τάξης των 10 εκ. Ευρώ αφορά την αύξηση της δυναμικότητας της εγκατάστασης  από 80.000 σε 126.200 άτομα (μέγιστο εξυπηρετούμενο πληθυσμό αιχμής) και την δυνατότητα να παραλάβει ολόκληρο το βόρειο Δήμο Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα έγιναν τα έξης:

- Εγκατάσταση τρίτης γραμμής αυτοκαθαριζόμενης εσχάρας 10 mm.

- Επέκταση – αναβάθμιση υφιστάμενου αμμοσυλλέκτη-λιποσυλλέκτη.

- Μονάδα προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων.

- Κατασκευή τέταρτης γραμμής αερισμού (νέα οξειδωτική τάφρος 1.600 m3 με τέσσερις επιφανειακούς αεριστήρες οριζόντιου άξονα).

- Κατασκευή νέας δεξαμενής τελικής καθίζησης διαμέτρου 32 m.

- Κατασκευή τρίτης μονάδας μηχανικής προπάχυνσης λάσπης (DAF), μετατροπή των δύο πρώην δεξαμενών πρωτοβάθμιας καθίζησης σε αερόβιους χωνευτές και εγκατάσταση επί πλέον δύο οριζόντιων φυγοκεντρικών διαχωριστών για την μηχανική αφυδάτωση της λάσπης.

- Κατασκευή δύο ηλιακών ξηραντηρίων επιφάνειας 2Χ1000m2 για την προετοιμασία μερικής ξήρανσης της ιλύος

- Κατασκεύη μονάδας κομποστοποίησης της ιλύος με διογκωτικά υλικά και κλαδέματα της πόλης

- Μονάδα ωρίμανσης του κομπόστ, σε μεταλλικό κτίριο 1300m2

- Εγκατάσταση μονάδας απόσμησης της κομποστοποίησης

- Μονάδα θρυματισμού κλαδιών – ξύλων σε μεταλλικό κτίριο 450m2

- Τοιχεία αντιστήριξης στο χώρο των έργων ξήρανσης – κομποστοποίησης.

Περιλαμβάνονται επίσης συμπληρωματικά έργα υποδομής στα δίκτυα οδοποιίας, ύδρευσης - άρδευσης - βιομηχανικού νερού, πυρόσβεσης, ομβρίων, εξωτερικούφωτισμού, νέος Μ/Σ, νέο Η/Ζ, συμπληρωματικά έργα αυτοματισμών, PLC και SCADA καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία της ΕΕΛ.

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Το κόμποστ του Βιολογικού Καθαρισμού είναι ένα οργανικό εδαφοβελτιωτικό λιπασματικό προϊόν που παράγεται από κλαδέματα δέντρων, φυτικά υπολείμματα κήπων, ιλύ βιολογικού καθαρισμού, φυσικό ζεόλιθο και φύκια της θάλασσας.

Η μονάδα Κομποστοποίησης αποτελείται από:

  • Μονάδα θρυμματισμού των κλαδιών.
  • Δύο ηλιακά ξηραντήρια.
  • Μονάδα προσθήκης Ζεόλιθου.
  • Αντιδραστήρα κομποστοποίησης σε κλειστό κτίριο 1500 τ.μ. με τρία κανάλια ζύμωσης, μηχανή ανάδευσης και προώθησης του μίγματος, εξοπλισμό αυτόματης προσθήκης νερού, αεριστήρες εμφύσησης αέρα μέσα στο ζυμούμενο μείγμα για την διατήρηση αερόβιων συνθηκών, αυτοματισμό ελέγχου θερμοκρασίας.
  • Μονάδα κοσκίνησης τελικού, αφαίρεση προσμίξεων.
  • Μονάδα ωρίμανσης κομπόστ, αποθήκευσης και διάθεσης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της κομποστοποίησης λαμβάνει χώρα η βιολογική αποικοδόμηση της οργανικής μάζας από μικροοργανισμούς. Αυτή η διεργασία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του επεξεργαζόμενου υλικού, η οποία με την σειρά της συντελεί τόσο στην υγιεινοποίηση όσο και στην ξήρανση του υλικού, λόγω της απώλειας, μέσω εξάτμισης, μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Για να υποστηριχθεί η παραπάνω αναφερόμενη διαδικασία υπάρχουν κάποιοι πολύ σημαντικοί παράμετροι όπως: η παροχή οξυγόνου, η ανάμιξη του υλικού και η ισοδύναμη κατανομή υγρασίας και οξυγόνου σε όλη την μάζα του υλικού. Για να βελτιστοποιηθούν τα παραπάνω, είναι αναγκαία η συστηματική αναστροφή του υλικού.

Το αρχικό μίγμα διατίθεται στο ανάντη άκρο καναλιών, που διαμορφώνονται από σκυρόδεμα. Μια ειδικά σχεδιασμένη μηχανή αναστροφής της κατασκευάστριας εταιρίας BACKHUSECOENGINEERS, κινείται πάνω στα τοιχία των καναλιών, αναμιγνύοντας το υλικό. Το αποτέλεσμα της ανάμιξης είναι ένα αφράτο υλικό το οποίο είναι ιδιαίτερα διαπερατό στο οξυγόνο που παρέχεται από τον πυθμένα του κάθε καναλιού. Εξαιτίας της αναστροφής το υλικό μετακινείται σε κάθε κύκλο αναστροφής προς μια κατεύθυνση. Έτσι δημιουργείται μια ροή υλικού κατά μήκος του καναλιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συμπλήρωση της σειράς με νέο υλικό να γίνεται πάντα από το ένα άκρο της, ενώ η αφαίρεση του έτοιμου προϊόντος να λαμβάνει χώρα από το άλλο άκρο του καναλιού.

Τα χαρακτηριστικά του αντιδραστήρα κομποστοποίησης είναι τα παρακάτω:

Αριθμός καναλιών: 3

Μήκος: 70,00 m

Εγκάρσια ενεργή διατομή: 3,00 m x 2,00 m

Συνολικός όγκος 1.260 m3

Ηλιακή ξήρανση:

Η λάσπη από το βιολογικό Καθαρισμό οδηγείται στα 2 ηλιακά ξηραντήρια, 2.000 τμ όπου με τη χρήση ειδικών μεταφορικών κοχλιών,  ανεμιστήρων αφύγρανσης και απόσμησης, του μετεωρολογικού σταθμού και των αυτοματισμών της εγκατάστασης μεγιστοποιείται η εξάτμιση του νερού. Η ξηραμένη λάσπη και αποτελεί βασικό υλικό για την παρασκευή κόμποστ.

Δυνατότητα ηλιακής ξήρανσης:

  • • Ετήσια τροφοδοσία / παροχή (αφυδατωμένης λάσπης): 5.100 t/a
  • DSinσυγκέντρωσηστερεώντηςπρος ξήρανση αφυδατωμένης λάσπης: 20%
  • DSoutσυγκέντρωσηστερεών ξηραμένης λάσπης (ετήσια μέση τιμή): 70%

Υποθαλάσσιος Αγωγός:

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Διάθεσης Επεξεργασμένων Λυμάτων κατασκευάστηκε αρχικά το 1993 και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του υπέστη σοβαρές καταστροφές. Σήμερα έχει μήκος 580 μέτρα, και έχει ανακατασκευάστεί πλήρως. Το νερό σήμερα διαχέεται στην θάλασσα, όμως στόχος είναι να αξιοποιείται για άρδευση.

ΜΙΚΡΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ Δ.Ε.Υ.Α. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σήμερα η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου πρωτοπορεί στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός της, με την εγκατάσταση ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Ρεθύμνου, ο οποίος χρησιμοποιεί τα επεξεργασμένα λύματα για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και να τροφοδοτήσει με αυτό τις εγκαταστάσεις της

Αφορά την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 100kW. Η  εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 475.000 kWh με τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας της εγκατάστασης.

Ο σταθμός χωροθετήθηκε στο τελευταίο τμήμα της εγκατάστασης επεξεργασίας, ακριβώς πριν από την έξοδοτ ου νερού στη θάλασσα και αξιοποιεί το σύνολο του επεξεργασμένου νερού της ΕΕΛ παράγοντας ανανεώσιμη ενέργεια. Με την ενέργεια αυτή τροφοδοτείται η εγκατάσταση καλύπτοντας τις σημαντικές ενεργειακές της ανάγκες.

Αναλυτικότερα, ο σταθμός είναι εγκατεστημένος πάνω από το έργο εξόδου στη θάλασσα σε υψόμετρο +6.00 m. Παραλαμβάνει το επεξεργασμένο νερό της εγκατάστασης σε υψόμετρο περίπου +42.00 m και μέσω ενός αγωγού προσαγωγής αυτό οδηγείται στον οικίσκο του σταθμού. Εκεί ένα συγκρότημα στροβίλου γεννήτριας μετατρέπει την υδραυλική ενέργεια του νερού σε ηλεκτρική παράγοντας ως 100kW ισχύος. Ο χειρισμός και η παρακολούθηση του σταθμού γίνεται αυτόματα με σύστημα SCADA.

Έτσι αξιοποιείται μια ως τώρα ανεκμετάλλευτη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας η οποία έχει τη δυνατότητα να μειώνει δραστικά με τον τρόπο αυτό τις καταναλώσεις της ΕΕΛ αφού μπορεί να καλύψει έως και το 20% της ελάχιστης απαιτούμενης ισχύος λειτουργίας της.

Δεδομένου ότι η εγκατάσταση λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός έχει τη δυνατότητα διαρκούς παραγωγής ενέργειας καθ΄ όλη τη διάρκεια τουχρόνου.

Η  εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 475.000 kWh με τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας της εγκατάστασης, ενώ καθώς αυξάνεται η δυναμικότητά της ΕΕΛ και οι ανάγκεςτουΔήμουΡεθύμνης, ο ΜΥΗΣ θα έχειτηδυνατότητα παραγωγήςέως 864.000 kWh ετησίως – το οποίο αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνουν ετησίως περίπου 250 νοικοκυριά.

Εν μέσω παγκόσμιας κρίσης το έργο κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο του 2022 ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ολοκληρώθηκε η εγκατάστασή του και πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (SUPERVISORYCONTROLANDDATAACQUISITION - SCADA)

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί γραφικά υψηλής ανάλυσης για την γραφική απεικόνιση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, προσφέρει γενική και ειδική εποπτεία, Επεξεργασία δεδομένων, αρχειοθέτηση και ανάλυση, διαχείριση σφαλμάτων, καταστάσεις αναφοράς, θέση σε αυτόματη και χειροκίνητη λειτουργία κλπ.

  • Γραφική απεικόνιση της εγκατάστασης
  • Εύκολο χειρισμό με χρήση “ιπτάμενων μπουτονιέρων”
  • Χρήσηπολυμέσων
  • Συνδέσεις με προγράμματα γραφείου (π.χ. Excel…)
  • Επεξεργασία δεδομένων, αρχειοθέτηση και ανάλυση.
  • Πρόσβαση στα δεδομένα π.χ. για γραφική παράσταση της διαδικασίας.
  • Ολοκληρωμένοσύστημαδιαχείρισηςσφαλμάτων.
  • Τυπικές καταστάσεις αναφοράς (report) ημερήσια - μηνιαία - ετήσια.
  • θέση σε αυτόματη λειτουργία - παρούσα κατάσταση: χειροκίνητος έλεγχος
  • Αποδοχήσυναγερμού - επαναφορά από σφάλμα
  • Εκτύπωσηωρών λειτουργίας κινητήρων
  • Καθορισμόςημερομηνίας &ώρας συστήματος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ

Μετά από προσπάθειες σχεδόν 2 ετών το Αναλυτικό Εργαστήριο της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου έλαβε Πιστοποιητικό Διαπίστευσης κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 17025: 2017 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης – Ε.Σ.Υ.Δ..

Από τις 122 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, το εργαστήριο της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου είναι το 7ο που έχει πλέον τη συγκεκριμένη Διαπίστευση και το 2ο στις Δ.Ε.Υ.Α. της Κρήτης.

Η σημασία της διαπίστευσης είναι σημαντική καθόσον πιστοποιεί την ακρίβεια των αποτελεσμάτων των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πόσιμου νερού και συμβάλλει στη σκοπιμότητα ανάπτυξης των βασικών υποδομών της επιχείρησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ