ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η ολοκλήρωση των τριών βασικών επαρχιακών αξόνων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και η επέκταση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελούν τα βασικά έργα των υποδομών που τίθενται σε προτεραιότητα για την επόμενη πενταετία.
Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα μας η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, η οποία τόνισε πως παράλληλα τίθενται σε προτεραιότητα παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς η αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας, η ολοένα αυξανόμενη φτώχεια και η ακρίβεια δημιουργούν ένα περιβάλλον, στο οποίο απαιτείται να υπάρξουν ειδικές παρεμβάσεις από την αυτοδιοίκηση.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Η συνέχιση των έργων και των μελετών για την ολοκλήρωση του Αμαριώτικου δρόμου, του Αγιοβασιλιώτικου δρόμου και του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας Πάνορμο – Πέραμα – Γαράζο – Ανώγεια – Ηράκλειο, τίθενται σε πρώτο πλάνο. Παράλληλα δε προβλέπεται και μια γενναία παρέμβαση στην παλαιά εθνική οδό Ρεθύμνου – Ηρακλείου.
Χαρακτηριστικά η κ. Λιονή δήλωσε τα εξής: «Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός έχει ως στόχο την οδοποιία. Σκοπεύουμε σε ένα ακόμα τμήμα του Αγιοβασιλιώτικου δρόμου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναγκαία μελέτη και ολοκληρώνεται σύντομα και το επιβοηθητικό δίκτυο. Το τμήμα που είναι πιθανότερο να ενταχθεί είναι, από το Σπήλι μέχρι την Αγία Γαλήνη, γιατί αυτό αποτελεί το δυσκολότερο τμήμα και θα ήταν καλό να ενταχθεί άμεσα. Τώρα, ξεκινά και η κατασκευή του πρώτου τμήματος του δρόμου Αμαρίου από τον κόμβο Αμαρίου μέχρι το φράγμα ποταμών, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ήδη έχει γίνει και η ανάθεση του έργου στον προσωρινό εργολάβο. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται να γίνει μία μελέτη, της τάξεως των δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ,η οποία εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, σχετικά με την χάραξη νέας οδού στον δήμο Μυλοποτάμου, από το Πάνορμο μέχρι το Γαράζο. Αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική για τον δήμο Μυλοποτάμου, γιατί αναφερόμαστε στην δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας και μέχρι το τέλος της πενταετίας πιστεύουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Έτσι θα καταφέρουμε να εντάξουμε σε πρόγραμμα και ένα τμήμα αυτού του δρόμου. Επιπρόσθετα πρόκειται να ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο, στα πλαίσια του ταμείου ανάκαμψης, το έργο αφορά την επισκευή, συντήρηση την παλιάς εθνικής οδού του Ρεθύμνου, τα χρήματα που θα δοθούν ανέρχονται στα επτάμιση εκατομμύρια ευρώ και το ποσό αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί από το ταμείο ανάκαμψης».
Σε ό,τι αφορά τα συνεχιζόμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας η κ. Λιονή δήλωσε, ότι «Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε αναθέσει με την διαδικασία του «κατ’ επείγοντος» 10 μελέτες για την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν όλο το νομό. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί μία μικρή μελέτη στον Άγιο Βασίλη, για ένα αντιπλημμυρικό έργο μέσα στον Πλακιά, σύντομα ολοκληρώνεται και μια μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο στο Ροδάκινο. Βέβαια, συνεχίζεται η μελέτη για ένα μεγάλο έργο που αφορά τον ποταμό Πλατύ. Έχουμε επιχειρήσει με αίτημα προς το ταμείο ανάκαμψης να αρχίσουν να συμπεριλαμβάνονται αντιπλημμυρικά έργα και να γίνονται μελέτες σε ολόκληρη την Κρήτη, καθώς υπάρχουν ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν. Τα έργα αυτά είναι μεγάλα, όπως έχω πληροφορηθεί για την πραγματοποίηση των έργων στον Πλατανιανό ποταμό, πιθανόν να χρειαστούν 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε αυτήν την πενταετία σκοπεύουμε λοιπόν να συνεχίσουμε τα έργα υποδομής, την οδοποιία, τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και να συνεργαστούμε με την περιφερειακή ενότητα για να εγκαταστήσουμε φωτοβολταικά, σε ένα τμήμα του νομού μας, με σκοπό την μείωση της τιμής του ρεύματος. Επίσης, μέχρι στιγμής έχουμε λύσει ένα σημαντικό θέμα που αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με το εργοστάσιο που έγινε στο Αμάρι και ταυτόχρονα συνεχίζουμε και την συνεργασία μας με τους δήμους για βιολογικούς καθαρισμούς και έργα υδροδότησης».
ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο μεταξύ φαινόμενα όπως αυτό της παραβατικότητας αλλά και το πλήθος των κοινωνικών ζητημάτων που ταλανίζουν την καθημερινότητα των πολιτών μπαίνουν στην ατζέντα της περιφερειακής ενότητας με έμφαση την αντεγκληματική πολιτική.
Η μείωση της παραβατικότητας σε ολόκληρη την περιοχή του Ρεθύμνου αποτελεί ένα χρόνιο ζήτημα, το οποίο έως σήμερα δεν έχει την αποτελεσματικότητα εκείνη που θα έκανε την διαφορά με το παρελθόν.
Σχετικά με το κυρίαρχο αυτό ζήτημα η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, τόνισε, ότι «Χρειάζεται οι δήμοι να κινητοποιηθούν και όχι μόνο εμείς αποκλειστικά ως περιφέρεια. Ο καθένας από την δική του οπτική γωνία χρειάζεται να συνεισφέρει τα δέοντα. Ειδικά για το νομό μας το φαινόμενο της εγκληματικότητας δεν έχει πάψει να μας απασχολεί και προσπαθούμε με λήψη διάφορων μέτρων να μειώσουμε τα φαινόμενα παραβατικότητας με διάφορες παρεμβάσεις και έμφαση στα σχολεία. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε χώρους άθλησης και πολιτιστικά κέντρα καθώς επίσης δράσεις και δρώμενα για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να κινηθούν σε αλλαγή νοοτροπίας προς το καλύτερο».