ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ψάχνουν άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις

0

 Άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις για την προσβασιμότητα στο νότο του Ρεθύμνου διερευνά η Περιφέρεια Κρήτης μετά την ευρείας κλίμακας κατολίσθηση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο φαράγγι του Κοτσιφού.

Χθες, επισκέφθηκε την περιοχή για επιτόπια αυτοψία ο αρμόδιος  μελετητής για το έργο των βραχοπτώσεων μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Υποδομών της Περιφέρειας Κρήτης και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατόν άμεσες λύσεις αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος που προέκυψε.

Την ερχόμενη εβδομάδα, μάλιστα, έχουν κληθεί οι μελετητές του ΝΟΑΚ να επισκεφτούν με τη σειρά τους το Φαράγγι του Κοτσιφού με σκοπό να διερευνήσουν τη δυνατότητα κατασκευής «cut n cover» παρέμβασης ή κατασκευής σήραγγας ή κάποιας άλλης τεχνικής λύσης, ώστε στη συνέχεια να διερευνηθεί η δυνατότητα περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Επιπλέον, μετά από έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης ενεργοποιήθηκε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών αναφορικά στην εκτεταμένη κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό 4 της Π.Ε. Ρεθύμνης, δηλαδή του δρόμου από Παλέ προς Ροδάκινο στο Φαράγγι Κοτσιφού.

Σημειώνεται επίσης ότι με Απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννη και Σελλίων λόγω κατολισθήσεων.

Για τα παραπάνω ζητήματα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση την περασμένη Τρίτη στην έδρα της Π.Ε. Ρεθύμνης με τη συμμετοχή της Αντιπεριερειάρχη Ρεθύμνης, κας Μαρίας Λιονή, του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, κ. Μιχάλη Βάμβουκα, του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννη Ταταράκη, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου στον τομέα πολιτικής προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνης, κ. Μιχάλη Σαρρή, του περιφερειακού συμβούλου Π.Ε. Ρεθύμνης, κ. Βαγγέλη Τσουδερού, των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής (Ροδακίνου, Σελλίων) και κατοίκων.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

            Στο μεταξύ εκτάκτως συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Βασιλείου την Παρασκευή 15 Μαρτίου με αφορμή την κατολίσθηση στο Φαράγγι του Κοτσυφού.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης κατά την εισήγηση του ανέφερε:

«Ως Δήμος, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιηθήκαμε και σε πρώτη φάση αιτηθήκαμε να κηρυχθούμε ως περιοχή σε ‘έκτακτη ανάγκη’ από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κινούνται σε δύο άξονες: τον άμεσο – βραχυπρόθεσμο, που είναι το άνοιγμα και η παράδοση του δρόμου σε κυκλοφορία σύντομά αλλά και  με την μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια από την ΠΕ Ρεθύμνης και τον μακροπρόθεσμο που είναι η κατασκευή σήραγγας (τούνελ) ή κατασκευής cut and cover. Ταυτόχρονα, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενταχθούμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση των ανωτέρω όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχει γίνει αυτοψία από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης – ΠΕ Ρεθύμνης και υπάρχει η πολιτική βούληση για συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΕΑΓΜΕ(πρώην ΙΓΜΕ) καθώς και να συνταχθεί από εξειδικευμένους μελετητές η αναγνωριστική μελέτη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.»

Στην συνέχεια έπειτα από τη σχετική εισήγηση του Δημάρχου και αφού ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις της αντιπολίτευσης, των προέδρων και των κατοίκων, αποφασίστηκαν ομόφωνα:

  1. Υλοποίηση κάθε απαιτούμενης ενέργειας προκειμένου για την ταχύτερη και με την μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια  παράδοση του δρόμου όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση στο φαράγγι του Κοτσυφού σε κυκλοφορία από την Περιφέρεια Κρήτη.
  2. Την ενημέρωση επί του μακροπρόθεσμου αιτήματος, ήτοι της  κατασκευής σήραγγας (τούνελ) ή κατασκευής cut and cover, των: Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, του Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Εμμανουήλ Χνάρη, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και  της Αντιπεριφεριάρχη Ρεθύμνης κ. Μαρίας Λιονή.
  3. Την ανάθεση στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπο Φασουλά της συνεργασίας  με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη

Όπως ανακοινώθηκε επίσης από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, ο κ. Ταταράκης κάνει σειρά επαφών και συσκέψεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και για την προσβασιμότητα των οικισμών της περιοχής τονίζοντας την κοινή αγωνία όλων για ένα κομβικό σημείο του οδικού χάρτη του Δήμου καλώντας την πολιτεία να δώσει μακροπρόθεσμη λύση με στόχο πάντα την μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ