ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η «Φλόγα της αγάπης» ταξιδεύοντας από τις Μέλαμπες στο Ρέθυμνο

0

 Στιγμές ιερής συγκίνησης και κοινωνικής συναντήληψης έζησαν οι κάτοικοι των Μελάμπων και οι επισκέπτες του χωριού,  το απόγευμα της 23ης Αυγούστου, με όσα έλαβαν χώρα στην τελετή αφής της «Φλόγας της Αγάπης» από το καντήλι του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων .  
Η εκδήλωση ξεκίνησε με Εσπερινό στο Παρκκλήσιο αυτό των Αγίων εκεί δηλαδή που κατοικούσε ένας εκ των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. (κατά την παράδοση ο Γεώργιος).

Με το πέρας του Εσπερινού σχηματίστηκε Πομπή που είχε κεφαλή τα παιδιά που φορούσαν τις φανέλες της 22ης Λαμπαδηδρομίας της Φλόγας της Αγάπης, κρατούσαν την Αφίσσα της Λαμπαδηδρομίας με αποτυπωμένη τη δάδα και τους Τέσσερεις  Σαλβαρωμένους Αγίους Μάρτυρας. Άλλο παιδί κρατούσε το φανάρι με το φως από το καντήλι των Αγίων. Αμέσως μετά ακολουθούσαν όλοι οι μεγάλοι σε μια συνηθισμένη για τις Μέλαμπες  μουσική παρέα με αρχή τους οργανοπαίκτες και πίσω όλοι οι υπόλοιποι– γυναίκες και άνδρες- στη θέση και στο ρόλο των τραγουδιστάδων, που τραγουδούσαν όλοι μαζί με μια φωνή τα γνωστά πλέον στο χωριό  τραγούδια των Αγίων, «Ελάστε να γυρέψομε ούλα τα πάνω μέρη…» και «Πως φεύγει ο νούς και χάνεται τ’αθρώπου  πότες-πότες και σ’εποχές βολοκοπά αλλοτινές και πρώτες ;..» Η πομπή διέσχισε όλο το χωριό μέχρι που κατέληξε στον μοναδικό σε θέα αύλιο χώρο του καθεδρικού Ι. Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, όπου και ανέμεναν οι εκπρόσωποι του συλλόγου «Δότες Ζωής», των Λαογραφικών συλλόγων  και μέλη της μηχανοκίνητης Ομάδας «Μόρτες». Αφού ο Εφημέριος της Ενορίας, π. Ευάγγελος Τσουρδαλάκης, καλωσόρισε όλους τους προσκυνητές των Αγίων 4 Μαρτύρων και φίλους του εθελοντισμούστις Μέλαμπες και στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι πολύ εύστοχα η φετινή λαμπαδηδρομία τέθηκευπό το φως και τη σκέπη των Αγίων, δεδομένου ότι η καλλιέργεια του πνεύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας, αποτελεί κατ’ αναλογίαν μίμηση της θυσίας του αίματος των Αγίων, γιατί  μοναδικό κίνητρο  και τα δύο γεγονότα έχουν την αγάπη προς το Θεό και προς το συνάνθρωπο. Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων από την Ενορία Μελάμπων προς τους εκπροσώπους των Συλλόγων, και από τον εκπρόσωπο του Σύλλογου «Δότες Ζωής» Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Γαλεράκη προς την Ενορία Μελάμπων και τον Δήμο Αγίου Βασιλείου για την στήριξη του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας. Η εκδήλωση έληξε με την παράδοση της φλόγας από το καντήλι του Ιερού Ναού των Αγίων 4 Μαρτύρων προς τους λαμπαδηδρόμους οι οποίοι και πήραν το δρόμο για τους τάφους των Αγίων στα Περιβόλια και τον Ιερό Ναό τους στο κέντρο του Ρεθύμνου, όπου και ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις .

Γενική πάντως ήταν η αίσθηση ότι οι ΄Αγιοι Τέσσερεις Αθλοφόροι Μάρτυρες διαχρονικά πολλά έχουν να μας πουν,κυρίως δε να μας εμπνεύσουν.
Ας είναι βοήθεια όλων μας – Ενορία Μελάμπων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ