ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ
Ασφυκτικά δένει ο κλοιός των πλειστηριασμών γύρω από τον λαιμό ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών σε ολόκληρη την χώρα με το Ρέθυμνο να είναι ο πρώτος νομός στην Κρήτη, οι πολίτες του οποίου βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Συνολικά 206 ακίνητα Ρεθυμνίων ιδιοκτητών βγαίνουν στο σφυρί εντός του έτους σε σύνολο 456 ολόκληρης της Κρήτης. Αντίστοιχα στο Ηράκλειο έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής πλειστηριασμοί για 152 ακίνητα, στα Χανιά 73 και στον Άγιο Νικόλαο 25. Ο αριθμός είναι τεράστιος και στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για κατοικίες νοικοκυριών που πιθανότατα θα βρεθούν στον δρόμο.
Γύρω από αυτή την κατάσταση έχει διαμορφωθεί ένα ολόκληρο σύστημα ληστρικών πρακτικών και έχουν κάνει την εμφάνιση του ένα φάσμα νοσηρών φαινομένων που πραγματικά θυμίζουν πρακτικές «μαυραγοριτών της κατοχής».
Οι έχοντες «χτυπούν» τα ακίνητα σε τιμές κατώτερες της αξίας τους αφού τράπεζες και funds ούτε διαπραγματεύονται, ούτε έχουν διάθεση να συμβάλουν σε μια λύση επί της ουσίας. Λειτουργούν χωρίς καμιά ευαισθησία και με τις «ευλογίες» μιας νομοθεσίας που έχει διαμορφωθεί στα μέτρα τους, «κόβουν κεφάλια» σε μια λαιμητόμο που δουλεύει νυχθημερόν ανελέητα.
Σε αυτό συμβάλει η όλη οικονομική κατάσταση της ακρίβειας που βυθίζει τα νοικοκυριά στην απελπισία. Οι περισσότεροι δεν έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν συγγενείς και φίλους ώστε να σωθούν σπίτια και επιχειρήσεις ενώ την ίδια ώρα διάφορες «εταιρείες» έχουν κάνει την εμφάνιση τους από το «πουθενά», χωρίς κανένας να ξέρει ποιοι είναι πίσω από αυτές, ποιοι τις εκπροσωπούν και ποια είναι η νομιμότητα τους. Έτσι με ευκολία αρπάζουν τις περιουσίες και τις κατοχυρώνουν με κάμε πρόσφορο νόμιμο μέσο, πετώντας στους δρόμους οικογένειες και άμοιρους επαγγελματίες όλων των κλάδων. Οι «εταιρείες» αυτές «που φορούν την κουκούλα των μαυραγοριτών της κατοχής» με τις ευλογίες του κρατικού συστήματος, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι ελληνικών συμφερόντων ή αποτελούν «προσωπείο» ατόμων που έχουν πλουτίσει στην παρανομία με τοκογλυφία και άλλες μεθόδους φοροδιαφυγής και εύκολου πλουτισμού. Και εννοείται ουδείς τους ελέγχει.
Όπως και να έχει η κατάσταση είναι ασφυκτικά σκληρή απέναντι σε όσους πίστεψαν τα κελεύσματα των τραπεζών να δίνουν χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο δάνεια πριν 15 χρόνια και χωρίς στην συνέχεια να λάβουν υπόψη τους τις συνεχόμενες οικονομικές κρίσεις που προκάλεσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με τις πρακτικές τους αλλά το «μάρμαρο» κλήθηκαν να το πληρώσουν οι πολίτες, οι οποίοι ακόμα πληρώνουν και δεν διαφαίνεται να σηκώσουν κεφάλι για πολλά χρόνια ακόμα!
Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί πως το «όπλο» που έχει θέσει προς όφελος των οφειλετών είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Πολλοί υπερασπίζονται το μέτρο αυτό. Άλλοι θεωρούν πως δεν βοηθά πουθενά αλλά επισπεύδει τα χειρότερα καθώς έχει «πολλά παραθυράκια» υπέρ των funds και των τραπεζών. Και δεν είναι λίγοι που έκαναν χρήση του αλλά βρέθηκαν να χάνουν τα πάντα!
Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο ενημερωτική εκδήλωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που διοργάνωσε το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου με ομιλήτρια την δικηγόρο Χανίων κ. Σοφία Κουτζόγλου, με την οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού και να μας καταθέσει τις απόψεις της.
Στην ερώτηση μας αν Θεωρεί χρήσιμο εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό και γιατί, απάντησε τα εξής: "Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών αποτελεί μια ηλεκτρονική διαδικασία, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια, μέσω της οποίας δύναται να ρυθμιστούν οφειλές προς θεσμικούς πιστωτές, ήτοι χρηματοδοτικούς φορείς (δηλ. τράπεζες και διαχειριστές δανείων), Δημόσιο (δηλ. ΑΑΔΕ) και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (δηλ. ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ), καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση (π.χ. οφειλές προς δήμους που βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ).
Με δεδομένο ότι ζούμε σε μία χώρα που δυστυχώς το ζήτημα «οφειλές» και «κόκκινα δάνεια» είναι πάντα επίκαιρο και η ανάγκη αντιμετώπισης του επιτακτική, θεωρώ χρήσιμο οποιοδήποτε εργαλείο δίνεται στον οφειλέτη προκειμένου να ρυθμίσει, να τακτοποιήσει, να «νοικοκυρέψει» τις οφειλές του. Φυσικά, σαν οποιοδήποτε εργαλείο , δεν κάνει για όλες τις δουλειές, ή έστω δεν επαρκεί πάντα από μόνο του, καμιά φορά χρειάζεται συνδυασμός εργαλείων για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Η ίδια σημείωσε: «Σαν πλατφόρμα πάντως, και συγκριτικά με άλλες, είναι σχετικά εύχρηστη, και ως επί το πλείστον αξιόπιστη. Υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις άντλησης λανθασμένων στοιχείων ή «μπλοκαρίσματος» του συστήματος, στην πλειονότητα τους όμως είναι επιλύσιμα τα ζητήματα αυτά, έστω και με κάποια χρονική καθυστέρηση. Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι το σύστημα δεν λειτουργεί, όπως επίσης θα έλεγα ψέματα και αν έλεγα ότι ρυθμίζονται όλες οι οφειλές πάντα μέσω του εξωδικαστικού. Κάθε αίτηση θέλει την δική της παρακολούθηση, για να τραβήξει την δική της ξεχωριστή πορεία, πότε με ευχάριστα, και πότε με απογοητευτικά αποτελέσματα. Δεν θεωρώ όμως ότι υπάρχει κάτι «επικίνδυνο» στην διαδικασία, όπως φαίνεται να φοβούνται πολλοί. Αν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού, έχεις κάθε δικαίωμα να μην το αποδεχτείς».
«ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ»
Στην κ. Κουτζόγλου, θέσαμε τις απόψεις πολλών οφειλτών, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα fundts εκμεταλλεύονται "παραθυράκια" του νόμου. Ερωτηθείσα για την άποψη της για αυτές τις περιπτώσεις και το τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες, απάντησε, ότι «Ρωτάτε για «παραθυράκια» που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα funds. Προσωπικά, δεν πιστεύω στα παραθυράκια, θεωρώ ότι είναι όλα ζήτημα δικαιωμάτων και δυνατοτήτων. Αν ο νόμος ή το σύστημα παρέχει κάποια δυνατότητα, τότε είτε οφειλέτης είτε πιστωτής, δικαιούσαι να κάνεις χρήση της. Θα έλεγα ότι πιο σημαντικό είναι ο οφειλέτης να είναι καλά ενημερωμένος τόσο σχετικά με τις οφειλές του όσο και σε σχέση με την λειτουργία της πλατφόρμας ώστε να μην νιώθει ανασφάλεια κατά την διαδικασία, όπως επίσης να μην συγκρίνει την περίπτωση του με περιπτώσεις άλλων γνωστών ή συγγενών του. Με αυτόν τον τρόπο δύσκολα θα βρεθεί προ εκπλήξεων, και αν ακόμα η τράπεζα ή η εταιρεία διαχείρισης κινηθεί με τρόπο… μη σύννομο, θα είναι έτοιμος για να προασπίσει τα συμφέροντά του εγκαίρως».
Η ίσια συνέχισε λέγοντας, ότι «Κάθε περίπτωση οφειλέτη είναι ξεχωριστή, έχει τα ιδιαίτερα δικά του χαρακτηριστικά, τις δικές του οικονομικές, ηλικιακές, οικογενειακές, περιουσιακές και άλλες συνθήκες. Επομένως θεωρώ κρίσιμο, ακόμα και αν κάποιος έχει κάνει ενδελεχή έρευνα, ακόμα και αν έχει αποφασίσει να κινηθεί μόνος του και να χειριστεί τα διάφορα εργαλεία που δίνει σήμερα ο νόμος, να φροντίσει προτού κάνει οτιδήποτε να ενημερωθεί σωστά από έναν επαγγελματία που εμπιστεύεται. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρει τι έχει να περιμένει, και σε κάθε περίπτωση θα έχει τους συνεργάτες του έτοιμους, σε περίπτωση που χρειαστεί αρωγή ή υποστήριξη. Είναι χίλιες φορές καλύτερο από το να ψάχνεις εκ των υστέρων τον δικηγόρο ή τον οικονομολόγο σου για να βρεις τι πήγε λάθος».
«ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ»
Τέλος, ερωτηθείσα για το τι πρέπει να γνωρίζει ένας πολίτης για να είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια των διαδικασιών του εξωδικαστικού, με δεδομένο πως υπάρχουν περιπτώσεις που οφειλέτες αντί να βρουν λύσεις, οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμούς, η Δικηγόρος Σοφία Κουτζόγλου απάντησε, ότι «Δεν γνωρίζω φυσικά όλες τις υποθέσεις που έχουν χειριστεί τον εξωδικαστικό, ωστόσο είμαι πεπεισμένη ότι δεν τις οδήγησε ο εξωδικαστικός στους πλειστηριασμούς αυτούς. Μπορεί να μην βρεις την λύση που επιζητάς μέσω του εξωδικαστικού, ισχύει αυτό, ίσως πράγματι στο τέλος να μην καταλήξεις σε ρύθμιση με την τράπεζα ή το fund σου. Όμως δεν είναι αυτό που οδηγεί μία περίπτωση σε πλειστηριασμό από μόνο του. Ο πλειστηριασμός είναι ένα μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης, προβλέπεται στον Κώδικα μας, έχει προθεσμίες, στάδια και μία ολόκληρη διαδικασία πίσω του που προηγείται του αποτελέσματος. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος, ότι ο εξωδικαστικός δεν είναι η απάντηση στον πλειστηριασμό. Αν ρυθμίσεις, σαφώς τον γλιτώνεις, ή αν έχεις κάνει εγκαίρως αίτηση, βεβαίως τον αναστέλλει, όμως η λειτουργία του εξωδικαστικού δεν είναι η άμυνα ή η απάντηση σε ενδεχόμενο πλειστηριασμό. Για αυτή την λειτουργία, θα πρέπει ο οφειλέτης χωρίς καμία καθυστέρηση να απευθυνθεί στον νομικό του σύμβουλο ώστε να καταφύγει στα ορθά εργαλεία που του δίνει ο νόμος, την ανακοπή και την αίτηση αναστολής, σε κάθε στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του».