ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Εγκαινιάστηκε το Σχολικό Μουσείο του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου Αμαρίου

0

Τα εγκαίνια έγιναν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 25 Απριλίου από τον Αντιδήμαρχο Αμαρίου Μανώλη Ψαρουδάκη ενώ παρευρέθηκε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λάμπρος Καρβούνης, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής. 

Η Μουσειακή Συλλογή έγινε με μέριμνα του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου και του Δήμου Αμαρίου και στόχος είναι  αποτελέσει κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Παράλληλα, αυτό αποτελεί πράξη τιμής στους εκπαιδευτικούς που πέρασαν από το συγκεκριμένο σχολείο αλλά και "δέσμη αναμνήσεων" για όσους πέρασαν από τα θρανία του σχολείου αυτού στο ορεινό Αμάρι.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος κ. Ψαρουδάκης είπε τα εξής: 

"Άλλη μια φορά στον Πλάτανο για καλό λόγο, για ευχάριστη αφορμή!

Φέτος όπως και πέρυσι το σχολείο αυτό μας εκπλήσσει θετικά!

Μετά την ανακαίνιση του σχολείου εν λειτουργία ολοκληρώσαμε την αίθουσα υπολογιστών και είχαμε πολύ όμορφες γιορτές αποφοίτησης, Χριστουγέννων κά.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, όλες και όλοι, με έμπνευση, διάθεση συνεργασίας αλλά και πολύ κόπο προτείνουν και υλοποιηθούν πράγματα που μας ικανοποιούν ευχάριστα.

Οι συνεργασίες με επιστήμονες για την ενημέρωση των παιδιών και των γονέων σε συνδυασμό με δράσεις χαράς όπως το καρναβάλι που πρότειναν και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με όλα τα δημοτικά σχολεία στο Φουρφουρά.

Στη συνέχεια συζητήσαμε την ιδέα αυτής της δράσης του Μουσείου της Σχολικής Ζωής του Πλατάνου. Ασφαλώς το «ναι» και η υποστήριξη από τη Σχολική Επιτροπή ήταν άμεση αλλά και από την τοπική κοινωνία. Πως αλλιώς θα γινόταν άλλωστε.

Η αίθουσα αυτή αποτελεί κομμάτι της κληρονομιάς μας, είναι μια δράση πολιτισμού γιατί τιμούμε τους δασκάλους, τις μαθήτριες και τους μαθητές που φοίτησαν από την περιοχή και σκαλίζουμε ευχάριστα τις αναμνήσεις μας και βλέπουμε με απόσταση μισού αιώνα αντικείμενα και φωτογραφίες που χώρεσαν σε αυτό το μικρό χώρο.

Η τεχνολογική εξέλιξη, οι εκπαιδευτικές μέθοδοι και τελικά τα υλικά στα μάτια των μικρών σημερινών μαθητών τους βοηθούν να μάθουν πως έμαθαν γράμματα οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους αλλά και εν τέλει πως ήταν οι συνθήκες ζωής στην οικογένεια τον προηγούμενο αιώνα.

Τελειώνοντας, αφού σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς μία-μία και έναν-ένα που κοπιάσατε γι’ αυτό το project όπως το λέμε στο Αμάρι, μας δίδετε μία αφορμή να μην πετάμε, να μην καταστρέφουμε αντικείμενα ως άχρηστα γιατί αυτά στο κατάλληλο σημείο αναδεικνύουν συναισθήματα, μνήμες, αναμνήσεις, ΑΝΘΡΩΠΙΑ".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ