ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα κυκλώματα θησαυρίζουν με «αναλώσιμους» διακινητές ετών …17

0

Οι ελληνικές φυλακές γεμίζουν με συλληφθέντες για  υποθέσεις διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, εκατοντάδες διακινούμενοι συνωστίζονται σε δομές προσωρινής φιλοξενίας αφού έχουν πουλήσει ό,τι έχουν και δεν έχουν για το ταξίδι στην Ευρώπη και τα κυκλώματα «τρίβουν» τα χέρια τους και συνεχίζουν απρόσκοπτα τη μεγάλη μπίζνα. Και όσο το κλίμα στη Μέση Ανατολή παραμένει εκρηκτικό, τόσο οι μεταναστευτικές ροές θα πληθαίνουν και το αδιέξοδο θα είναι ακόμα πιο ασφυκτικό.

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την απολογία τους,  ακόμα τέσσερις νεαροί, δύο Αιγύπτιοι και δύο Σουδανοί, εμπλεκόμενοι στις δύο τελευταίες περιπτώσεις μεταφοράς μεταναστών σε Κουδουμά και Καλούς Λιμένες αντίστοιχα.

Οι Αιγύπτιοι μόλις 17 και 18 ετών, ενώ οι δύο Σουδανοί 31 και 19 ετών. Διακινητής ετών 17 (!) δηλαδή. «Είναι και οι ίδιοι θύματα της όλης κατάστασης» υποστήριξαν στο Cretalive.gr οι διορισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων, Μίνωας Αποστολάκης και Γιώργος Ζερβός.

Και οι δύο έκαναν λόγο για άτομα που βρίσκονταν στα όρια της εξαθλίωσης, για λύπηση, οι οποίοι επίσης ήταν διακινούμενοι. Ο ισχυρισμός που προβάλλουν οι τέσσερις είναι ότι και οι δύο βάρκες είχαν αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης αφού οι περισσότεροι ήταν στοιβαγμένοι για μήνες σε παλιές αποθήκες.

Περίπου 5-10 μίλια ανοιχτά της Λιβυής, οι επιβαίνοντες Λίβυοι διακινητές μετεπιβιβάζονται σε άλλα σκάφη και αφήνουν στο έλεος τους μεταφερόμενους μετανάστες, αναθέτοντας το τιμόνι σε κάποιους απ’ αυτούς.

Μέσα από μαρτυρίες προκύπτει ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι βάρκες ήταν ακατάλληλες, ενώ δεν διέθεταν σωστικά μέσα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ