ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΑΥΡΟ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ
Με επίκεντρο τα αναπτυξιακά ζητήματα της Κρήτης, την στήριξη τους πρωτογενή τομέα και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων προς αυτές τις κατευθύνσεις, ο Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έχει ξεκινήσει επαφές με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς του νησιού.
Στο Ρέθυμνο βρέθηκε την Μεγάλη Τρίτη και με την ευκαιρία παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Διάφανη Πόλη» του Studio Ρέθυμνο 9,80 όπου επιπλέον μίλησε για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και τα σοβαρά εθνικά ζητήματα της χώρας μας.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν και πάλι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας, ότι «Εμείς στην Ευρώπη συμπεριφερόμαστε ως πρωταγωνιστές, όχι ως οι διαχειριστές των τεκταινομένων. Θέλουμε να λαμβάνουμε μέρος στις αποφάσεις και να χαράξουμε τις στρατηγικές για το μέλλον που να υπηρετούν και θα ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της τοπικής μας κοινωνίας, της πατρίδας μας και της Κρήτης».
Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.
Ποιες ήταν οι επαφές σας στο Ρέθυμνο και ποιος ήταν ο σκοπός της επισκέψεως σας;
Η πατρίδα μας είναι στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Κάνω μία επίσκεψη σε όλους τους δήμους του νησιού για να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες, με τους φορείς τα ιδιαίτερα θέματα ενδιαφέροντος της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Με ιδιαίτερη χαρά συνάντησα τον δήμαρχο του Ρεθύμνου και Πρόεδρο της ΠΕΔ, επισκέφθηκα τον Μυλοπόταμο, μίλησα με τη δημοτική αρχή, αλλά και με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων. Όπως ξέρετε ένα από τα μεγαλύτερα θέματα τα οποία έχουμε να συζητήσουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική και βεβαίως τα αναπτυξιακά ελλείμματα που υπάρχουν στο νησί μας. Όλα αυτά είναι μέσα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους και τους φορείς του νησιού.
Οι σημερινές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από το 2019. Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποια είναι τα θέματα τα οποία και εσείς προκρίνετε στη δική σας ατζέντα;
Ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Ποιος φανταζόταν το 2019 αυτά που περάσαμε όλο αυτό το διάστημα, με τις πανδημίες, με τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή μας, με δεύτερη εισβολή και κατοχή μετά την Κύπρο το 1974 στην Ουκρανία, με θέματα ασφάλειας. Είναι ένας κόσμος που μεταβάλλεται ραγδαία, που έχει μεγάλους κινδύνους, υπάρχουν και τεράστιες ευκαιρίες και πρέπει και ως έθνος και ως πολιτικές ομάδες να τοποθετηθούμε σωστά σε αυτά τα νέα δεδομένα. Αυτό είναι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Εγώ όπως γνωρίζετε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ασχολήθηκα κατά κανόνα με τα θέματα τα εθνικά και τα θέματα τα αγροτικά θέματα, που ενδιαφέρουν και την Κρήτη και αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, γιατί αν μία χώρα γειτνιάζει πολύ με τις κρίσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή είναι η Ελλάδα. Έχουμε το μεταναστευτικό, την κρίση στην Ουκρανία, το πρόβλημα στη Γάζα και την Παλαιστίνη την ένταση που υπάρχει μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και κυρίως την επιθετικότητα της Τουρκίας. Εγώ σε αυτό το κομμάτι έχω δραστηριοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ήμουν πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα με την Ευρωπαϊκή ιδιότητα να προωθήσουμε τα εθνικά μας θέματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τώρα προεδρεύω της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας και εκεί έχουμε ανοιχτά μέτωπα και δυσκολίες και σε αυτό το κομμάτι της δραστηριότητας υπηρετούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, πιστεύω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το ευρωομόλογο για την αμυντική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα θέμα το οποίο έχει αναδείξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ακόμα και η Αμερική έχει δεύτερες σκέψεις. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις στην Αμερική αν θα χρηματοδοτούν στο διηνεκές τις δαπάνες της βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εμείς λόγω των κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, να προστατεύσουμε την ασφάλεια μας. Αυτό το θέμα θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα και το ευρωομόλογο βεβαίως είναι κάτι το οποίο συζητάμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει και η Ευρώπη και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο οργανισμός που μας έχει χαρίσει 80 χρόνια ειρήνης και ευημερίας. Η ιστορική μας ευθύνη είναι να βάλουμε τις βάσεις να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στις νέες γενιές, στους λαούς μας ειρήνη και ευημερία για το μέλλον. Εκεί μπαίνει και η συζήτηση της Άμυνας και της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία προσπάθεια που ξεκίνησε πολύ πριν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από 80 χρόνια βλέποντας την κρίση που υπάρχει τώρα και την ανασφάλεια που υπάρχει στην Ευρώπη, προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα και νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα προς συζήτηση για κρίσιμες αποφάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει γιατί είναι και από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει αμυντική και πολεμική βιομηχανία.
Ως προς τα αγροτικά θέματα;
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι να προστατέψει το περιβάλλον, για να γίνει πράσινη η γεωργία και η κτηνοτροφία μας, δεν μπορεί να γίνει στέλνοντας το λογαριασμό στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας της δικής μας και της Ευρώπης. Για αυτό σωστά αντέδρασαν οι ευρωπαίοι αγρότες, γιατί πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τις επιδοτήσεις και με νέα κονδύλια να υπηρετήσουμε την πολιτική για την πράσινη προσέγγιση και στον τομέα της γεωργίας. Εκεί έχει δοθεί μία μεγάλη μάχη, εμείς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επιθυμούσαμε αυτή η μετάβαση να γίνει χωρίς να στέλνουμε το λογαριασμό στους αγρότες. Για αυτό και πρωταγωνιστήσαμε στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία θα ξεκινήσει και πάλι να συζητείται με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Άρα και εκεί υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για να υπηρετήσουμε τα εθνικά μας θέματα όσον αφορά την οικονομία και τον πρωτογενή τομέα. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα δεν είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι της Ευρώπης. Χρειάζεται η συμπαράσταση και η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο με επιδοτήσεις αλλά και με αναπτυξιακά προγράμματα. Αυτά θα είναι η βάση της συζήτησης της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Για την Κρήτη;
Αυτά τα οποία θα πρέπει να καλύψουμε είναι τα αναπτυξιακά της έλλειμμα και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προτεραιότητα που έχει δώσει η σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός να καλυφθούν τα αναπτυξιακά ελλείμματα της Κρήτης, είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και κυρίως ο ΒΟΑΚ, μαζί με τις άλλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη, τα αεροδρόμια και κυρίως η στήριξη του τουρισμού με ποιοτική παροχή υπηρεσιών. Αλλά εγώ πιστεύω το επόμενο διάστημα ο πρωτογενής τομέας έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να είναι η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και για την Κρήτη. Για αυτό κατά κανόνα επισκέπτομαι τους Δημάρχους και συζητούμε τα σημαντικά αυτά θέματα.
Γιατί ο πολίτης πρέπει να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και ποιο είναι το μήνυμα το δικό σας προς τους ψηφοφόρους;
Εμείς τις ευρωεκλογές τις βλέπουμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ελλάδα, μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία και ένα ισχυρό πρωθυπουργό. Εμείς στην Ευρώπη συμπεριφερόμαστε ως πρωταγωνιστές, όχι ως οι διαχειριστές των τεκταινομένων. Θέλουμε να λαμβάνουμε μέρος στις αποφάσεις και να χαράξουμε τις στρατηγικές για το μέλλον που να υπηρετούν και θα ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της τοπικής μας κοινωνίας, της πατρίδας μας και της Κρήτης. Η Κρήτη έχει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτά τα πλεονεκτήματα του νησιού πρέπει να αναδειχθούν. Δεν μπορούν να αναδειχθούν αν δεν έχουμε καλύψει όλα τα ελλείμματα τα οποία υπάρχουν και να δημιουργήσομεν τις προϋποθέσεις για βελτίωση και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας των πολιτών της Κρήτης. Προς αυτή την κατεύθυνση ενεργοποιούμε όλες τις δυνάμεις μας.