ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή - Εξοπλιστικά: Τι είπε ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης

0

 «Καρφιά» στη Βουλή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον Κυρ. Μητσοτάκη - Για συνολική αλλαγή δόγματος στις Ένοπλες Δυνάμεις έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας.

Σε ήπιους τόνους κινήθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι αιχμές και τα «καρφιά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε το Σώμα για τα εξοπλιστικά, κάνοντας μια εκτεταμένη αναφορά στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι ύψους 25 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι «οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία» και προσθέτοντας πως η ανάγκη στα νέα προγράμματα είναι «απαράβατος όρος» ώστε να συμμετέχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Αναφερόμενος, στο ζήτημα των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους, ο πρωθυπουργός είπε πως «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ».

Παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα άμυνας, δεν έλειψαν και οι αιχμές. Στη δευτερολογία του, πέταξε «καρφιά»προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επικαλούμενος τη δημοσκοπική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και την ταυτόχρονη πτώση του ΠαΣοΚ, ο πρωθυπουργός είπε αιχμηρά προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι τον είχε προειδοποιήσει. «Εγώ είχα προβλέψει αυτή την εξέλιξη, καθώς όταν πάτε και ταυτίζεστε με τα πιο ακραία στοιχεία, ο κόσμος πηγαίνει στο πρωτότυπο» σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για το μεταναστευτικό και την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος της ότι «η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο περιβόλι που θα υποδέχεται τον κάθε κατατρεγμένο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πώς «η Ελλάδα δεν είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε», δε θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές». «Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά μας, να το καταλαβαίνει και ο κόσμος, τώρα που έχετε μεγάλο δημοσκοπικό αέρα στα πανιά σας, προς θλίψη του Νίκου Ανδρουλάκη» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Τα λόγια αυτά, ο κ. Μητσοτάκης τα συνόδευσε και με τη χειρονομία που σχηματίζει καρδιά, λέγοντας προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι «καλές οι καρδούλες, αλλά όχι στην άμυνα. Εάν η χώρα δεχτεί επίθεση, με καρδούλες και μαργαρίτες θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό;».

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, βρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, επιχειρώντας έτσι να στηλιτεύσει την περίοδο διακυβέρνησης του σΥΡΙΖΑ. «Εάν ρωτήσετε τους πολίτες να σας πουν τι θυμούνται από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο που θυμούνται είναι ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Και μάλιστα υλοποιήσατε αυτήν την πολιτική. Το δεύτερο που θυμούνται είναι η συμφωνία των Πρεσπών και τώρα βλέπουμε τα προβλήματα», ανέφερε απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.. Μάλιστα, μιλώντας εμμέσως για τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε σκωπτικά πως «πλανάται σήμερα εδώ μαζί σας ένα πρόσωπο που γράφει κείμενα στρατηγικής πυξίδας».

Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε τριτολογία, αλλά τον λόγο έλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κλείνοντας τη συζήτηση. «Αν εκτελεστεί το πρόγραμμα, σας διαβεβαιώ, τα περί υπεράσπισης της πατρίδας θα είναι ουσιαστική δυνατότητα και όχι απλή λεκτική διατύπωση στο πλαίσιο των συνεδριασεων μας» δεσμεύτηκε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός μίλησε για συνολική αλλαγή δόγματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Σταματάμε τη λογική ότι το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος, πάμε σε άλλη λογική με την «Ασπίδα του Αχιλλέα». Πρόκειται για ένα πιο ικανό και πιο φθηνό σύστημα πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων», ανέφερε για την αλλαγή δομής των δυνάμεών μας. «Έχουμε υπαρκτή διατυπωμένη απειλή απέναντί μας, δεκαπλάσια των δυνατοτήτων μας. Είναι δυνατόν να επιτρέπουμε στον εαυτό μας αυτή τη χαλάρωση;», όπως διερωτήθηκε.

Προκειμένου να λήξει η σκιά του παρελθόντος γύρω από τα εξοπλιστικά, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε σειρά μέτρων που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Όπως γνωστοποίησε, αποποιήθηκε από το προνόμιο ο δ/ντης Εξοπλισμών να είναι άτομο επιλογής του υπουργού. «Επέλεξα μόνιμο αξιωματικό που μου υπέδειξε το ΓΕΕΘΑ» ανέφερε. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί μόνιμος νομικός σύμβουλος του κράτους στη Διεύθυνση Εξοπλισμών, αλλά και στρατιωτικός εισαγγελέας στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ενημέρωσε ακόμη πως η επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής θα ενημερώνεται εξαμηνιαίως για την πορεία των προγραμμάτων, καθώς και πως η επιτροπή θα ενημερώνεται πλέον για συμβάσεις από 10 εκατ. ευρώ και άνω, αντί για 30 εκατ. που ισχύει σήμερα. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας ο Νίκος Δένδιας προτείνει να αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης της Δ/νσης Εξοπλισμών, να ενισχυθεί η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΑΑΔΕ για την απόκτηση τεχνογνωσίας ελέγχων (πόθεν έσχες, λογαριασμοί). Τέλος στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων τοποθετείται στρατιωτικός εισαγγελέα με δυνατότητα άρσης τραπεζικού απορρήτου για τα πρόσωπα που ερευνά.

«Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεν είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης» ξεκαθάρισε ο υπουργός, ο οποίος απαντώντας στην αντιπολίτευση ανέφερε «εγώ δεν είμαι έτοιμος να κατηγορήσω μια κυβέρνηση που δεν είχε χρήματα και έπρεπε να ζει με Μνημόνια και δεν μπορούσε να συντηρήσει αεροσκάφη».

Αναφερόμενος στο νέο μισθολόγιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως «τώρα που η ανεργία είναι στο 9% τα ικανά στελέχη φεύγουν. Πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς για να κρατήσουμε τα στελέχη μας», σημειώνοντας πως το περίσσευμα από την αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δοθεί ως μέρισμα.

Απευθυνόμενος τόσο προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσο και της αντιπολίτευσης υπογράμμισε πώς «αν απαίτηση μας είναι για να είμαστε αρεστοί να διατηρούμε στρατόπεδα, δεν πάμε πουθενά» και κατέληξε πώς απαιτείται μια καινούρια αντίληψη που «αν δεν προσπαθήσουμε όλοι, δε θα επιτευχθεί».

Τι είπαν οι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης

«Πάσχει από ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής προοπτικής, καθώς υπερισχύει καταφανώς ο διακυβερνητικός χαρακτήρας χωρίς μάλιστα να προτείνονται νέες μορφές χρηματοδοτήσεων πέραν των νέων δανείων που θα επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πάνω από όλα όμως, από τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις απουσιάζει εκκωφαντικά η πολιτική βούληση για έκδοση ειδικού ευρώ-ομολόγου για αμυντικούς σκοπούς, όπως έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε ότι υποτιμάται η ανάγκη ύπαρξης Ευρωστρατού.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: H πορεία προς την ενιαία άμυνα πρέπει να συνοδευτεί από νέους μόνιμους πόρους, χωρίς να αποψιλωθεί η πολιτική συνοχής ή η κοινωνική πολιτική», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε αρχικά την κυβέρνηση ότι «επιχειρείτε να βρείτε διέξοδο στα αδιέξοδα που έχετε, να εργαλειοποιήσετε μια συζήτηση για την Άμυνα, εκμεταλλευόμενοι τον πατριωτισμό των Ελλήνων και σε έναν βαθμό να βάλετε διλήμματα στην κοινωνία και να την φοβίσετε. Ψάχνετε να βρείτε μία οδό διαφυγής στα αδιέξοδά σας. Την ανακοίνωση για αυτή τη συζήτηση την κάνατε στην πρόταση δυσπιστίας και όχι με δική σας πρωτοβουλία. Για να ξεφύγετε από τη λογοδοσία».

«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, ζημιώνετε τη χώρα», ανέφερε και όπως είπε, «αποτελεσματική άμυνα χωρίς ισχυρή εξωτερική πολιτική δεν γίνεται», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας «Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η χώρα όταν η κοινωνία είναι ευάλωτη;».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το ΚΚΕ, τόνισε πως «είναι φανερό ότι είστε στρυμωγμένοι. Γι’ αυτό και θέλετε να παρουσιάζετε μια διαφορετική ατζέντα. Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το δίλλημα που ισχύει και εδώ». «Οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Χρειάζεται αποδέσμευση από τη φυλακή του πολέμου και της εκμετάλλευσης. Χρειάζεται αποδέσμευση και από το ΝΑΤΟ, με τον ίδιο τον λαό να κάνει κουμάντο στη χώρα μας» επεσήμανε.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προκάλεσε τη συζήτηση στην Βουλή για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Όπως είπε χαρακτηριστικά για τον πρωθυπουργό «προκάλεσε τη συζήτηση, ανάγοντας τα εξοπλιστικά σε μείζον ζήτημα γιατί κινδυνεύει η ασφάλεια της χώρας ή γιατί κινδυνεύει η ασφάλεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα δεξιά της;».

Συμφώνησε ότι υπάρχει γεωπολιτική αστάθεια αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να απαντηθεί με προσπάθεια για αποφυγή της σύγκρουσης και ρώτησε: «Ο στρατηγικός εχθρός της Ελλάδας είναι η Ρωσία; Αυτή είναι η απάντηση του πρωθυπουργού; Γιατί εάν η απάντηση είναι ότι στρατηγικός εχθρός είναι η Τουρκία πώς εξηγείται η συμμετοχή της γείτονος στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ευρώπης; Δεν είναι αυτό αντίφαση;».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα επισήμανε πως είναι πηγή διαφθοράς και πως ιστορικά έχουν συντελέσει στην υπερχρέωση της χώρας μας. «Είναι βέβαιο ότι προερχόμαστε και υπερασπιζόμαστε δύο διαφορετικούς κόσμους. Εμείς μιλάμε για τους ανθρώπους. Εσείς μιλάτε για τα λεφτά. Εμείς μιλάμε για την πατρίδα που αποτελείται πρώτα από όλα από τους ανθρώπους, τον λαό, τους πολίτες, εσείς μιλάτε για την άμυνα που την οραματίζεστε σαν εξοπλισμούς, όπλα, χρήματα, συμβάσεις διαφθοράς… χρήματα, χρήματα, χρήματα από αυτά που πηγαίνουν συνήθως σε μίζες, σίγουρα σε τσέπες και ποτέ στους πολίτες», δήλωσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι «η άμυνα, η πατρίδα και η υπεράσπισή της, προϋποθέτει πρώτα από όλα λαό περήφανο, πολίτες ευτυχισμένους, φρόνημα στις ψυχές των ανθρώπων και όχι μια κοινωνία εξαθλιωμένη, απομονωμένη, περιθωριοποιημένη, όπως τη θέλετε εσείς. Η κοινωνία όλο το τελευταίο διάστημα δείχνει τον δρόμο και φωτίζει το μέλλον γιατί δεν δέχεται να συζητά μαζί σας αυτά που θέλετε εσείς».

tovima.gr

 Rethemnos news monogram

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή - Εξοπλιστικά: Τι είπε ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ