Σαρωτικό πακέτο δασμών ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου κάνοντας λόγο για «αμοιβαία μέτρα» απέναντι σε χώρες που φορολογούν τα αμερικανικά προϊόντα.
«Έχουμε πολύ, πολύ καλά νέα σήμερα», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Τραμπ, στο κοινό που τον υποδέχθηκε με χειροκροτήματα, ενώ η μπάντα του Ναυτικού έπαιζε το «Hail to the Chief».
«Συμπολίτες μου Αμερικανοί, αυτή είναι η Ημέρα της Απελευθέρωσης!», τόνισε ο Τραμπ ανακοινώνοντας δασμούς σε όλες τις χώρες.
Αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι υπογράφει μια εντολή «για αμοιβαίους δασμούς σε όλο τον κόσμο». «Οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν», πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για «χρυσή εποχή» της Αμερικής.
«Κάντε την Αμερική πλούσια ξανά»
«Αυτή είναι η Ημέρα Απελευθέρωσης. Η 2α Απριλίου 2025 θα θυμάται για πάντα ως η μέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε, η μέρα που αποκαταστάθηκε το πεπρωμένο της Αμερικής και η μέρα που αρχίσαμε να κάνουμε την Αμερική πάλι πλούσια», ανέφερε, λέγοντας μεταξύ άλλων «κάντε την Αμερική πλούσια ξανά».
Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα από το εξωτερικό
«Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα από όλον τον κόσμο, άμεση εφαρμογή από τα μεσάνυχτα», ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Τραμπ.
«Η Ford πουλάει ελάχιστα σε άλλες χώρες», πρόσθεσε, μια ανισορροπία που έχει «καταστρέψει» τις αμερικανικές βιομηχανίες. «Γι’ αυτό, από τα μεσάνυχτα, θα επιβάλουμε δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό», δήλωσε.
Μάλιστα, είπε ότι πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται στη Νότια Κορέα, και πάνω από το 90% των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ιαπωνία κατασκευάζονται στην Ιαπωνία, ενώ τα αμερικανικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό σε αυτές τις χώρες.
Δασμοί 20% στην Ευρώπη
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν «αμοιβαίους δασμούς» σε όλες τις χώρες «περίπου στο μισό» από ό,τι μας χρεώνουν, είπε.
Φέρνοντας ένα διάγραμμα, έδειξε ότι η Κίνα «χρεώνει» τις Ηνωμένες Πολιτείες με δασμό 67%, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρεώσουν την Κίνα με δασμό 34%.
Το διάγραμμα καταγράφει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρεώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με δασμό 20%, το Βιετνάμ με 46%, την Ταϊβάν με 32%, την Ιαπωνία με 24%, την Ινδία με 26%, τη Νότια Κορέα με 25%, την Ταϊλάνδη με 36% και άλλα.
Δασμοί 10% σε όλα τα βρετανικά αγαθά, 34% από Kίνα, 24% για την Ιαπωνία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμό 10% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και δασμούς ύψους 34% για την Κίνα, 24% για την Ιαπωνία, στο Ηνωμένο Βασίλειο 10%, στην Ταϊβάν 32%, 46% στο Βιετνάμ, 10% στη Βραζιλία κ.οκ. υποστηρίζοντας ότι είναι περίπου «τα μισά από όσα μας έχουν χρεώσει διαχρονικά στις ΗΠΑ»
Επίθεση σε Καναδά και Μεξικό
Οι ΗΠΑ θα «υπερασπιστούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους», συνέχισε ο Τραμπ και επιτέθηκε στον Καναδά. «Επιβάλει δασμούς 200-250% σε πολλά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας», είπε.
Οι ΗΠΑ «επιδοτούν» πολλές χώρες, πρόσθεσε, αναφέροντας τον Καναδά και το Μεξικό ως παραδείγματα. «Μάλλον είναι ώρα να πούμε «ώρα να δουλέψετε για τον εαυτό σας».
Αναλυτικά οι δασμοί Τραμπ σε κάθε χώρα
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε δασμούς:
- 20% σε προϊόντα από την Ε.Ε.
- 34% σε προϊόντα από την Κίνα
- 26% σε προϊόντα από την Ινδία
- 25% σε προϊόντα από τη Νότια Κορέα
- 31% σε προϊόντα από την Ελβετία
- 10% σε προϊόντα από τη Βρετανία
- 10% σε προϊόντα από τη Βραζιλία
- 10% σε προϊόντα από τη Σιγκαπούρη
- 32% σε προϊόντα από την Ινδονησία
- 30% σε προϊόντα από τη Νότια Αφρική
- 49% σε προϊόντα από την Καμπότζη
- 46% σε προϊόντα από το Βιετνάμ
- 24% σε προϊόντα από την Ιαπωνία
- 32% σε προϊόντα από την Ταϊβάν
«Η Αμερική μεταμορφώνεται»
Μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε τροχιά ριζικής αλλαγής.
«Δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά μεταμόρφωση μιας χώρας όπως αυτή που ήδη συντελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ως «ένα απίστευτο θέαμα».
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση των νέων δασμών, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό.
Παραδέχθηκε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις: «Θα υπάρξουν παράπονα από τους παγκοσμιοποιητές, τα ειδικά συμφέροντα και τα fake news», όμως έσπευσε να προσθέσει ότι όλοι αυτοί «είναι οι ίδιοι που τα τελευταία 30 χρόνια είχαν κάνει λάθος σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ».
cnn.gr