ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Όλα όσα έγιναν και προκάλεσαν την τριήμερη λειψυδρία στο Ρέθυμνο – Η απάντηση του Δημάρχου Γιώργη Μαρινάκη

0

Μια σοβαρή βλάβη στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς νερού από τις πηγές της Αργυρούπολης και την λίμνη Κουρνά στην δεξαμενή του Γάλλου, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης καθώς η ζημιά, όπως τονίστηκε από πλευράς ΔΕΥΑΡ, ήταν μεγάλη, συνέβαινε πρώτη φορά σε αυτή την έκταση και κυρίως δεν υπήρχαν ανταλλακτικά για την επισκευή της στην Κρήτη.

 Ο Δήμος Ρεθύμνης και η ΔΕΥΑΡ σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε και τις διαμαρτυρίες που εγέρθηκαν, παραχώρησε συνέντευξη τύπου το πρωί της περασμένης Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργης Μαρινάκης, προχώρησε σε αναλυτική έκθεση των δεδομένων που διαμορφώθηκαν μετά την συγκεκριμένη βλάβη στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς νερού.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου:

  • Η ζημιά έγινε αντιληπτή το πρωί της Δευτέρας 20 Μαΐου 2024 στο τμήμα του αγωγού μεταφοράς νερού, το οποίο αποκαταστάθηκε μετά τις φυσικές καταστροφές του 2018, οπότε αντικαταστάθηκε με σωλήνα πολυαιθυλενίου, μέρος του μεταλλικού αγωγού που μεταφέρει το νερό των πηγών της Αργυρούπολης και της Λίμνης Κουρνά στο Ρέθυμνο. Μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει κανένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο τμήμα που καλύπτει μόλις 150 μέτρα στο ύψος του Πετρέ από το σύνολο των 24 χιλιομέτρων αγωγού.
  • Η ζημιά που προέκυψε ήταν τεχνικά ιδιαίτερα πολύπλοκη. Απαιτήθηκε ειδική τεχνογνωσία καθώς δεν αφορούσε τον μεταλλικό αγωγό αλλά τον αγωγό πολυαιθυλενίου και χρειάστηκαν ανταλλακτικά, τα οποία δεν βρέθηκαν στην αγορά της Κρήτης, ούτε καν σε κάποια άλλη ΔΕΥΑ του νησιού μας, οπότε και χρειάστηκε να παραγγελθούν και να αγοραστούν από εξειδικευμένα καταστήματα στην Αθήνα. Τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά δεν υπήρχαν στην ΔΕΥΑΡ, ακριβώς γιατί πρώτη φορά προέκυψε τέτοιου είδους ζημιά και πρώτη φορά τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ αλλά και οι συνεργαζόμενος εργολάβος, ερχόταν αντιμέτωποι με την ανάγκη χρήσης τέτοιων υλικών.
  • Τα ανταλλακτικά έφτασαν στο Ρέθυμνο το πρωί της Τρίτης 21 Μαΐου. Για την συγκόλληση τους, μεταφέρθηκε ειδικό συγκολλητικό μηχάνημα βάρους ενός τόνου από τα Χανιά, το οποίο τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΡ για να γίνει μια πρώτη διαδικασία τεχνικών παρεμβάσεων συγκόλλησης στα συγκεκριμένα υλικά και στην συνέχεια αυτά μεταφέρθηκαν στον Πετρέ, όπου καταβλήθηκαν εντατικές προσπάθειες και η βλάβη αποκαταστάθηκε πλήρως στις 19:15 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν έπρεπε να μπει νερό στον κεντρικό αγωγό δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε να μην προκληθεί λόγω πίεσης νέα ζημιά στην καινούργια σύνδεση. Το νερό δόθηκε στις 21:15 το βράδυ της Τρίτης.
  • Ωστόσο, το πρωί της Τετάρτης 23 Μαΐου, διαπιστώθηκε πως είχε προκύψει αστοχία σε μια φλάντζα στο σημείο της συγκόλλησης. Για την αποκατάσταση της νέας ζημιάς, χρειάστηκε να αδειάσει το δίκτυο, ώστε να παρέμβουν εκ νέου τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ και ο εργολάβος. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε τέθηκε και πάλι σε λειτουργία ο αγωγός και σταδιακά ξεκίνησε η ομαλοποίηση της υδροδότησης του δυτικού τμήματος της πόλης έως το Πανόραμα Ατσιποπούλου, τα υψηλά σημεία των οποίων αντιμετώπισαν το σοβαρότερο πρόβλημα.

«ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ»

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργης Μαρινάκης, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ότι ο «Ο σχεδιασμός του δήμου μας από το 2018 και εντεύθεν, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση των πηγών του Πλατανιά με τα δύο διυλιστήρια που λειτουργούν εκεί, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχής. Ήδη το ανατολικό τμήμα της πόλης σπάνια αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης. Σταδιακά μειώνουμε την εξάρτηση μας από τις πηγές δυτικά του Ρεθύμνου με στόχο, ολόκληρη η πόλη να υδροδοτείται στο μέλλον από το φράγμα Ποταμών, το οποίο αποτελεί το πιο πετυχημένο έργο της Κρήτης στο τομέα του. Ο σχεδιασμός αυτός ήταν αιτία που στην κρίση των προηγούμενων ημερών δόθηκε γρήγορα νερό στην δεξαμενή των Καστελακίων με αποτέλεσμα η αγορά και το κέντρο της πόλης και όλο το ανατολικό της τμήμα, να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειψυδρίας, το οποίο τελικά περιορίστηκε στα υψηλά σημεία των δυτικών συνοικιών έως το Πανόραμα Ατσιποπούλου και τον οικισμό Γάλλου. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Η τεχνική βλάβη της περασμένης Δευτέρας συνέβαινε πρώτη φορά. Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συνηθισμένη ζημιά. Για αυτό και ζητούμε την κατανόηση τους για την ταλαιπωρία που υπέστησαν».

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε από την πλευρά του πως η διασφάλιση του νερού και η μη κατασπατάληση του είναι υπόθεση όλων μας. Ο ίδιος τόνισε πως διατηρούνται χαμηλά τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ και πως η δημοτική επιχείρηση μέσω του ολιστικού προγράμματος απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και μέσω άλλων προγραμμάτων έχει εξασφαλίσει σύγχρονα δίκτυα, είναι έτοιμη να λύσει κάθε ανάγκη αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και ζήτησε από τους πολίτες να συμπράξουν και εκείνοι από την πλευρά τους στο θέμα αντιμετώπισης προβλημάτων όπως η πρόσφατη. Χαρακτηριστικά δήλωσε:  «Μια λύση που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι είναι να αγοράσουν και τοποθετήσουν ντεπόζιτο με πιεστικό στις ταράτσες των σπιτιών τους. Είναι μια δαπάνη που ξέρω πως δεν μπορούν να την κάνουν όλοι, όμως αν την κάνουν εκείνοι που μπορούν, ελαχιστοποιούν την κατανάλωση νερού από το δίκτυο και αφήνουν χώρο σε εκείνους που δεν μπορούν»

Τέλος ο κ. Μαρινάκης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση της βλάβης και συγκεκριμένα  τα συνεργεία και τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΡ για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, τον Αντιδήμαρχο Ρεθύμνου και Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Λελεδάκη, τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Ρεθύμνου και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ κ. Στέλιο Σπαντιδάκη, τον εργολάβο κ. Νίκο Μιχάλα και τους συνεργάτες του καθώς επίσης τα στελέχη του ΟΑΚ για την συνεργασία τους.

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι προαναφερόμενοι κ.κ. Λελεδάκης, Σπαντιδάκης και Μιχάλας καθώς επίσης ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Παπαδάκης και ο Διευθυντής Υδάτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ