ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση τιμής- μνήμης - χρέους στο Σταυρωμένο

0

Με  λαμπρότητα , μεγαλοπρέπεια και επισημότητα το Σάββατο 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την εορτασμό της 83ης  Επετείου της Μάχης της Κρήτης στο Σταυρωμένο.

Για πρώτη φορά έγινε παρέλαση που συμμετείχαν μαθητές των σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, οι  χορευτικές ομάδες Καμαρίτη, Κρεβατσούλη και Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρωμένου, όπως και η Εθελοντική ομάδα ¨Ένα¨ Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρεθύμνης. Ως απόδοση φόρου τιμής της νέας γενιάς προς τους προγόνους μας, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας.

Η περιοχή του Σταυρωμένου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή και σημαντική για την Μάχη της Κρήτης διότι επετεύχθη η μοναδική νίκη των Συμμάχων κατά των επίλεκτων  Γερμανικών  Δυνάμεων που νικήθηκαν ολοκληρωτικά.

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το ¨Δόγμα της Συλλογικής Ευθύνης¨ από τους Γερμανούς κατακτητές.

Η αντίδραση των κατοίκων που πήραν μέρος στις εχθροπραξίες από την πρώτη στιγμή, προκάλεσαν την οργή των Γερμανών, που προέβησαν σε μαζικά αντίποινα.

Στο Αστέρι γίνεται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων σε όλη την Ευρώπη, χωρίς δίκη, καταστρέφοντας παράλληλα όλο το χωριό.

Η επέτειος γιορτάσθηκε παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, των Βουλευτών Μανώλη Χνάρη και Βαγγέλη Αποστολάκη,  των Πρέσβεων Αυστραλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας, αλλά και όλων των τοπικών φορέων. Έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, το οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης  και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος.

Πλήθος κόσμου γέμισαν το χώρο του Μνημείου και τον κεντρικό δρόμο κατά την διάρκεια της παρέλασης. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Ξενοδοχείο Creta Panorama του ομίλου Γρηγοριάδη, ο Γιώργος Αντωνογιωργάκης της εταιρείας Ζαρός,  η κάβα Χατζηκωνσταντίνου και το συγκρότημα του Μανώλη Σπυριδάκη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ