ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αίτημα για δίκαιες τιμές απαλλοτριώσεων στο φράγμα του Πλατύ ποταμού

0

 

Κατά την ενημέρωση που έγινε στις 17-5-2024 στο δήμο Αμαρίου Ρεθύμνης για το φράγμα του Πλατύ ποταμού, από τον Υπουργό Υποδομών κύριο Νκόλαο Ταχιάο,   μας ανακοίνωσε  ότι η τιμή εκκίνησης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων θα είναι τρεις χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα. Δεν αναφέρθηκαν οι τιμές των ελαιοδέντρων  (χοντρολιά ή κορωνέικη) ούτε των αμπελώνων.
Μάλιστα μας συνέστησε   ότι το συμφέρον  μας  είναι  να  είμαστε προσεκτικοί ως προς την ανάθεση  δικαστικών  διεκδικήσεων.
 Έχουμε  δηλώσει από την αρχή ότι δεν  επιδιώκουμε  τον πλουτισμό μας  από τις απαλλοτριώσεις.  Επιδιώκουμε  όμως,  δίκαιη και πλήρη αποζημίωση της αξίας της περιουσίας μας   και της ζημίας που θα  υποστούμε. Επίσης πρώτοι  έχουμε εκφράσει τη διάθεση συνεργασίας και  συνεννόησης  με την πολιτεία, ώστε να αποφευχθούν οι δικαστικές προσφυγές.  Ζητούμε μάλιστα από τους τοπικούς βουλευτές, την Περιφέρεια  και το δήμο να συνδράμουν και σε αυτό το αίτημα.

Όταν όμως βλέπουμε  να δίνονται πολύ υψηλότερες τιμές σε πρόσφατες  απαλλοτριώσεις σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας με ίδια  χαρακτηριστικά καλλιεργειών και αντικειμενικών αξιών,  αναρωτιόμαστε , γιατί αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση;
Θα αναφέρουμε  ένα μόνο τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα που αφορά την περίπτωση κατασκευής των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος στη Μεσσηνία.

Όπως  διαβάσαμε στο σχετικό ΦΕΚ (Δ΄/105/ 24-2-2024) που έχουμε στα χέρια μας και όπως αναφέρεται στις τοπικές εφημερίδες της Μεσσηνίας π.χ.  https://www.tharrosnews.gr/2024/02/filiatrino-fragma-kirychtikan-oi-anagkastikes-apallotrioseis-gia-ta-ardeftika-diktya/

   Στις 26-2-2024 η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Προδιαγραφών, Μητρώων και Απαλλοτριώσεων, Δήμητρα Δάγλα, προχώρησε στην κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου: « Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Ν. Μεσσηνίας». Πρόκειται για 70.775τ.μ. ή 70,775 στρέμματα  με προεκτιμώμενη δαπάνη  1.048.270 ευρώ και για 321.000 τ.μ. ή 321 στρέμματα με προεκτιμώμενη δαπάνη  3.761.900 ευρώ. Οι δαπάνες θα βαρύνουν τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην πρώτη περίπτωση σημαίνει 14,81 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στη δεύτερη περίπτωση 11,71 ευρώ ανά τ.μ.

Αυτές οι τιμές  δεν έχουν καμιά σχέση με τα 3 ευρώ τιμή βάσης  ανά τετραγωνικό μέτρο που  ακούστηκε για το φράγμα του Πλατύ ποταμού , παρόλο που  εκεί δεν υπάρχει το κριτήριο  της ολικής καταστροφής, όπως συμβαίνει σε αρκετούς από τους κατοίκους του Πετροχωρίου και των Λαμπιωτών.
Με αυτή την αντιμετώπιση δεν μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά αισθανόμαστε  διπλά  αδικημένοι. Αφενός γιατί  η πολιτεία  σχεδιάζει την κατασκευή ενός έργου χωρίς όραμα για την περιοχή μας , σαν να μην υπάρχουν οι οικισμοί γύρω από το φράγμα. Σχεδιάζει μια τεράστια λακκούβα που θα γεμίζει και θα αδειάζει με ότι σημαίνει αυτό μπροστά από τα σπίτια  μας  που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από το φράγμα και αφετέρου στο θέμα των αποζημιώσεων  οι τιμές που σχεδιάζονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των περιουσιών μας  και των εισοδημάτων μας από αυτές.

Έχουμε την αίσθηση ότι η πολιτεία όχι μόνο αδιαφορεί για την επιβίωσή μας , αλλά θα μας αρπάξει και τις περιουσίες  μας « για ένα κομμάτι ψωμί » όπως λέει και η λαϊκή ρήση  και αυτό μας αγανακτεί και μας  θυμώνει.
 Την καλούμε   να επανεξετάσει τη στάση της, να κάνει δεκτά τα αιτήματά μας και στο σχεδιασμό του έργου και στο θέμα των απαλλοτριώσεων, ώστε  να αισθανθούμε  δικαιοσύνη και ότι   μας σέβεται και ενδιαφέρεται πραγματικά  για την συνέχιση της επιβίωσή μας  στον τόπο μας.
 
Κάτοικοι Πετροχωρίου - Λαμπιωτών

Τμήμα από την περιοχή που θα κατακλυσθεί και θα αποξηραίνεται μπροστά στον οικισμό
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ