ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Λαμπρότητα και πλήθος κόσμου στην έναρξη της Γιορτής Κρητικής Διατροφής

0

Ο καθιερωμένος Αγιασμός τελέστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο ενώ παρέστη και απεύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. 

Και την φετινή γιορτή, την 10η στην σειρά, οργανώνουν Δήμος Ρεθύμνης, η Περιφερειακή Ενότητα Pεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου και θα διαρκέσει έως 7 Ιουλίου στον Δημοτικό Κήπο της πόλης.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, θεματικό φεστιβάλ, το οποίο είναι προσανατολισμένο στην προώθηση των βραβευμένων κρητικών προϊόντων, και κυρίως του τοπικού κρασιού. Έμφαση δίδεται στον τομέα της διατροφής και δει της Κρητικής Διατροφής, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πλέον υγιεινή, εφόσον βασίζεται στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, καθώς και τα φρέσκα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το Φεστιβάλ προσφέρει μια εβδομάδα γεμάτη γεύσεις, χρώματα και μουσική και παρουσιάζει υψηλής ποιότητας κρητικά προϊόντα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προσφέρονται:

  • Έκθεση Κρητικών Προϊόντων
  • Σεμινάρια τροφίμων και οίνου όπου οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν από ειδικούς για τις μεθόδους παραγωγής, τα χαρακτηριστικά τους, τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και τα οφέλη για την υγεία τους
  • Ειδικά μενού που προσφέρονται από εστιατόρια και ξενοδοχεία με πρώτες ύλες ντόπια προϊόντα
  • Πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή γνωστών ντόπιων καλλιτεχνών καθώς και καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Κρήτης κ. Μιχάλης Βάμβουκας, τόνισε σε δηλώσεις του, ότι "Στόχος όλων μας είναι οι επισκέπτες μας να γευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, να τα γνωρίσουν καλύτερα και να έρθουν σε επαφή και με τους «αφανείς ήρωες» που είναι οι παραγωγοί μας.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή μίλησε για την σημασία των εκδηλώσεων, επισημαίνοντας, ότι μέσα από αυτές παρουσιάζεται ο θησαυρός της Κρητικής Γης, προϊόντα ντόπιων παραγωγών, που ξεχωρίζουν για την υψηλή τους ποιότητα, σε συνδυασμό με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που συνδυάζουν τη μουσική, το χορό, την γαστρονομία και εν γένει την Κουλτούρα της Κρήτης.

Η ίδια τόνισε στον χαιρετισμό της, ότι αναδεικνύεται η ποιότητα και η καινοτομία των Κρητικών προϊόντων που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητά τους και επισήμανε, η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, κλείνει μέσα της τη φιλοξενία των Κρητών, την ανάγκη τους να μοιραστούν τη χαρά της δημιουργίας τους, τα μοναδικά προϊόντα του τόπου τους, ολόκληρη την παράδοσή μας και αποτελεί ταυτόχρονα την απόδειξη, πως η κοινή μας αντίληψη για τη σωστή διαχείριση του πλούτου μας, μπορεί να παράξει σημαντική αξία για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές  για την εξωστρέφειά μας, να λειτουργήσει ως εργαλείο για την προβολή μας.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: "ΠΕΔΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ"

Ως "πεδίο προβολής και ανάδειξης της κρητικής διατροφής και γαστρονομίας" παρουσίασε τις εκδηλώσεις της Γιορτής Κρητικής Διατροφής ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε τα εξής: "Ο πλούτος της κρητικής γης, διεγείρει  διαχρονικά την αγάπη και τον  καθημερινό μόχθο των ανθρώπων της που μετουσιώνονται σε αγαθά  τα οποία συνθέτουν το διατροφικό μας πολιτισμό, διασφαλίζουν τη διανοητική και βιολογική μας  εξέλιξη και ασκούν καταλυτική επίδραση στην  ποιότητα της ζωής μας, της προσωπικής και κοινωνικής..

Την αρχέγονη αυτή αλληλεξάρτηση και συμπόρευση του Κρητικού με τη γη του, το φυσικό περιβάλλον του και την πολιτισμική του κληρονομιά, τιμούμε μέσα από τη  Γιορτή Κρητικής Διατροφής,  που ανοίγει απόψε τις πύλες της στους συμπολίτες κι επισκέπτες μας,  στο φιλόξενο Δημοτικό μας Κήπο.

Μια Γιορτή  που είναι συνυφασμένη με τις αναμνήσεις των νεανικών  χρόνων πολλών εξ ημών και συνεχίζει,  την τελευταία δεκαετία, εμπλουτισμένη και ανανεωμένη,  να γίνεται μέρος των αναμνήσεων που θα έχουν οι νέοι μας στο μέλλον  από τα καλοκαίρια  στο γενέθλιο τόπο τους,αλλά και οι ξένοι επισκέπτες μας από τον τόπο διακοπών τους.

Είμαστε περήφανοι ως  Δήμος Ρεθύμνης,  για τη συμβολή  μας στη διάσωση και αναγέννηση του θεσμού,  που γεννήθηκε ως Γιορτή Κρασιού κι ενηλικιώθηκε  ως Γιορτή Κρητικής Διατροφής.

Η άψογη συνεργασία του Δήμου μας με την Περιφέρεια Κρήτης,την ΑντιπεριφέρειαΡεθύμνου και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου στη διοργάνωση της Γιορτής,  κατατίθεται ως τεκμήριο  δημιουργικής σύνθεσης δυνάμεων που ατενίζουν το μέλλον του νησιού μας,  αντλώντας ιδέες  και πρακτικές από το θησαυροφυλάκιο του κοινού μας παρελθόντος.

Η θερμή ανταπόκριση και ενεργή συμμετοχή πλήθους εκθετών από τις σημαντικότερες κατηγορίες  αγροδιατροφικής παραγωγής της Κρήτης,  καλλιτεχνών και χειροτεχνών, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη τους στη   Γιορτή Κρητικής  Διατροφής, ως θεσμού  που ενθαρρύνει το υγιές  «Επιχειρείν»,  εμπνέει  σχέσεις συνεργασίας και  ενδυναμώνει την ισόρροπη εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα και του Τουρισμού.

Κυρίως, όμως, συνιστά πεδίο προβολής και ανάδειξης της κρητικής διατροφής και γαστρονομίας,  ενισχύει την εξωστρέφεια της κρητικής αγροδιατροφικής και της χειροτεχνικής παραγωγής και τιμά την κρητική κουλτούρα και παράδοση.

Από σήμερα λοιπόν και μέχρι την Κυριακή 7 Ιουλίου, υψώνουμε τα ποτήρια μας με το κρητικό κρασί και πίνουμε εις υγείαν της ζωής που μοιραζόμαστε στον ευλογημένο τούτο τόπο, δοκιμάζουμε  γεύσεις που συνδυάζονται με μεράκι και φροντίδα, σιγοτραγουδάμε και ακολουθούμε τα βήματα ενός αρχέγονου χορού – γέννημα του πάθους του Κρητικού που σέβεται το παλιό και αναζητά διαρκώς το καινούριο.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν και σας  ευχαριστούμε για τη διαχρονική υποστήριξή σας στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, η οποία φέτος γιορτάζει τα γενέθλια των 10 χρόνων της, προσφέροντας σε όλους  μας, ως αντίδωρο,  την εμπειρία  ενός γενναιόδωρου γευστικού, πολιτιστικού και  ψυχαγωγικού  ταξιδιού.

Ευχαριστούμε τους παραγωγούς  του νησιού μας που αναμετρώνται διαρκώς με τα στοιχεία  της ατίθασης Φύσης και τις αντιξοότητες της κλιματικής αλλαγής και συνεχίζουν,μέσα από τις ενώσεις,  τις συνεργασίες τους, την τεχνογνωσία που αποκτούν και το μεράκι τους, να διατηρούν την υψηλή θέση που κατέχει η κρητική διατροφή στην παγκόσμια γαστρονομική κλίμακα.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας που δίχως τη δική τους ανιδιοτελή πολύτιμη προσφορά, η διοργάνωση της Γιορτής αναμφίβολα,  θα είχε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Ελπίζω,  η βιωματική εμπειρία που θα δοκιμάσουμε και φέτος με όλες μας τις αισθήσεις στη διάρκεια της Γιορτής, να ενεργοποιήσει την περιβαλλοντική μας ευαισθησία ώστε να εντατικοποιήσουμε την ατομική και συλλογική μας προσπάθεια για την προστασία και διαφύλαξη του τόπου μας από τις φωτιές και την κατασπατάληση των φυσικών του πόρων, με κυρίαρχο το νερό.

Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς,  δυνατοί και αισιόδοξοι για να σμίξουμε ξανά του χρόνου εδώ, για να ανανεώσουμε την πολιτιστική μας μνήμη και ταυτότητα με αισιοδοξία, συνοχή  και  αλληλεγγύη".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ: " Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ"

Ως πρότυπο επιτυχούς συνεργατικού εγχειρήματος παρουσίασε την Γιορτή Κρητικής Διατροφής ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γιακουμάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε τα εξής: 

"Ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, σας καλωσορίζω στη φετινή Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Ενός θεσμού που έχει πλέον καθιερωθεί ως πρότυπο επιτυχούς συνεργατικού εγχειρήματος και που κάθε χρόνο θέτει τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Τόσο για την κρητική γαστρονομία και τη διατροφική παραγωγή του τόπου, όσο και για την καλλιτεχνική δημιουργία και τα προϊόντα ευεξίας.

Ως φορείς της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, όλοι μας υποστηρίζουμε το  ότι η σταθερή και πραγματικά  σίγουρη ανάπτυξη του τόπου μας, θα πρέπει να βασιστεί σε δύο πυλώνες, την πρωτογενή μας παραγωγή, και τον τουρισμό. Ο κοινός στόχος μας είναι η αναβάθμιση τόσο του τουριστικού προϊόντος, όσο και της γαστρονομίας μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ενίσχυση  της αναγνωρησιμότητας του brand name “Κρήτη» και την υποστήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μας. Η προβολή τους μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή, είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει την αναβάθμιση της θέσης του Ρεθύμνου στο παγκόσμιο τουριστικό και διατροφικό γίγνεσθαι.

Η γιορτή Κρητικής διατροφής αποτελεί επίσης ένα ακόμα βήμα για  τη δημιουργία αλυσίδων αξίας για τις επιχειρήσεις μας, βήμα βασισμένο σε αυθεντικές γεύσεις και σε πρότυπα ποιότητας. Όσο για τους επισκέπτες μας, τους δίνει μία ευκαιρία γνωριμίας με ποιοτικά διατροφικά, αλλά και χειροτεχνικά προϊόντα.

Εύχομαι, καλή επιτυχία στους παραγωγούς μας και καλή διασκέδαση σε όλους μας".

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΟΡΓΟΣ ΚΑΤΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ