Η συνάντηση αυτή, η οποία έγινε λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στις εγκαταστάσεις της σχολής δοκίμων, έδωσε την ευκαιρία να γίνει ανταλλαγή θέσεων και απόψεων με έμφαση στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο νομός ως προς τα φαινόμενα παραβατικότητας, την έλλειψη προσωπικού των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών και βεβαίως το μεγάλο ζήτημα του νέου Αστυνομικού Μεγάρου που συνεχίζει να βαλτώνει. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ. Νίκος Σπυριδάκη.
Νωρίτερα είχε γίνει συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ρεθύμνου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκη ενώ υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Υφυπουργός είχε επαφές το απόγευμα της Τρίτης με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή και με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη το μεσημέρι της Τετάρτης.
Δίδοντας το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει και επαναλαμβάνοντας πως αποτελεί πρωτεύον ζήτημα η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, ο κ . Νικολακόπουλος δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι ο νομός Ρεθύμνου έχει υψηλές απαιτήσεις, αντιμετωπίζει μεγάλες προσκλήσεις η Ελληνική Αστυνομία εδώ, κι αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτικό το να λειτουργήσουμε με μεγάλη προσοχή, ευσυνειδησία, επαγγελματισμό, για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις ανάγκες που έχει η περιοχή». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι «Στόχος είναι να κάνουμε τον πολίτη να αισθάνεται πιο ασφαλής και να κάνουμε τον πολίτη να επισκεφτεί την Ελληνική Αστυνομία, ακόμα και σε περιοχές που αντιμετωπίζονται αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας. Χαίρομαι καθώς κουβέντιασα και με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, την τοπική κοινωνία, με πολίτες και άκουσα μια γενική ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η Ελληνική Αστυνομία στα καθήκοντά της, δεδομένων των συνθηκών. Δίνουμε μηδενική ανοχή παντού, σε όλη την Ελλάδα, στην εγκληματικότητα και στη διαφθορά».
Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
Τα ζητήματα της καθημερινότητας έχουν σημαντική θέση στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για το Ρέθυμνο καθώς ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε:
«Θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινότητα του πολίτη, μια διακριτική παρουσία, αλλά μια παρουσία η οποία θα εγγυάται την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επέμβαση σε κάθε περιστατικό εγκληματικό, σε κάθε περιστατικό όπου κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του πολίτη. Από εκεί και πέρα κάνουμε ενισχύσεις εκεί που απαιτείται, κάνουμε στοχευμένες δράσεις και συντονισμένες ενέργειες με τη συμμετοχή στελεχών της αστυνομίας από άλλους νομούς, όπου χρειάζεται, και από τη χώρα γενικότερα. Για αυτό τον λόγο συνεχάρη και τα στελέχη της αστυνομίας που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με την εγκληματικότητα σε κάποια περιστατικά να είναι αυξημένη, κάνουν με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντά τους. Έχουμε και βέβαια αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και εδώ. Επισκέφτηκα και το γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε όμως αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα. Θέλουμε να έχουμε την ίδια επιτυχία και σε όλα τα υπόλοιπα, με εμφανή παρουσία στις τροχαίες παραβάσεις, με σκοπό να βελτιώσουμε και την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και να αποφύγουμε οποιανδήποτε κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών».
ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ
Αναφορικά με τα ζητήματα της υπαίθρου, πρωτεύον πρόβλημα που φαίνεται να παρουσιάστηκε στον κ. Υφυπουργό, ήταν αυτό της αδεσποτίας των κοπαδιών, καθώς ο ίδιος δήλωσε: «Από τους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς, όπως και από τους αστυνομικούς μας ακούμε για τρόπους που να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα ζητήματα, όπως είναι και αυτό της αδεσποτίας, που έχει μια αυξημένη παρουσία εδώ στην Κρήτη, και στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, όπως και σε άλλους νόμους. Όπως αντιλαμβάνονται και είναι κοινή διαπίστωση, δεν αρκεί μόνο η κατασταλτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας που επεμβαίνει σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, αλλά χρειάζεται και συντονισμός και συνδυασμός ενεργειών και με άλλα υπουργεία, υπηρεσίες, την αυτοδιοίκηση, το δασαρχείο. Βεβαίως κάθε πρόβλημα, όπως και το συγκεκριμένο, έχει μια μεγάλη έκταση στην περιοχή. Έχουμε σκοπό να ασχοληθούμε σοβαρά».
Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την δράση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και τόνισε πως θα συνεχίσει να είναι δυναμική η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. ακόμα και με έκτακτες διαταγές ενίσχυσης των δυνάμεων όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Κατά πρώτον, από όλα τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο, αλλά και αντιδημάρχους που συζήτησα και με την κοινωνία με όσους πολίτες μπόρεσα να κουβεντιάσω, μπορώ να πω ότι υπάρχει μια γενικότερη ικανοποίηση για τον τρόπο, μια γενική ομολογία ικανοποίησης ως προς τον τρόπο που η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της περιοχής. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνω ότι πάντοτε μια μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη μπορεί να βελτιώσει. Να διευκρινίσω ότι οι αποσπάσεις είναι αιτήματα και των ίδιων των αστυνομικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν ανάγκες και σε άλλες περιοχές, αντίστοιχες ανάγκες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές και εδώ με έκτακτες αποσπάσεις. Η αντιμετώπιση του εγκλήματος από περιοχή σε περιοχή είναι μια δυναμική διαδικασία που αλλάζουν οι απαιτήσεις, οπότε καλούμαστε πολλές φορές να βγάζουμε έκτακτες διαταγές για να ενισχύουμε τις περιοχές που έχουν έκτακτη ανάγκη και αυτό κάνουμε. Αυτό το κάναμε με συνδυασμένες επιχειρήσεις που γίνονται και από άλλες περιοχές, με έκτακτες διαταγές ενίσχυσης περιοχών, όπως για παράδειγμα του Μυλοποτάμου που υπήρχαν έκτακτες διαταγές ενίσχυσης. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και όπου χρειάζεται εντός του καλοκαιριού. Είναι μια δυναμική διαδικασία που όποτε χρειάζεται κάνουμε παρεμβάσεις και από άλλους νομούς».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Αναφορικά με τα αιτήματα επάνδρωσης των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών, ο υφυπουργός δήλωσε πως γίνεται το καλύτερο δυνατό ως προς την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Χωρίς να δώσει κάποια συγκεκριμένη υπόσχεση είπε:
«Απαιτήσεις αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σε όλη τη χώρα, υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και στις περιφέρειας, που κατανοούμε απόλυτα τα προβλήματά τους. Με τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και με τα ποσοστά της εγκληματικότητας που εμφανίζονται και αναλύοντας τα στοιχεία, προσπαθούμε να καλύπτουμε όσο το δυνατόν και με την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε ταυτόχρονα όλες μας τις δυνάμεις παντού. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να καλύπτουμε όσο μπορούμε τα κενά και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες κάθε περιοχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την καλύτερη δυνατή διαχείριση, και όπου χρειάζεται μετακινούμε και προσωπικό».
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Ως προς το νέο αστυνομικό μέγαρο, για το οποίο έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ ο κ. Νικολακόπουλος υποσχέθηκε να συμβάλει στην διαδικασία ανέγερσης του τονίζοντας, ότι «Το αστυνομικό μέγαρο του Ρεθύμνου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, όπως και αποτελεί αντικείμενο προσπάθειας που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Είναι σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, πρέπει όμως να δούμε τις δικαστικές διαδικασίες και πως μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε τη δικαστική διαδικασία ακόμα και εάν χρειαστεί να κάνουμε και κάποιες επιπλέον νομικές ενέργειες, είτε και χωρίς άλλες νομικές ενέργειες εάν μπορούμε. Και σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται και η συνεργασία με τους άλλους φορείς, όπως η κτιριακή υπηρεσία του δημοσίου που τρέχει αυτήν τη διαδικασία».