ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αισιοδοξία για χρηματοδότηση με 25 εκατομμύρια ευρώ τα έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης του Πλατανιανού Ποταμού

0
  • ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΙΦΟΥ

Έργα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ευελπιστεί να υλοποιήσει η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου για την αντιπλημμυρική θωράκιση στην περιοχή του Πλατανιανού ποταμού. Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχηκ. Μαρία Λιονή, το ποσό αυτό γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης σειράς έργων που φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει σε ολόκληρο το νησί η Περιφέρεια Κρήτης.

Για το λόγο αυτό έγιναν συναντήσεις της Περιφερειακής Αρχής με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που ήρθαν στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα και μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν και την περιοχή του Πλατανιά στον Δήμο Ρεθύμνου, που έχει πληγεί επανειλημμένα από πλημμύρες, με τελευταία και πιο χαρακτηριστική αυτή του Νοεμβρίου του 2020. 

Η επιλογή να μπουν πρώτα στην λίστα τα αντιπλημμυρικά του Πλατανιανού ποταμού, έγινε λόγω της ωριμότητας της σχετική μελέτης, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη προς δημοπράτηση, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ρέθεμνος» η Μαρία Λιονή.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είχε κάνει πρόταση η Περιφέρεια Κρήτης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ορισμένα εμβληματικά έργα της Περιφέρειας και κυρίως ένα μέρος από τα αντιπλημμυρικά σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες. Αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και πιστεύουμε να γίνει αποδεκτή η πρόταση μας. Έτσι λοιπόν για το Ρέθυμνο προτάθηκε η μελέτη η οποία είναι πλέον ώριμη και αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα για τον Πλατανιιανό Ποταμό, των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται γύρω στα 25 εκατομμύρια. Στην αρχή της εβδομάδας ήρθαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα δύο στελέχη προκειμένου να ενημερωθούν για τη μελέτη αυτή όπως και για τα υπόλοιπα έργα που προτείνονται για τις λοιπές περιφερειακές ενότητες. Εμείς του κατατοπίσαμε σχετικά με τις μελέτες για τον Πλατανιανό ποταμό και ακολούθως πραγματοποίησαν επιτόπου επίσκεψη όπου και είδαν το επείγον της παρέμβασης. Περιμένουμε τώρα ποιες θα είναι οι συνεννοήσεις και του Κεντρικού Κράτους με την ευρωπαϊκή Τράπεζα και πιστεύουμε και ελπίζουμε σε μια θετική ευόδωση. Πρέπει να τονίσω, ότι αισιοδοξούμε»!

«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΟΤΣΙΦΟΥ

Την αισιοδοξία της, ότι τα έργα αποκατάστασης της οδικής διασύνδεσης με το νότο μέσω του φαραγγιού του Κοτσιφού, θα έχουν ολοκληρωθεί ίσως και νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο των τριών μηνών, εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος».

Όπως τόνισε, «Για το φαράγγι του Κοτσιφού, τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπάρχει χρηματοδότηση υπογεγραμμένη πλήρως από το αρμόδιο Υπουργείο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη το συνεργείο έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα τις εργασίες». Η κ. Λιονή συνέχισε λέγοντας, ότι « Ένα ειδικό συνεργείο, από εναερίτες, έχουν καθαρίσει πέτρες, που κατά την άποψη του μελετητή και των ανθρώπων που επιβλέπουν εκεί - γιατί σκαρφαλώνουν με ειδικούς ιμάντες-  είναι επικίνδυνες να πέσουν. Έχουν δεθεί οι μεγάλοι όγκοι με έναν ειδικό τρόπο, έχουν παραγγελθεί τα ειδικάτεχνικά μέσα που θα «δεθεί το βουνό» και τώρα μέχρι να έρθει η παραγγελία αυτή, το συνεργείο φτιάχνει το δρόμο, του οποίου ένα μεγάλο μέρος είχε καταπέσει λόγω του μεγάλου βράχου που έπεσε με την πρόσφατη κατολίσθηση. Το συνεργείο δουλεύει με πολλούς ανθρώπους καθημερινά, πάρα πολύ εντατικά και είμαστε αισιόδοξοι ότι στο χρόνο παράδοσης στους τρεις μήνες που είχαμε πει θα είναι έτοιμο το φαράγγι, μακάρι και νωρίτερα»!

Την ίδια στιγμή η μακροπρόθεσμη λύση κατασκευής τούνελ για την ασφαλή οδική σύνδεση της περιοχής, δεν έχει εγκαταλειφτεί. Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου θεωρεί πως θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές μελέτες και ακολούθως τα έργα για μια νέα όδευση καθώς θα πρέπει να κατασκευαστεί μια σύγχρονη οδική όδευση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος.

Όπως τόνισε, «θα προχωρήσουμε σε προκαταρκτική μελέτη για να ξέρουμε,δηλαδή, χρόνους και ποσά και στη συνέχεια θα τα ζητήσουμε αυτά από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, για να κάνουμε την οριστική μελέτη για το τούνελ και θα επιμείνουμε στη χρηματοδότηση. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εμβληματικά έργα αλλά για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ, να γίνει δηλαδή αυτή η διαφορετική όδευση». Η ίδια εξήγησε, ότι «Πρέπει να λύσουμε αυτό το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι συνθήκες και οι κλιματολογικές αλλά και οι κοινωνικές είναι τελείως διαφορετικές από ότι ήταν πριν 50-60 χρόνια που άνοιξαν οι άνθρωπο τα φαράγγια αυτά. Παλιότερα, αρχές δεκαετίες ΄60 και ΄70 μπορεί να περνούσαν πέντε, δέκα, είκοσι αμάξια τη μέρα, αλλά  τώρα περνάνε εκατοντάδες. Όλα αυτά είναι μια καταπόνηση για την φύση. Για αυτό και πρέπει να πάμε στην μόνιμη λύση που θα είναι μια διαφορετική όδευση. Προς το παρόν θα δώσουμε με το έργο που κάνουμε την παλιά οδική αρτηρία σε χρήση των κατοίκων κα των επισκεπτών και ακολούθως θα προχωρήσουμε σε ό,τι απαιτείται για τα μεγάλα οδικά έργα που χρειάζεται η συγκεκριμένη περιοχή».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ