Στην σύσκεψη που έγινε στο δικαστικό μέγαρο έγινε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τα φλέγοντα θέματα του δικαστικού κλάδου και ο υφυπουργός άκουσε τις προτάσεις των δικηγόρων και των δικαστών. Αφού τους ενημέρωσε από την πλευρά του και
προανήγγειλε την έναρξη εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη από τις 16 του προσεχούς Σεπτεμβρίου, τόνισε, ότι στόχος για το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η απονομή τελεσίδικης απόφασης να περιοριστεί στις 630 μέρες, τη στιγμή που σήμερα ο απαιτούμενος χρόνος είναι πολύ περισσότερος.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Έχουμε μία μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, που είναι η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, που αλλάζει τα δεδομένα με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού και την νέα χωροταξία των δικαστικών σχηματισμών. Πρέπει να ανταποκριθούμε, να ενημερώσουμε τους δικαστές και τους δικηγόρους. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν μέχρι την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη και είμαστε πολύ ευτυχείς που κάθε φορά στις συγκεντρώσεις που κάνουμε τίθενται ζητήματα και σε άλλα απαντάμε και σε άλλα επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε. Σε κάθε περίπτωση και ελπίζω μέχρι την έναρξη εφαρμογής του δικαστικού χάρτη από το επόμενο δικαστικό έτος να είμαστε να έχουμε απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα και τα ερωτήματα που μας θέτουν οι δικηγόροι και οι δικαστές μας».
Ακολούθως αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης, βάζοντας στόχο το 2026. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Υπάρχει μία μεγάλη εθνική προτεραιότητα, η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι εντός του 2026, να έχουμε ψηφιοποιήσει την ελληνική δικαιοσύνη, κάτι το οποίο θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων και θα διευκολύνει και τους δικηγόρους και τους δικαστές και είναι ζητούμενο από όλους. Προχωράμε προσεκτικά, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των διαδίκων, από την άλλη θέλουμε να πετύχουμε στο τέλος της τρέχουσας 4ετίας τον στόχο μας, που είναι έκδοση τελεσίδικης απόφασης σε διάστημα 630 ημερών, που είναι ο μέσος όρος απονομής δικαιοσύνης στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε υπερδιπλάσιο χρόνο απονομής δικαιοσύνης, κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα, γιατί εκτός από το ότι επιβαρύνει την εθνική οικονομία, είναι και ένα τεράστιο κοινωνικό μέγεθος, γιατί αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη».
Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
Σε ό,τι αφορά την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπουγάς, είπε πως στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ως το 2026. Όπως είπε, συνολικά πέντε προσφορές έχουν κατατεθεί από εταιρείες για το έργο που γίνεται μέσω ΣΔΙΤ παράλληλα με το αντίστοιχο του Ηρακλείου.
ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Στο μεταξύ, ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε και για την δικαστική αστυνομία. Από εκείνους, τρεις έχουν προσληφθεί για το νομό Ρεθύμνου, οι οποίοι θα αναλάβουν άμεσα υπηρεσία στην Εισαγγελία Ρεθύμνου.
Καθήκοντα τους είναι η φύλαξη των ακροατηρίων και η επίδοση δικογράφων. Σε βάθος χρόνου, αναμένονται και άλλες προσλήψεις και σταδιακά θα απεμπλέκονται από τις δικαστικές αρμοδιότητες οι αστυνομικοί που σήμερα εκτελούν αυτά τα έργα.
«Θα αυξηθούν οι θέσεις και του ένστολου προσωπικού της δικαστικής αστυνομίας και του πολιτικού προσωπικού που θα επικουρεί τους δικαστές και τους εισαγγελείς στις προκαταρκτικές εξετάσεις, στην προανάκριση και την κύρια ανάκριση», τόνισε ο Γιάννης Μπουγάς.