ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Νέες πιέσεις από τους θεσμικούς εκπροσώπους για στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας

0

Τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν το Νοσοκομείου αναδείχθηκαν ακόμα μια φορά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου με τη συμμετοχή τοπικών αρχών και εμπλεκομένων φορέων αναφορικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Κεφαλογιαννη ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ. Μανώλης Χνάρης η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή,  ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Νίκος Μαλλιαρός, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Νοσοκομείου Μανώλης Χριστοδουλάκης,  οι δήμαρχοι του νομού Ρεθύμνου κ.κ. Γιώργης Μαρινάκης, Γιάννης Ταταράκης, Γιώργης Κλάδος, Παντελής Μουτρζανός και Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχάλης Βάμβουκας, η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λίτσα Ουρανού και Νικος Μανουσάκης καθώς επίσης ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος. Συμμετείχε επίσης η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Μανώλης Ψαρουδάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Την Ένωση γιατρών ΕΣΥ εκπροσώπησε η κα Μιχαελα Αβδή ενώ συμμετείχε και η παιδοψυχίατρος Αλεξάνδρα Νικολάου

Τον Σύλλογο Ιατρών πρωτοβάθμιας εκπροσώπησε η κα Δέσποινα Παπαδάκη και τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου ο πρόεδρος Γιώργος Γεωργακάκης και η γραμματέας Αρετή Στασινόπουλου.

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ : « Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ»

«Επέλεξα από την πρώτη στιγμή μια απολυτά θεσμική προσέγγιση για τα ζητήματα της υγείας» δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης για να επισημάνει τα εξής: «Θεωρούσα και συνεχίζω να θεωρώ ότι η υγειά δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορεί να αποτελεί και πεδίο στρέβλωσης δεδομένων. Στην περίοδο 2015-2019 υπήρξε αντίστοιχα πρόβλημα εφημέρευσης σε κομβικές κλινικές. Δεν υπήρχε γιατρός στα ΤΕΠ, η Διευθύντρια της καρδιολογικής είχε φτάσει να κάνει μέχρι και 10 εφημερίες, τα κρεββάτια στη ΜΕΘ μειωθήκαν σε τέσσερα για να ξαναγίνουν μετά εφτά. Την άνοιξη 2019 δηλαδή στην απαρχή της κυβερνητικής περιόδου παραιτήθηκαν δυο παθολόγοι από το νοσοκομείο χωρίς τότε να αποτελεί για κανέναν πολιτικό ζήτημα ούτε ορθώς κατά τη γνώμη μου να συνδέεται με την πενταετή πολιτική της προηγουμένης Κυβέρνησης όπως συμβαίνει σήμερα. Όπως επίσης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η απόλυτα λογική επίπτωση της πανδημίας στην κόπωση του συστήματος».

Ο κ. Κεφαλογιάννης συνέχισε λέγοντας:  «Για εμάς όπως και τότε έτσι και σήμερα η οποία προσπάθεια στελέχωση είναι θετική και το οποίο πρόβλημα δημιουργείται δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. To πρόβλημα συνδεόταν όπως και συνεχίζει να συνδέεται με τις αποχωρήσεις. Με βάση τα στοιχεία προσλήψεων αποχωρήσεων ο αριθμός των γιατρών που προστέθηκε στο ίδρυμα την περίοδο 2011 – 2021 ανέρχεται σε μόλις δέκα γιατρούς, αφού προστέθηκαν συνολικά 56 γιατροί και αποχώρισαν 46, προσθέτοντας ουσιαστικά κατά μέσο ορό μόλις ένα γιατρό κατά έτος στο ήδη υποστελεχωμενο ίδρυμα.

Αυτή είναι η ουσία.  Το 2021 σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός προσλήψεων μόνιμων γιατρών της δεκαετίας. Όπως φαίνεται από τη βελτίωση των ισοζυγίων προσλήψεων – αποχωρήσεων η πορεία των συνεχομένων προκηρύξεων έδειξε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να αλλάζει θετικά ο ρυθμός παραμενόντων γιατρών στο ίδρυμα, κάτι που δεν ίσχυσε το 2023 με δεδομένες τις συνολικά 17 συνταξιοδοτήσεις - αποχωρήσεις που δημιουργήσαν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία ζωτικών κλινικών.

Πρέπει να εστιάσουμε στις 17 αυτές αποχωρήσεις που αποδεικνύουν ότι για κάποιους λογούς το ίδρυμα δεν μπορεί να συγκρατήσει το ιατρικό προσωπικό που προσλαμβάνεται.

Από το 2019 έχουν προσληφθεί συνολικά 41 μόνιμοί γιατροί αλλά έχουν αποχωρήσει η συνταξιοδοτηθεί 42. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό ότι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί αρκετές φορές βγαίνουν άγονες με αποτέλεσμα η λειτουργία του ΤΕΠ και της παθολογικής κλινικής να καθίσταται οριακή και μόνο με στήριξη από τα γειτονικά ιδρύματα. Με μια αναρρωτική να δημιουργεί ζήτημα στην ήδη οριακή στελέχωση των τμημάτων χωρίς φυσικά να αγνοούμε την επιβάρυνση που έχει υποστεί το προσωπικό και την ουσιαστική ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τα επίσημα στοιχεία αναδεικνύοντας ότι σε ότι αφορά τη στελέχωση δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στον οποίο να μην έγινε ουσιαστική προσπάθεια όπως προκύπτει και από τα συγκριτικά στοιχεία».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΝΑΡΗΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ»

Ο βουλευτής Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χνάρης αφού τόνισε ότι το θέμα του  Νοσοκομείου είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας του Ρεθύμνου και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, καταρχάς τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου μας ως Άγονο τύπου Α, ούτως ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα και οι προϋποθέσεις για την προσελκύσει ιατρικού προσωπικού».

Ο ίδιος σε γραπτή του δήλωση: ««Το θέμα του νοσοκομείου είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας του Ρεθύμνου .

Η συνεχής υποστελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει επιφέρει την πλήρη υποβάθμιση και κατ επέκταση απαξίωση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους στη πόλη μας. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι το υποβαθμισμένο ΕΣΥ έτσι ώστε να αναγκάσει τους πολίτες να στραφούν σε ιδιωτικές δομές υγείας . Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πολίτες στην χώρα μας , έχουν τις δεύτερες μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης. Αντιλαμβανόμενος εξ αρχής ότι το θέμα του νοσοκομείου μας χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και συνένωση δυνάμεων, πρότεινα προ μηνών στον συνάδελφο κ. Κεφαλογιάννη ως μέλος της κυβέρνησης, να ζητήσει και κλείσει ραντεβού των θεσμικών φορέων του νόμου με την ηγεσία του υπουργείου. Αν και όπως με ενημέρωσε, σε μεταγενέστερη συνομιλία μας , έχει ζητήσει το ραντεβού, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τι μπορεί να έχει αλλάξει αλλά ανεξάρτητα απ αυτό , είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε , καταρχάς τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου μας ως Άγονο τύπου Α, ούτως ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα και οι προϋποθέσεις για την προσελκύσει ιατρικού προσωπικού».

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

“Δεν γίνεται να αφήσουμε το νοσοκομείο στην τύχη του. Ο κάθε γιατρός κι επισκέπτης του τόπου μας πρέπει να ξέρει ότι έρχεται σε ένα μέρος φιλικό και φιλόξενο” είπε μεταξύ άλλων η Μαρία Λιονή, που συνέχισε λέγοντας: “δεν μπορείς να απαιτείς από τον άλλον να είναι μόνιμα ήρωας: να κάνει μονίμως και ασταμάτητα εφημερίες, και να φτάνει στο σημείο να λιποθυμά μέσα στα νοσοκομεία από την εξάντληση! Οι άνθρωποι αυτοί σηκώνονται και φεύγουν για να μην αρρωστήσουν. Εγκαταλείπουν το ΕΣΥ, διότι οι αντοχές τους έχουν και κάποιο όριο”. Και τόνισε πως θα αναληφθεί η πρωτοβουλία να σταλεί μία πιεστική επιστολή στο Υπουργείο Υγείας για να βρεθούν λύσεις».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Βάμβουκας τόνισε, ότι «Επείγει το υπάρχον σύστημα υγείας να αναβαθμιστεί.Πρέπει βήμα βήμα να θεραπεύσουμε όλες τις ασθένειες του νοσοκομείου και περιμένουμε μία βελτίωση των συνθηκών στο νοσοκομείο».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης, επανέλαβε όσα είπε πρόσφατα στην συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την δημόσια υγεία στις ορεινές περιοχές, ότι δηλαδή «η Κρήτη δεν είναι δυσπρόσιτη, είναι απρόσιτη. Μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μπορεί κανείς να την πλησιάσει, δεν υπάρχει κίνητρο.  Εμείς ως Τ.Α. δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να μας έλεγαν ότι ένα τμήμα από το τέλος διαμονής θα ήταν ένα οικονομικό κίνητρο για τους γιατρούς που δουλεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες πλέον διώχνουν και τους κατοίκους τους λόγω της ακρίβειας. Είναι πρώτη προτεραιότητα να διεκδικήσουμε αμέσως το νέο νοσοκομείο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το οικονομικό ζήτημα για τους γιατρούς. Προφανώς και είναι και αυτό, όμως είναι και οι υπόλοιπες δυνατότητες που δίνονται σε άλλες περιοχές. Εκτός από τα οικονομικά κίνητρα, λοιπόν, πρέπει οι γιατροί να διασφαλίσουν την επιστημονική ανέλιξη και την διαρκή τους επιμόρφωση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε ένα κέντρο υγείας».

Την ανάγκη για ουσιαστική στελέχωση των κέντρων υγείας επεσήμανε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, που περιέγραψε αυτό που ο ίδιος διαπιστώνει: «Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί να μην υπάρχει νοσοκομείο στο Ρέθυμνο. Συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση στο νοσοκομείο. Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υγείας πρέπει οπωσδήποτε να στελεχωθούν. 14 θέσεις προκηρυχτήκαν, κανείς δεν ήρθε. Γιατί; Γιατί έχουν πάρει είδηση πως μετά γίνονται αποσπάσεις προς τα ΤΕΠ, άρα λένε πως δεν θα έρθουν γιατί την άλλη μέρα θα βρεθώ εκεί». Ο ίδιος πρότεινε, προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς οι οποίοι μπορεί να μην επιλέγουν το Ρέθυμνο και λόγω του υψηλού κόστους ζωής, να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση να ανακαινίσει σπίτια και να τα διαθέσει σε γιατρούς ανά το νομό.

«Δεν μπορεί το Κέντρο Υγείας Περάματος να καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου όταν η ίδια η περιοχή του Μυλοποτάμου έχει τόσο αυξημένες ανάγκες», είπε ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Γιώργος Κλάδος ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Ανωγείων που εστίασε και στις ανάγκες των ορεινών περιοχών για αξιοπρεπείς παροχές υπηρεσιών υγείας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, τόνισε: «Εκφράζω την πλήρη υποστήριξή και τη συμπαράσταση μου στους γιατρούς που υπηρετούν τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όσο και στο σύνολο των Κέντρων Υγείας σε Αγία Φωτεινή, Σπήλι, Ανώγεια και Πέραμα.

Η δημόσια υγεία αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας μας και οφείλουμε να εργαστούμε όλοι για να διασφαλίσουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους. Για εμάς, η ενίσχυση των δομών υγείας στην περιφέρειά μας είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας. Οι αποστάσεις από το αστικό κέντρο καθιστούν τις δομές τις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την περιοχή μας ιδιαίτερα σημαντικές και σε πολλά περιστατικά, καθοριστικές.

Η υποστελέχωση και οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας στην ενδοχώρα, όπως αυτό της Αγίας Φωτεινή στο Δήμο μας, αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεσες λύσεις και ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία. Οι γιατροί και το προσωπικό των δομών υγείας του νομού εργάζονται ακούραστα και αξίζουν τη μέγιστη δυνατή υποστήριξή μας. Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες υποδομές και προσωπικό ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα στην ασφαλή πρόσβαση των πολιτών στην υγεία.

Καλώ λοιπόν όλους τους αρμόδιους να  σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να δώσουν επιτέλους λύση για καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες του Ρεθύμνου».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Νίκος Μαλλιαρός υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ως Διοίκηση εμμένουμε σε όσα έχουμε εκφράσει δημόσια μέχρι σήμερα. Δηλαδή ότι χρειαζόμαστε μια συνολική προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει τη συνεννόηση και τησυνεργασία   όλων  των  εμπλεκομένων   φορέων,  καθώς  και   ένα  σαφές  πλάνο  για  τη στελέχωση  του   νοσοκομείου  μας.  Αυτό  το   πλάνο  περιλαμβάνει   την  επιτάχυνση  των διαδικασιών μιας συνολικής προκήρυξης των κενών θέσεων του ιδρύματος, καθώς και  τον άμεσο χαρακτηρισμό του σε ΑΓΟΝΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α΄»

Η εκπρόσωπος της Ένωσης. Γιατρών ΕΣΥ Μιχαέλα Αβδή αναφερόμενη στο πλαίσιο των διεκδικήσεων για το ΓΝΡ και τη Δημόσια Υγεία ζήτησε:

-Άμεση   στελέχωση   του   ΓΝΡ   με   γιατρούς   και   λοιπό προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των οργανικών

θέσεων  και   άμεση   τροποποίηση   των   ακρωτηριασμένων οργανισμών,   που   είναι  μακριά   από   τις   ανάγκες   της  κοινωνίας,

Κίνητρα για τις άγονες περιοχές.

-Να   δημιουργηθούν   άμεσα επιστημονικά   κίνητρα. Όχι στα

αυταρχικά εντέλλεσθε και τις μετακινήσεις.

-Μόνιμη   και   αποκλειστική   απασχόληση   των   Υγειονομικών του ΕΣΥ

-Διπλασιασμό των απολαβών  των  νοσοκομειακών   γιατρών.

Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, με μειωμένο συντελεστή.

Οι   υπεράριθμες   να   μη   φορολογούνται   καθόλου.   Χορήγηση

επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

-Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο και καμία κλινική, όχι στο «νέο Υγειονομικό χάρτη». Να μην μετατραπούν

τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ

-Όχι   στη   μετατροπή   των   Περιφερικών   Νοσοκομείων σε «εφημερειακά κέντρα»

-Όχι στην   εφαρμογή  των   απογευματινών   χειρουργείων  και την   οικονομική   συμμετοχή  των   ασθενών   που   ούτως   ή   άλλως φορολογούνται   και   δικαιούνται   δωρεάν Υγείαστα Δημόσια νοσοκομεία.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων   υγειονομικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Στελέχωση του ΕΚΑΒ με το κατάλληλο   ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τηνασφαλή διακομιδή των ασθενών, ιδίως των βαρέως πασχόντων και διασωληνομένων.»

Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείο Ρεθύμνου Μανώλης Χριστοδουλάκης, αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας, στο μισθολογικό στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει στοχευμένα το ζήτημα του Νοσοκομείου καθώς αυτό αφορά κοινωνικό αίτημα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τόνισαν την έλλειψη σε προσωπικό, αναφερθηκαν στις κενές οργανικές θέσεις στους συμβασιούχους και στα κτηριακά προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος, ζητώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ