ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κινδυνεύει με κλείσιμο η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Γερακάρι Αγκάλη Homes»

0

Με επιστολή του προς την προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ρεθύμνου Μαρία Καββάλου, ο πρόεδρος της Γερακάρι Lamasat Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας Ιωάννης Γενεράλης προαναγγέλλει ουσιαστικά το κλείσιμο της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, που δείχνει να έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων.   

Προβλήματα αντιμετωπίζει στη λειτουργία της, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Γερακάρι Αγκάλη Homes», καθώς ένα μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού, δέκα (10) άτομα, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες δεν αναγνωρίζονται ως εξειδικευμένο προσωπικό από τις υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γενεράλη διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και βεβαιώσεις εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο αντικείμενο στο οποίο απασχολούνται, με νόμιμα εκδιδόμενες άδειες παραμονής (Βίζα) και εργασίας.

Αποτέλεσμα της μη αναγνώρισης των 10 Φιλιππινέζων νοσηλευτριών είναι η μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Γερακάρι Αγκάλη Homes» να χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως «υποστελεχωμένη».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο πρόεδρος της Γερακάρι Lamasat υπογραμμίζει: «Εάν δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνετε, ως αρμόδια υπηρεσία, αρωγός στο, πάνω απ’ όλα, κοινωνικό έργο που εξασφαλίζει και παρέχει η Μονάδα μας, προσπαθήστε τουλάχιστον να μην στέκεστε εμπόδιο σε αυτό. Σε συνέπεια όλων των παραπάνω και μετά βαθιάς λύπης μου, σας ανακοινώνω και επίσημα πως αναγκάζομαι να προβώ στο κλείσιμο της Μονάδας «Αγκάλη Homes» στο τέλος του προσεχή μήνα Σεπτεμβρίου».

Ακολουθεί η επιστολή - απάντηση του πρόεδρου της Γερακάρι Lamasat Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας Ιωάννη Ε. Γενεράλη προς την προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ρεθύμνου Μαρία Καββάλου, στην επιστολή που είχε αποστείλει στην μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, με Αρ. πρωτ. 259596, Αρ. Σχεδ. 978 και θέμα «Υποστελέχωση».

«Αξιότιμη κ. Καββάλου,

Ως ιδιοκτήτης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Γερακάρι Αγκάλη Homes» και πρόεδρος της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας «Γερακάρι Lamasat», αρνούμαι κατηγορηματικά και με κάθε υπευθυνότητα να δεχτώ τον όρο «Υποστελέχωση» τον οποίο απευθύνετε στην παραπάνω επιχείρησή και κατ’ επέκταση συνολικά στην εταιρία μου. Ο όρος αυτός θεωρώ πως είναι αβάσιμος τυπικά και ηθικά, δείχνει άγνοια του ιστορικού και της πορείας της εν λόγω μονάδας και επιπλέον με προσβάλλει τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά, για τους λόγους που θα σας εξηγήσω παρακάτω.

Στην παρούσα φάση και κατά την σύνταξη αυτής της επιστολής, η Μονάδα Φροντίδα Ηλικιωμένων «Γερακάρι Αγκάλη Homes», φιλοξενεί και περιθάλπει εξήντα πέντε (65) ηλικιωμένους και ηλικιωμένες ενοίκους και απασχολεί με κάθε νομιμότητα εργατικό δυναμικό σαράντα εννέα (49) ατόμων, οι οποίοι εργάζονται και συνεργάζονται άψογα για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της μονάδας και για την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών εντός της.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω Μονάδα απασχολεί:   

  • Έναν ιατρό πλήρους πενθήμερης απασχόλησης
  • Έναν ιατρό τριήμερης ανά βδομάδα απασχόλησης
  • Έναν συνεργαζόμενο ψυχίατρο ανά δεκαπέντε ημέρες, ανάλογα με τις ανάγκες της μονάδας
  • Μία φυσικοθεραπεύτρια πλήρους πενθήμερης απασχόλησης
  • Μία κοινωνική λειτουργό πλήρους πενθήμερης απασχόλησης
  • Δεκαεφτά (17) άτομα συνολικά ως νοσηλευτικό προσωπικό, προσωπικό φροντίδας, συντήρησης και τροφοδοσίας.

Ένα μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες και το οποίο αριθμεί δέκα (10) άτομα, προσελήφθησαν τη χρονιά που διανύουμε σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 35400/2023, ΦΕΚ 2189Β της 03/04/2023, με όλα τα απαραίτητα διαπιστευτήρια και βεβαιώσεις από τους αρμόδιους εγχώριους κρατικούς φορείς καθώς και τους αντίστοιχους στον τόπο καταγωγής τους.

Στην κίνηση για την ανεύρεση και πρόσληψή τους αναγκαστήκαμε να προβούμε κατόπιν σοβαρού κενού που προέκυψε στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της Μονάδας, ύστερα από την απότομη και χωρίς καμία προειδοποίηση, εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών φορέων και υπηρεσιών, απόσπαση εφτά (7) εξειδικευμένων νοσηλευτριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID19. Πέρα από τα προφανή και σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η αποχώρηση αυτή στην λειτουργία και φροντίδα των ενοίκων, η εταιρία μας εξαναγκάστηκε να καλύψει οικονομικά τα 38.000 ευρώ που απαιτούνταν για τη διαδικασία και ένταξη των 11 νέων νοσηλευτριών από τις Φιλιππίνες στο δυναμικό της.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι εν λόγω νοσηλεύτριες, τις οποίες χαρακτηρίζει εξαιρετική συμπεριφορά και επαγγελματισμός, οι οποίες διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και βεβαιώσεις εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο αντικείμενο στο οποίο απασχολούνται, με νόμιμα εκδιδόμενες άδειες παραμονής (Βίζα) και εργασίας (άρα και απασχολούμενες με κάθε νομιμότητα και έγκριση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς), αδυνατούν να αναγνωριστούν ως εξειδικευμένο προσωπικό από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους.

Η εύλογη απορία μου λοιπόν κυρία Καββάλου είναι η εξής: Πώς εξηγείται η νόμιμη παραμονή και απασχόληση αυτού του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η καθ’ όλα ομαλή ένταξή τους σε μια αναγνωρισμένης αξίας και προσφοράς Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων για την κάλυψη των αναγκών της τελευταίας, αλλά η επιστολή σας να φέρει τον τίτλο «Υποστελέχωση»; Πώς εξηγείτε εσείς προσωπικά το γεγονός πως αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιήσεις, εργάζονται ήδη και με άψογο τρόπο, αλλά για εσάς είναι σα να μην υπάρχουν;

Σε περίπτωση που η απάντηση σας θα είναι ένα ακόμα νομικό έγγραφο που απλά κρύβει την πραγματικότητα και αγνοεί την ύπαρξη αυτών των εργαζομένων, θα σας ζητήσω με κάθε σεβασμό να μας συστήσετε δέκα διαθέσιμους νέους/νέες νοσηλευτές/τριες που θα μπορούν να καλύψουν το κενό των παραπάνω εργαζομένων και σας εγγυώμαι προσωπικά πως θα προσληφθούν άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα μου επιτρέψετε να αμφισβητήσω τα κίνητρα των κινήσεων και της επιστολής σας, καθώς επίσης και θα σας ζητήσω να μου συντάξετε μια νέα επιστολή στην οποία θα εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους κλείνει μία από τις αρτιότερες και με εγνωσμένη αξία Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ελλάδα, την οποία θα κοινοποιήσουμε στις εξηνταπέντε (65) οικογένειες των ηλικιωμένων ενοίκων μας καθώς και σε αυτές των πενήντα (50) απασχολούμενων υπαλλήλων μας. Εάν δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνετε, ως αρμόδια υπηρεσία, αρωγός στο, πάνω απ’ όλα, κοινωνικό έργο που εξασφαλίζει και παρέχει η Μονάδα μας, προσπαθήστε τουλάχιστον να μην στέκεστε εμπόδιο σε αυτό.

Σε συνέπεια όλων των παραπάνω και μετά βαθιάς λύπης μου, σας ανακοινώνω και επίσημα πως αναγκάζομαι να προβώ στο κλείσιμο της Μονάδας «Αγκάλη Homes» στο τέλος του προσεχή μήνα Σεπτεμβρίου.

Σας ευχαριστώ προσωπικά για την μέχρι τώρα συνεργασία μας.

Είμαι προσωπικά στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Ε. Γενεράλης

Πρόεδρος της Γερακάρι Lamasat Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ