ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: "Πολεμικές καταστάσεις στο πύρινο μέτωπο, δύσκολη η επόμενη μέρα"

0

 Συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μέσα στην ημέρα ο πύρινος εφιάλτης στο Νότιο Ρέθυμνο θα τεθεί υπό έλεγχο, εμφανίζονται υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς ήταν πολύ καλύτερη αφού, σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο, δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο αλλά ούτε και αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή ωστόσο εξακολουθούν και βρίσκονται 250 πυροσβέστες με 51 οχήματα ενώ ρίψεις νερού συνεχίζουν και πραγματοποιούν τουλάχιστον 10 εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης, λίγο έλειψε να σημειωθεί και ατύχημα καθώς βυτιοφόρο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ εξαιτίας των πυκνών καπνών που είχαν καλύψει την περιοχή.

Πρόβλημα, παράλληλα, προκλήθηκε και με την υδροδότηση οικισμών όπως το Αποδούλου, Βαθιάκο και Πλάτανο καθώς  στύλοι της ΔΕΗ που κάηκαν άρχισαν να πέφτουν με συνέπεια να προκληθεί σοβαρή βλάβη στην ηλεκτροδότηση και κατ' επέκταση στην υδροδότηση των οικισμών αφού δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις.

Την ίδια ώρα, τέσσερις κοινότητες του Δήμου Αμαρίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα του Δημάρχου, Παντελή Μουρτζανού.

(Στιγμιότυπα από την επιχείρηση χθες)

Οι κάτοικοι των οικισμών που το προηγούμενο 24ωρο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια του, έχουν πλέον επιστρέψει και προσπαθούν ξανά να βρουν τους ρυθμούς τους όμως οι καταστροφές από το πέρασμα της λαίλαπας είναι τεράστιες και αφορούν κυρίως σε ελαιώνες και σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σαρρή, υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, πρόκειται για την μεγαλύτερη μάχη που έχει δοθεί στο Ρέθυμνο με τις φλόγες τα τελευταία χρόνια και συμπλήρωσε ότι όσα συνέβησαν δεν είχαν καμία δυνατότητα πρόβλεψης.

"Οι συνθήκες ήταν πολεμικές" περιέγραψε ο κ. Σαρρής και συμπλήρωσε ότι "σήμερα πρέπει να τελειώνουμε με την πυρκαγιά σε επιχειρησιακό επίπεδο γιατί η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη αφού θα πρέπει να γίνουν όλα όσα χρειάζονται ώστε οι κάτοικοι να στηριχθούν και η περιοχή να επανέλθει στην ομαλή καθημερινότητά της".

Μόλις ο πύρινος εφιάλτης αποτελεί πια παρελθόν, τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος θα ξεκινήσουν τις έρευνες προκειμένου να φτάσουν στα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς ωστόσο μέχρι τότε η μάχη για σβήσει πλήρως η πυρκαγιά, συνεχίζεται...

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ