ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι θέσεις του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Αυγούστου

0

Εκτός ημερήσιας θέματα που ανέδειξε ο συνδυασμός μας:

  1. Πρωτοβουλία για την ανάγκη εκτεταμένης συζήτησης για τη λήψη μέτρων οδικής ασφάλειας.

Πήραμε την πρωτοβουλία να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για κυκλοφοριακό, οδική ασφάλεια και έργα. Η λυπηρή εξέλιξη για τα θανατηφόρα δυστυχήματα στο ΒΟΑΚ μας δείχνει για άλλη μια φορά με το χειρότερο τρόπο ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο ανύπαρκτος φωτισμός και η πάσχουσα κυκλοφοριακή συμπεριφορά είναι μόνο μια διάσταση του ζητήματος. Η ασφάλεια στο οδικό δίκτυο είναι αποτέλεσμα της ανάληψης κοινής ευθύνης όλων των εμπλεκομένων μερών σε ένα οδικό σύστημα και όχι μόνο του χρήστη αυτού του συστήματος. Ένα τόσο σπουδαίο έργο όπως ο ΒΟΑΚ, θα ανέμενε κανείς ότι, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, θα είχε τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα και θα είχε αντιμετωπισθεί με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δυστυχώς, όμως στην πράξη έγινε ακριβώς το αντίθετο με αποτέλεσμα η Κρήτη να είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας χωρίς σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Τώρα το έργο είναι σε τροχιά υλοποίησης και μέσα από τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί απαιτεί και τη  συνεργασία όλων των φορέων μέσα από ένα σχέδιο ενσωμάτωσης του στον τοπικό σχεδιασμό. Με κρίσιμες παραμέτρους τον περιφερειακό δρόμο, τα έργα οδικής ασφαλείας, τις εισόδους της πόλης και την θωράκιση των περιοχών που θα κουμπώσει το έργο. Έχουμε μείνει πίσω ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε. Το αίμα που καθημερινά ποτίζει το οδόστρωμα του οδικού δικτύου είναι πέρα για πέρα άδικο. Τελευταία θύματα νέοι άνθρωποι που θυσίασαν ζωή και όνειρα σε μία στιγμή μοιραία σε τμήμα δρόμου χωρίς επαρκή φωτισμό. Ας ελπίσουμε να είναι τα τελευταία θύματα αυτά και ας αποτελέσουν έναυσμα  εγρήγορσης για την σωστή οδική συμπεριφορά, την οδική ασφάλεια, και την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εξέλιξη του έργου. Στο τμήμα του Ρεθύμνου η αναγκαιότητα περιφερειακού δρόμου και κυκλικών κόμβων στις εισόδους της πόλης εκκρεμούν χρονιά και θα έρθει ο κεντρικός σχεδιασμός να μας προλάβει και να μας εγκλωβίσει. Το έργο αν είχε γίνει θα έλυνε προβλήματα κυκλοφορίας. Πρέπει να προχωρήσει έστω και τώρα με δεδομένο ότι οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο πλέον είναι ταλαιπωρία σκέτη σε μία πόλη που θεωρητικά θέλει να είναι φιλική στον άνθρωπο και προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα ενώ πρακτικά καταλήγει εμβληματικό παράδειγμα αβίωτης στασιμότητας.

  1. Συγχαρητήρια για τους Ρεθεμνιώτες που διακρίθηκαν σε ολυμπιακούς αγώνες και σε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής

Από το προηγούμενο συμβούλιο μεσολάβησαν σημαντικά αθλητικά και όχι μόνο δρώμενα. Η συμμέτοχη του Νίκου Προβια ως προπονητή στους Ολυμπιακούς του Παρισιού 2024 με τη διάκριση του Λευτέρη Πετρούνια. Η διάκριση της δικής μας αθλήτριας του ΝΟΡ Μυρτώς Μυριοκεφαλιτάκη με προπόνηση σε μόλις 25αρα πισίνα. Οι διακρίσεις αθλητών σε αθλήματα όπως κολύμβηση ,ποδηλατικές πίστες μας γεμίζουν αισιοδοξία και αναδεικνύουν ότι παρά την εδώ και πολλά χρόνια έλλειψη υποδομών και στήριξης το αθλητικό ιδεώδες στο Ρέθυμνο παραμένει ισχυρό. Τέλος, η συμμετοχή σχολικής αντιπροσωπείας μαθητών του τόπου μας και συγκεκριμένα 1ΟΥ ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ σε διαγωνισμό ρομποτικής του ΠΕΚΙΝΟΥ είναι αξιοσημείωτη με δεδομένο ότι το υφιστάμενο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων ενώ το μέλλον απαιτεί  δυνατότατα εξέλιξης στηριζόμενη στη ρομποτική. Θα πρέπει να συζητηθεί πως το Τμήμα Παιδείας του Δήμου θα μπορούσε να υποστηρίξει τη δεξιότητα πολλών παιδιών μας συμβάλλοντας στην τεχνολογική και επιστημονική τους ανάπτυξη.

  1. Ανάγκη για ένα ενιαίο  σχέδιο διαχείρισης για τον τουρισμό

Στην συζήτηση του χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό φορείς όπως ο Δήμος πρέπει να έχουν φωνή και συμβολή. Όμως ο Δήμος δεν είναι μόνο η συμπολίτευση. Δεν κληθήκαμε να συμμετέχουμε όπως έχει συμβεί και σε άλλες αντίστοιχες συναντήσεις. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχαμε κληθεί τουλάχιστον οποίοι από την αντιπολίτευση επιθυμούσαν να συμμετέχουν .Οι εξελίξεις στην ανάπτυξη του τόπου μας αφορούν όλους και ως συνδυασμός έχουμε καταθέσει και πλήρη προγραμματική πρόταση για το σημαντικό αυτό ζήτημα. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ