ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού»

0

 ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΕ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η ανάθεση της μελέτης διαχείρισης των υδάτων του νησιού μας σε Ολλανδική εταιρεία έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των επιστημόνων που συγκροτούν το παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

Οι αντιδράσεις αυτές εκφράστηκαν σε κάθε τόνο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, όπου το ΓΕΩΤΕΕ κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με τους λόγους που διαφωνεί.

Μιλώντας δε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» η Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης κ. Άννα Δασκαλάκη, τόνισε ξεκάθαρα: «Η δημιουργία ενιαίου φορέα ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και την αύξηση της τιμής του νερού»!

Στο υπόμνημα που είχε υποβληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «θέλουμε ως ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ να εκφράσουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στο να ανατεθεί στην Ολλανδική Εταιρεία HVA η μελέτη διαχείρισης των Υδάτων της Κρήτης και μάλιστα με χορηγία μιας Ανώνυμης Εταιρείας που έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη.

Βασική μας θέση είναι ότι η βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση του νερού επιτυγχάνεται μόνο υπό το πρόσταγμα ότι το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, η διαχείρισή του θα πρέπει να ικανοποιεί τόσο τις ανθρώπινες ανάγκες όσο και τις ανάγκες των φυσικών οικοσυστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τίθεται η διαχείρισή του υπό χρηματοοικονομικούς όρους όπως προτάσσουν οι Ανώνυμες Εταιρείες».

Ερωτηθείσα η κ. Δασκαλάκη από την εφημερίδα μας αν θεωρούν στο ΓΕΩΤΕΕ πως η το θέμα του νερού οδηγείται στο να ανατεθεί τελικά σε ιδιώτες η διαχείριση του, ήταν απολύτως ξεκάθαρη: «Στο ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης συζητήσαμε το θέμα της διαχείρισης των υδάτων  εδώ και μήνες, όταν τέθηκε σε διαβούλευση η δημιουργία της ΑΕ  Ενιαίου Φορέα για τη διαχείριση υδάτων στην Θεσσαλία. Η διαφωνία μας στηρίζεται στο γεγονός ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι σε δημόσιο έλεγχο όπως ορίζει άλλωστε και το Σύνταγμα. Γι΄ αυτό το λόγο μέχρι τώρα   οι Διευθύνσεις Υδάτων παραμένουν  στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Πιστεύουμε ότι  η δημιουργία ενιαίου φορέα ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και την αύξηση της τιμής του νερού. Η διαχείρισή του θα πρέπει να ικανοποιεί τόσο τις ανθρώπινες ανάγκες όσο και τις ανάγκες των φυσικών οικοσυστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τίθεται η διαχείρισή του υπό χρηματοοικονομικούς όρους»

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΝΑΙΟ ΦΟΡΕΑ

Το παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ λέει συνολικά όχι στην ίδρυση του ενιαίου φορέα διαχείρισης του νερού στο νησί μας. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης τέθηκαν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την διαχείριση των υδάτων για να υποστηριχθεί σθεναρά από τους επιστήμονες του κλάδου, ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, και ως εκ τούτου η εποπτεία, η προστασία και η διαχείρισή του θα πρέπει να είναι Δημόσια.  

Επιχειρηματολογώντας δε για την αρνητική στάση του ΓΕΩΤΕΕ απέναντι στην δημιουργία ενιαίου φορέα στην Κρήτη, η κα Δασκαλάκη, δήλωσε στο «Ρέθεμνος»: «Τα ερωτήματα που θέσαμε αφορούν την κατάσταση των υπηρεσιών, τις μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης που δεν χρηματοδοτούνται και δεν αξιοποιούνται. Η διαχείριση του νερού δεν αφορά μόνο στην χρήση του αλλά και στη διαχείριση των προβλημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν από πλημμύρες ή ανομβρία.  Θελήσαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι η  διαχείριση  των Υδάτων στην Κρήτη αφορά το μέλλον μας  ως οικονομία, ως κοινωνία, ως φυσικό περιβάλλον.  Με αυτή τη λογική δε συμφωνούμε με την ίδρυση νέου ενιαίου φορέα και πιστεύουμε ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει τις δυνατότητες  του υφιστάμενου συστήματος. Να δούμε πού οφείλονται οι αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος, την έλλειψη πόρων και την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Να προσπαθήσουμε να  λειτουργήσει  το υπάρχον σύστημα αντί να  σχεδιάζεται ένας νέος φορέας».

Ερωτηθείσα δε, για το ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ως προς τη σημερινή διαχείριση του νερού, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες με περισσότερες χρονιές με χαμηλές βροχοπτώσεις αλλά και οι απαιτήσεις σε νερό στους διάφορους τομείς της οικονομίας (τουρισμό, γεωργία). Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε και να ενισχύσουμε την δημόσια δομή αντί να πάμε σε νέο μοντέλο. Να δούμε τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο εξοικονόμησης νερού τόσο με σωστή άρδευση για κάθε καλλιέργεια  αλλά και με την συντήρηση των δικτύων. Στην Κρήτη έχουμε: φράγμα άδειο, φράγμα τρύπιο, φράγματα και λιμνοδεξαμενές που δεν αδειάζουν γιατί δεν χρησιμοποιούνται, χωριά χωρίς νερό και αυξημένες αρδευτικές ανάγκες για τις καλλιέργειες, χωριά με νερό αλλά χωρίς καλλιέργειες, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που χρησιμοποιούν νερό ύδρευσης για τις πισίνες, περιοχές που ερημοποιούνται με ταχύ ρυθμό. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανισότητα στη δυνατότητα πληρωμής αυξημένων τιμών νερού, δεδομένου ότι στον τουρισμό αυξημένη τιμή ίσως μπορεί να ενσωματωθεί στο κόστος, ενώ στην πρωτογενή τομέα, αυξημένη τιμή νερού καθιστά τις εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες.

Τα προβλήματα είναι σύνθετα και πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά και συνολικά από τους φορείς της Κρήτης για να αξιοποιήσουμε σωστά το υδάτινο δυναμικό».

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η κ. Δασκαλάκη, εκφράζοντας το σύνολο του επιστημονικού κόσμου που συγκροτεί το ΓΕΩΤΕΕ, επισημαίνει πως απαιτείται σωστός σχεδιασμός και υποστηρίζει, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είχε την αρμοδιότητα - καθώς δεν είναι το μόνο υπεύθυνο ως προς την διαχείριση του νερού – να καθορίσει το ποιος θα εκπονήσει την σχετική μελέτη και πολύ περισσότερο να την αναθέσει σε μια  ολλανδική εταιρεία με χορηγία μάλιστα ιδιωτικής εταιρείας με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Κρήτη.

«Πρέπει  όλοι οι φορείς της Κρήτης και τα συναρμόδια υπουργεία  να σχεδιάσουμε τι θέλουμε για τα επόμενα 30 χρόνια και να αποφασίσουμε πώς μπορούν να συνυπάρξουν οι διαφορετικοί τομείς της οικονομίας» δήλωσε η Άννα Δασκαλάκη, η οποία συνέχισε λέγοντας: «Φάνηκε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι είναι πολλοί οι προβληματισμοί και τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, καθώς και πολλές οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες κάθε περιοχής. Όλοι θέλουν τον Τουρισμό αλλά ταυτόχρονα είναι ζητούμενο  παγκοσμίως η επισιτιστική ασφάλεια. Δεν είναι δυνατόν στην Κρήτη να σταματήσουμε να παράγουμε τρόφιμα όταν έχουμε ιδανικές συνθήκες  αλλά και επενδύσεις μεγάλης αξίας. Αξίζει να σκεφτούμε ότι η Κρήτη είναι ο μεγάλος παραγωγός κηπευτικών υπό κάλυψη - θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας. Είμαστε μια από τις δυο πιο μεγάλες  ελαιοπαραγωγικές περιφέρειες της χώρας. Έχουμε ανεπτυγμένη αιγοπροβατοτροφία, που είναι ο κλάδος της κτηνοτροφίας με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράγουμε πολλά προϊόντα υψηλής ποιότητας τα οποία στηρίζουν την οικονομία και την κοινωνία. Όλοι οι φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία να συζητήσουμε και να κάνουμε αποτίμηση  αλλά και σχεδιασμό για την ολιστική, βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση των Υδατικών πόρων και των Υδατικών Συστημάτων».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ