ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον επιστημονικό κόσμο καθώς η κλιματική κρίση προκαλεί αλλαγές και απρόβλεπτες εξελίξεις, ειδικά στον τομέα της πρόβλεψης έντονων καιρικών φαινομένων, άρα και της αντίστοιχης διαδικασίας λήψης μέτρων πρόληψης.
Μια ξαφνική καταιγίδα, ένας παρατεταμένος καύσωνας και όλα τα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του πολίτη, αποτελούν πια μια πραγματικότητα που διαμορφώνει μια διαφορετική κατάσταση σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Πάντα υπήρχε το αβέβαιο της πρόγνωσης, υποστηρίζει ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας για να τονίσει, ότι σήμερα, όμως, το απρόβλεπτο και μη αναμενόμενο, γίνεται κανόνας!
Μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα που έχουν προκληθεί λόγω κλιματικής κρίσης και επισήμανε τις ευθύνες τόσο της πολιτείας και των θεσμικών της οργάνων, όσο και των ίδιων των πολιτών που οφείλουν να δουν τα γεγονότα ως έχουν, ώστε να τα αντιμετωπίσουν κατάλληλα.
ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Για την σχεδόν αδυναμία των επιστομόνων να προβλέψουν ξαφνικές αλλαγές και έντονα καιρικά φαινόμενα, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε τα εξής: «Για να προβλέψουμε τα φυσικά φαινόμενα, χρειαζόμαστε τρία βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι το μέγεθος του φαινομένου. Είτε είναι σεισμός, είτε είναι βροχόπτωση, είτε άνεμος ή οτιδήποτε άλλο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ο χρόνος εκδήλωσης του φαινομένου και το τρίτο η θέση. Άρα, μέγεθος, χρόνος και θέση είναι τα τρία στοιχεία που συνθέτουν την πρόγνωση. Για τα γεωδυναμικά φαινόμενα, δηλαδή σεισμούς, ηφαίστεια, τσουνάμι, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τα φαινόμενα και δεν θα κατασταθεί κάτι τέτοιο δυνατό για τα επόμενα δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια.
Για τα υδρογεωλογικά φαινόμενα, δηλαδή καύσωνες, ανέμους, τον κυματισμό της θάλασσας, την ξηρασία, τα έντονα φαινόμενα, όλα αυτά δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε. Παρά του ότι διαθέτουμε πάρα πολλά τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα, βλέπουμε πως κινείται το κάθε φαινόμενο, ποια είναι η εξέλιξη του, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις – οι πιο πολλές – που την τελευταία στιγμή όποιες και αν είναι οι εκτιμήσεις μας, διαψεύδονται».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το πρόβλημα ενισχύθηκε έντονα λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή. Και παλαιότερα δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε αλλά τώρα επειδή υπάρχουν πολλά, έντονα και ακραία γεγονότα σε νέες γεωγραφικές περιοχές με μεγαλύτερες επιπτώσεις και με μεγαλύτερη συχνότητα, έχει κατασταθεί πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί κάθε φορά. Είναι η φύση των φαινομένων και κυρίως είναι η επιτάχυνση τους που δεν υπήρχε σε αυτό το βαθμό παλαιότερα και είναι ορατή η διαφορά. Πρόκειται για επιτάχυνση που δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση στο επίπεδο της πρόγνωσης».
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Η κλιματική κρίση προφανώς και προκαλεί την ανάγκη άμεσων αλλαγών στην οργάνωση της πολιτείας απέναντι στις καιρικές μεταβολές και στροφή προς την καλύτερη οργάνωση της πολιτικής προστασίας.
Σχετικά ο κ. Λέκκας δήλωσε: «Η προετοιμασία της πολιτείας και των θεσμικών οργάνων απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι ένα τεράστιο θέμα και υπάρχει έντονος προβληματισμός το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συνεχώς ως πολιτεία βελτιωνόμαστε σε επίπεδο δομών. Πρόσφατα συγκροτήθηκε επιτροπή εκτίμησης κινδύνων και λειτουργεί στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την μελέτη και την κατά το δυνατό πρόγνωση των φαινομένων. Αυτές οι πληροφορίες πάνε στους επιχειρησιακούς τομείς και φορείς που δρουν ανάλογα. Με τα μέσα που έχουν και που σιγά – σιγά αυξάνονται. Και η πληροφόρηση η δική μας σιγά – σιγά αυξάνεται. Όμως τα φαινόμενα, ολοένα και γίνονται πιο περίπλοκα με αποτέλεσμα να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Η κλιματική κρίση δημιουργεί τέτοιες δυσκολίες που είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσουμε».
Ο κ. καθηγητής, συνέχισε σημειώνοντας, ότι «Είμαστε σε καλό δρόμο. Βεβαίως πάντα υπάρχει το θέμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων. Παλεύουμε για την πιο σωστή κατανομή αυτών των αρμοδιοτήτων και βέβαια είναι αυτονόητο, ότι οι δήμοι οι οποίοι φέρουν ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας και της προσπάθειας πρέπει να εξοπλιστούν με προσωπικό και μέσα, να τους δοθούν θεσμικές αρμοδιότητες για να δρουν πιο άμεσα, κατάλληλα και αποτελεσματικά».
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
«Θέλω να τονίσω, ότι και οι πολίτες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης» δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο Ευθύμιος Λέκκας. Εξηγώντας, τόνισε: «Το εύκολο είναι να ρίχνουμε τις ευθύνες στους θεσμικούς εκπροσώπους. Δεν μηδενίζω τις όποιες ευθύνες τους, όμως θα πρέπει ως πολίτες να αντιληφθούμε πως δεν είναι μόνο ο δήμαρχος σε μια περιοχή. Είναι και ο πολίτης που για παράδειγμα δεν καθαρίζει τα χόρτα στο χωράφι και στο οικόπεδο του. Στην Πεντέλη είναι τεκμηρειωμένο πως η πυρκαγιά προχώρησε γιατί δεν είχαν καθαριστεί τα χόρτα σε ιδιωτικά οικόπεδα. Πρέπει και ο πολίτης να αλλάξει λογική, να ενημερώνεται και να συμβάλει στην πρόληψη. Ειδικά μένω στο ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών γιατί πολλοί γίνονται έρμαιο των ψεύτικων ειδήσεων. Επικρατεί ένα χάος. Θεωρίες συνομωσίας και διασποράς πληροφοριών καθόλου ελεγχόμενων. Σε αυτό την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο πολίτης. Να μην τα περιμένει όλα από άλλους, να ελέγχει τις πληροφορίες που δέχεται και βεβαίως να συμβάλει στην μη κατασπατάληση του νερού, στην προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα στο έργο της πρόληψης».