ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένας νεαρός Ρεθεμνιώτης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μάλτας

0

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΜΗ ΜΑΡΚΑΚΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Ρεθεμνιώτης είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μάλτας. Του φορέα, δηλαδή, που ενώνει το ανθρώπινο ελληνικό στοιχείο του νησιού – κράτους στην καρδιά της Μεσογείου. Η Μάλτα είναι ανάμεσα στα μικρά κράτη που μέσα στα χρόνια των κρίσεων αποτέλεσε και αποτελεί επιλογή μετανάστευσης για πολλούς Έλληνες και πολλές Ελληνίδες.

Εκεί ιδρύθηκε φορέας με την Επωνυμία Ελληνική Κοινότητα Μάλτας και τα τελευταία χρόνια πρόεδρος της είναι ο Θέμης Μαρκάκης, ο οποίος ζει εκεί τα τελευταία χρόνια και δραστηριοποιείται όχι μόνο ως επαγγελματίας αλλά και ως επικεφαλής των εθελοντών που προσπαθούν να κρατούν ενωμένο, δραστήριο και «κοντά» με την πατρίδα τους του Έλληνες της εκεί διασποράς.

Ο Θέμις Μαρκάκης βρέθηκε πριν λίγες ημέρες εδώ στο Ρέθυμνο και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του και να δούμε πως τα νέα παιδιά που αποφάσισαν να φύγουν από την χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια, ζουν στις χώρες υποδοχής τους και βεβαίως γιατί δεν σκέφτονται με μεγάλη ευκολία την επιλογή της επιστροφής.

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΛΤΑΣ

H Ελληνική Κοινότητα Μάλτας είναι ένας μη κερδοσκοπικός εθελοντικός Οργανισμός, που ιδρύθηκε την 6η Μαΐου 2017 και εγκεκριμένος από τον Commissioner for Voluntary Organisations της Μάλτας με αριθμό εγγραφής 1432 την 31η Αυγούστου 2017.

Σκοπός της Κοινότητας είναι να φέρει σε επαφή τους Έλληνες που ζουν στη Μάλτα καθώς και να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας με αλλοεθνείς φίλους της Ελλάδας.

Αποστολή της Κοινότητας είναι η εκπροσώπηση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας, της θρησκείας και της εθνικής ταυτότητας μέσω δράσεων και εκδηλώσεων στη Μάλτα, καθώς και η ενίσχυση των κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών δεσμών της Κοινότητας με την Ελλάδα και τη Μάλτα. Βασικό ενδιαφέρον μας είναι η οικοδόμηση μιας ανοιχτής, φιλικής και φιλόξενης κοινωνίας που θα συμβάλλει ενεργά στην περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μάλτα. Μέλη της Κοινότητας μπορούν να εγγραφούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι άνω των 18 που κατοικούν στη Μάλτα.

Στόχος της Κοινότητας είναι να προάγει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των μελών της ως αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, να διατηρήσει και να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ελληνική Δημοκρατία και να προωθήσει την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική συνεργασία μεταξύ της Μάλτας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Κοινότητα επιδιώκει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας της Μάλτας συμβάλλοντας θετικά στην ανάληψη διαφόρων πρωτοβουλιών με στόχο την αντιμετώπιση κοινωνικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων προκλήσεων συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την κοινωνική συνοχή, την αειφόρο ανάπτυξη και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΜΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ

Ο Θεμιστοκλής Μαρκάκης είναι από το Γαράζο Μυλοποτάμου με ρίζες από την πλευρά της μητέρας του τον Πλάτανο της Μεσσαράς. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης πληροφορικής και πολυμέσων του ΤΕΙ Ηρακλείου. Την περίοδο 2005-2011 ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός και παράλληλα συμμετείχε στη διοργάνωση πολλαπλών μουσικών φεστιβάλ και συναυλιών με ονόματα κυρίως από τη ροκ και hiphop σκηνή. Την ίδια περίοδο ήταν μέλος του Δ.Σ. του σωματείου ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης, Συμμετείχε σε ημερίδες και δράσεις σε θέματα παιδείας και υποδομών με τους τοπικούς φορείς για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη πόλη του Ρεθύμνου. Μερικές από τις δράσεις ήταν η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού συνεδρίου τυφλών, η προσβασιμότητα στις παραλίες και στις δημόσιες υπηρεσίες και η κάλυψη αναγκών των μαθητών ΑμεΑ στα σχολεία. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Μάλτα και εργάζεται στο τομέα του igaming. Από το 2018 συνεργάζεται με Έλληνες κωμικούς όπου διοργανώνει stand up παραστάσεις.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το πώς έχει η Ελληνική Κοινότητα Μάλτας το αναλύει ο Πρόεδρος της στην συνέντευξη που ακολουθεί. Εκείνο που βλέπουμε είναι πως αποτελεί χώρα επιλογής γιατί κάποιος μπορεί να ζήσει εκεί πολύ καλύτερα από ό,τι στην Ελλάδα και ότι ακόμα και αν υπάρχει η νοσταλγία του τόπου καταγωγής, η επιστροφή δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση αφού οι Έλληνες μετανάστες δεν διαπιστώνουν να έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες εδώ σε μας.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί:

Πόσοι Έλληνες ζείτε στην Μάλτα σήμερα;

Αυτή τη στιγμή στην Μάλτα ζουν περίπου 1200-1500  Έλληνες.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν μερίδα των Ελλήνων να επιλέξει την Μάλτα ως τόπο μόνιμης κατοικίες;

Ο κύριος λόγος που επιλέγουν την Μάλτα οι Έλληνες  είναι οικονομικός. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που έχει η χώρα, όπως η γρήγορη μισθολογική  και επαγγελματική  εξέλιξη, η θάλασσα, ο ήλιος και ότι  είναι κοντά στην Ελλάδα. Επίσης επίσημη  γλώσσα είναι τα Αγγλικά, οπότε είναι εύκολη η επικοινωνία στο εργασιακό κομμάτι , αλλά και στην καθημερινότητα γενικότερα.

Ποια είναι τα θετικά της ζωής στην Μάλτα σε σχέση με την Ελλάδα και ποια τα αρνητικά;

Κάποια από τα  πλεονεκτήματα που έχει Μάλτα  είναι όσα προανέφερα παραπάνω  επίσης το δημόσιο λειτουργεί πάρα πολύ καλά  στην εξυπηρέτηση των πολιτών.  Κάποια μειονεκτήματα  είναι  το φαγητό, το οποίο σαν της Ελλάδας  δεν συγκρίνεται  και  η ποιότητα υπηρεσιών στην εστίαση. Οι ιατρικές υποδομές σε κάποια σημεία χρειάζονται βελτίωση και οι επιλογές που υπάρχουν στη διασκέδαση είναι λίγες καθώς μιλάμε για μια μικρή χώρα.

Ποιες είναι οι σχέσεις των Ελλήνων της Μάλτας με την μητέρα πατρίδα;

Από τους περισσότερους Έλληνες υπάρχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με την Ελλάδα μέσω τηλεφώνου και βίντεο κλήσης  και πολλοί  ταξιδεύουν  στην Ελλάδα συχνά για να βλέπουν συγγενείς και φίλους  καθώς υπάρχουν πτήσεις για όλο  τον χρόνο  για Θεσσαλονίκη και Αθήνα  και το καλοκαίρι επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές όπως Κρήτη και Κέρκυρα.

Από την τριβή σας με τους Έλληνες στο νησί, βλέπετε να υπάρχει το όνειρο της επιστροφής ή διαπιστώνετε πως πρόκειται για μια μόνιμη διαμονή εκεί;

Υπάρχει  θέληση   για επιστροφή στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει με την τωρινή κατάσταση που επικρατεί οπότε ελπίζουν περισσότερο να γυρίσουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που έχουν γυρίσει, αλλά το μετάνιωσαν  αφού είδαν την κατάσταση που επικρατεί , οπότε ξαναγύρισαν στη Μάλτα ή πήγαν σε κάποια άλλη χώρα. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι που έχουν γυρίσει Ελλάδα  για προσωπικούς  λόγους, αλλά δεν είναι πολύ ικανοποιημένοι με τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα και υπάρχει μια μικρή  μερίδα ανθρώπων οι οποίοι γυρίσανε και βρήκαν κάποια καλά στοιχεία κυρίως εργασιακά ώστε να μείνουν.

Η Ελληνική Κοινότητα Μάλτας ως φορέας τι δραστηριότητες αναπτύσσει;

Η Ελληνική κοινότητα είναι εγγεγραμμένη στους  φορείς της Μάλτας ως εθελοντικός οργανισμός, ο οποίος  αναπτύσσει διάφορες  δραστηριότητες, κυρίως πολιτισμικές και προσπαθεί να μεταδώσει την ελληνική κουλτούρα  αλλά και να ψυχαγωγήσει  τους Έλληνες με πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις.  Κάποιες από τις δραστηριότητες που έγιναν στο παρελθόν είναι βραδιές κωμωδίας, αποκριάτικα party, συναυλία ελληνικού ροκ, καθαρισμός παραλιών , παρουσίαση παραδοσιακών χορών και άλλα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της κοινότητας σας για τα επόμενα χρόνια;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο γίνεται ποιοτικές  εκδηλώσεις για τους κατοίκους του νησιού.  Απλώς κάθε φορά θέλουμε το βήμα παραπάνω με τα μέσα που διαθέτουμε .

Όπως π.χ. φέτος, θα κάνουμε για πρώτη φορά Ελληνικό  παραδοσιακό πανηγύρι  με ζωντανή μουσική και χορούς από όλη την Ελλάδα.  Στους επόμενους μήνες θα γίνει παρουσίαση βιβλίου που θα έχει σχέση με την Ελλάδα,  Σχεδιάζουμε να κάνουμε αιμοδοσία και  στις επόμενες μέρες  θα έχουμε την παρουσίαση της ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου  όπου θα συμμετέχει στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Μάλτας. 

Ποιο είναι το μήνυμα σας από τους Έλληνες της Μάλτας προς τους Έλληνες της Ελλάδας;

Να έρθουν να δουν τις ομορφιές της Μάλτας και όπως γοητευτεί αρκετά και θέλει να τις χαρεί σε μόνιμη βάση, να επικοινωνήσει μαζί μας για όποια πληροφορία χρειαστεί.

Τρόποι επικοινωνίας: www.hsm.org.mt   και FB: Hellenic Society of Malta  Ελληνική κοινότητα Μάλτας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ