ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τριάντα χρόνια προσφοράς του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ρεθύμνου «Ερωφίλη»

0

 Με μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ρεθύμνου «Ερωφίλη» γιόρτασε τα 30 χρόνια λειτουργίας του στην πόλη μας.

Η εκδήλωση έγινε την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου και δόθηκε η ευκαιρία σε όλες τις εθελόντριες του Σοροπτιμιστικού Ομίλου αλλά και στην τοπική κοινωνία να εκφράσουν την στήριξη τους στον σημαντικό αυτό φορέα της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της Προέδρου κ. Χρυσούλας Βεληβασάκη, που τόνισε τα βασικά χαρακτηριστικά του ιδεώδους που υπηρετούν οι Σοροπτιμίστριες. Όπως είπε, ο Σοροπτιμισμός είναι μια παγκόσμια, εθελοντική γυναικεία οργάνωση,  η οποία ενώνει τις γυναίκες όλου του κόσμου ανεξάρτητα από φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές, σε μια αδελφωμένη προσπάθεια για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσής τους ανά τον κόσμο.

Η ίδια επισήμανε, ότι σκοποί και αξίες της οργάνωσής είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η προώθηση της θέσης της γυναίκας, ο εθελοντισμός.

Αναλυτικότερα για τα θέματα αυτά αλλά και για την αποδοχή που είχε η ιδέα της ίδρυσης του ομίλου στο Ρέθυμνο, μίλησε η επί σειρά ετών πρώην Πρόεδρος και ιδρυτικό στέλεχος της «Ερωφίλης» κ. Βαρβάρα Σκαρβέλη, η οποία όχι μόνο ήταν η πρώτη αλλά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας προσφοράς της στον σοροπτιμισμό, γράφοντας ιστορία μέσα από τις δραστηριότητες που ανέπτυξε και τις πρωτοβουλίες που πήρε.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε διεξοδικά στα 30 χρόνια του ομίλου στο Ρέθυμνο, ξεκινώντας από τις 9 Ιουλίου 1994, ημέρα ίδρυσης του.

Ο απολογισμός της Βαρβάρας Σκαρβέλη ήταν εντυπωσιακός. Αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις και σε όλα τα μέλη, τις κυρίες που από τότε έως σήμερα, συνέβαλαν στις δράσεις που αναπτύχθηκαν.

Και όλο αυτό το σπουδαίο έργο, ήρθε να φωτίσει ακόμα περισσότερο το βίντεο – ντοκουμέντο που δημιούργησε η δημοσιογράφος κ. Εύα Λαδιά, η οποία κατάφερε για άλλη μια φορά να αναδείξει την ουσία της εθελοντικής προσφοράς, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις δράσεις των σοροπτιμιστριών του ομίλου «Ερωφίλη».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή ενώ χαιρετισμό απέστειλε η Πρόεδρος του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου κ. Φαλή Βογιατζάκη.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μάνος Τσάκωνας, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Αθηνά Τσικιντίκου, η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ρεθύμνου κ. Άννα Ζαχαριουδάκη – Ραπτάκη και πολλά ιστορικά αλλά και νέα μέλη του ομίλου όπως και φίλοι.

ΟΙ ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΡΙΕΣ

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιες, οι Σοροπτιμίστριες από την ίδρυσή τους αγωνίζονται για την ειρήνη και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγωνίζονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κατά της ανθρώπινης δουλείας, κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εμπορία ανθρώπων είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη παράνομη οικονομία στον κόσμο, ξεπερνώντας μόνο το εμπόριο όπλων. Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν στόχο θυμάτων μιας αγοράς που ελέγχεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Η αλλαγή της συμπεριφοράς, ιδίως των δυνητικών πελατών και των νέων, είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων. Οι Σοροπτιμίστριες αγωνίζονται για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε αυτά τα θέματα.

Σχεδόν επί έναν αιώνα, οι Σοροπτιμίστριες εργάζονται και κάνουν έργα για την αντιμετώπιση, την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών ανά τον κόσμο και για τη διασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών στην επίλυση των συγκρούσεων.

Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την κατασκευή καταφυγίων για παροχή βοήθειας στα θύματα βίας, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την άσκηση πιέσεων για βελτίωση προγραμμάτων και πολιτικές πρόληψης και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με αυτό το πρόβλημα. Πολλά από τα έργα μας διεξάγονται σε συνεργασία με τις τοπικές και εθνικές αρχές, που διαμορφώνουν πολιτική και άλλους οργανισμούς / ιδρύματα που εργάζονται για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Άλλοι τομείς που δραστηριοποιούνται, είναι η εκπαίδευση, η ενδυνάμωση των γυναικών, η βιωσιμότητα, η υγεία & η επισιτιστική ασφάλεια

Οι Σοροπτιμίστριες κάνουν έργα και δραστηριοποιούνται για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των γυναικών, για την ενθάρρυνση και την ενδυνάμωσή τους. Βοηθούν τις γυναίκες και τα παιδιά να συνεχίσουν τη δια βίου μάθηση καθώς  η παιδεία αποτελεί μέσο εξάλειψης και πρόληψης της βίας κατά των γυναικών. Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία απονέμει 1600 υποτροφίες σε γυναίκες και κορίτσια.

Επίσης, βοηθούν στην υλοποίηση προγραμμάτων που δίνουν στις γυναίκες καλύτερη πρόσβαση σε ευκαιρίες οικονομικής χειραφέτησης. Τα σχέδια οικονομικής ενδυνάμωσης επεκτείνονται σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, με την κατάλληλη εκπαίδευση γυναικών της υπαίθρου για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους και να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Ακόμα ένας τομέας που εργάζονται είναι για την επίτευξη μεγαλύτερης περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Και βέβαια, εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν ασφάλεια και επάρκεια στα τρόφιμά τους  και πρόσβαση στα υψηλότερα δυνατά πρότυπα υγειονομικής περίθαλψης.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο της 30ετούς προσφοράς του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ρεθύμνου «Η Ερωφίλη» που εόρτασε με την σεμνή εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας αυτές τις τρεις πλούσιες σε προσφορά δεκαετίες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ