ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επί ξυρού ακμής αγρότες και κτηνοτρόφοι

0

 ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Μια από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών διανύει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας. Ανάμεσα τους και οι παραγωγοί ολόκληρης της Κρήτης.  Στο σύνολο τους βιώνουν τις συνέπειες της πολύμηνης ανομβρίας που «χτυπά» ανελέητα την παραγωγή ελαιολάδου και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με τις καλλιέργειες. Επιπλέον οι κτηνοτρόφοι, όμως, έχουν μπροστά τους και τον εφιάλτη της ευλογιάς, που έρχεται μετά τις «μαύρες μέρες» της πανώλης του περασμένου καλοκαιριού.

Μέχρι την ώρα έκδοσης της εφημερίδας μας δεν είχε αναφερθεί κρούσμα ευλογιάς στο νησί μας, όμως, τα μέτρα για την μη μετάδοσης της έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην τοπική κτηνοτροφία καθώς μετακινήσεις απαγορεύτηκαν και σφαγεία σφραγίστηκαν. Η κατάσταση τείνει να γίνει δραματική καθώς τόνοι τυριού μένουν αδιάθετοι, τιμή για το γάλα δεν έχει δοθεί ακόμα και η αγορά κινδυνεύει να αποστερηθεί ντόπια κρέατα αμνοεριφίων.

Μοναδικό θετικό η διαβεβαίωση πως οι πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις που δίδονται κάθε Οκτώβριο, θα έχουν καταβληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου, σε μορφή προκαταβολής ύψους 70% επί του συνόλου που δικαιούται κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιάννη Γλετζάκη, η προκαταβολή ύψους 70% όλων των οικονομικών ενισχύσεων που λαμβάνουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα καταβληθούν κανονικά έως τις 30 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθυμνο» η ενιαία ενίσχυση όπως καταβάλλεται κάθε χρόνο και σε όσους καταβάλλεται κάθε Οκτώβριο, έτσι θα καταβληθεί φέτος. Εύμφωνα με τον ίδιο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΗ ΤΟ ΓΑΛΑ

Σύμφωνα με κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου που επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας, σοβαρό ζήτημα τίθεται με τις τιμές του γάλακτος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί τιμές για την φετινή περίοδο παραγωγής και όπως μας ενημέρωσαν πωλούν με βάση τα περσινά τιμολόγια.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει γιατί παραμένουν αδιάθετοι στα ψυγεία των τυροκομείων τόνοι από τυρί γραβιέρα. Λόγω της ακρίβειας στην αγορά, το συγκεκριμένο είδος δεν έτυχε προτίμησης από τους καταναλωτές ενώ οι εξαγωγές δεν ήταν έκτασης ανάλογης για να διατεθούν οι τόνοι που παράχθηκαν πέρσι.

Αυτό προκαλεί σοβαρές παρενέργειες ειδικά στους παραγωγούς της Κρήτης, διότι δεν έχουν την ευχέρεια να παράξουν τυρί φέτα που έχει καλύτερη ανταπόκριση στην αγορά.

Ειδικότερα, η φέτα της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται ως προϊόν ΠΟΠ όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά ως λευκό τυρί άλμης. Έτσι ενώ στην υπόλοιπη χώρα, οι παραγωγοί την μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος την αξιοποίησαν για την τυροκόμηση φέτας, οι Κρητικοί ήταν αναγκασμένοι να τυροκομήσουν το δικό τους προϊόν ΠΟΠ, δηλαδή, γραβιέρα. 

Αυτό έρχεται φέτος να προκαλέσει παρενέργειες στην αγορά γάλακτος και στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στην Κρήτη με τους παραγωγούς να ανησυχούν έντονα, τις τιμές γάλακτος να παραμένουν καθηλωμένες στα περσινά δεδομένα και την ακρίβεια να καλπάζει και να λειτουργεί ως «συμπληγάδες» που τους συνθλίβει!

Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ

Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε ένα πραγματικό εφιάλτη αυτής της ευλογιάς. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είχε αναφερθεί κρούσμα στην Κρήτη και είχαν ανακοινωθεί περιοριστικά μέτρα για την μη εξάπλωση της.

Ειδικότερα,απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα αποφασίστηκε για την ευλογιά ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ.

H απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο αποφασίστηκε μετά από τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ευλογιά που παρουσιάζει έξαρση τις τελευταίες ημέρες.

Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίθηκε απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου.

Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΚ

«Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη νότια Ελλάδα αποτελεί απόδειξη πως πλέον μιλάμε για μια κρίση που βρίσκεται εκτός ελέγχου» αναφέρει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Η υπόθεση της ευλογιάς προκάλεσε «έκρηξη οργής» στα μέλη του συνδέσμου που στην σχετική επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και το Υπουργείο παραμένει αδρανές, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που απειλούν όχι μόνο τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την εθνική οικονομία. Για τους λόγους αυτούς ζητούν  τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο και την λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου.

Στο μεταξύ, η κόντρα μεταξύ ΣΕΚ και ΥΠΑΑΤ συνεχίστηκε μέσα στην εβδομάδα μετά από τηλεοπτική εμφάνιση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κύριου Κέλλα σε τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο ΣΕΚ συμμετείχε στη  διαβούλευση  που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ την Τρίτη 22/10/2024 με θέμα την ευλογιά των αιγοπροβάτων, μέσω άλλων οργανώσεων, κάτι το οποίο με ανακοίνωση του ο ΣΕΚ έκρινε ως  αδιανόητο και πρωτάκουστο. 

Μάλιστα ανακοίνωσε τα εξής: «Πώς είναι δυνατόν να κληθούν όλοι οι υπόλοιποι φορείς και οι κτηνοτρόφοι να αφεθούν έξω από μια διαβούλευση που αφορά άμεσα τη ζωή, το μέλλον τους και τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους;

Στην πραγματικότητα οι θεσμικοί μας φορείς, ΣΕΚ και ΠΕΚ, αποκλείστηκαν σκόπιμα και αυτό φάνηκε από την ανακοίνωση του Υπουργείου, μετά την τηλεδιάσκεψη, όπου αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης  αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο, χωρίς να ακουστούν  οι προτάσεις των κτηνοτρόφων και χωρίς καμία αναφορά για το βάρος που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Ο ΣΕΚ και οι υπόλοιπες οργανώσεις των κτηνοτρόφων θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας, να συμμετέχουμε στις διαβουλεύσεις που γίνονται για εμάς χωρίς εμάς.

 Οι προτάσεις μας δεν ακούγονται και αυτό αποτελεί ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου.

Ζητάμε άμεσα σύγκλιση νέας συνάντησης στο ΥπΑΑΤ όλων των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και των επιπτώσεών της σε όλο το φάσμα της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης, της μεταφοράς των ζώων και των ζωοτροφών και της πιθανότητας εμβολιασμών για την ευλογιά».

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί έντονα τον πρωτογενή τομέα είναι η παραγωγή ελαιολάδου. Ειδικά στην Κρήτη η ανομβρία «χτυπά κόκκινο» καθώς έχει να βρέξει σε ικανοποιητικές ποσότητες, σχεδόν από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γλετζάκης τόνισε στην εφημερίδα μας την ανησυχία των παραγωγών ενόψει ελαιοκομικής περιόδου καθώς τα ελαιόδεντρα σε όλη την Κρήτη κυριολεκτικά «διψούν» και όσοι τόλμησαν να μπουν στην διαδικασία της ελαιομομιδής, διαπιστώνουν σοβαρή μείωση παραγωγής.

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ. Νίκος Μιχελάκης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, τονίζει, ότι «οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση του ελαιοκάρπου προβληματίζουν σοβαρά τους παραγωγούς. Παρά τις άφθονες και ίσως καταστροφικές βροχές σε  ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στην Νότια Ελλάδα και  ιδίως στην Κρήτη  η ανομβρία συνεχίζεται! Σε μερικές μάλιστα περιοχές ιδίως στην Ανατολική Κρήτη, οι ξερικές ελιές έχουν σοβαρά καταπονηθεί. Ο συρρικνωμένος καρπός τους άρχισε να πέφτει και τα φύλλα έχουν αλλάξει χρώμα προς το καφέ  και ήδη ετοιμάζονται να πέσουν. 

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στην Κεντρική και Δυτική Κρήτη και την Δυτική Πελοπόννησο όπου είχαμε κάποιες βροχές τον Σεπτέμβριο «.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας, ότι  «σε όλες τις περιπτώσεις η πρόωρη συγκομιδή μπορεί να έχει και κάποιες σοβαρές συνέπειες. Μια από αυτές είναι η σίγουρη πολύ χαμηλή απόδοση σε ελαιόλαδο η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και κάτω από 10%, δηλαδή στο μισό περίπου της κανονικής. Μια άλλη, εξίσου σοβαρή, με την χαμηλή απόδοση, είναι και η εμφάνιση οργανοληπτικών προβλημάτων όπως αψάδας, γεύσης ξύλου κ.α. εξαιτίας της συρρίκνωσης του καρπού από την ξηρασία και της αυξημένης αναλογίας ξύλου προς σάρκα. Και οι δυο αυτές πιθανές συνέπειες, βέβαια, οδηγούν σε μείωση της συνολικής αξίας του πρόωρα συλλεγόμενου ελαιόκαρπου, η οποία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από ανάλογη αύξηση των τιμών. Επομένως όσοι σχεδιάζουν πρόωρη συγκομιδή καλό είναι να τις έχουν υπόψη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ