Το πρωί του Σαββάτου άρχισε η τοποθέτηση των νέων κάδων συλλογής χρησιμοποιημένου λαδιού και συγκεκριμένα του τηγανέλαιου. Πρόκειται για μια δράση για την οποία ο Δήμος Ρεθύμνης συνεργάζεται με την εταιρεία Fargeco Hellas.
Για την έναρξη της νέας δραστηριότητας ανακύκλωσης, το πρωί του Σαββάτου, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Στέλιος Σπανουδάκης, τα στελέχη της Υπηρεσίας Καθαριότητας Νικολέτα Γκολφινοπούλου και Στέλλα Χριστοφοράκη, μαζί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Fargeco Hellas Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, «εγκαινίασαν» τον κάδο, που τοποθετήθηκε στην οδό Δημοκρατίας, έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου.
Για τον ίδιο σκοπό στην πόλη του Ρεθύμνου τοποθετήθηκαν συνολικά 25 κάδοι, οι οποίοι θα αυξηθούν ανάλογα με την ανταπόκριση των πολιτών.
Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ
Η ανακύκλωση των τηγανέλαιων είναι σημαντική για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος αν αναλογιστεί κάποιος ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερό. Επιπλέον, το λάδι που χύνεται στο νεροχύτη επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα βιολογικού.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται περίπου 85.000 τόνοι τηγανέλαιο. Από αυτούς, οι 40.000 τόνοι που παράγονται από τη βιομηχανία, την εστίαση, τα ξενοδοχεία κ.λπ. με τη σωστή διαχείριση που γίνεται από εταιρείες που έχουν την άδεια συλλέγονται και προωθούνται σε μονάδες παραγωγής βιοντίζελ.
Εάν φτάσει στη θάλασσα ένα λίτρο τηγανέλαιο, δημιουργεί ένα φίλμ ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου το οποίο καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα.
Εάν πάλι χυθούν τηγανέλαια στο έδαφος, δημιουργούν σοβαρή ζημιά στην ισορροπία του οικοσυστήματος.
Η φύση χρειάζεται δέκα χρόνια για να απορροφήσει ένα λίτρο τηγανελαίου και ότι αυτό το ένα λίτρο μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο.
Το τηγανέλαιο που συλλέγεται για ανακύκλωση, μετατρέπεται σε βιοντίζελ.
Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ
Η χρήση των κάδων είναι απλή. Τοποθετείτε κρύο το τηγανέλαιο σε ένα πλαστικό μπουκάλι και το σφραγίζετε καλά. Ακολούθως το τοποθετείτε στην υποδοχή του μεταλλικού κάδου ανακύκλωσης και το προωθείτε εντός αυτού, όπως ακριβώς γίνεται και με τους κάδους ανακύκλωσης υποδημάτων και ειδών ρουχισμού.
Εύκολα και καθαρά. Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ των νέων κάδων σε σχέση με αυτούς που είχαν τοποθετηθεί παλαιότερα που δέχονταν τα τηγανέλαια χύμα.
Η διαδικασία είναι απλή και εξασφαλίζεται η καθαριότητα του χώρου.
«ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Με την ευκαιρία τοποθέτησης του πρώτου κάδου ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι μία καινούργια προσπάθεια να επανέλθουμε στη διαχείριση του τηγανόλαδου. Η διάχυσή του είναι καταστροφική για το περιβάλλον, είτε στα νερά είτε στον υδροφόρο ορίζοντα και στα δίκτυα των υπονόμων και των αποχετεύσεων. Δημιουργούνται πολύ μεγάλες βλάβες. Θεωρώ ότι είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία και καλώ όλους τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν αυτήν την πρωτοβουλία».
Από την Πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Σπανουδάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Στόχοι του Δήμου Ρεθύμνου είναι η πράσινη μετάβαση και η βιωσιμότητα της πόλης μας και του Δήμου ολόκληρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυκλική οικονομία βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα, επιβεβαιώνοντας με το νέο σύστημα συλλογής ελαιολάδων και κάνοντας πράξη την κυκλική οικονομία με την παραγωγή του βιοντίζελ».
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Fargeco Hellas κ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης δήλωσε: «Είναι μία προσπάθεια, μία καινούργια ροή, για να μην φεύγουν τα λάδια στο δίκτυο των Δήμων. Παρέχουμε προστασία των δικτύων του Δήμου, αλλά και της φύσης. Ένα λίτρο λάδι μολύνει περίπου 1 εκατομμύριο λίτρα νερό. Οι κάδοι βρίσκονται σε 25 σημεία και είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία οι πολίτες του Ρεθύμνου».